عمر فرضی توافقنامه های«سایکس پیکو»که دولت عثمانی را دقیقا صد سال پیش تقسیم کرد، به پایان رسیده است و به نظر می رسد که تلاش دوباره ای برای ترسیم مجدد مرزها و تجزیه کشورهای یکپارچه و به طور مشخص سوریه و عراق و ایجاد کشورهای جدید بر پایه های طایفه ای و نژادی وجود دارد.
پایگاه بصیرت: آمریکا تصمیم دارد در شمال غرب عراق و شمال شرق سوریه کشوری سنی جایگزین داعش کند و این کشور قرار است با کمک کشورهای عربی نظیر عربستان و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس و نیز ترکیه که اکنون نیروهایش را در عراق مستقر کرده است تشکیل شود اما این طرح فریب بزرگ و دوباره عرب هاست و آنها تاوانش را خواهند پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران،«عبدالباری عطوان»نویسنده و تحلیلگر مشهور عرب در یادداشتی و در روزنامه رأی الیوم نوشت:خانم «حنان الفتلاوی»رئیس فراکسیون«اراده»در پارلمان عراق گفت که وی اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان می دهد قرار است نزدیک به 100هزار نیروی عربی و آمریکایی به عراق اعزام شوند تا داعش را در این کشور از بین ببرند.الفتلاوی تاکید کرد که سناتور«جان مک کین» در سفر اخیرش به بغداد به آقای «حیدر العبادی»نخست وزیر عراق اطلاع داد که دستور اعزام نیروها صادر شده است.
«باراک اوباما»رئیس جمهوری آمریکا امروز-دوشنبه-قرار است سخنرانی کند و در آن از برنامه های جدید کشورش در عراق و سوریه سخن گوید.این در حالی است که دولتش درباره بحران ورود نیروهای ترکیه به عراق و استقرار آنها در نزدیکی شهر«موصل»و نیز تهدید عراقی ها برای بمباران این نیروها به دلیل آن که حاکمیت عراق را نقض کرده اند،سکوت اختیار کرده است؛حاکمیتی از سال 2003 و از زمان اشغال عراق توسط آمریکایی ها به باد رفت.
پرسشس که در این جا مطرح می شود این است که اهداف واقعی از این تحرکات چیست و کدام کشور عربی و منطقه ای نظامیان خود را برای پیوستن به ائتلاف«زمینی»جدید که آمریکا پس از ائتلاف هوایی به دنبال تشکیل آن است،ملحق می شوند و آیا نیروهای آمریکایی ده درصد از این نیروها را همانطور که سناتور مک کین گفته تشکیل می دهند یا بیشتر؟و چرا الان؟
از بین بردن گروه تروریستی داعش عملیات ساده ای نیست علاوه بر اینکه نتایجش مشخص نیست اما پرسش فرضی این است که جایگزینی که آمریکا برای داعش در نظر دارد چیست؟و شکلی که منطقه ای که داعش در شمال غرب عراق و شمال شرق سوریه به اشغال خود درآورده چگونه خواهد بود؟
«جان بولتون»یکی از بازهای محافظه کار جدید و سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل در دوران «بوش»رئیس جمهوری سابق آمریکا به برخی از این پرسش ها در مقاله ای که دو روز پیش در روزنامه «نیویورک تایمز»آمریکا منتشر کرد پاسخ داد.بولتون در این مقاله نوشت که سوریه و عراق که ما می شناسیم به پایان رسیدند و جایگزین گروه تروریستی داعش برپایی «کشور سنی»توسط آمریکا و هم پیمانان عربش به موازات کشور کرد در شمال عراق است و این کشور سنی توسط حزب بعث عراق و سوریه اداره می شود.
منظور بولتون از این کشور این است که اسباب بقا را به دلیل وجود نفت در اراضی اش(13 چاه نفتی در عراق و 170 چاه نفتی در سوریه)در اختیار دارد و بر سر تشکیل آن با کردها و با نظارت آمریکا توافق می شود اما به تصورش عربستان سعودی و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس نیازهای مالی این کشور را در زمان تاسیس اش باید تامین کنند.بولتون در مقاله اش تاکید می کند که این کشور سنی برای چندین سال آینده دموکراتیک نخواهد بود و با گروه های جهادی تندرو می جنگد.
در عمرم یک بار با بولتون دیدار کردم و آن زمانی بود که به عنوان مصاحبه کننده و تحلیلگر عرب در یکی از سلسله برنامه های Dateline London مشهور در شبکه تلویزیونی بی بی سی انگلیسی در اوایل سال 2003 و در حالی که داشت به منطقه می رفت شرکت کردم.با وی وارد جدال داغی شدم و با خونسردی کشنده ای به من پاسخ داد:هر طور که دلت می خواهد از آمریکا انتقاد کن،شک و تردیدت از نیت هایش را با صدای بلند بیان کن ولی من جوابت را روی زمین طی هفته های آینده می دهم.
چند هفته بعد نیروهای آمریکایی به عراق لشکرکشی کرده و این کشور را به اشغال خود درآوردند و آن را بر اساس طایفه ای و نژادی به چند بخش تقسیم کردند و بقیه ماجرا را هم که همه می دانند.چیزی که می خواهم بگویم این است که این آقای بولتون که اکنون در مرکز«اینترپرایز»یکی از مهمترین مراکز پژوهشی آمریکا که نزدیک به حاکمیت است فعالیت می کند حرفی از روی شکم نمی زند و در اینجا از طرحی برنامه ریزی شده سخن می گوید که در انتظار عملی شدن است.
بعید نمی دانیم که نیروهای ترکیه که اکنون در نزدیکی موصل مستقر شده اند «سر نیزه»در حمله جدید به داعش است و استقرار آنها با هماهنگی مسقیم با دولت آمریکا و استقبالش از این اقدام بوده است.بعید نمی دانیم که به نیروهای ترک نیروهای عربستانی،اماراتی،اردنی و چه بسا مصری ملحق شوند.این امر ما را به یاد آن چه آقای«انور قرقاش»وزیر مشاور دولت امارات در امور خارجی گفت می اندازد که بدون هیچ گونه مناسبتی گفت که کشورش آماده اعزام نیروی زمینی برای جنگ با داعش است.
عمر فرضی توافقنامه های«سایکس پیکو»که دولت عثمانی را دقیقا صد سال پیش تقسیم کرد، به پایان رسیده است و به نظر می رسد که تلاش دوباره ای برای ترسیم مجدد مرزها و تجزیه کشورهای یکپارچه به طور مشخص سوریه و عراق و ایجاد کشورهای جدید بر پایه های طایفه ای و نژادی وجود دارد.
کشورهای عربی با تحریک انگلیسی ها و فرانسوی ها برای اجرای توافقنامه های سایکس پیکو فعالانه علیه مرد مریض عثمانی به عنوان کشورهای عربی تحت اشغال ترک ها شرکت کردند و اکنون همان کشورها و برخی دیگر زیر پرچم طایفه گرایی سنی قصد دخالت نظامی دارند.
عرب ها در توافقنامه های سایکس پیکوی نخست فریب بزرگی خوردند و همچنان دارند بهای گران این فریب را می پردازند،حالا حجم خسارت های فریب طایفه ای جدید چقدر است؟
خسارت ها بسیار زیاد خواهد بود و فریب بزرگ عرب ها در راه است و آینده همه چیز را مشخص می کند.
منبع: جماران