تاریخ انتشار : ۱۸ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۵  ، 
کد خبر : ۲۹۴۲۳۸

تمركز غربي-عربي روي حزب‌الله پس از برجام!

(روزنامه جوان ـ 1394/12/13 ـ شماره 4765 ـ صفحه 1)

از زماني كه بحث رسيدن به يك توافق هسته‌اي بين ايران و گرو‌ه 1+5 جدي شد سرنوشت حزب‌الله لبنان به عنوان كليدي‌ترين متحد ايران پس از اين توافق مورد گمانه‌زني ناظران قرار گرفت. هنوز دو ماه از اجراي برجام نمي‌گذارد كه حملات عربستان سعودي و متحدان عربي و غربي‌اش عليه حزب‌الله لبنان به صورت بي‌سابقه‌اي افزايش يافته است. اول اسفند ماه عربستان سعودي اعلام كرد از كمك 3 ميليارد دلاري به ارتش لبنان منصرف شده است تا بدين طريق حزب‌الله را تحت فشار قرار دهد. پس از اين اقدام رسانه‌هاي همسو با رياض تبليغاتي گسترده‌ انجام داده‌اند تا افكار عمومي مردم لبنان را عليه حزب‌الله بسيج كنند و همزمان بحرين، امارات متحده عربي و عربستان سعودي با صدور بيانيه‌‌هايي از شهروندان خود كه در لبنان حضور دارند خواستند اين كشور را ترك كنند.

شوراي همكاري خليج فارس در نشست روز چهارشنبه خود در جده، حزب‌الله لبنان را در فهرست به اصطلاح تروريستي خود قرار داد. عبداللطيف الزياني، دبيركل شوراي همكاري در پايان نشست ديروز اعلام كرد: «مقرر شد تمامي فرماندهان، رهبران و سازمان‌هاي مرتبط و اعضاي حزب‌الله از سوي شش كشور شوراي همكاري خليج فارس در فهرست تروريستي شورا قرار بگيرند و از اين پس هرگونه همكاري با آنها در كشورهاي عضو، جرم محسوب مي‌شود.» پيشتر عمان به عنوان يكي از كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس با تروريستي خواندن حزب‌الله مخالفت كرده بود اما ظاهراً پس از ادعاهاي اخير رياض مبني بر دخالت نظامي حزب‌الله در يمن و انتشار ويدئوهايي در اين باره، سعودي‌ها توانستند مسقط را نيز متقاعد كنند تا با تروريستي خواندن حزب‌الله مخالفتي نكند. اين اقدام شوراي همكاري پس از آن صورت مي‌گيرد كه طي چند روز گذشته كشورهاي عضو اين شورا و همچنين رسانه‌هاي وابسته به آنها جنگ رواني گسترده‌اي عليه حزب‌الله به راه‌ انداخته‌اند. تحليلگران اين اقدام سعودي‌ها را نشانه سردرگمي آنها توصيف كردند.

ديويد كانر دبيربخش خاورميانه‌ فارين پاليسي در صفحه توئيتر خود نوشت: «سعودي‌ها قبلا هم در سال 2014 حزب‌الله را به عنوان يك گروه تروريستي اعلام كرده بودند. اعلام مجدد آن امروز، نشان از نبود بصيرت براي چگونگي برخورد [با حزب‌الله] حكايت دارد.» قرار دادن حزب‌الله در ليست گروه‌هاي تروريستي شوراي همكاري خليج‌فارس يك روز پس از سخنراني سيد‌حسن نصرالله دبيركل جنبش مقاومت اسلامي لبنان صورت گرفت. وي هدف سعودي‌ها و برخي طرف‌هاي داخلي لبناني را ايجاد تنش دراين كشور و ايجاد اختلاف ميان شيعه و سني دانست و گفت: «عربستان اعلام كرده است كمك 3 ميليارد دلاري خود به ارتش لبنان را قطع كرده است، تمام نشانه‌ها حاكي از اين است كه اين كمك مالي پس از فوت «عبدالله بن عبدالعزيز» قطع شده است و ارتباطي به موضع ما ندارد، اما به خاطر اختلافات و مشكلاتي كه با حزب‌الله دارند، سعي مي‌كنند توقف اين كمك مالي را به حساب حزب‌الله بگذارند.»

سيدحسن نصرالله ادامه داد: آن‌گونه كه مشخص است برخي در جريان 14 مارس آرزو دارند تا عربستان همانند يمن به لبنان نيز حمله كند تا آنها پيروز شوند، از همين رو برخي‌ها در لبنان به سخن گفتن در مورد عربيت و هويت عربي و آرزوها و موضوعات دنياي عرب پرداختند، طي هفته‌هاي اخير مي‌شنويم و تا قبل از اين خبري از اين‌گونه صحبت‌ها نبود. وي با اشاره به موضعگيري عربستان عليه وزير خارجه لبنان در پي حادثه حمله به سفارت عربستان در ايران تأكيد كرد كه «جبران باسيل» وزير خارجه لبنان فرد مظلومي است و او تعرض به سفارت عربستان در تهران را محكوم كرده بود. دبيركل حزب‌الله لبنان در ادامه تأكيد كرد كه در اين معركه، از هيچ كدام از همپيمانانمان نمي‌خواهيم خودش را به زحمت بيندازد و حزب‌الله به تنهايي مي‌تواند اين معركه را پيش ببرد.

سيدحسن نصرالله در ادامه افزود: مسئله‌اي كه در رابطه با حزب‌الله وجود دارد اين است كه بنا به نظر سعودي‌ها، نيروهاي سياسي لبناني بايد با حزب‌الله بجنگند تا حزب‌الله از موضع خود در قبال عربستان كوتاه بيايد. نصرالله تاكيد كرد كه عربستان از دست حزب‌الله عصباني است و اين درگيري جديد نيست و مشكل اين كشور با حزب‌الله از سال 2005 وجود دارد، اين در حالي است كه ما ساكت هستيم. دبيركل حزب‌الله تصريح كرد كه همه جنگ‌هاي منطقه به صورت غيرمستقيم صورت گرفت، اما يمن جنگ مستقيمي را كه عربستان به راه انداخته است تجربه كرده است. هر كس مي‌خواهد نسبت به اين مسئله سكوت اختيار كند، سكوت كند اما ما در عين حال كه موازين و منفعت ملي لبنان را در نظر مي‌گيريم، نمي‌توانيم نسبت به ارتكاب جنايت‌هاي عربستان در يمن ساكت باشيم. نصرالله گفت: اگر ساكت نبودن ما در مقابل جنايات سعودي، جرم ماست كه به آن افتخار مي‌كنيم. سخنراني من در روز دوم تجاوز هوايي عربستان به يمن با ارزش‌ترين چيزي بود كه در طول عمرم آن را به دست آوردم و اين جهاد است زيرا در آن سخن حق گفتم. ملت يمن ملت مظلومي است به گونه‌اي كه مظلوميت آن از ملت فلسطين هم بيشتر است و امروزه هيچ كس مانند ملت يمن مظلوم نيست.

http://javanonline.ir/fa/news/774705

ش.د9405744

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات