تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۴  ، 
کد خبر : ۲۹۲۵۳۷

تشدید تنش در روابط پاکستان و آمریکا

(روزنامه جمهوري اسلامي – 1395/03/17 – شماره 10608 – صفحه 6)

ماجرای عقب نشینی آمریکا از مهم‌ترین مفاد قرارداد فروش جنگنده‌های اف-16 به پاکستان به عنوان تازه‌ترین تنش در روابط دو کشور، که زمانی از روابطی به مراتب بهتر برخوردار بودند، به عنوان یک چالش جدید در مناسبات پرچالش اسلام آباد-واشنگتن تبدیل شده است.

سرتاج عزیز رئیس دستگاه دیپلماسی پاکستان و مشاور نخست‌وزیر این کشور در امور خارجی به تازگی، به صراحت اذعان کرده است که روابط میان کشورش و آمریکا به ویژه طی سه ماه گذشته تحت استرس و تنش بوده و انصراف واشنگتن از تامین بخش قابل توجهی از هزینه فروش هشت فروند جنگنده اف -16 به پاکستان هم این تنش و استرس را تشدید کرده است.

همچنین رضا ربانی رئیس مجلس سنای پاکستان به تازگی و در اظهاراتی صریح اذعان کرده است که روابط پاکستان و آمریکا از تعادل خارج شده و این روابط بیشتر به عاملی برای تامین منافع آمریکا تبدیل شده و منافع پاکستان در این روابط مغفول مانده است.

رئیس مجلس سنای پاکستان از شرایط کنونی حاکم بر روابط کشورش و آمریکا بطور کاملا جدی ابراز نگرانی کرده است.

سرتاج عزیز در اظهارات جدید خود درباره روابط با آمریکا گفته است که این روابط از سال 1391 به دلیل مسایل مختلف از جمله افشای اسناد ویکی لیکس، داستان پرماجرای عملیات کشتن بن لادن در شهر ابیت آباد پاکستان، حمله هوایی آمریکا به پاکستان و کشته شدن 26 سرباز پاکستانی، ماجرای رایموند دیویس عامل نفوذی آمریکا در پاکستان که تعدادی از شهروندان پاکستانی را هم به قتل رساند و برخی مسایل دیگر، رو به تنش و سردی رفت و در سال 1393 این روابط دوباره تا حدودی ترمیم شد.

رئیس دستگاه دیپلماسی که در روز چهارشنبه گذشته در جمع نمایندگان مجلس سنا و برای پاسخگویی درباره تنش در روابط پاکستان و آمریکا حضور یافته بود، گفت: اما ترمیم روابط واشنگتن-اسلام آباد در سال 1393 هم خیلی دوام نداشت و در گذشته و به ویژه در سه ماه اخیر شاهد سیر نزولی منحنی روابط دو کشور بوده‌ایم که نقطع عطف آن، انصراف آمریکا از ارائه کمک مالی خود به پاکستان در قرارداد خرید جنگنده‌های اف-16 بود.

حدود دو هفته پیش و پس از مخالفت کنگره آمریکا با اعطای کمک مالی 430 میلیون دلاری به پاکستان به عنوان بخشی از قرارداد 700 میلیون دلاری خرید هشت فروند جنگنده از آمریکا، به رغم توافق قبلی با اسلام آباد، وزارت امور خارجه این کشور اعلام کرد که پاکستان باید تمام مبلغ قرارداد را خودش بپردازد.

دولت آمریکا پیشتر فروش هشت فروند جنگنده اف-16 به پاکستان را تایید کرده بود و قرار بود که پاکستان با پرداخت تنها 270 میلیون دلار از قرارداد 700 میلیون دلاری، صاحب این جنگنده‌ها شود. اما اخیرا گروهی از اعضای کنگره آمریکا با پرداخت کمک مالی 430 میلیون دلاری این کشور به پاکستان به عنوان بخشی از هزینه فروش جنگنده‌های اف-16 به این کشور، مخالفت کرده‌اند و این بدان معناست که پاکستان اگر خواستار این جنگنده‌ها است، باید تمام مبلغ این قرارداد 700 میلیون دلاری را خودش بپردازد.

این اقدام تازه کنگره آمریکا واکنش‌های اعتراضی مقامات متعدد پاکستان را به دنبال داشته است.

پاکستان می‌گوید جنگنده‌های اف-16 را برای انجام عملیات موثر‌تر ودقیق‌تر علیه تروریست‌ها می‌خواهد اما برخی مقامات آمریکا پاکستان را متهم کرده‌اند که این کشور در مبارزه علیه گروه‌های تروریستی تبعیض قائل می‌شود.

آمریکا دوست قابل اعتمادی نیست

طاهر حسین مشهدی عضو کمیسیون‌های امور دفاع و سیاست خارجی مجلس سنای پاکستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با انتقاد شدید از رفتار آمریکا و مانع تراشی در مسیر اجرای قرارداد فروش جنگنده‌های اف-16 به پاکستان گفت: دولت پاکستان باید از این رفتار بیاموزد که آمریکا دوست قابل اعتمادی نیست.

این نماینده ارشد مجلس پاکستان گفته که پسرفت قابل توجه در روند مناسبات پاکستان و آمریکا اتفاق افتاده است.

نقض حقوق بشر از سوی آمریکا در پاکستان

حملات مرگبار هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا به مناطق پاکستان به بهانه هدف قرار دادن تروریست‌ها هم همواره یکی دیگر از موارد اختلاف و تنش میان دو کشور بوده است.

چند روز پیش عمران خان سیاستمدار صاحب نام پاکستانی در مصاحبه‌ای حملات مرگبار پهپادهای آمریکا به خاک پاکستان طی بیش از 10 سال گذشته را به شدت مورد انتقاد قرار داد و آن را نقض صریح حقوق بشر دانست.

مقامات پاکستان بارها این حملات را محکوم کرده‌اند اما آمریکایی‌ها هرگز توجهی به اعتراض‌های رسمی پاکستان نداشته‌اند.

کارشناسان پاکستانی معتقدند بیش از 80 درصد کسانی که در حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در خاک پاکستان کشته شده اند، از افراد بی‌گناه و ساکنان مناطق قبایلی هستند.

سوءظن آمریکا به مبارزات ضدتروریستی پاکستان

نقطه تار دیگر در روابط واشنگتن و اسلام آباد، ابراز تردید پی در پی مقامات مختلف آمریکا درخصوص اقدامات و مبارزات ضدتروریستی پاکستان است. آمریکا مدعی است که پاکستان علیه برخی گروه‌های تروریستی نظیر لشگر طیبه و شبکه حقانی آنگونه که باید اقدام نمی‌کند و در اقدامات ضدتروریستی خود، بین تروریست‌ها تبعیض قائل می‌شود. این اینگونه ابراز تردیدها بارها از سوی مقامات پاکستان رد شده است.

ابراز تردید درباره یک ماجرای قدیمی

در راستای شدت گرفتن تنش میان آمریکا و پاکستان، روزنامه آمریکایی واشنگتن پست حدود یک هفته پیش در گزارشی، به ماجرای بیماری مشکوک به مسمومیت نماینده سازمان سیا در پاکستان در سال 1391 (دو ماه بعد از عملیات کشتن اسامه بن لادن) اشاره کرده و احتمال دست داشتن دستگاه اطلاعات پاکستان در ماجرا را مطرح کرده است.

واشنگتن پست در این گزارش خود نوشته است که حتی اگر مشکوک شدن آمریکا به دستگاه اطلاعات پاکستان درخصوص بیماری مرموز نماینده سازمان سیا بی‌اساس باشد، مطرح شدن چنین موضوع‌هایی حکایت از آن دارد که اوضاع روابط آمریکا و پاکستان، وخیم‌تر از آن است که پیش از این به نظر می‌رسید.

نگرانی آمریکا از افزایش تسلیحات هسته‌ای پاکستان

علاوه بر این، دارایی‌های پاکستان در زمینه تسلیحات هسته‌ای و افزایش روزافزون آن طبق گزارش موسسات تحقیقاتی بین المللی، به یکی دیگر از موضوع‌های تنش میان آمریکا و پاکستان تبدیل شده و آمریکا به دبنال راهی است تا توان تسلیحات هسته‌ای پاکستان را کاهش دهد؛ اقدامی که بسیاری از مقام‌های پاکستان بارها در برابر آن موضع شدید اتخاذ کرده‌اند.

نزدیک‌تر شدن روابط آمریکا و هند

همچنین پاکستان از نزدیک‌تر شدن مناسبات دوستانه واشنگتن و دهلی نو به ویژه در یک سال اخیر، چندان دل خوشی ندارد. اسلام آباد بدرستی درک کرده است که واشنگتن درحال انجام تغییراتی مناسبات خود با کشورهای جنوب آسیا است و میل بیشتری به تقویت روابط راهبردی خود با هند و افغانستان دارد و پاکستان را در اولویت‌های بعدی قرار داده است.

http://jomhourieslami.net/?newsid=93377

ش.د9500687

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات