تاریخ انتشار : ۰۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۸  ، 
کد خبر : ۲۹۱۵۱۲

بيم و اميدهاي برون‌رفت يمن از بحران (بخش دوم و پاياني)

(روزنامه اطلاعات ـ 1395/02/15 ـ شماره 26431 ـ صفحه 12)

هدف سعودي‌ها از شرکت در مذاکرات صلح

مذاکرات صلح یمن در شرایطی در کویت برگزار شد که رژیم سعودی هیچ تمایلی به برقراری آتش بس در این کشور نداشته و تنها در جستجوی تحقق اهداف و منافع خود است.

رامین حسین آبادیان در خبرگزاری مهرنوشت: مذاکرات صلح یمن در کویت در حالی برگزار شد که حملات رژیم سعودی به مردم بی دفاع یمن طی ۱۳ماه گذشته حتی برای یک روز هم متوقف نشده است. سعودی‌ها حتی به توافق آتش بسی که خود بارها از التزامشان به آن سخن گفتند، پایبند نماندند و همواره بر شدت حملات ددمنشانه به مناطق مسکونی یمن افزودند. در واقع در شرایط کنونی اگر از توافق آتش در یمن به عنوان «کاغذ پاره» یاد کنیم، گزاف نگفته ایم، چراکه پس از موافقت تمامی طرف‌ها با این توافق حملات هوایی جنگنده‌های سعودی به هیچیک از مناطق مسکونی در یمن متوقف نشده است.

با وجود حملات هوایی گسترده سعودی‌ها به شهروندان یمنی از یک سو و تحرکات گسترده مزدوران آنها در نقاط مختلف این کشور از سوی دیگر، مذاکرات صلح کویت در نهایت با موافقت احزاب و جریان‌های یمنی و در رأس آنها «أنصارالله» و «کنگره ملی» در کویت آغاز شد و اکنون نمایندگان «منصور‌هادی» رئیس جمهوری فراری و مستعفی یمن و احزاب و جریان‌های داخلی این کشور با یکدیگر در حال مذاکره هستند.تجربه یک سال گذشته این مسأله را به اثبات رسانده است که «منصور‌هادی» عنان اختیار خود را به دست شاه و شاهزادگان سعودی داده و هرگونه اراده تصمیم گیری در خصوص تحولات یمن را به آنها واگذار کرده است.

استعفا از پست ریاست جمهوری و ایجاد خلأ سیاسی در کشور، درخواست از عربستان سعودی برای حمله نظامی به مردم بی گناه، کارشکنی‌های گسترده در مسیر حل سیاسی بحران یمن و پافشاری بر گزینه نظامی علیه مردم بی دفاع و در نهایت برکناری «خالد بحاح» و گماردن یک عنصر نزدیک به ریاض به جای او از جمله اقدامات منصور‌هادی طی یک سال گذشته بوده که هر کدام از آنها به تنهایی گواه بر سرسپردگی‌هادی به رژیم سعودی است.بنابراین، بسیار بعید به نظر می رسد که خودِ منصور‌هادی از اینکه به ابزاری در دستان سعودی‌ها تبدیل شده است، بی اطلاع باشد. حمایت سعودی‌ها از وی به عواملی بازمی گردد که از جمله آنها می توان به دو عامل اصلی اشاره کرد:

۱ـ مشروعیت بخشیدن به تجاوز نظامی آشکار علیه صدها هزار نفر از مردم بی گناه و القای این اندیشه به افکار عمومی جهانیان که دخالت نظامی با درخواست رئیس جمهوری یمن صورت گرفته است؛ حال آنکه همه به خوبی می‌دانند که طبق قوانین بین‌المللی «منصور‌هادی» پس از استعفا از سِمَت خود چنین درخواستی را از عربستان سعودی داشته و در آن زمان اساسا حق مطرح ساختن چنین درخواستی را نداشته است.

۲ـ سعودی‌ها به خوبی می‌دانند که در صورت تحقق خواسته دیرینه و البته تقریبا محال خود یعنی به زانو درآوردن مردم یمن و به زیر کشیدن جنبش «أنصارالله»، تنها گزینه ای که می تواند با تکیه زدن بر کرسی قدرت، خواسته‌های آنها را پیاده و طبق امیال آنها پیش برود در شرایط کنونی کسی نیست جز «منصور‌هادی».در نتیجه اگر سرسپردگی و وابستگی منصور‌هادی به رژیم سعودی را قبول کنیم، طرفی که در مقابل احزاب جریان‌های سیاسی یمن از جمله «أنصارالله» و «کنگره ملی» بر سَر میز مذاکره نشسته است، در ظاهر نمایندگان‌هادی محسوب می شوند و در حقیقت دستورات خود را از ریاض دریافت می کنند. حال این سؤال مطرح می شود که چه چیزی موجب شده تا مقامات سعودی با مذاکرات صلح موافقت کنند؟

واقعیت این است که مقامات سعودی با توجه به تحولات میدانی در یمن «مجبور» به موافقت با برگزاری مذاکرات صلح شدند. تحولات میدانی در یمن طی ۱۳ماه گذشته طبق معادلات از پیش تعیین شده سعودی‌ها پیش نرفت و آنگونه که آنها گمان می‌کردند، نتوانستند استان عدن را به تصرف خود درآورده و پروژه دو‌قطبی‌سازی «عدن ـ صنعاء» را کلید بزنند، بدین گونه که عدن را به عنوان پایتخت خود اعلام و صنعاء را نیز تا اطلاع ثانوی و فراهم شدن فرصتی مناسب برای اشغال آن، به یمنی‌ها واگذار کنند.از سوی دیگر، سعودی‌ها هیچگاه پیش بینی نمی کردند که ارتش و نیروهای مردمی یمن توان و قدرت مقابله با آنها در مرزهای مشترک دو کشور را داشته باشند. به همین دلیل حملات خمپاره ای و بعضا موشکی ارتش و نیروهای مردمی یمن به پایگاه‌های سعودی به ویژه در مناطق مرزی «جیزان»، «نجران» و «عسیر» موج گسترده ای از نگرانی را در مقامات سعودی به وجود آورده است. حملات به مرزها از یک سو موجب ایجاد رعب و وحشت در شهروندان سعودی شده و از سوی دیگر روز به روز تلفات بیشتری را از نظامیان این رژیم می گیرد.

در نتیجه، سلسله تحولات میدانی گذشته و کنونی یمن، سعودی‌ها را علی رغم میل باطنی آنها به پای میز مذاکره کشانده تا به نوعی آرامش را در مرزهای مشترک خود با یمن برقرار سازند. علاوه بر این، سعودی‌ها از مذاکرات به دنبال خروج آبرومند از باتلاق یمن هستند. آنها طی ۱۳ماه گذشته موفق به تحقق هیچیک از اهداف از پیش تعیین شده خود در یمن نشدند؛ نه موفق به بازگرداندن «منصور‌هادی» به صحنه قدرت شدند و نه توانستند استان عدن را به تصرف خود درآورند.

بر همین اساس، به نظر می‌رسد رژیم سعودی تلاش می‌کند حداقل برای رهایی از بار مالی سنگین عملیات نظامی وحشیانه در یمن در سایه بحران بی سابقه کسری بودجه، به نوعی توافق‌های احتمالی آینده را دستاویزی برای خروج آبرومندانه از باتلاق قرار دهد تا بدین ترتیب به افکار عمومی اینگونه القاء شود که رژیم سعودی پس از سلسله گفتگوهای یمنی ـ تصمیم به خروج از یمن گرفت و نه به دلیل سلسله شکست‌های متعددی که متحمل آنها شد.در این میان، موافقت احزاب داخلی یمن در مذاکرات صلح کویت نیز پس از آن اعلام شد که سازمان ملل نامه ای را به جنبش «أنصارالله» و حزب «کنگره» ملی تسلیم کرد. به گفته «محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش أنصارالله یمن، سازمان ملل در نامه ارسالی خود برای احزاب یمن در خصوص برخی مسائل مربوط به یمن توضیح و درباره برخی مسائل دیگر تضمین‌هایی را ارائه کرده است. باید منتظر ماند و دید آنها سازمان ملل می تواند مجری تضمین‌های ارائه شده به احزاب یمنی باشد یا خیر.

آنگونه که در حال حاضر از روند مذاکرات برمی‌آید، به سختی می توان دورنمای روشنی را برای آن متصور بود، چراکه آخرین گزارش‌ها حاکی از کارشکنی‌های نمایندگان «عبد ربه منصور‌هادی» ـ که در واقع از ریاض دستور می گیرند ـ در زمینه امضای توافق آتش بس دائمی است. اظهارات اخیر «محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش «أنصارالله» نیز خود به تنهایی گویای روند مذاکرات کنونی است. وی در این خصوص می گوید: «تداوم حملات هوایی عربستان سعودی به یمن و بمباران زیرساخت‌ها و منازل بیانگر این است که توقف حملات نظامی سعودی‌ها در یمن بی پایه و اساس است». عبدالسلام همچنین می افزاید روند رایزنی‌ها و مذاکرات حل بحران یمن در سایه تجاوزات سعودی‌ها تفاوتی نسبت به دوره قبل نداشته است.بر اساس آنچه که گفته شد، روند گفتگوهای کنونی برای برقراری صلح در یمن بر خلاف اظهارات «اسماعیل ولد الشیخ» که اعلام کرده بود بیش از پیش به صلح نزدیک شده ایم، مثبت ارزیابی نمی شود و طرف مقابل تنها با دو هدف از پیش تعیین شده بر سَر میز مذاکرات حاضر شده است؛

۱ـ پیش بردن مذاکرات بر مبنای مذاکره برای مذاکره تا امتیازی به احزاب یمنی داده نشود.

۲ـ حصول توافقی بر سَر برقراری آرامش در مرزهای مشترک به منظور کاهش میزان تلفات نظامیان سعودی.

۴۰۰ روز جنایت آل‌سعود علیه ملت یمن

در ۴۰۰روز سپری‌شده از آغاز جنگ آل‌سعود علیه یمن تعدادی از مجروحان یمنی برای درمان به ایران منتقل شده‌اند اما شرایط برخی از آنها چنان حاد بوده که شاید فاصله چندانی تا مرگ نداشته‌اند . به گزارش تسنیم، بیش از یکسال از آغاز جنگ نابرابر یمن می گذرد و آل سعود همچنان در سایه سکوت سازمان‌های بین المللی و با همراهی متحدین غربی و منطقه ای خود، مردم مظلوم یمن را هدف وحشیانه‌ترین حملات قرار می دهد.

تنها در مدت کوتاهی پس از آغاز جنگ، عربستان و متحدانش با استفاده از جدیدترین سلاح‌ها و با کمک برخی ایادی داخلی‌شان بیمارستان‌ها، مدارس، پل‌ها و بسیاری از دیگر زیرساخت‌های یمن را بمباران کرده و فجایع انسانی زیادی را در این کشور بوجود آوردند.اما همه جنایات ریز و درشتی که سعودی‌ها به آن اقدام کرده اند، باعث نشد تا یمنی‌ها دست از مسیری که انتخاب کرده‌اند، بر‌دارند و کماکان با حمایت جدی از انقلاب این کشور و رهبران آن، بر خواسته‌های خود مبنی بر پایان دیکتاتوری، شکل گیری حکومت مستقل و مبارزه با تجاوز بیگانگان تاکید دارند.

جوانان و مردان یمنی با وجود تمامی مشکلات دست از مبارزه برنداشتند و در تمام این مدت تلاش کردند از کشور و آئین خود دفاع کنند؛ دفاعی نابرابر در مقابل رژیم تا بن دندان مسلح آل سعود. دفاعی که به شهادت و مجروح شدن دهها هزار نفر از مردم یمن انجامیده است. البته آنها توفیقات خوبی هم در مبارزه با رژیم سعودی داشته اند و همین ایستادگی و مجاهدت شان باعث شده به هیچ یک از اهداف مهم خود در این جنگ نائل نشود و به میز مذاکره و گفتگوی سیاسی روی بیاورد.

موقعیت خاص جغرافیایی یمن و محدودیت هوایی و دریایی تحمیل شده بر انقلابیون این کشور، منجر شده تا شرایط غذایی، دارویی و انرژی در داخل این کشور مستضعف بسیار حاد شود. یکی از مهمترین نیازهای امروز یمنی‌ها، نیازهای بهداشتی و درمانی است؛ زیرا با بمباران بیمارستان‌ها و مراکز درمانی عملا جایی برای درمان مجروحان یمنی وجود ندارد. حتی سعودی‌ها در چند مورد به مراکز درمانی سازمان ملل هم رحم نکردند، اگرچه سازمانی که گویا برای حمایت از ملت‌ها تاسیس شده ناتوان تراز آن بود که در مقابل چنین تجاوازت آشکاری اقدامی جز محکومیت خشک و خالی انجام دهد. جمهوری اسلامی ایران اما از ابتدای جنگ، تنها کشوری بود که علی رغم همه محدودیت‌ها همواره درکنار مردم یمن قرار گرفت و تلاش کرد از آنها حداکثر حمایت را داشته باشد.

ارسال کمک‌های دارویی از طریق کشتی و هواپیما اگرچه در مراحلی به نتیجه نهایی نرسید اما به همگان و در گام اول ملت یمن اثبات کرد که هم کیشانشان در ایران بسیار بیشتر از همسایگان و هم‌زبانان‌شان در منطقه هوای آنها را دارند.در این 400 روز سپری شده از آغاز جنگ، شماری از مجروحان یمنی برای درمان به ایران منتقل شده‌اند، شرایط برخی از ایشان چنان حاد بوده که شاید فاصله چندانی تا مرگ نداشته اند و هر کس که تصاویر آنها در ابتدای مجروحیت را مشاهده کند ذره ای گمان نمی‌کند که چنین فردی اکنون در قید حیات باشد یا حتی به میدان نبرد بازگشته باشد.

اما یمنی‌ها که بسیاری از آنها نه در میدان نبرد، که در خانه و کاشانه یا مدرسه و دانشگاه قربانی زیاده‌خواهی آل سعود شده و موشک‌های همسایه شرقی شان برسرشان آوار شده است، با کمک پزشکان ایرانی جان تازه‌ای گرفته‌اند. در این حال به یکی از مراکز نگهداری این مجروحان رفتیم تا از نزدیک و از زبان خودشان درباره آنچه برآنها رفته است، سوال کنیم.در این محل امکانات برای نگهداری مجروحانی که دوران درمان اولیه را در بیمارستان‌های تهران سپری کرده اند و احتیاج به مراقبت‌های بعدی دارند، فراهم شده بود. در این استراحتگاه همچنین پزشک نیز حضور داشت تا در صورت بروز مشکل به وضعیت مجروحان رسیدگی کند.

«عمر السقاف» یکی از جوانانی بود که به تازگی برای درمان به ایران آمده است. او در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: من اهل جنوب یمن هستم. ما حدود یک ماه است برای درمان در تهرانیم و همه ما در شرایط خوبی هستیم و همکاری برادران در ایران خوب بوده است.السقاف ادامه داد: همچنین ما در مورد موضوع جنوب و جنوبی‌ها با هیاتی از احزاب سیاسی که از یمن به تهران آمده بود دیدار کردیم، با مقامات وزارت امور خارجه جنوب هم ملاقات و گفتگو کردیم و بر اهمیت مساله جنوب تاکید کردیم و اینکه مردم جنوب یمن اشغالگری سعودی- اماراتی را نمی پذیرند و از داخل در برابر آن مقاومت می‌کنیم.وی تصریح کرد، درخواست می‌کنیم مساله جنوب یمن در گفتگوهای سیاسی به حاشیه رانده نشود.

در طول بازدید، مجروحان یمنی همواره تلاش داشتند تا از مشکلات و مصیبت‌هایی که برای آنها ایجاد شده است سخن بگویند شاید بتوانند صدای مظلومیت خود را به گوش مردم جهان برسانند.«عبدالواحد علی» جوانی از صنعا است که به تازگی با شرایطی کاملا بحرانی به ایران آمده او در خصوص آخرین وضعیت یمن می گوید: اوضاع یمن خیلی بد و بحرانی است. موشک‌ها در تمام طول روز بر سر ما فرود می آید و جنگنده‌ها در آسمان کشور ما پرواز کرده و ما را بمباران می کنند. آنها بازارها، بیمارستانها و نقاطی که زن و بچه در آن هستند را بمباران می کنند.

آنها از روش جنگ سوخته استفاده می کنند و همانطور که زیرساخت‌های غزه را نابود کردند، می خواهند زیرساخت‌های یمن را نیز از بین ببرند تا دیگر کشورمان نتواند روی پای خود بایستد.وی در ادامه افزود، بیشتر کسانی که مورد اصابت گلوله‌ها و موشک‌ها قرارمی‌گیرند زنان و کودکان هستند. در صعده و مناطق شمالی یمن بمباران شدت بیشتری دارد. نزدیک به 20 کشور به آل سعود کمک می‌کنند.

آمریکا، اسرائیل، مصر، سودان، امارات و برخی از کشورهای دیگر به عربستان برای کشتار هم‌میهنان ما کمک می کنند. عبدالواحد علی با بیان اینکه اولین سلاحی که ما با آن می جنگیم، سلاح ایمان است و بعد از آن با سلاح‌های سبک از خود دفاع می کنیم، تصریح کرد وضعیت بهداشتی و درمانی در یمن بحرانی است و بیمارستان‌ها بمباران شدند. آل سعود بیشتر مراکز بهداشتی و درمانی را مورد هدف قرار می دهد. با رشوه و پول دکترهای مصری و اروپایی را که در یمن کار می کردند، فراری داده اند.

در حال حاضر اقدامات درمانی به صورت خودجوش در کشور ما انجام می شود و هر کسی که تجربه کمک‌های اولیه را دارد به مجروحان کمک می‌کند.این مجروح یمنی خاطرنشان کرد: آل سعود و همدستانش تمام زیرساخت‌های یمن را بمباران کرده‌اند و جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که از ما حمایت می‌کند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و جمهوری اسلامی باعث شده اند که معنویات در یمن زنده و ایمان رزمندگان بیشتر شود.

وی با اشاره به اینکه زمانی که ما این وحشی گری‌ها را از طرف آل سعود، القاعده و گروه‌های تروریستی دیگر می دیدیم دلگرم بودیم که کشور دیگری نیز هست که به ما کمک می کند، گفت: ایران به لحاظ درمانی به ما خیلی کمک می کند و مجروحان ما به اینجا می آیند و درمان می شوند، ما از جمهوری اسلامی ایران تشکر می‌کنیم.«محمد السام» مرد میانسالی از صنعا است که فرزند نوجوان خود را برای درمان به تهران آورده است. او در خصوص آخرین وضعیت یمن گفت: پسر من در خط مقدم بود و سعودی‌ها با 350 موشک آنجا را بمباران می کنند و فرزند من هم مجروح شد. این 350 موشک برای 12 نفر شلیک شده بودند. داماد، خواهر و شمار زیادی از بستگان ما شهید شده اند.

وی ادامه داد: ما برای بازگشت مشکل حمل و نقل هوایی داریم. ما به لحاظ زمینی و دریایی در محیط بسته ای قرار گرفته ایم و باید از طریق هوایی جابجا شویم که این هم دشوار است. تنها اسلحه ای که ما داریم، ایمان است. کل جهان علیه ما متحد شده اند اما یمن مقاومت می کند و پایدار است. این مقاومت ما ملت‌های دیگری را نیز بیدار کرده است.

محمد السالم افزود ما نه تنها علیه حکومت مستبد عبد ربه منصور‌هادی انقلاب کردیم؛ بلکه با داعش، عربستان و تروریست‌ها می‌جنگیم؛ مقاومت ما چند گانه است. به همین دلیل انقلاب ما اراده ای قوی می خواهد زیرا همه بر علیه ما متحد شده اند. آل یهود این را می‌داند که تنها نیرویی که می تواند بر آنها پیروز شود شیعیان هستند همانطور که در جنگ خیبر پیروز شدند.

وی با بیان اینکه در یمن جنگ شدیدی وجود دارد و در آنجا از سلاح‌های مختلفی استفاده می شود، تصریح کرد: تنها جمهوری اسلامی ایران و حزب الله لبنان بودند که در این جنگ به ما کمک کردند. ما خواهان صلح هستیم اما سازمانهای بین المللی و حقوق بشری در این دو سال هیچ کمکی به ما نکرده‌اند؛ اگر آنها خواهان صلح نیستند ما برای ادامه جنگ آماده ایم.

سازمانهای بین‌المللی يگانه شعار حقوق بشری می‌دهند و خودشان از اصلی ترین نقض‌کنندگان حقوق ابتدایی بشر هستند؛ با وجود جنایت‌های زیاد جنگی در یمن، آنها سکوت کرده اند و کشتار بی رحمانه زنان و کودکان ما را نمی بینند.محمد ناصر نوجوان 17 ساله اهل صعده مجروح دیگری بود که چند روزی است برای درمان به تهران آمده، او از ناحیه دست به شدت آسیب دیده اما روحیه‌ای ستودنی دارد و با هیجان خاصی از مبارزه با آل سعود حرف می‌زند.

ناصر در تشریح اوضاع یمن می گوید وضع یمن خیلی بحرانی است؛ در کشور ما همه چیز تخریب شده است و زنان و کودکان ما را ناجوانمردانه می کشند. اما ما پایدار هستیم. با بمباران جاده‌ها و راههای ارتباطی انتقال مواد غذایی در یمن سخت شده است اما ما مقاوم هستیم. ما تا نابودی دشمن خدا ایستادگی خواهیم کرد.

وی ادامه داد از امام خامنه‌ای و سید حسن نصرالله تشکر می‌کنیم که همواره به ما کمک کرده‌اند. جمهوری اسلامی ایران با اطلاع رسانی دقیق و کمک در حوزه بهداشت و درمان خدمات زیادی به مردم یمن ارائه داده است. از جامعه جهانی انتظار داریم که به ما کمک کنند. ما مردم مظلومی هستیم. با وجود جنگ در کشور ما حمل و نقل بسیار دشوار است و از خدا می خواهم که شفا پیدا کنم تا بتوانم دوباره از کشورم دفاع کنم.مجروح یمنی گفت: به آل سعود این پیام را می دهم که ما مقاوم هستیم. بر اساس امر قرآن در مقابل آنها مقاومت خواهیم کرد. سه برادر من شهید شده اند. آنها در راه خدا شهید شده‌اند.

http://www.ettelaat.com/new/index.asp?fname=2016\05\05-03\20-45-29.htm&storytitle=%C8%ED%E3%20%E6%20%C7%E3%ED%CF%E5%C7%ED%20%C8%D1%E6%E4%9D%D1%DD%CA%20%ED%E3%E4%20%C7%D2%20%C8%CD%D1%C7%E4

ش.د9500190

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات