رهبر معظم انقلاب اسلامي اين ابعاد را: 1- بعد عقلانيت؛ يعني تكيهي امام به خرد و هوشمندي
2- بعد معنويت يعني عدم تكيه صرف به عوامل مادي و اهل ارتباط با خدا و سلوك معنوي و توجه و ذكر و خشوع بودن
3- بعد عدالت، يعني عدالت گرفته شده از متن قرآن و دين برشمرده و به تبيين و تشريح اين ابعاد پرداختند.
1- مظاهر عقلانيت
رهبر معظم انقلاب اسلامي مظاهر عقلانيت در مكتب امام خميني(ره) را در پنج موضوع خلاصه و تبيين فرمودند.
الف) گزينش مردمسالاري براي نظام سياسي كشور
تكيه امام به آراء مردم در كشوري كه قرنهاي متمادي، حكومت فردي داشته و استبداد و ديكتاتوري حاكم بر كشور بوده و مردم طعم انتخابات آزاد را نچشيده بودند و هميشه ديگران براي آنها تصميم ميگرفتهاند، يكي از بارزترين جلوههاي عقلانيت و خرد و هوشمندي امام در اداره مطلوب كشور بعد از پيروزي انقلاب است.
امروز با گذشت سه دهه از پيروزي انقلاب اسلامي، مردم كشور ما در بيش از سي انتخابات حضور و مشاركت گسترده داشته و در تعيين سرنوشت كشورشان سهيم و شريك شدهاند و كاملا آزادي در انتخاب را احساس كردهاند. البته اين مردمسالاري و تكيه به آراء مردم مشروط به رعايت ارزشهاي ديني و اسلامي و معيارهاي الهي مندرج در قانون است، يعني مردمسالاري ديني است، مشاركت مردم و رأي مردم و خواست مردم مشروط به در چارچوب اسلام بودن و خلاف اسلام نبودن اعمال ميشود.
ب) سرسختي و عدم انعطاف در مقابلهي با دشمن مهاجم
دومين مظهر عقلانيت حضرت امام را مقام معظم رهبري در عدم اعتماد به دشمن و ايستادگي در برابر دشمن و سرسختي و عدم انعطاف در مقابلهي با دشمن مهاجم از سوي حضرت امام دانستند.
بعضي از نخبگان سياسي و مرعوبين غرب در جامعه و حتي در بين مسئولان كشور در دورههايي از مديريت اصلاحات و غيره به خيال اينكه عقل اقتضاء ميكند كه در مقابل دشمن كوتاه بياييم. تا ضرر او را كم كنيم و تشنجزدايي كنيم در مقابل دشمن عقبنشيني كرده و زمينه پيشروي بيشتر او را فراهم ميسازند. اين موضع با خط امام و راه امام و مكتب امام ناسازگار است.
مقام معظم رهبري در مكتب امام هيچگونه عقبنشيني و يا انعطاف و نرمش در مقابل دشمن را نميبينند. بنابراين كساني كه در برابر دشمنهاي خارجي و مهاجمين به ارض و فرهنگ و فضاي مجازي ما نرمش نشان ميدهند يا بيتفاوت بوده و احساس لزوم به مقاومت در خود نميكنند بايد بدانند كه از مكتب امام خارج شدهاند. اين نوع موضعگيريها را حركت در داخل پازل دشمن و يا طبق نقشه دشمن عمل كردن مينامند.
ج) تزريق روح اعتماد به نفس و خوداتكايي در ملت
سومين مظهر عقلانيت در مكتب امام خميني(ره) را مقام معظم رهبري در اين دانستند كه امام شعار «ما ميتوانيم» را در ملت بزرگ ايران آنچنان جا داد و ملت را به خودباوري رساند كه پس از قرنها و سالها احساس ناتواني و وابستگي متحول شد و روي پاي خود ايستاد و بدون تكيه به ديگران راه رشد و توسعه را با اتكاء به عزم و اراده خود طي كرد، به گونهاي كه امروز جوان ايراني، صنعتگر ايراني، ورزشكار ايراني، دانشمند ايراني، سياستمدار ايراني، زن ايراني، همه احساس توانايي ميكنند و در عرصههاي گوناگون پيشرفت به رقابت جدي با دنيا پرداختهاند.
د) تدوين قانون اساسي
چهارمين مظهر عقلانيت در مكتب امام خميني(ره) را رهبر فرزانه انقلاب اقدام ارزشمند و هوشمندانه امام براي تدوين قانون اساسي اسلامي و جايگزين كردن آن بجاي قانون اساسي قبلي براساس رأي و خواست مردم دانستند.
امام خميني بلافاصله پس از پيروزي در انقلاب و استقرار نظام جمهوري اسلامي بجاي نظام ستمشاهي دستور برگزاري انتخابات براي تشكيل مجلس خبرگان قانون اساسي از تمام اقشار جامعه دادند و اين خبرگان كه تمامي اقشار و انديشهها و گرايشات موجود در كشور را نمايندگي ميكردند قانون اساسي جديد را تدوين و آن را به رفراندوم عمومي گذاشت و نظام سياسي و اقتصادي و اجتماعي جديد را پيريزي نمود.
اين قانون كه بعدها در 10 سال بعد به دستور ايشان بازنگري و كامل شد مترقيترين قانون اساسي براي كشورهاي اسلامي است و ميثاق ملي ملت ايران خواهد بود.
ه) تفهيم به ملت كه آنها صاحب و مالك اين كشورند
پنجمين مظهر عقلانيت در مكتب امام خميني(ره) را رهبر عزيز انقلاب در اين دانستند كه حضرت امام به مردم ايران تفهيم كرد كه خودشان صاحب اين كشورند و هر چه تلاش و كوشش براي رشد و توسعه آن كنند براي خود كردهاند و خودشان بايد با تمام وجود از آن پاسداري و مراقبت كنند و خودشان بايد در برابر تمهيدات دشمن از آن حفاظت كنند و اين كشور را مثل خانه خود و ملك خود بدانند و احساس بيگانگي نسبت به آن نكنند، و اجازه تجاوز به آن را به كسي ندهند و خودشان براي آن تصميم بگيرند. اين روحيه در مردم ايران آنچنان رشد و تعميق يافت كه ملت ايران با تمام وجود در 8 سال جنگ تحميلي از اين كشور با جنگ و دندان پاسداري كرد و اجازه نداد يك وجب از خاك كشور به دست بيگانه بيافتد. ادامه دارد...
ش.د9002121