تاریخ انتشار : ۰۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۱  ، 
کد خبر : ۲۹۴۸۷۶

اهداف چین از حضور در سوریه

بسیاری بر این باورند که چین بتدریج در حال تقویت حضور خود در سوریه است، زیرا شورش ها، ناآرامی ها و جا خوش کردن تروریست ها دراین کشور برای چینی ها که در منطقه سین کیانگ درشمال غرب باگروههای افراطی روبرو هستند، خوشایند نخواهد بود.
به گزارش گروه بین الملل بصیرت به نقل از ایرنا، آمارهای منتشره نشان می دهد که هزاران نفر از ملیت «اویغور» چین پس از آموزش ها و دوره هایی که دیده اند برای گروه های مخالف دولت سوریه جنگیده و هم اکنون در این کشور حضور فعال دارند.
گفته می شود که آنان پایگاه هایی را در سوریه در اختیار دارند و بازگشت آنها به چین می تواند، امنیت این کشور را به خطر بیاندازد.
چین می گوید که این افراد تحت آموزش های دینی افراط گونه قرار می گیرند که البته ربطی به مذهب ندارد، اما آنها شستشوی مغزی می شوند و به بهانه اینکه وارد جهاد مقدس شده اند به سوریه وعراق کشانده می شوند و افراط گرایی در آنها رشد می کند.
از سوی دیگر حضور قوی تروریست ها در سوریه و عراق برای چین که می کوشد تا طرح جاده ابریشم را در خاورمیانه و آسیای مرکزی احیا کند یک مانع بزرگ است وپیشتر نیز روزنامه «مردم» ارگان حزب حاکم چین نسبت به این مسئله هشدار داده بود.
زمانی که دریادار«گوا یو فی» رئیس اداره بین الملل کمیسیون مرکزی نظامی چین به سوریه سفر کرد مسئله اینکه چین هم به ائتلاف روسیه - ایران و سوریه ملحق شده است تا با تروریست ها رویارویی داشته باشد، به طور جدی تری مد نظر قرار گرفت.
بخصوص اینکه خبرگزاری رسمی شین هوا نیز اعلام کرد که ما مسئولیت آموزش نیروهای سوریه ای را قبول کرده ایم و کارهای مستشاری در این زمینه صورت می گیرد و این برنامه ادامه خواهد یافت.
هرچند ورود چین در موضوع سوریه به مانند روسیه جدی و تمام عیار نیست، اما اعلام رسمی آن توسط چین برای اولین بار و سفر مقام بلندپایه نظامی این کشور به سوریه از جهت گیری ها و تغییرات جدید و مهم دولتمردان چینی حکایت دارد.
بررسی های بیشتر نشان می دهد که چین از فروشندگان بزرگ تسلیحات به سوریه بوده است و اعزام مقام ها و مستشاران نظامی چین به سوریه به این دلیل است که نحوه کاربرد این تسلیحات از جمله اسلحه و راکت اندازها و تجهیزات مختلف دیگر به آنان آموخته شود.
برخی دیگر هم بر این باورند که چین در واقع پس از آنکه منازعاتش با آمریکا در دریای جنوبی و به دلیل استقرار سامانه موشکی «تاد» در کره جنوبی شدت گرفت موضوع اعزام مقام ارشد نظامی خود به سوریه را علنی کرد.
در حقیقت چین سال هاست که هم حمایت های دیپلماتیک در اختیار سوریه قرار می دهد و هم به این کشور اسلحه می فروشد اما به این صراحت در باره حضور نظامی در سوریه و آموزش نیروهای این کشور سخن به میان نیاورده بود و حالا دلایلی هست که نشان دهد چین می خواهد حضوری عمیق تر و ریشه دارتری در سوریه داشته باشد.
«وانگ لیان» استاد دانشکده مطالعات بین المللی دانشگاه پکن در این باره می گوید: چین نیرویی برای جنگیدن به سوریه اعزام نمی کند اما همکاری های گسترده ای با سوریه دارد.
وی می افزاید: چین می خواهد در باره ناآرامی های سوریه بیشتر بداند و از اقداماتی که روس ها درسوریه انجام می دهند آگاهی داشته باشد.
«وانگ» از آکادمی علوم اجتماعی چین می گوید که کشورش می خواهد نشان دهد یک قدرت مسئول در عرصه بین المللی است و البته حضور نظامی اش در سوریه محدود است و همچنان روی طرح های راه حل سیاسی حرکت می کند و می کوشد تا یک میانجیگر صلح باشد.
اما آنچه مسلم است و کارشناسان نیز به این موضوع اذعان کرده اند، این است که حضور چین در سوریه در هر شرایطی و به هر شکلی برای آمریکا یک «دردسر جدید» محسوب می شود که سال ها در حال نقشه کشیدن برای خاورمیانه بوده است و البته چین می خواهد حافظ منافع خود هم در سوریه و هم در خاورمیانه باشد.
«ولادیمیر کومودو»رئیس کمیته دفاعی دومای روسیه نیز به تازگی در سخنانی اظهار داشت که حضور نظامی چین در سوریه گام نخست به سمت ایجاد ائتلافی سیاسی- نظامی از کشورهایی است که متحد ناتو نیستند و شرایط کنونی ایجاد چنین ائتلافی را ضروری ساخته است.
وی همچنین با اشاره به تمایل روسیه برای شرکت و حضور هند دراین ائتلاف اضافه کرد: روسیه، چین، هند و ایران تلاشهایشان را در منطقه غرب و جنوب غرب آسیا به منظور نابودی داعش یکپارچه و هماهنگ می کنند. شکل گیری چنین ائتلافی می تواند کار گروه های تروریستی منطقه را ظرف یکسال یکسره کند.
به طور حتم این حضور و همراهی چین با ایران، روسیه و سوریه جهت تشکیل یک تیم قدرتمند برای در هم کوبیدن داعش و گروههای تروریستی علاوه بر آنکه حاوی پیامی روشن به آمریکاست، می تواند برگ برنده ای برای چین باشد.
امروز بسیاری از رسانه ها در منطقه و روسیه و کشورهای دیگر نوشته اند: در حالی که آمریکا از سوریه خارج می شود قدرت بزرگ دیگری به نام چین پا به عرصه می گذارد تا نقش بزرگتری ایفا کند.
ازسوی دیگر، حضور چین در سوریه یک «سردرگمی» برای ایالات متحده به شمار می رود ویک «آزمون مهم در سیاست خارجی برای دولت اوباما» خواهد بود.همچنین کلاف وضعیت نامشخص در سوریه را پیچیده تر خواهد کرد.
کما اینکه با اضافه شدن چین، سه کشوری که بیش از سایرین در عرصه بین المللی در قبال این بحران در مقابل ایالات متحده ایستادگی کرده و واشنگتن را درمانده کرده اند، اینک در سوریه نیز در کنار یکدیگر خواهند بود.
به بیان دیگر، به نظر می رسد که چنانچه روسیه، ایران و چین با دولت بشار اسد برای نابودی داعش و سایر گروه های تروریستی در یک جبهه مشترک قرار گیرند، شرایط و عرصه برای آمریکا تنگ تر خواهد شد.

فرهاد راستی (رئیس دفتر ایرنا در پکن)
نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات