صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۵  ، 
کد خبر : ۲۹۵۰۳۷

آیا امام موسی صدر زنده است؟

«یاسر عادل عون» گفت: باید اعتراف کنیم کار جدی از سوی ما برای کشف سرنوشت امام موسی صدر صورت نمی گیرد و علاوه بر لبنان مجامع بین المللی و منطقه ای نیز این موضوع را پیگیری نمی کنند.
به گزارش گروه بین الملل بصیرت به نقل از خبرگزاری مهر، وقتی در سال ۱۳۳۸هـ.ش، «سیدموسی صدر» به لبنان رفت تا زعامت شیعیان این کشور را برعهده بگیرد، لبنان، سرزمین اختلاف و آشوب بود. اقلیت مسیحی، مناصب اصلی حکومتی، مانند ریاست‌جمهوری و فرماندهی ارتش را در اختیار داشت. وضعیت شیعیان در این کشور به شدت وخیم بود و همین امر نیز انگیزه مجاهدت ها و تلاش های شبانه روزی امام موسی صدر برای ارتقای وضعیت شیعیان و به صورت کلی لبنان شد اما سال ها بعد خبر تلخی منتشر شد؛ امام موسی صدر پس از سفر به کشوری در قاره سیاه، توسط برخی عناصر ربوده شدند؛ با گذشت ۳۸ سال از ربوده شدن «امام موسی صدر»، هنوز اطلاع دقیقی از سرنوشت ایشان در دست نیست.

همزمان با سی و هشتمین سالروز ربوده شدن ایشان با جناب «عادل عون» نماینده جنبش أمل در ایران گفتگو کردیم؛ «عادل عون» از مبارزان قدیمی لبنانی و از یاران نزدیک امام موسی صدر در جنبش أمل بوده است. او پس از تشکیل جنبش أمل، مسئول نظامی آن شد و کار نظارت بر آموزش و تجهیز و تسلیح را بر عهده داشت و در زمان اشغال اسرائیل یکی از مسئولان اتاق عملیات علیه دشمن در جنوب لبنان بود. بعد از آنکه حاج مصطفی دیرانی از مجاهدان قدیمی و با سابقه لبنانی از جنبش امل خارج شد، فرماندهی اتاق عملیات را عهده دار شد و در عین حال تا سال ۲۰۰۰ (یعنی تا زمان آزادی جنوب لبنان) عضو دفتر سیاسی جنبش بود. از سال ۲۰۰۱ تا به امروز هم مسئول دفتر جنبش أمل در تهران است. شرح این گفتگو در ذیل می آید:

*شما از دوستان و همرزمان «امام موسی صدر» بوده اید. لطفا در خصوص شخصیت ایشان و فعالیت هایشان در لبنان توضیحی بفرمایید.

از زمانی که امام موسی صدر در سال ۱۹۵۹ میلادی به لبنان آمدند، با ایشان آشنا شدم. شخصیت ایشان به نحوی است که سخن گفتن درباره آن به ویژه در زمینه های ایمان، فرهنگ، ادب، سیاست، مقاومت، وحدت میان مذاهب و مسلمین، وحدت میان ادیان آسمانی بسیار سخت است. ایشان در شرایطی وارد لبنان شدند که شیعیان در فقر و گرسنگی و سختی به سر می بردند و از لحاظ سیاسی نیز به آنها توجهی نمی شد و در محرومیت به سر می بردند.

*رابطه امام موسی صدر و شهید چمران را تشریح بفرمایید؛ عده ای معتقدند که این دو بزرگوار همچون موسی (ع) و هارون بوده اند.

این سوال مانند این است که در خصوص رابطه دست چپ و راست از من بپرسید؛ بنده ۲ سال پیش از ورود شهید چمران به لبنان با ایشان در اردوگاه نظامی در مصر و تحت آموزش های جمال عبدالناصر آشنا شدم. وی زمانی که به لبنان آمد، مدیریت مدرسه ای را برعهده گرفت تا افرادی را در عرصه بینش سیاسی و دارای توان نظامی برای مقابله با اسرائیل تربیت کند. ایشان به توصیه امام خمینی (ره) نزد امام موسی صدر رفت. پس از گذشت یک سال از رابطه شهید چمران و امام موسی صدر، عشقی الهی میان این دو شکل گرفت. شهید چمران معاون امام موسی صدر شد و ماموریت های سخت را برعهده می گرفت. ایشان مسئولیت های نظامی خطیری را برعهده داشت که خود نشان دهنده میزان احترام و اعتماد امام موسی صدر به شهید چمران است. شهید چمران دست راست امام بود. امام موسی صدر نیز فقط متعلق به لبنان و ایران نبود بلکه متعلق به تمامی جهان است.

*امام موسی صدر چگونه ربوده شد؟ علت این امر چه بود؟

امام موسی صدر گروه های مقاومتی را در لبنان ایجاد کرده بود که موجب هراس و وحشت اسرائیل شد. تا جایی که اسرائیل از گروه های مبارز فلسطینی نمی ترسید اما از تشکیلات امام موسی صدر هراس داشت. زیرا آزادسازی فلسطین هدف امام موسی صدر بود. بنابراین زمانی که متوجه شدند برنامه های امام موسی صدر برای آنها (اسرائیل) خطرناک است و ایشان به همراه برخی کشورهای عربی درصدد متحد کردن امت اسلامی هستند، ترسیدند و امام موسی صدر را به صورت رسمی به لیبی دعوت کردند. تا ۵ روز از ایشان خبری در دسترس نبود و پس از این مدت وی با معمر قذافی در هتلی دیدار و بحث و تبادل نظر کردند. امام موسی صدر در ۲ مسأله با قذافی اختلاف داشت: قذافی در وهله نخست از امام موسی صدر خواست که قرآن را کنار بگذارد و کتاب وی را بپذیرد که با مخالفت قاطع امام موسی صدر مواجه شد. قذافی همچنین از امام موسی صدر درخواست کرد که تغییراتی سیاسی را در لبنان مطرح کند که منجر به تضعیف لبنان می شد اما با پاسخ منفی ایشان روبرو شد. پس از آن نیز ایشان ناپدید شد.

* اخیرا خانواده امام موسی صدر از «هانیبال قذافی» پسر معمر قذافی شکایت کرده اند. در این خصوص توضیح بفرمایید.

تاکنون بارها جلسات محاکمه پسر قذافی در لبنان برگزار شده و به صورت غیابی به همراه شماری دیگر محکوم شده اند. این در حالی است که تمامی مدارک در دسترس نشان می دهد که امام موسی صدر در قید حیات هستند و نشانه ای برای شهادت ایشان وجود ندارد. خانواده ایشان، جنبش أمل، حزب الله و مجلس لبنان نیز بر زنده بودن ایشان تاکید دارند و معتقدند که ایشان با دعوتی رسمی، به یک کشور عربی دوست رفته اند. تاکنون نیز خبری دال بر شهادت و یا کشته شدن امام موسی صدر نیست. این موضوع مسئولیت ایجاد می کند حتی برای نظام جدید لیبی.

*مسأله ربوده شدن امام موسی صدر را چگونه از طریق مجامع و سازمان های بین المللی پیگیری می کنید؟ آیا این سازمان ها به شما در این زمینه کمک می کنند؟

در این مسأله باید اعتراف کنیم که همه ما کوتاهی کرده ایم. کاری جدی از سوی ما برای کشف سرنوشت ایشان صورت نمی گیرد و نه تنها مجامع بین المللی و منطقه ای این موضوع را پیگیری نمی کنند، خود لبنانی ها نیز در این موضوع کوتاهی می کنند؛ تازه پس از سال ها از ربوده شدن ایشان، دادگاهی علیه قذافی تشکیل شده است.

*آخرین خبر از امام موسی صدر چیست؟ اگر نکته پایانی دارید بفرمایید.

تمامی مدارک موجود بر زنده بودن ایشان دلالت می کند و مدرکی مبنی بر شهادت ایشان وجود ندارد. پس از مرگ معمر قذافی مدعی شده بودند که جنازه ای وجود دارد و به نظر می رسد متعلق به امام موسی صدر است اما پس از انجام آزمایش های DNA توسط اروپایی ها مشخص شد که این جنازه متعلق به فرد دیگری است. بنابراین نه تنها هیچ مدرک برای شهادت امام موسی صدر وجود ندارد، حتی نشانه ای برای شهادت همراهان ایشان که آنها هم ربوده شده اند، مطرح نشده است. در پایان تاکید می کنم که با وجود شرایط وخیم جهان اسلام و عادی سازی روبط با اسرائیل توسط برخی کشورهای عربی، ما مأیوس و ناامید نمی شویم و تنها گزینه ما مقاومت در برابر دشمن است و ان شاالله با یاری خدا مقاومت بر دشمن اشغالگر پیروز و فلسطین آزاد خواهد شد.

محمد فاطمی زاده
خبرگزاری مهر
نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات