گروه سیاسی: از همان آغازین ساعات حصول توافق جامع میان ایران و شش قدرت جهان، بر ضعیف جلوه دادن این دستاورد مهم تاریخی همت گماردند اما خیلی زود دریافتند که متن برجام آنقدر قوی و کارشده بوده که توانسته است نظر تمام بزرگان و سران نظام را به خود جلب کند و تخریب و سرکوب هایشان راه به جایی نمیبرد، دیپلماتهای هستهای کشور را در معرض آماج حملات خود قرار دادند و هرروز به واسطه قوه تخیلشان صحبتی از یکی از مذاکرهکنندگان مبنی بر « ضعیف بودن برجام» نقل قول میکردند. به طور مثال علیرضا زاکانی، رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام و از مخالفان جدی برجام، در یک اظهار نظر از علی اکبر صالحی عضو تیم مذاکره کننده و رئیس سازمان انرژی هستهای، نقل قول کرده بود که « صالحی گفته است دعا کنید توافق صورت نگیرد» این درحالی است که رئیس سازمان انرژی اتمی به کرات، این اظهارات زاکانی را تکذیب نمود و حکایت این تخریب و کوبیدن برجام و دیپلماتهای هستهای همچنان باقی است.
اما آنچه مبرهن است این است که دلواپسان امروزِ برجام، همانهایی هستند که 8 سال نتوانستند به توافقی چنین بزرگ و تاریخی دست یابند و اکنون برایشان آنچه مهم است این است که منافع جناحی شان در حال پایمال شدن است و از همین روی به هر دستاویزی چنگ میزنند تا شاید بتوانند با تخریب برجام و ضعیف جلوه دادن آن، منافع ملی را در زیر پای شان له نمایند و حال به جای آنکه از حصول این دستاورد تاریخی و ملی خشنود باشند بر طبل تفرقه میکوبند.
برجام محلی برای جدال سیاسی
این تفرقه افکنی آنها واکنش «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی و معاون رئیس جمهور را برانگیخت به طوری که پیش از ترک پکن پایتخت چین به قصد تهران گفت: نباید «برجام» را به محلی برای جدال سیاسی تبدیل کرد. وی افزود: نباید با بیان برخی مسائل غیرکارشناسی که بار علمی درستی هم ندارد، ذهن مردم را نسبت به توافق وین و برنامه جامع اقدام مشترک مشوش کرد. اظهارنظر مرد فنی مذاکرات هسته ای، آشکارا پاسخی به انتقادات از دستاوردهای فنی برنامه جامع اقدام مشترک که به «برجام» معروف شد، است. صالحی گفت: برخی ها مطالبی را در رابطه با رآکتورها و چگونگی فعالیت آن بیان میکنند که نشان میدهد این افراد یا اطلاعات درستی از مسائل علمی ندارند و یا اینکه به دنبال مقاصد سیاسی خاصی هستند.
نگرانی صوری؛ در آستانه انتخابات
وی این شرایط را تاسف بار دانست و گفت: البته وظیفه مذاکرهکنندگان رفع ابهامات افرادی است که سوالی در این رابطه دارند، تا نگرانیهای واقعی افرادی که دلسوز کشور هستند برطرف شود. رییس سازمان انرژی اتمی ایران توضیح داد که «برخی نگرانی ها، به ظاهر نگرانی است، اما با نیت و هدف خاصی مطرح میشود و این منصفانه نیست. تصور من آن است که افرادی که این به ظاهر نگرانی ها را مطرح میکنند، به دلیل نزدیکی به انتخابات به دنبال از صحنه خارج کردن رقیب خود هستند». صالحی به این افراد توصیه کرد: «منافع ملی» را مقدم بر «منافع حزبی» قرار دهند و جدال حزبی و سیاسی را در چارچوب «برجام» انجام ندهند.
وی با بیان اینکه «برنامه جامع اقدام مشترک میتواند خیرات و برکات زیادی برای کشور داشته باشد»، گفت: به این دوستان پیشنهاد میکنم که با مطرح کردن اینگونه مسائل، اذهان مردم را مشوش نکرده و ایجاد دغدغه نکنند. به گزارش ایرنا، رییس سازمان انرژی اتمی ایران توضیح داد که «اظهارنظر برخی ها که سخنان به ظاهر علمی مطرح میکنند، واقعا درست نیست. بارها در این خصوص توضیح داده شد و واقعیت ها بیان شد، اما برخی دوستان با داشتن امکانات فراوان رسانهای سخنانی مطرح میکنند که از ابتدا تا انتهای آن غلط و نادرست است و این باعث میشود که مردم دچار تشویش فکری شوند».
انتقادات بی بار
مرد فنی مذاکرات هستهای ایران و 1+5 گفت: اینکه برخی مطالب به اشتباه به مردم منتقل میشود، بی انصافی است. برخی ها، چیزهایی به نام «اورانیوم» و «اکسید» شنیده اند و در این چارچوب مسائلی را مطرح میکنند که هیچ بار علمی ندارد. وی توضیح داد که «اورانیوم» برای تبدیل شدن به سوخت باید «اکسید» شود و سوخت رآکتور هم فقط و فقط «اکسید اورانیوم» است. صالحی افزود: اینکه گفته میشود تبدیل اورانیم به اکسید یعنی «آشغال»، پس چگونه باید برای رآکتور سوخت تولید کرد، آیا راه دیگری هم برای تهیه سوخت رآکتور وجود دارد؟بیان این مسائل بار علمی ندارد.
تغییر پارادایم جهانی با برجام
وی توافق وین را «اتفاقی بزرگ» و «نادر» در دنیا دانست و تصریح کرد: پرونده هستهای ایران تنها محصور به ایران نیست، بلکه از حیث آثاری که میتواند در نتیجه برنامه جامع اقدام مشترک حاصل شود، کل منطقه و جامعه جهانی را در بر میگیرد و پارادایم روابط بینالملل نیز بر اساس آن به مرور زمان عوض خواهد شد. رییس سازمان انرژی اتمی ایران یادآور شد: شاید بهزعم برخی ها، این اتفاق مهم، کار سادهای به نظر برسد، اما این مسئله برای نخستین بار است که در تاریخ یکی دو قرن اخیر برای یک کشور در حال توسعه که بتواند در عرصه بینالمللی حق خود را در مقابل قدرتهای بزرگ دنیا تثبیت کند، رخ میدهد.
تثبیت ایران در برابر ابرقدرتهای جهان
صالحی گفت: بیش از 90 درصد قدرت اقتصادی دنیا و بیشاز 95 درصد قدرت نظامی جهان در اختیار کشورهای عضو گروه 1+5 است. یعنی اگر ما از این زاویه به موضوع نگاه کنیم، یعنی همه جهان. خوب جمهوری اسلامی ایران توانست در برابر چنین قدرتهای نظامی و اقتصادی حق خودش را تثبیت کند و به جهان در حال توسعه بفهماند که اگر روی حق خود مقاومت و پایداری کنند، جهان استکبار چارهای جز تسلیم ندارد. وی ادامه داد: به طور حتم «برجام» حاوی پیام مهمی است که شالوده نظام روابط بین المللی را آرام آرام به هم خواهد ریخت. رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: بهطور حتم و با به نتیجه رسیدن «برجام» و حاصل شدن آثار مثبت آن، بدون شک در همان یکی دو سال اول، نظر افرادی که بنا به دلایل شخصی و حزبی مخالف آن هستند، عوض خواهد شد. وی البته گفت: همه کسانی که سوال، نگرانی و دغدغههای آنان اصالت دارد و نگران منافع ملی هستند، میتوانند سوالات خود را مطرح کنند و همه ما به عنوان هیات مذاکره کننده نیز وظیفه داریم، پاسخگوی آنها باشیم.
نقد منصفانه برجام، کاملا طبیعی است
معاون رییس جمهوری افزود: اینکه توافق وین، مخالف، موافق و منتقدی داشت، امری کاملا طبیعی است. در این بین کسانی هستند که صادقانه و خالصانه مطالبی را مطرح میکنند که شاید «برجام» همه منافع و حاکمیت ملی ما را رعایت نکرده باشد، خوب این حق آنان است که باید از آن مطلع باشند. عده دیگری نیز هستند که ممکن است در بعد فنی اظهارنظرهایی داشته باشند که در خصوص ابعاد هستهای فعالیتهای ما با کندی و در جاهایی نیز با توقف روبرو شود که خوب حق این دسته نیز آن است که از کم و کیف موضوع مطلع شوند».