وزیر راه در دولت اصلاحات میگوید ناهماهنگی میان تیم اقتصادی مهمترین چالش دولت روحانی است.
احمد خرم در مصاحبه با روزنامه اعتماد درباره مهمترین چالش دولت گفت: به عقیده من مهمترین مشکل دولت حسن روحانی ناهماهنگی میان تیم اقتصادی دولت است. در این تیم برخی معتقدند که مشکل اول کشور رکود است و برخی دیگر معتقدند تورم است. در واقع در تیم اقتصادی هماهنگی در مورد مشکل کشور وجود ندارد تا دولت به طور کامل روی معضل اصلی متمرکز شود و آن را حل کند. به بیان دیگر دولت در این مورد دچار سردرگمی است.
وی میافزاید: یکی از مهمترین مشکلاتش همین مسئلهای است که دولت روحانی با آن روبهرو شده، یعنی تورم که پایین میآید رکود حاکم میشود و زمانی که برنامههای ضد رکود در دستور کار قرار میگیرد و بازار از رکود خارج میشود تورم بالا میرود و این معادله همیشه برقرار است. اما باید پذیرفت که اقتصادی پا میگیرد و شکوفا میشود که در آن رکود حاکم نشود.
خرم میگوید: بحث اینجاست که میشود گاهی سه یا چهار درصد تورم را خرید و بازار را از رکود خارج کرد. در واقع جامعه و مردم طاقت تحمل چهار درصد تورم را دارد اما تحمل رکود بازار را ندارد. در واقع وجود درصد کمی از تورم ضربهای به معیشت مردم نمیزند اما وجود رکود به طور مستقیم بر کیفیت زندگی مردم تأثیرگذار است. به نظر من دولت امروز به این نتیجه رسیده که معضل اول کشور رکود بازار است نه تورم.
وی خاطرنشان کرد: در درجه اول سیستم بانکی نباید انقباضی برخورد کند و به واحدهای تولیدی که سرمایه در گردش ندارند وام پرداخت کند. وقتی تولید در کشور افزایش پیدا کند در کنارش نقدینگی افزایش یابد نمیتواند تورمزا باشد به بیان دیگر افزایش نقدینگی به شرط تولید تورمزا نخواهد بود. بنابراین دولت باید از سیاستهای انقباضی عبور کند.
وی همچنین گفته است: تنها راه خروج از رکود پرداخت وام است. اینکه بانکها بیایند بگویند چون وامهای معوقه یا تمدید شده دارند و به این بهانه به واحدهای تولیدی وام ندهد در واقع تیر خلاص را به صنعت و تولید کشور زده است. در چنین شرایطی صنعت نابود میشود و بانک هم هرگز به پولش نخواهد رسید. در واقع اقتصاد ایران امروز نیاز به یک شوک دارد.
خرم با دفاع از مسکن مهر گفت: دولت میتواند برخی از کارها را ضربتی انجام دهد. به نظر من فعال کردن پروژه مسکن مهر میتواند بخشی از آن شوک را ایجاد کند. در واقع پروژه مسکن مهر یک پروژه تولیدی است و میتواند واحدهای زیادی را فعال کند. شاید بسیاری بگویند مسکن مهر مشکلات زیادی دارد که حرف درستی است اما دولت میتواند پروژه مسکن مهر را در عین فعالسازی اصلاح کند.
به طور کلی مهمترین شوکی که میتواند در این شرایط وضعیت اقتصاد ایران را تکان دهد، شوک در بازار مسکن است. در کشور ما به طور متوسط سالی 500 هزار مسکن باید ساخته شود. بسیاری از طبقات جامعه هم توان خرید کامل مسکن را ندارند. در این شرایط دولت باید بستههای وامی با شرایط مختلف را تعبیه کند و در اختیار مردم بگذارد تا آنها هم این وامها را در بازار مسکن خرج کنند. در واقع پولی که دولت به شکل وام به مردم داده است وارد چرخه اقتصادی میشود و رکود را کاهش میدهد. این موضوع حتی در آمریکا هم وجود دارد. بانکهای آمریکا وامهای مختلفی برای مسکن پرداخت میکنند. حتی برای سازندههای خانه همچنین وام دهیای وجود دارد. منتها در آمریکا قوانینی را وضع کردهاند. به طور مثال اگر ساخت یک خانه یک سال طول کشید بعد از یک سال اگر فردی که خانه ساخته آن را نفروشد یا اجاره ندهد باید مالیات سنگینی را پرداخت کند. در کشور اما چنین نیست. خانه را میسازند و اگر قیمت کمی پایین باشد نمیفروشند و خانه خالی میماند.
خرم در ادامه گفته است: در حال حاضر یک معضل مهم پیش روی دولت وجود دارد که مانع پیشبرد برنامههایش میشود. در حال حاضر دولتیان ما در قبال برخی از مسائل یا سست تصمیم و کند تصمیم یا به طور کلی بلاتصمیم هستند. این موضوع بیشتر از فعالیت مخالفان میتواند به دولت ضربه وارد کند. تصمیمی را که میتوان در یک ماه گرفت در دولت روحانی نزدیک به یک سال طول میکشد.
اگر دولت در یک سال باقی مانده کابینهاش را کمی ترمیم نکند و از افراد با انگیزهتر و خوش فکرتری استفاده نکند و سستی در تصمیمگیریها ادامه پیدا کند نمیتواند تغییر چندانی در وضعیت کشور ایجاد کند و در این صورت قطعاً در انتخابات آینده دچار دشواریهایی خواهد شد.