بین الملل >>  آمریکاواروپا >> اخبار ویژه
تاریخ انتشار : ۲۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۸  ، 
کد خبر : ۲۸۳۹۷۹

آیا انگلستان از عربستان فاصله می گیرد؟

انگلیس در حال حاضر به این نتیجه رسیده که نباید در مورد عربستان بیش از این هزینه پرداخت کند. در مقطع کنونی عربستان در منطقه جایگاه خود را از دست داده است و به عنوان مهمترین عامل در پرورش تروریست ها شناخته شده است
پایگاه بصیرت / گروه بین الملل/یوسف شفیعی
عربستان روز به روز در حال تشدید عملیات علیه مردم یمن است.  ائتلاف عربستان که در روزهای اخیر، متحمل شکست‌های سختی از ارتش یمن و انصارالله شده است، قصد دارد با پشتیبانی شدید هوایی، تعز را اشغال کند. منابع نزدیک به انصارالله می‌گویند تنها در جریان تلاش نیروهای ائتلاف متجاوز عربی برای تصرف پایگاه نظامی انصارالله در باب المندب، در مجاورت استان تعز، 200 نیروی متجاوز کشته شده‌اند.
 نزدیک به دو ماه است که ائتلاف عربستان تلاش می‌کند استان‌های مأرب در شرق صنعا و تعز در جنوب صنعا را اشغال و سپس عملیات حرکت به سوی پایتخت را آغاز کند، اما در هر دو استان با تلفات سنگین مجبور به عقب‌نشینی شده است. با این حال گویا جنایت های عربستان در یمن به حدی تشدید شده است که حامیان سعودی ها نیز نمی توانند از آن ها در جنگ یمن حمایت کنند.
"فیلیپ هاموند" وزیر خارجه انگلیس، اخیرا اعلام کرد لندن صادرات سلاح به عربستان را تا زمانی که تحقیقات ثابت کنند ریاض حقوق بین‌الملل بشردوستانه را در جنگ یمن نقض نکرده است، متوقف خواهد کرد.  این برای دومین بار در کمتر از دو هفته گذشته است که «فیلیپ هاموند» انتقادهای تندی را علیه عربستان و جنگ‎افروزی آن در یمن مطرح کرده است. چه اتفاقی افتاده است تا انگلیس این مواضع را در برابر عربستان بگیرد؟
 برخی از کارشناسان این اقدام را نمایشی دیگر از سوی انگلیس با هدف فریب افکار عمومی اعلام کرده اند و برخی دیگر معتقدند شکست عربستان در یمن و کشتار غیرنظامیان یمنی باعث شده است که حمایت از عربستان هزینه های زیادی برای حامیان این کشور داشته باشد. البته دشوار است که دلایل این انتقاد انگلیس که سالانه تقریبا 2 میلیارد دلار سلاح به عربستان می‌فروشد، را درک کرد، به‌ویژه اینکه "هاموند" 10 روز پیش از سفر ریاض بازگشت. در این باره کارشناسان چند عامل را موثر می دانند:  
اول اینکه جنگ یمن طولانی شده در حالی‌که هیچ‌یک از اهداف خود را چه بازپس‌گیری «صنعا» یا وارد کردن ضربه‌ای سنگین به «انصارالله» و همپیمانان آن محقق نکرده است. 
دوم، انتقادهای نهادهای حقوق بشر از عربستان در ارتباط با حمله آن به غیرنظامیان در یمن شدت یافته است به‌گونه‌ای که موسسه خیریه «آکسفام» خواستار تحقیق درباره جنایات جنگی عربستان در یمن شده است. این موسسه و همچنین سازمان عفو بین‌الملل از دولت‌های انگلیس و آمریکا خواسته‌اند هرگونه معامله تسلیحاتی با ریاض را متوقف کنند، به‌ویژه این که تسلیحات انگلیسی و آمریکایی در این بمباران مورد استفاده قرار می‌گیرد.
سوم، انتقادهای انگلیس از عربستان نمی‌تواند غیرهماهنگ با آمریکا مطرح شود، بلکه ممکن است این انتقادها به درخواست آمریکا و یا با موافقت این کشور مطرح شده باشد. یعنی این گونه در نظر گرفته می‌شود که این انتقادها پیام هشدارآمیز قوی به دولت سعودی است که بر ضرورت دست برداشتن آن از لجاجت و حمایت از گفت‌وگوها بین طرف‌های درگیر در یمن با هدف دستیابی به راه‌حلی سیاسی تاکید دارد.
 البته مطمئنا دلایل دیگری نیز در این مورد وجود دارد که بررسی آن ها نیاز به اخبار پشت پرده دارد، اما مسئله ای که با قطعیت می توان گفت این است که انگلیس در حال حاضر به این نتیجه رسیده که نباید در مورد عربستان بیش از این هزینه پرداخت کند. در مقطع کنونی عربستان در منطقه جایگاه خود را از دست داده است و به عنوان مهمترین عامل در پرورش تروریست ها شناخته شده است. در این ارتباط نشریه آمریکایی پولیتیکو اعلام کرد، منشا اصلی تروریسم، افرادی مانند "جان جهادی" عضو گروه داعش نیستند، بلکه کشورهایی مانند عربستان و قطر هستند که از طریق شخصیت‌های مذهبی خود اقدام به تربیت عناصر تروریستی می‌کنند. بنابراین حمایت از این کشور ها در شرایط کنونی بیش از آنکه تامین کننده" منافع" باشد بیشتر "هزینه زا" خواهد بود. البته نباید فریب این چرخش ظاهری انگلیس را خورد و به صورت کامل فاصله گرفتن انگلیس از عربستان در جنگ یمن را قبول کرد، اما حتی این امر در ظاهر نیز نشانگر نوعی شکاف هرچند موقتی بین دو کشور است و بالاتر از این، بیانگر این امر است که عربستان در جنگ یمن موفق نبوده است./

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات