تاریخ انتشار : ۲۶ تير ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۴  ، 
کد خبر : ۲۹۳۴۳۸
سخنگوي كاخ سفيد: انتفاع ايران از توافق هسته‌اي منوط به قطع حمايت از حزب‌الله است

آمريكا بين حزب‌الله و برجام پل زد

(روزنامه جوان – 1395/04/09– شماره 4848 – صفحه 15)

دولت امريكا براي اولين بار بين برجام با حزب‌الله پل‌زده و مي‌گويد كه اگر تهران مي‌خواهد مبادلات مالي‌اش با جهان عادي شود، بايد دست از حمايت حزب‌الله بردارد. اين براي اولين بار است كه دولت امريكا اجراي توافق هسته‌اي 1+5 با ايران را به حزب‌الله ربط مي‌دهد؛ اقدامي كه شيخ نعيم قاسم دبيركل حزب‌الله آن را يك توطئه جهاني عليه حزب‌الله تعبير كرده است.

به گزارش «جوان»، دولت امريكا تا الان در لفافه مي‌گفت كه حمايت ايران از تروريسم مانعي عمده در گشايش مبادلات بانكي ايران است اما حالا اريك شولتز، سخنگوي كاخ سفيد مي‌گويد كه مقام‌هاي امريكايي در مذاكرات اخيرشان با طرف‌هاي ايراني «با آنها درباره دسترسي به بازارهاي جهاني گفت‌وگوهايي» كرده‌اند و به آنها گفته‌اند كه «فعالان بازار مالي جهان به رفتار ايران نگاه مي‌كنند و اگر ببينند ايران به تأمين مالي تروريسم و تأمين منابع مورد نياز حزب‌الله ادامه مي‌دهد» وارد معامله با ايران نخواهند شد. شولتز با اشاره به حمايت ايران از حزب‌الله مي‌گويد: « اين روش تبعاتي دارد زيرا فعالان مالي نمي‌خواهند با كشوري وارد معامله شوند كه به اين قبيل كارها دست مي‌زند.»

مشروط كردن دستيابي ايران به بازارهاي جهاني به قطع حمايت از حزب‌الله لبنان ظاهراً نشان از تلاش امريكايي‌ها براي تفسيري گسترده از برجام است تا بدين طريق كمترين امتياز را به ايران بدهند. اين در حالي است كه بر اساس توافق تهران و واشنگتن طرفين حق ندارند مسائل غيرهسته‌اي را به برجام گره بزنند. سخنگوي كاخ سفيد مي‌گويد: «اگر ايران در نظر دارد همچنان از حزب‌الله حمايت كند، حزب‌الله همچنان به منابع مالي دسترسي خواهد داشت و به همين دليل هم مهم است بدانيم كه اگر ايران مي‌خواهد به بازارهاي جهاني دسترسي يابد، بايد رفتار خود را اصلاح كند.»

امريكايي‌ها همزمان با مذاكرات هسته‌اي برنامه‌اي گسترده‌ براي هدف قرار دادن منابع مالي جنبش مقاومت اسلامي لبنان آغاز كرده‌اند. همچنين شش كشور عضو شوراي همكاري خليج فارس نيز حزب‌الله لبنان را سازمان تروريستي اعلام و كمك مالي به آن را غيرقانوني اعلام كرده‌اند. ناظران معتقدند دليل تشديد حملات امريكا و كشورهاي عربي عليه حزب‌الله به نقش اين گروه در تحولات منطقه‌اي بر مي‌گردد. حزب‌الله يكي از مهم‌ترين متحدان ايران محسوب مي‌شود و نيروهاي اين جنبش هم اكنون نقش مهمي در حمايت از سوريه در مقابل گروه‌هاي سلفي به عهده دارند. تحليلگران همچنين معتقدند يكي از دلايل اصلي جنگ سوريه تلاش براي تضعيف حزب‌الله بوده اما اين جنبش نه تنها تضعيف نشده بلكه بنابر اذعان مقامات صهيونيستي قدرتمندتر از قبل ظاهر شده است.

به نظر مي‌رسد اين عوامل باعث شده تا امريكايي‌ها و كشورهاي غربي به همراه صهيونيست‌ها تلاش خود را عليه اين جنبش متمركز كنند. همزمان با اقدامات عليه منابع مالي به نظر مي‌رسد تحركات امنيتي براي متزلزل كردن مناطق تحت حضور حزب‌الله در دستور كار قرار گرفته است. روز دوشنبه چند عمليات انتحاري در شهرك القاع واقع در شرق لبنان رخ داد. خبرگزاري فرانسه اعلام كرد كه دست كم سه انفجار انتحاري عصر دوشنبه اين شهرك مسيحي‌نشين را لرزاند. شهرك القاع در شرق لبنان و در نزديكي روستاي القصير سوريه واقع است و طي سه سال گذشته شاهد سلسله‌درگيري‌ها ميان ارتش لبنان و گروه‌هاي مسلح مستقر در كوه‌هاي حد فاصل لبنان و سوريه بوده است. در همين حال روزنامه الاخبار لبنان گزارش داد كه تعدادي از اعضاي برجسته‌ داعش كه قصد انجام عمليات پيچيده در لبنان را داشته‌اند دستگير شده‌اند.

رهبران حزب‌الله با اشاره به اين تحولات معتقدند همه اين اقدامات يك توطئه جهاني عليه اين جنبش است. شيخ نعيم قاسم، معاون دبيركل حزب‌الله لبنان با اشاره به اينكه «كشورهاي بزرگ، برخي كشورهاي منطقه، نظام‌هاي ديكتاتوري، رژيم صهيونيستي و گروه‌هاي تكفيري امروز از هر طرف ما را آماج حملات خود قرار داده‌اند»، اعلام كرد: «حزب‌الله به عنوان محور مقاومت اسلامي لبنان دو دستاورد بزرگ به ارمغان آورده است؛ اول اينكه «افسانه ارتش شكست‌ناپذير اسرائيل» را درهم كوبيد و دستاورد دوم اينكه پايداري و ايستادگي حزب‌الله مانع سيطره گروه‌هاي تكفيري بر بخش بيشتر و وسيع‌تري از خاك كشورهاي عربي شد.» از سوي ديگر «حسين جابري انصاري» معاون عربي و آفريقايي وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران با «سيد حسن نصرالله» دبيركل حزب‌الله لبنان ديدار و به مدت سه ساعت با وي گفت وگو كرد.

http://javanonline.ir/fa/news/794436

ش.د9501029

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات