صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۵:۴۷  ، 
کد خبر : ۲۸۸۱۶۸

هشدار 4 وزیر پابرجاست

رکود اقتصادی با حرف درمانی مدیران دولتی درمان نمی‌شود

اظهارات اخیر وزیر اقتصاد درباره خروج کامل از بحران و رکود اقتصادی که محتوای نامه شهریور ماه وی و سه وزیر دیگر به رئیس جمهور بود، با واکنش کارشناسان اقتصادی مواجه شد. به گزارش جام جم وزرای اقتصاد، صنعت، رفاه و دفاع تابستان امسال در نامه‌ای مشترک به رئیس جمهور با انتقاد از برخی تصمیمات و سیاست‌های ناهماهنگ دستگاه‌های اجرایی، هشدار دادند اگر تصمیم ضرب‌الاجل اقتصادی گرفته نشود، رکود اقتصادی موجود به بحران تبدیل خواهد شد.

در نامه مشترک علی طیب‌نیا، محمدرضا نعمت‌زاده، علی ربیعی و حسین دهقان به حسن روحانی که اوایل مهرماه رسانه‌ای شد، نسبت به شرایط نزولی بورس و رکود شدید اقتصادی کشور هشدار داده شده بود. پس از رسانه‌ای شدن نامه مذکور، دولت تصمیم به اجرای بسته خروج از رکود گرفت که تاکنون فقط بخش مربوط به پرداخت وام 25 میلیون تومانی خودروی آن اجرایی شده و سایر بخش‌های آن به فراموشی سپرده شده است.

نامه مذکور حاوی هشدارهایی نسبت به شرایط بغرنج در بخش‌های دیگر اقتصادی نیز بود که به طور فهرست‌وار به آنها اشاره می‌کنیم:

1- تأثیر گران کردن دلار مبادله‌ای توسط بانک مرکزی بر افزایش بهای تمام شده محصولات در داخل کشور و کاهش سودآوری تولید کنندگان. 2- وضعیت نامناسب تراز حساب‌های بانک‌ها و مؤسسات اعتباری و ناتوانی آنها در هدایت جریان‌های نقدی و ایجاد تحرک در صنایع. 3- نبود تقاضای کافی برای محصولات تولید داخل و افزایش انباشت موجودی صنایع مختلف از جمله خودرو، فولاد، مس، مسکن، سیمان،‌کاشی و سرامیک، معدنی‌ها و پتروشیمی 4- تأثیر منفی سیاست‌های نامعلوم تعیین نرخ خوراک گاز و همچنین افزایش قیمت دلار مبادله‌ای بر صنایع پتروشیمی. 5- کاهش تقاضا در بازار به دلیل انتظار در کاهش قیمت کالاها با اجرای برجام. 6- نبود سیاست شفاف درباره ورود رقبای جدید خارجی برای صنایع داخلی 7- افزایش هزینه مالی شرکت‌ها و تولید کنندگان 8- رفع رکود و بحران اقتصادی.

اما در شرایطی که وضعیت رکود در اقتصاد همچنان ادامه دارد و هنوز هیچ آماری از نرخ رشد اقتصادی امسال اعلام نشده و احتمال منفی بودن آن می‌رود، وزیر اقتصاد به تسنیم گفت: همه موارد نامه شهریور ماه به رئیس جمهور تصمیم‌گیری و اجرایی شد و امروز از بحران خارج شده‌ایم.

با توجه به سخنان وزیر اقتصاد این پرسش مطرح است که آیا واقعاً از رکود عبور کرده‌ایم؟

دکتر لطف‌الله فروزنده، کارشناس اقتصادی درباره اظهارنظر وزیر اقتصاد مبنی بر این که از رکود خارج شدیم به جام جم گفت: این اظهارنظر آقای وزیر تنها در حد حرف بوده و اگر سری به مردم بزنید حتماً رکود را خواهید دید. هنوز کارخانه‌های تولیدی یا کار نمی‌کنند یا با حداقل ظرفیت مشغول کار هستند. فروزنده تصریح کرد: 950 هزارمیلیارد تومان نقدینگی وجود دارد که بخش عمده‌ای از آنها دست بانک‌هاست و بانک‌ها اعتقادی به تولید کشور ندارند و باعث شده تا رکود عمیق‌تر شود. خروج از رکود با حرف درمان نمی‌شود، بلکه نیاز به برنامه عملیاتی دارد.

همچنین دکتر مهدی طغیانی، استاد دانشگاه درباره سخنان وزیر اقتصاد به جام جم گفت: ورود به رکود باید با تکیه بر آمار عنوان شود و خروج از رکود نیز باید با استدلال آماری مطرح شود و اگر آقای علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی می‌گویند که از رکود خارج شدیم، باید مستندات را برای این گفته خود منتشر کنند.

وی افزود: ما نمی‌توانیم افراد اطراف خودمان را مشاهده کنیم و به طور کلی بگوییم که تورم بالاست یا پایین است یا بیکاری زیاد شده یا کاهش یافته است. طغیانی اضافه کرد: هرگونه اظهار نظری باید با اطلاعات و آمار باشد و زمانی که مسئولی صحبت می‌کند، مردم به وی اعتماد می‌کنند و حتماً مسئولان بر اساس پایه‌های اطلاعاتی موضوعی را مطرح می‌کنند، اما ممکن است انتشار آن به تعویق بیفتد و اکنون وزیر اقتصاد باید مستندات خود را درباره اجرای کامل موضوعات مطرح شده در نامه چهار وزیر اعلام کند.


نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات