صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۰۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۰  ، 
کد خبر : ۲۸۶۴۳۰

معرفی باندهای وحشت در سوریه

در سال ۲۰۱۳ میلادی، تشکل موسوم به جیش الاسلام با ادغام بیش از ۵۰ گروه مسلح با حمایت مالی آل سعود اعلام موجودیت کرد، این گروه تروریستی در ادامه به تشکل تروریستی موسوم به الجبهه الاسلامیه پیوست.
سرکردگی گروه تروریستی جیش الاسلام را فردی به نام زهران علوش برعهده داشت، تروریست خطرناکی که شامگاه جمعه چهارم دی ماه برابر با بیست و پنجم دسامبر 2015 در حمله دقیق جنگنده‌های ارتش سوریه به مخفیگاه این گروه در شهرک اوتایا در غوطه شرقی به همراه شماری دیگر از سرکردگان گروه‌های تروریستی به هلاکت رسید. این حمله زمانی انجام شد که سرکردگان گروه‌های تروریستی از جمله زهران علوش در این مقر سری در حال برگزاری نشست آشتی میان گروه‌های تروریستی احرارالشام و فیلق الرحمن بودند.

مهمترین گروه‌های تشکیل دهنده باند جیش الاسلام

لواء الاسلام، لواء‌جیش المسلمین،‌لواء فتح الشام، لواء درع الغوطه، کتائب الصدیق، کتائب جنوب العاصمه، لواء‌جندالتوحید، لواء‌عمربن الخطاب، لواء‌الفاروق، لواء‌حمزه، لواء‌المدفعیه و الصواریخ، لواء‌مغاویر القلمون، لواء‌انصارالسنه، لواء‌ جبهه الساحل و کتائب المجاهدین، این گروه‌ها و شاخه‌های تروریستی در مناطقی از جمله دمشق و حومه دمشق، استان‌های حمص،‌لاذقیه،‌حماه، ادلب،‌حلب و دیرالزور پراکنده شده و به ارتکاب جنایت مشغول شده‌ اند، اما یک منبع میدانی به خبرنگار تسنیم در دمشق گفت پس از فعالیت گروه‌های تروریستی افراطی در استان‌های شمالی و شرقی، دیگر این تشکل‌های تروریستی یاد شده وزن و جایگاه زیادی در محاسبات نظامی ندارند.

این منبع تاکید کرد باند جیش الاسلام تا کنون در جریان نبردهایش با ارتش سوریه در مناطق مختلف متحمل تلفات سنگین شده به طوری که بیش از پنج هزار نفر از اعضای این باند تروریستی به هلاکت رسیده‌اند.



ارتباط جیش الاسلام با گروه‌های تروریستی دیگر

باند جیش الاسلام از زمان ادغام گروه‌های تروریستی مختلف و پس از آنکه زهران علوش فرماندهی آن را به طور انحصاری به دست گرفت و هر گروه مسلح دیگر را از مشارکت در عملیات نظامی مهم یا ظهور در صحنه به زیان جیش الاسلام کنار گذاشت، مجازات سختی علیه مخالفان خود اعمال می‌کرد و شماری از اعضای گروه‌های تروریستی مخالف خود را دستگیر کرد.

این در حالی است که در ادامه اختلافاتی میان جیش الاسلام و جبهه تروریستی النصره شاخه شبکه القاعده در سرزمین شام بروز کرد.

خطرناک‌ترین تروریست دست پروده آل سعود

محمد زهران علوش در سال 1971 میلادی در شهر دوما در حومه دمشق به دنیا آمد، پدرش عبدالله علوش مبلغ سلفی(وهابی) بود.

وی پس از تحصیل شریعت اسلامی در دانشگاه دمشق به عربستان سعودی سفر کرد و تحصیلات خود را در دانشگاه اسلامی مدینه منوره تکمیل کرد که در آنجا نزد شمار زیادی از شیوخ وهابی سعودی از جمله عبدالعزیز بن باز مفتی سابق آل سعود و محمد بن صالح العثیمین به تحصیل پرداخت.

علوش پس از تحصیل به سوریه بازگشت و در بخش املاک و مستغلات به فعالیت پرداخت، اما از فعالیت‌های سلفی(وهابی) خود دست برنداشت و به همین سبب تحت پیگرد امنیتی قرار گرفت .علوش پیش از بحران کنونی، به سبب فعالیت برای تشکیل هسته‌های سلفی مسلح در دوما واقع در حومه شرقی دمشق در اواخر سال 2009 به جرم حمل سلاح که نیروهای امنیتی سوریه در خودروی وی پیدا کردند، دستگیر و به زندان افکنده شده بود .

تشکیل باند تروریستی جنایتکار پس از عفو عمومی اعلام شده از سوی اسد

با آغاز بحران سوریه، با عفو عمومی اعلام شده از سوی بشار اسد رئیس جمهور سوریه از زندان آزاد شد، اما علوش همانند دیگر افرادی که از زندان آزاد شدند، بلافاصله پس از خروج از زندان به تشکیل گروه‌های مسلح دست زدند، گروه مسلح موسوم به "سریه الاسلام" از اولین دست‌پخت‌های زهران علوش بود که در ادامه به گروه موسوم به لواء الاسلام تغییر نام داد،گروهی که از نشر افکار وهابی در گفتمان به فعالیت مسلحانه و به دست گرفتن سلاح در صحنه میدانی روی آورد.

دولت سوریه وی را در زندان صیدنایا افکند که وی در این زندان با برخی چهره‌های سلفی آشنا شد که مهمترین‌ آنها حسان عبود موسس گروه تروریستی احرارالشام و ابوعیسی الشیخ موسس گروه تروریستی موسوم به صقورالشام بود.

دلایل شهرت باند جیش الاسلام

شهرت علوش و گروه تروریستی تحت فرمان وی پس از آن فراگیر شد که پیشرفته‌ترین سلاح‌ها و تجهیزات جنگی و فناوری را در میان گروه‌های تروریستی مسلح در اختیار داشت و ماموریت غیر ممکن"فتح دمشق" را بر عهده گرفته بود، بر اساس گزارش‌های امنیتی و رسانه‌ای، تروریست‌های تحت فرمان علوش، بارها از محورهای مختلف برای حمله به دمشق تلاش کردند، اما تمام این حملات با شکست همراه شد و نیروهای ارتش سوریه، در هر بار، تلفات و خسارت‌های سنگینی به آنها وارد می‌کردند.

آل سعود حامی اصلی جیش الاسلام

در سال 2013 میلادی، تشکل موسوم به جیش الاسلام با ادغام بیش از 50 گروه مسلح به سرکردگی زهران علوش و با حمایت مالی عربستان سعودی اعلام موجودیت کرد، این گروه تروریستی در ادامه به تشکل تروریستی موسوم به الجبهه الاسلامیه پیوست که علوش منصب فرمانده نظامی آن را برعهده داشت و در تمام جبهه‌های سوریه پراکنده شدند.


باند تروریستی جیش الاسلام در نبردهای متعددی علیه ارتش سوریه به ویژه در غوطه شرقی مشارکت داشت و مرتکب جنایات فراوانی شد، این باند تروریستی همچنان صدها نفر از سربازان و غیر نظامیان طرفدار دولت سوریه را در زندانی که نام آن را "زندان توبه" گذاشته در شهر دوما در حومه دمشق زندانی کرده است، دوما مهمترین دژ و مخفیگاه باند جیش الاسلام به شمار می‌رود.

همچنین مردم شهرک‌های غوطه دمشق بارها علیه این باند تروریستی تظاهرات کرده و آن را به سرقت گسترده مواد غذایی و جلوگیری از رسیدن آن به دست مردم متهم کرده بودند.

سفرهای متعدد علوش به عربستان و ترکیه

جیش الاسلام بزرگترین باند تروریستی در حومه شرقی دمشق به شمار می‌رود، در اواخر آوریل گذشته یک رزمایش نظامی بزرگ پس از بازگشت علوش از عربستان برگزار کرد، این باند تروریستی بارها برای سیطره بر گروه‌های تروریستی کوچک در غوطه تلاش کرده است به طوری که سرکرده گروه موسوم به جیش الامه به نام احمد طاها و شمار زیادی از اعضای تحت فرمانش را دستگیر و این گروه مسلح را منحل کرد، همچنین فرمانده گروه تروریستی موسوم به لواء شهداء دوما هم از سوی باند جیش الاسلام دستگیر شده بود.


ترویج بدعت‌های وهابیت در سوریه

زهران علوش به خط سلفی(وهابی) گرایش داشت و سخنان تحریک‌آمیز زیادی علیه سوری‌هایی که تفکرات و عقاید افراطی وی را قبول نداشتند، بر زبان جاری می‌کرد، وی روابط حسنه و نزدیکی با جبهه النصره داشت در حالی که روابط وی با داعش در یک برهه با تنش زیادی همراه شد به طوری که درگیری‌هایی میان دو طرف در غوطه شرقی رخ داد که به اخراج داعش از غوطه منجر شد.

المیادین هم درباره این سرکرده خطرناک تروریست‌ها گزارش داده است که زهران علوش و جیش الاسلام از حمایت‌های گسترده عربستان سعودی برخوردار بود، وی همچنین روابط حسنه‌ای با ترکیه داشت و اخیرا نیز نماینده خود را به کنفرانس گروه‌های تروریستی مسلح و مخالفان خارج نشین به میزبانی عربستان به ریاض اعزام کرده بود.

علوش سرانجام جمعه چهارم دی ماه در حمله دقیق هوایی به نشست سری سرکردگان تروریست‌های تکفیری در حومه دمشق به هلاکت رسید که البته درباره این‌که این حمله را دقیقا چه طرفی انجام داده، سوریه یا روسیه نقل‌ قول‌های مختلفی وجود دارد به این ترتیب پرونده سرکرده یکی از خطرناک‌ترین گروه‌های تروریستی تکفیری مورد حمایت مالی، تسلیحاتی و رسانه‌ای رژیم عربستان سعودی در سوریه بسته شد، پرونده سیاهی که خون صدها و شاید هزاران شهروند بی‌دفاع سوری با فرمان‌های این سرکرده جنایتکار بر زمین ریخته شد.

 سرکرده جدید جیش الإسلام

گروهک تروریستی جیش الإسلام بعد از کشته شدن زهران علوش سرکرده خود «عصام بویضانی» ملقب به ابوهمام را به عنوان سرکرده خود برگزید.

تروریست بویضانی متولد سال 1975 در شهر دوما در حومه دمشق است. قبل از آغاز نا آرامی های سوریه وی یک سوپر مارکت داشت. وی همچنین یک مغازه شیرینی فروشی در خیابان القوتلی در دوما داشت.بویضانی که سابقه تروریستی پرباری دارد از جمله فرماندهان برجسته جیش الإسلام به شمار می‌رود.



وی پیش از این فرماندهی گروهک تروریستی موسوم به گردان "بلال بن روح الله" و سرکردگی "لواء الأنصار" و سپس فرماندهی عملیات جیش الإسلام در غوطه شرقیه دمشق را بر عهده داشت.

بویضانی نبردهای زیادی علیه ارتش و مردم سوریه را مدیریت کرده و در تدوین یک استراتژی نظامی برای نبرد علیه ارتش سوریه در غوطه شرقی نقش داشته است.

دیدگاه کارشناس سوری درباره جیش الاسلام

حسام شعیب کارشناس امور گروه‌های مسلح گفت علت اصلی بروز اختلافات میان دو گروه جیش الاسلام و جبهه النصره به مسائل عقیدتی که دو گروه بر اساس آن فعالیت می‌کنند،  و نیز وابستگی‌های منطقه‌ای آنها برمی‌گردد. این مسئله سبب بروز کشمکش و درگیری گسترده‌ای طی ماه‌‌های اخیر به ویژه در جولای گذشته شده بود به طوری که جیش الاسلام به تلاش برای تشکیل آنچه  "صحوات" خوانده می‌شد که ماموریت آن جنگ با جبهه النصره بود، متهم شده بود، جیش الاسلام هم جبهه النصره را به تلاش برای انحصارطلبی و ایجاد اختلاف و دودستگی میان گروه‌های تروریستی متهم کرده بود، البته  اربابان این گروه‌های تروریستی یعنی عربستان و قطر با میانجی‌گری، اختلافات آنها را مهار کردند.

اختلافات و درگیری‌های بی‌سابقه‌ای که میان تروریست‌های النصره و جیش الاسلام در شهرک مسرابا در نزدیکی دوما رخ داد، به دستگیری شماری از تروریست‌های دو طرف به دست یکدیگر منجر شده بود که در پی آن توافق‌نامه‌ای به امضای زهران علوش سرکرده جیش الاسلام و ابوعاصم سرکرده جبهه النصره در غوطه دمشق رسید که به اختلافات و درگیری‌ها میان دو طرف پایان داد و همکاری امنیتی میان دو طرف را فعال کرد.

در اواسط سال جاری میلادی(2015) درگیری شدیدی میان گروه تروریستی جیش الاسلام و گروه تروریستی داعش در صحرای سوریه در حومه حمص و دمشق پس از درگیری‌های میان دو طرف برای سیطره بر جاده‌های کمک‌رسانی از سمت اردن رخ داد، دو گروه حاضر به تقسیم این جاده‌ها میان یکدیگر نشدندو به همین سبب درگیری‌های خونین و شدیدی میان آنها رخ داد که با عملیات اعدام و گلوله‌باران با انواع سلاح‌ها همراه شد که در نهایت با پیشروی جیش الاسلام همراه شد که از حمایت گروه تروریستی موسوم به فیلق الرحمن از همپیمانان این گروه برخوردار بود.

 
به گفته حسام شعیب،‌این درگیری در اوج درگیری‌ها میان گروه‌های تروریستی بود که در جای جای سوریه رخ داد، اما در چارچوب تلاش‌های داعش برای گسترش نفوذ خود در تمام مناطق به ویژه تا جنوب سوریه، اهمیت زیادی نداشته است.
گروه تروریستی جیش الاسلام مجهز به پیشرفته‌ترین جنگ‌افزارها و تسلیحات اهدایی آل سعود

وفادارترین تروریست به آل سعود

این کارشناس سوری می‌افزاید جیش الاسلام به سرکردگی زهران علوش بازوی بندر بن سلطان شاهزاده سعودی(مسئول سابق پرونده سوریه در آل سعود) بود و از حمایت‌های مالی و تسلیحاتی گسترده عربستان برخوردار است و حتی از نظر تامین تروریست‌ها از عربستان نیرو جذب می‌کرد تا بتواند کنترل تمام گروه‌های تروریستی را در اختیار  داشته باشد.

زیرا استراتژی عربستان سعودی، حمایت مالی از گروه‌های تروریستی در برابر وفاداری این گروه‌ها و اجرای طرح‌هایش در سرزمین سوریه است به ویژه این‌که علوش، در عربستان به تحصیل سلفی‌گری وهابی پرداخت که آن را از پدرش، شیخ عبدالله مقیم عربستان سعودی و نزدیک به آل سعود،خاندان حاکم بر این کشور به ارث بود، زهران علوش در مراکز به اصطلاح شرعی مدینه منوره، آموز‌ه‌های فرقه جعلی وهابیت را فرا گرفت.

به گفته شعیب، از نظر ارتش سوریه، عنوان تشکیلات نظامی زهران علوش موسوم به جیش الاسلام هیچ تغییر در محاسبات نظامی ارتش ایجاد نکرد، زیرا ارتش سوریه بر  عزم خود برای مبارزه با تمام گروه‌های تروریستی چه یکپارچه چه پراکنده تاکید کرده است. از نظر منابع ارتش سوریه، نبرد حومه دمشق تابع محاسبات سیاسی نیست و تا بیرون راندن تمام تروریست‌های مسلح از منطقه یا تسلیم آنها و بازگشت به آغوش دولت ادامه خواهد داشت.



رویای ایجاد خلافت اموی در سوریه بر باد رفت

کارشناس سوری در ادامه گفت‌وگو با تسنیم افزود دولتی که ارتش سوریه به خاطر آن می‌جنگد، آن دولتی نیست که زهران علوش به آن اعتقاد داشت، علوش به دنبال" خلافت اسلامی اموی" بود که در مناسبت‌های مختلف بر این نکته(ایجاد پادشاهی اموی) تاکید می‌کرد، وی صاحب اندیشه‌های تکفیری بود که شدت اعتقادات وی از آنچه القاعده به آن اعتقاد دارد، کمتر نبود.

نکته قابل توجه این است که جیش الاسلام مسئول نخست شلیک گلوله‌های خمپاره و کاتیوشا به محله‌های مسکونی شهر دمشق به شمار می‌رود و گروه‌های تشکیل دهنده این باند تروریستی بارها مسئولیت حملات خمپاره‌ای و موشکی خود به پایتخت سوریه و حومه آن را که قربانی آن صدها غیر نظامی بیگناه بوده است، برعهده گرفته‌اند، این باند تروریستی همچنان شهر دمشق را با هدف فشار بر ارتش سوریه برای متوقف کردن عملیات پاکسازی غوطه شرقی با خمپاره و موشک هدف قرار می‌دهد.
منبع: تسنیم
نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات