(روزنامه اطلاعات ـ 1394/10/14 ـ شماره 26342 ـ صفحه 12)
عصبانيت وهابيت از تلاشهاي «شيخ زکزاکي» در نيجريه
گسترش تشیع در نیجریه که آغاز آن به ۳۰سال هم نمیرسد، با وجود قدمت طولانی فعالیت وهابیت در این کشور، سبب بسیج گسترده جریان سلفی- وهابی علیه این مذهب شده است .به گزارش خبرگزاری فارس، در درگیریهایی که پس از حمله ارتش نیجریه به حسینیه «بقيةالله» در شهر زاریای نیجریه و منزل شیخ ابراهیم زکزاکی رخ داد بیش از 300 تن از شیعیان به شهادت رسیدهاند.
ارتش نیجریه مدعی شده است که شیعیان به کاروان نظامی حامل رئیس ستاد کل ارتش تیراندازی کرده و قصد ترور وی را داشتهاند؛ ادعایی که با تکذیب جنبش اسلامی نیجریه همراه شده و شیخ زکزاکی نیز در مصاحبهای اعلام کرده است، هنگامی که افراد ما مسلح نیستند چگونه میتوانند به کاروان ارتش حمله کنند و اینکه چرا هیچ آسیبی به نیروهای ارتش وارد نیامده و آنها به مسیر خود ادامه دادهاند؟سال گذشته نیز زمانی که مراسم روز قدس رو به پایان بود ناگهان به جمعیت تظاهر کنندگان شیعه حمله شد و در این حمله 34 نفر کشته و 180 نفر زخمی شدند.
سه تن از پسران شیخ ابراهیم زکزاکی نیز در بین کشته شدگان بود .حمله سال گذشته و حمله ارتش نیجریه در امسال، با توجه به برگزاری مراسم میلیونی و بیسابقه پیادهروی اربعین در این کشور به عنوان بزرگترین مراسم سیاسی – عقیدتی شیعیان در آفریقا، ظن هماهنگی بین این پیشامدها را قویتر میکند. پیشامدهایی که به نظر میرسد در کانون آن جریان سلفی و وهابی قرار گرفته است.
گسترش تشیع در نیجریه و تشکیل بزرگترین جامعه شیعیان در قاره آفریقا، در حالی که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به خصوص عربستان سرمایهگذاری گستردهای در زمینه اشاعه وهابیت و سلفیگری در آفریقا و نیجریه انجام دادهاند؛ با عصبانیت وهابیها مواجه شده است.یکی از شبکههای ماهوارهای وهابی در برنامهای در 25 نوامبر سال گذشته به پدیده گسترش تشیع در نیجریه پرداخت.
این برنامه با حمله به شیعیان، مدعی میشود که رشد و گسترش تشیع حاصل فقر و بیسوادی مردم نیجریه است و از سویی نیز برگزاری مراسمهایی چون روز جهانی قدس و راهپیمایی اربعین را برنامههای ایرانی توصیف میکند.در این برنامه همچنین تأکید میشود که سوءاستفاده از جهل مردم و سردادن شعارهای فریبنده باعث گرویدن برخی مردم به تشیع در نیجریه شده است!. (شیعیانی که در حال حاضر جمعیت آنها بین 4 الی 10 میلیون نفر برآورد میشود).
همچنین ما میتوانیم سیل هجمههای علیه شیعیان نیجریه را در رسانههای وابسته به جریان سعودی به خصوص رسانههای عربستان مشاهده کنیم و در تمامی این مطالب به لزوم جلوگیری از بسط تشیع و مقابله با آن در قاره آفریقا به خصوص کشور نیجریه تأکید شده است.
نکته قابل توجهی که در این مقالهها یافت میشود؛ به لزوم جذب طلاب نیجریایی و آموزش آنها در دانشگاههای عربستان تأکید شده است و آن طور که از سخن شخصیتهای سلفی داخلی نیجریه مشخص میشود این است که در سالهای پس از ظهور اولین نشانههای گسترش تشیع در نیجریه، مسأله اعزام جوانان به دانشگاههای عربستان سرعت بیشتری به خود گرفته است.«محمد الثانی عمر» یکی از رهبران سلفی نیجریه در این باره به سایت وهابی «البرهان» میگوید:« دانشجویان دینی که عمدتا به عربستان، مصر و سودان رفته بودند پس از بازگشت شروع به تبلیغ سنت و طریقت سلفی کردهاند و تلاش بسیاری برای دعوت و تعلیم مردم و دور کردن آنها از عقاید تشیع انجام میدهند.
بنا به گفته وی بیشتر طلابی که به نیجریه باز میگردند عمدتا از دانشگاههای «الاسلامیه»، در شهر مدینه و دانشگاه «امالقری» در مکه و دانشگاه اسلامی «الإمام محمد بن سعود» در ریاض فارغ التحصیل شدهاند. «محمد منصور ابراهیم» از دیگر سلفیهای نیجریه در ادعایی مضحک گفته است،فقر شدید باعث شده تا مردم نیجریه با وعده پول و مادیات به تشیع بگروند! و باید جلوی این مذهب گرفته شود!وی با ادعای اینکه گروههای شیعه شده در حال آموزش نظامی هستند و سلاح به دست گرفتهاند! سعی دارد دولت مرکزی نیجریه را به حضور شیعیان حساس کند. در حالی که در هیچ مقطعی گزارش نشده است که شیعیان با ارتش یا هر گروه دیگری به درگیری مسلحانه وارد شده باشند .منصور ابراهیم، همچنین خواستار افزایش تلاشها برای مقابله با شیعیان و گسترش تشیع میشود.
موضوعی که در نیجریه در حال رخ دادن است، تلاش وهابیها و سلفیون عربستان و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برای جلوگیری از گسترش تشیع است. کشورهای حامی جریان وهابی در حال حاضر ثمره سالها تبلیغ و آموزش رایگان دانشجویان نیجریایی را بر باد رفته میبینند و مطمئنا ابزارهای فشار بر دولت تازه تأسیس «محمدو بوهاری» که قصد مبارزه با بوکوحرام را دارد را نیز در دست دارند.
در این حال،عضو جنبش اسلامی نیجریه اعلام کرد ، جلوگیری از گسترش تشیع در این کشور علت اصلی حمله ارتش نیجریه به شیخ زکزاکی و خانواده ایشان است.به گزارش مهر، در پی محاصره منزل مسکونی «شیخ ابراهیم زکزاکی» رهبر شیعیان نیجریه در منطقه «گیلسو» شهر «زاریا» توسط ارتش این کشور درگیریهای سنگینی در اطراف منزل وی بین نیروهای ارتش و اعضای جنبش اسلامی نیجریه موسوم به جنبش شیعیان صورت گرفته است.
گزارشهای رسیده توسط دیگر منابع خبری اوضاع را در این منطقه وخیم اعلام کرده و منابع میدانی از شهادت جمع کثیری از شیعیان خبر داده اند که محافظان شیخ زکزاکی و برخی دیگر از رهبران این جنبش جزو شهدا هستند.خبرگزاری مهر به همین مناسبت گفتگویی را با «حسن بالا» عضو جنبش اسلامی نیجریه انجام داده که به شرح زیر است:
* چرا ارتش نیجریه به محل سکونت شیخ زکزاکی حمله کرده است و چه اهدافی از این اقدام دنبال شده است؟
** ارتش نیجریه از گسترش تشیع در این کشور واهمه دارد و هدف از حمله به محل سکونت شیخ زکزاکی جلوگیری از گسترش تشیع با فکر و اندیشه امام خمینی است.
* ادعا شده جنبش اسلامی قصد ترور فرمانده ارتش نیجریه را داشته اند. این خبرسازی ها با چه نیاتی صورت می گیرد؟
** این ادعایی بیش نیست و شایعه سازی برخی رسانه ها است. ارتش نیجریه به دنبال حمله به تشیع در این کشور است لذا برای تحقق این امر نیازمند زمینه سازی است و طبعا طرح چنین ادعاهایی در این راستا انجام می شود.
* در اخبار آمده است پسر، همسر و معاون شیخ زکزاکی به شهادت رسیده اند آیا این خبر صحت دارد؟
** روزهای گذشته برخی رسانهها خبر شهادت برخی اعضای خانواده شیخ زکزاکی از جمله پسر و همسر وی را منتشر کردند که از اساس دروغ و بی پایه و اساس است. شیخ زکزاکی و اعضای خانواده ایشان زنده هستند.
* از بزرگترین جامعه شیعه آفریقا چه می دانید؟
** جامعه شیعیان نیجریه با حدود 10 میلیون نفر جمعیت بزرگترین جامعه شیعه آفریقا است.به گزارش گروه بین الملل فرهنگ نیوز، حمله غیر منتظره ی ارتش نیجریه به منطقه شیعه نشین زاریا و کشتار چند صد نفر از ساکنین این منطقه در روزهای اخیر در صدر اخبار شماری از رسانههای جهان اسلام قرار داشته است. اهمیت این یورش وحشیانه از آن روست که در حملات فوق جمعی از رهبران شیعه این کشور به شهادت رسیده و حسینیه بقیه الله متعلق این کشور به کلی ویران شده است.نیجریه در غرب آفریقا واقع شده و پرجمعیت ترین کشور این قاره است.
اگرچه منابع امنیتی نیجریه هدف از حملات را واکنش ارتش به اهداف برخی شیعیان مبنی بر احتمال ترور یکی از فرماندهان ارتش عنوان کردهاند، با این حال تداوم رویه سرکوب شیعیان و افزایش آن در ماههای اخیر حکایت از یک اقدام سازماندهی شده برای مقابله با اقلیت شیعیان نیجریه دارد. جمهوری فدرال نیجریه با ۱۷۰میلیون نفر جمعیت پر جمعیت ترین کشور قاره آفریقا است که در غرب این قاره واقع شده است. نیمی از جمعیت این کشور را مسلمانان و نیمی دیگر را مسیحیان تشکیل می دهند، مسلمانان عموما در نیمه شمالی و مسیحیان در نیمه جنوبی سکونت دارند. نیجریه به دلیل تنوع فراوان قومی و نژادی طی چند سال گذشته شاهد درگیریهای زیادی بودهاست.
مسلمانان با وجود آن که نیمی از جمعیت نیجریه را تشکیل میدهند، عموما نسبت به مسیحیان این کشور به دلیل حمایت دول غربی از این بخش از جامعه در تبعیض قرار دارند. در سال اخیر و در دموکراتیک ترین انتخابات برگزار شده در نیجریه محمدو بوهاری ژنرال بازنشسته ارتش نیجریه، از حزب کنگره ترقیخواه به عنوان رئیس جمهوری این کشور انتخاب شد.
عموم جمعیت مسلمانان نیجریه را مسلمانان سنی مذهب مالکی تشکیل می دهند، با این حال شیعیان در نیجریه بزرگترین جامعه شیعه در آفریقا هستند.عموم جمعیت میلیونی شیعیان نیجریه تحت تاثیر انقلاب اسلامی و با تلاش شیخ زکزاکی به تشیع گرویده اند. شیعیان نیجریه بیش از هر جای دیگر در قاره آفریقا متاثر از انقلاب اسلامی در ایران بودند. با آن که قاطبه مسلمانان نیجریه به لحاظ تاریخی از اهل تسنن هستند، درست از اواسط دهه هشتاد میلادی (پس از وقوع انقلاب ۱۹۷۹در ایران) شاهد رشد روز افزون شیعیان و گرویدن اهل تسنن به مذهب شیعه جعفری هستیم. جامعه شیعه نیجریه به صورت بارز تصاویر رهبران و مراجع تقلید شیعه ایرانی را در حسینیهها و مساجد و مجالس خود نصب میکنند.
شیخ ابراهیم زکزاکی رهبر شیعیان نیجریه که به ایران علاقه بسیاری دارد، بارها به جمهوری اسلامی ایران سفر کرده و کاملا متاثر از افکار شیعیان ایرانی است.شیخ زکزاکی بارها خود را مرید حضرت امام و مقام معظم رهبری نامیده است.
شهر كادونا مهمترين شهر شيعه نشين نيجريه است. در اين شهر می توان آثار و بناهای قديمی مربوط به قرن ۱۹ميلادی يعنی زمان ورود اسلام به نيجريه را مشاهده كرد. اين شهر مورد توجه بسياری از رسانهها قرار گرفته زيرا ميزبان دفاتر اسلامی بسياری از جنبش اسلامی شيعه نيجريه است. در گذشته، اين جنبش، كوچک و محدود بود اما اكنون گسترش يافته و افراد زيادی عضو آن شده و به جنبش بزرگی تبديل شده است.
شیخ ابراهیم زکزاکی یکی از مبارزانی است که با همت و تلاش بی وقفه اش، نقشی بزرگ در گسترش اندیشههای حضرت امام(ره) در غرب آفریقا و به ویژه، در کشور نیجریه داشته است. او به عنوان رهبر شیعیان نیجریه طی نزدیک به چهار دهه فعالیت در این کشور، میلیون ها نفر از مردم نیجریه را با انقلاب اسلامی و مکتب اهل بیت(ع) آشنا کرده است.شیعیان نیجریه توامان از سوی ارتش و بوکوحرام تحت فشارند .
شیخ زکزاکی متولد ۱۹۵۳میلادی و رهبر کنونی جنبش اسلامی نیجریه است. وی که فارغالتحصیل رشته اقتصاد است در دهههای هشتاد و نود میلادی بارها بازداشت شده با این حال فعالیتهای گسترده او زمینه جذب میلیون تن را به تشیع فراهم آورد.
گفته می شود که این مساله باعث حملات شدید برخی گروههای اسلامی افراطی به او شده است. وی همچنین عضو مجمع عمومی مجمع جهانی اهل بیت(ع) است.شیخ ابراهیم زکزاکی در رابطه با علاقه خود به انقلاب اسلامی ایران و تاثیرات این انقلاب بر محیط پیرامونی و مناطق مسلمان نشین چنین می گوید: غرب و به ویژه آمریکا، طی بیش از سه دهه گذشته تمامی تلاش خود را برای جلوگیری از رشد و نفوذ انقلاب اسلامی به کار گرفته اند.
غربی ها، زمانی که انقلاب اسلامی در شُرُف پیروزی بود نیز کوشیدند راه را بر موفقیت آن سد کنند؛ اما نتوانستند. آنها از تمامی توان و ابزارهایشان استفاده کردند، کودتا و جنگ به راه انداختند، شاید بتوانند این حرکت بزرگ و جهانی را متوقف کنند. گمان غربیها این بود که انقلاب اسلامی ایران، مشابه همان انقلابهایی است که در اقصی نقاط جهان، با حیلهها و ترفندهای استکبار جهانی نابود شده یا به انحراف کشیده شده است. باطل بودن این گمان خیلی زود برای غرب آشکار شد. آن ها نتوانستند به اهداف شوم خود برسند.
غرب وقتی که دید از نابودی و به انحراف کشیدن انقلاب اسلامی عاجز است، کوشید آن را در مرزهای ایران محدود کند و اجازه ندهد تفکر و اندیشه انقلاب اسلامی در جهان و به خصوص در سایر کشورهای اسلامی منتشر شود؛ اما به خواست خداوند، تاکنون نتوانسته به این هدف خود برسد. با وجود همه فشارها و محدودیتها، انقلاب اسلامی با رسالت جهانیاش، امروز در سراسر دنیا نفوذ قابل توجهی پیدا کرده است و با اقتدار به راهش ادامه می دهد.
شیخ زکزاکی درباره امام خمینی(ره) میگوید: «تنها شخصیتی که دین را با مختصات انقلابی معرفی کرد و نشان داد اسلام می تواند هدایت کننده ملتهای در بند برای رهایی از ظلم ستمگران باشد، حضرت امام(ره) بود.شیخ زکزاکی برای رهبر انقلاب نیز احترام خاصی قائل است بهطوریکه تصویری از مقام معظم رهبری را روی میز کار خود قرار داده است و تأکید دارد که شیعیان نیجریه نیز احترام خاصی برای آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران بهعنوان مقتدای شیعیان در جهان قائل هستند. شيخ زکزاکی در پاسخ به خبرنگار بی.بی.سی فارسی و وقتی از او پرسيده شد آيا حمله نظامی به ايران تاثيری بر نيجريه خواهد داشت يا خير گفت: نه تنها بر نيجريه بلكه بر همه جهان تاثير خواهد داشت.
سال ۲۰۰۰گروهی در نیجریه به بهانه مقابله با آن چه تحصیل غربی می نامیدند به مقابله با دولت مرکزی پرداخته و نیجریه را وارد بحران ساختند، بحرانی که اکنون و با گذشت بیش از ۱۵سال نه تنها کاهش نیافته بلکه به گونهای چشمگیر رشد یافته است. با وجود پذیرش دولت مبنی بر اجرای قوانین اسلامی در شمال نیجریه، تروریستهای وفادار به القاعده خواهان اجرای قوانین در سراسر نیجریه آن هم به گونهی مورد تفسیر خود شدند، امری که زمینه گسترش درگیریها را در این کشور فراهم آورده و تا کنون مرگ دست کم هزاران نفر منجر شده است.رهبر شیعیان نیجریه بارها نسبت به تحرکات رژیم صهیونیستی و آمریکا جهت نابودی شیعیان این کشور هشدار داده بود.
گروه تکفیری- سلفی بوکوحرام که در ماههای پیشین با ابوبکر البغدادی سرکرده گروه تروریستی داعش بیعت کرده در راس گروههای تروریستی فعال در نیجریه است که اکنون مناطق وسیعی از شمال شرقی این کشور را به تصرف خود درآورده است. رشد تروریستهای سلفی زندگی را بیش از پیش برای جامعه شیعه نیجریه در تنگنا قرار داده است.
از زمان قدرت گیری بوکوحرام به مرور بر میزان حملات تروریستی علیه شیعیان نیجریه افزوده شده است. در آخرین مورد از این رخدادها، چندهفته پیش طی یک حمله انتحاری حدود ۲۰مسلمان شیعه درشهر کانو، درنزدیکی زاریا، کشته شدند. آن حمله به بوکوحرام، گروه تندرو نیجریه ای نسبت داده شد .رهبر جنبش اسلامی نیجریه در مراسم جشن عید سعید غدیرخم امسال با افشاری توطئه گروه بوکوحرام نسبت به ربوده شدن زنان و دختران مدرسه چیبوک
(شیعیان) توسط عناصر این گروه تکفیری هشدار داد. شیخ زکزاکی از بانوان درخواست کرده بود که برای شرکت در مراسمهای حسینیه بقیةالله به صورت دسته جمعی و قبل از غروب آفتاب حرکت کنند.
حملات روزهای اخیر به منطقه شیعه نشین زاریا، اولین حملات ارتش نیجریه علیه اقلیت ساکن این کشور نیست. پیشتر و به گونه ای مکرر ارتش به بهانههای مختلف مبادرت به حمله و سرکوب جامعه شیعه نموده است. در آخرین نمونه از این دست (پیش از حملات اخیر)، ارتش با حمله به دفتر شیعیان در کادونا ضمن بازداشت شماری از رهبران شیعه، با شلیک گلوله پنج تن را به شهادت رساند و شماری را مجروح کرد.
سال گذشته نیز در مراسم راهپیمایی روز جهانی قدس در شهر زاریا نیروهای نظامی نیجریه با حمله به صفوف راهپیماییکنندگان اقدام به تیراندازی کردند که منجر به شهادت ۳۳نفر از جمله «احمد زکزاکی»، «حمید زکزاکی» و «محمود زکزاکی» سه فرزند شیخ ابراهیم زکزاکی شد.شیخ محمد محمود توری معاون رهبر شیعیان نیجریه در میان شهدای حمله اخیر بوده است .
شیخ ابراهیم زکزاکی تا پیش از حملات روزهای اخیر و پس از شهادت سه تن از فرزندانش به دست نیروهای ارتش بارها نسبت به سوء قصد مقامات امنیتی به جان خود و شیعیان شهر زاریا مرکز ایالت کادونا هشدار داده است. رهبر شیعیان نیجریه در خصوص شهادت سه فرزند خود علی، احمد و حمید می گوید،بیشتر کشته شدهها از جمله فرزندان من دانشجو بودند. این اتفاق شبیه آنچه در فلسطین رخ میدهد بود. این اتفاق توسط اسرائیل و مزدوران آنها رخ داد حتی گلولههای شلیک شده نیز اسرائیلی بودند.
شیخ زکزاکی بارها از فساد سیاسی دولت نیجریه به شدت انتقاد کرده بود و روابط نیجریه با رژیم صهیونیستی و تبادل اطلاعات میان سازمانهای امنیتی دو طرف و همچنین روابط بوکوحرام با برخی از فرماندهان ارتش نیجریه را فاش کرده بود.در راستای سیاست فشار بر شیعیان نیجریه، ابتدا یک گروه حقوق بشری تحت عنوان کمیسیون اسلامی حقوق بشر گزارش کرد نیروهای ارتشی به روی کسانی که در یک مراسم ختم در شهر زاریا از توابع ایالت کادونا شرکت کرده بودند آتش گشودند. بنا بر اعلام جنبش اسلامی نیجریه، بعد از این درگیری خودروهای مسلح و نیروهای نظامی به محل سکونت ابراهیم زکزاکی، رهبر این گروه از شیعیان در شهر زاریا، حمله و آن را محاصره کردند.
گفته می شود در خلال درگیریهای روزهای اخیر قریب به 300 تن از شیعیان نیجریه به دست نیروهای دولتی به شهادت رسیده اند.هارون بیناوی فعال سیاسی در نیجریه در پاسخ به اینکه چرا ارتش به منزل شیخ زکزاکی حمله کرده است، گفت: به دلیل افزایش محبوبیت او و پیامی است که او با خود برای مردم دارد.
اخیرا در مراسم اربعین در شهر زاریا (در حسینیه بقیةالله) بیش از 5 میلیون نفر تجمع کردند. حسینیه «بقیة الله» در شهر زاریا در ایالت کادونا در شمال نیجریه امسال در روز اربعین شاهد باشکوهترین تجمع راهپیمایی و تجمع شیعیان بود. فعالیت خشونت آمیز ارتش در سرکوب اقلیت شیعه در حالی است که تروریست ها بوکوحرام روزانه بر میزان متصرفات خویش افزوده و ارتش ضمن ناتوانی در برخورد با آنان از اتحادیه آفریقا و نیروهای مسلح کشورهای همجوار درخواست کمک کرده است.با وجود تشدید حملات بر علیه شیعیان، روزانه بر گرایش به مذهب جعفری در نیجریه افزوده می شود.شیعیان نیجریه در طول سه دهه اخیر زندگی مسالمت آمیزی را در کنار مسیحیان و اهل تسنن سپری کردهاند و در هرگونه کمک مالی و معنوی در امور خیرینه امتناع نورزیده اند، با این حال به نظر میآید که حملات فوق به گونهای حساب شده و هدفمند صورت گرفته است.
سرکوب همزمان اقلیت شیعه توسط ارتش و بوکوحرام در حالی است که برخی آگاهان از چراغ سبز دول استعمارگر نظیر بریتانیا، آمریکا و رژیم صهیونیستی نسبت به این امر خبر داده و دلیل آن را نگرانی این رژیم ها از توسعه جامعه شیعه در غرب آفریقا دانستهاند. گفته میشود که عناصر مهاجم به خانه شیخ زکزاکی و حسینیه بقیةالله به جریانهای وهابی و سلفی نزدیک بودهاند. ادامه دارد...
ش.د9405126