(روزنامه اطلاعات ـ 1395/08/08 ـ شماره 26571 ـ صفحه 12)
قطار حل بحران ریاستجمهوری لبنان در حالی به راه افتاده است که منابع نزدیک به سعد حریری از وجود توافق منطقهای و بینالمللی برای انتخاب میشل عون به عنوان رئیسجمهوری آتی لبنان خبر دادند. همچنین قرار است هیئتی از عربستان برای تأیید طرح سعد حریری به زودی به لبنان سفر کند.به نقل از روزنامه الاخبار لبنان، سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان در سخنرانی خود تأکید کرد:مانع نخست وزیری سعد حریری، رئیس جریان المستقبل لبنان نخواهد شد هرچند که این اقدام یک امتیاز بسیار بزرگ و حتی یک خطر است.وی در اعلام حمایت و پایبندیاش به میشل عون، رئیس فراکسیون تغییر و اصلاح لبنان در پارلمان تا حدی فراتر رفت که تأکید کرد:نمایندگان فراکسیون وفاداری به مقاومت حاضرند برگههایشان را که اسم عون روی آن نوشته شده در مقابل دوربینها بالا گرفته و بعد آن را به صندوق بیندازند تا اقدامات تحریک آمیز برخی طرفها و شک و تردیدها آنها درباره حمایت حزب الله از عون از بین ببردند؛ اقداماتی که حزب القوات اللبنانیه به رهبری سمیر جعجع آن را علیه حزب الله اتخاذ کرده است.
منابع سیاسی عالیرتبه میگویند، بعد از اعلام رسمی حمایت حریری از میشل عون و سخنان سید حسن نصرالله موضوع ریاستجمهوری دیگر نهایی و تقریبا حل شده است.طی روزهای گذشته گفته میشد که اهل تسنن با انتخاب عون مخالفند اما تحرکات ناچیز اشرف ریفی، وزیر دادگستری مستعفی لبنان در طرابلس و انعکاس نیافتن آن در دیگر مناطق درست نبودن این فرضیه را تأیید کرد.همچنین برخی منابع اعلام کرده بودند که احتمالا مسئولان عربستانی حریری را احضار میکنند تا مخالفتشان را با طرح وی اعلام کنند. اما در بیانیه توضیحی وزارت خارجه آمریکا و تماسهایی که برخی طرفها در جریان آزاد ملی لبنان از سوی یکی از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دریافت کرده بودند نشان داد که این کشورها از اقدامات تحریک آمیز فؤاد سنیوره علیه طرح حریری راضی نیستند و حتی قرار است هیئتی از عربستان طی روزهای آینده برای اعلام تأیید طرح حریری به لبنان برود.مساله دیگری که طی روزهای گذشته گفته میشد، اشاره به وجود جنگ ریاستجمهوری از طریق بزرگ جلوه دادن شمار معترضان عون به ویژه در میان فراکسیون المستقبل در پارلمان بود.برخی منابع در جریان المستقبل که حامی عون هستند، اعلام کردند : حریری صرفا برای حل مساله بحران مالی و اداری شرکتهایش به ریاض رفته است و صحبتها درباره افزایش میزان اعتراضات نسبت به حمایت از عون در جریان المستقبل دقیق نیست.
به گفته این منابع، مخالفان همچنان بین چهار تا پنج نماینده هستند که موضعشان را با صراحت اعلام کردهاند و بقیه اعضا به عون رأی خواهند داد. همچنین این منابع میگویند، قرار است طی روزهای آینده هیئتهایی از کشورهای غربی و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای تأیید طرح حریری به لبنان سفر کنند.به گفته این منابع، عربستان موضع منفی نسبت به عون ندارد و اگر حمایت و پشتیبانی عربستان نبود وی شاید حمایتش از عون را اعلام نمیکرد.برخی منابع نیز میگویند، توافقی میان عربستان، ایران، روسیه و آمریکا برای انتخاب عون وجود دارد و اظهارات اخیر جان کری، وزیر خارجه آمریکا درباره لبنان منفی نبوده بلکه صرفا ابراز نگرانی از ادامه خلأ ریاستجمهوری بوده است.به گفته منابع، تمامی طرفهای سیاسی در حال بازنگری در مواضع خود هستند. ولید جنبلاط، رئیس حزب سوسیال لبنان به موضع نهاییاش درباره حمایت از عون اشاره کرده اما به خاطر نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان هنوز رسما آن را اعلام نکرده است.نبیه بری تأکید کرده که از نامزدی سلیمان فرنجیه، رئیس جریان المرده لبنان حمایت میکند و هرگز به عون رأی نخواهد داد.منابع میگویند که جنبلاط احتمالا آرای نمایندگانش را هماهنگ با منافع سیاسی و انتخابات توزیع خواهد کرد اینگونه که برخی نمایندگان حزب وی از میشل عون حمایت کرده و وی بقیه نمایندگان را در انتخابهایشان آزاد خواهد گذاشت.به گفته منابع احتمالا حزب "اللقاء الدیمقراطی" به رهبری جنبلاط طی جلسه هفته آتی موضع نهاییاش را نسبت به حمایت از میشل عون اعلام کند.
منابعی در این حزب به روزنامه الشرق الاوسط گفتند: جنبلاط میخواهد اعضای غیر حزبی را در انتخاب خود آزاد بگذارد هرچند که احتمالا رأی به نفع میشل عون باشد آن هم به چند دلیل که مهمترین آن لزوم عدم خروج از موضع مسیحیان در جبل لبنان و موضع اهل تسنن در اقلیم الخروب است که اعلام کردهاند از عون حمایت خواهند کرد. به ویژه اینکه این دو پایگاه اساسی به حساب میآیند در نتیجه برای جنبلاط خوب نیست که به صف مخالفان بپیوندد و خارج از قدرت باقی بماند.حزب الله لبنان نیز تماسها و دیدارها با نبیه بری، عون، سلیمان فرنجیه و بقیه همپیمانان را برای برداشتن موانع از سر راه ریاستجمهوری لبنان آغاز کرده است.
در چنین شرایطی،پس از آنکه سعد حریری به لبنان بازگشت و به سفرهایش که بیشترش را بین پاریس و ریاض گذرانده بود، پایان داد و اخیرا با ریش و محاسن کامل به جای "ریش پرفسوری" ظاهر شد که ویژگی برجسته از هویت سعودی وی بود. مشخص است که این مرد تصمیم گرفته است در ائتلافهای پیشین خود تغییر ایجاد کند، علیه گذشته خود بپا خیزد و نشانههای آینده لبنانی صرف را ترسیم کند و وارد ائتلافهای ملی شود و از وابستگی و دیکتههای خارجی رها شود.به گزارش ایسنا، روزنامه مستقل رای الیوم در سرمقاله خود نوشت: اگر سعد حریری، رئیس جریان المستقبل با میشل عون به عنوان رئیس جمهوری بیعت کند؛ میشل عونی که حریری با وی ظرف سالهای گذشته از موضع خصومت رفتار میکرد، این امر نشان میدهد که تغییر شگرفی در محافل نخبگان سیاسی لبنان رخ داده است که ثابت میکند تصمیم گیرنده به اوج پختگی سیاسی رسیده است و دیگر در اتخاذ تصمیمات دشوار و تعیین کننده تردیدی به خود راه نمیدهد.
حریری در بیانیه نخست تغییر خود را تاکید کرد: دست به خطرهای سیاسی بزرگی خواهد زد. وی گفت: من آماده این خطرات هستم همانطور که آمادهام خودم و محبوبیتم و آینده سیاسیام را ۱۰۰۰بار به خطر بیندازم تا از لبنان و مردم آن حفاظت کنم. وی با کلماتی که آنها را با توجه انتخاب کرده بود، تاکید کرد : لبنان همان پیروز بزرگتر است و وی با میشل عون، همپیمان جدیدش در مورد به حرکت درآوردن موتور محرکه دولت، نهادهای آن، اقتصاد و جلوگیری از سقوط دولت و نظام لبنان به توافق رسیده است .حریری نخست لبنان را بازسازی کرد و حریری دوم آن را از لحاظ سیاسی مجددا میسازد و این کشور را از بحرانهای بزرگی خارج میکند که تقریبا چیزی نمانده بود آن را به سمت پرتگاه ببرد. وی با تصمیمش بر هویت لبنانی "اصیل" خود و پا نهادنش بر هویت عربستانی "جعلیاش" که نه عربستان و نه لبنان آن را به رسمیت نمیشناخت، تاکید کرد.
رهبری عربستان در از دست دادن دوستان و همپیمانان یکی پس از دیگری مهارت دارد چراکه خاندان سلام در لبنان را از دست داد همانطور که علیه خاندان اسد در سوریه شورید و در یک چشم بر هم زدن، علی عبدالله صالح را از همپیمان به دشمن خود تبدیل کرد و عربستان در حال حاضر عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر را به همان فهرست اضافه میکند و ما نمیدانیم که نفر بعدی چه کسی خواهد بود، چراکه پیدا کردن چنین کسی در فهرست دوستان و همپیمانانی که به سرعت در حال به تحلیل رفتن هستند، دشوار است.سعد حریری در معرض اهانتهای بسیاری از سوی همپیمانان "عربستانی جدید" خود قرار گرفت چراکه آنها از استقبال وی فرار میکردند و به تماسهایش پاسخ نمیدادند و به شرکتهای وی مزایده نمیدادند و دیگر حقوق مالیاش را که حدود میلیاردها دلار بود، پرداخت نمیکردند.صبر حریری سرآمد و تصمیم گرفت تا به دشمنان قدیمیاش دست دهد و با آنها آشتی کند و در مورد آینده سیاسیاش و چه بسا آینده شخصیاش ریسک کند و در برآورد ما، او بزرگترین پیروز خواهد بود چراکه وی لبنان را از یکی از بزرگترین بحرانهای سیاسی و خطرناکترین آنها خارج کرد و به سمت منافع مردمش در پایان کار حرکت کرد .ما خیلی نمیخواهیم روی تهدیدات فواد سنیوره، فرید مکاری، احمد فتفت و تمامی کسانی مکث کنیم که تهدید کردند علیه رهبرشان حریری شورش میکنند.
سعد حریری ایستادگی عزت مندانه کرد و تصمیم گرفت به خاطر لبنان جانفشانی کند و قطعا کسی که به ائتلافش با ژنرال عون وفادار بماند و برای رسیدن وی به کرسی ریاست جمهوری اصرار بورزد، عون نیز قدر حریری را خواهد دانست و در حال حاضر و در آینده در کنار او خواهد ماند.پارلمان لبنان ۴۵جلسه را برای انتخاب رئیس جمهوری برگزار کرد که تمامی آنها به شکست انجامید و ما در آیندهای نزدیک شاهد این امر خواهیم بود که ژنرال عون و حریری پسر دست در دست هم دادهاند و به مرحله دردناکی از تاریخ لبنان پایان دادهاند.عربستان از لبنان کنار کشید و حریری از عربستان فاصله گرفت. این یکی از فصلهای بازی ملتهای شرقی است.
مسائل لبنان باید توسط خود لبنانیها حل شود
مقام ارشد سازمان ملل در امور لبنان میگوید که لبنانیها تمایل دارند برای یافتن راهحلها از بازیگران منطقهای و بینالمللی کمک بگیرند. اما «بانوی آهنین»معتقد است این راهحلها در نهایت باید توسط خود لبنانیها تعریف و اجرا شوند .خانم سیگرید کاگ، هماهنگکننده ویژه سازمان ملل در امور لبنان، این اظهارات را در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار سیاست خارجی تسنیم در اوایل ماه اکتبر و در دیدار از ایران مطرح کرد.دیپلمات هلندی در این مصاحبه درباره مسائل دورانی که به عنوان رئیس هیات مشترک سازمان ممنوعیت تسلیحات شیمیایی-سازمان ملل برای نابودی تسلیحات شیمیایی سوریه بین اکتبر 2013 و سپتامبر 2014 فعالیت میکرد، نیز گفتگو کرد.در ادامه متن کامل مصاحبه تسنیم با خانم سیگرید کاگ را میخوانید.
* نقش و حوزههای فعالیت هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل در امور لبنان ، برنامه کاری و همچنین محدودیتهای پیش روی این مأموریت چیستند؟
** قبل از هر چیز، خرسندم از اینکه به عنوان بخشی از دیدارهای منطقهای که به صورت مداوم انجام میدهم، در تهران هستم. هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل در امور لبنان نقش نماینده ویژه دبیر کل را ایفا میکند؛ بدین معنی که من مسئول تمامی مسائل مرتبط با صلح و امنیت، ثبات، کمکهای بشردوستانه و توسعه هستم که البته توسط یک تیم بزرگ از سازمان ملل حمایت میشوند. اکنون 25 صندوق، برنامه و نهاد مرتبط با سازمان ملل در لبنان در حوزههای مختلفی فعال هستند، برای نمونه کمکهای بشردوستانه به آوارگان فلسطینی از طریق آژانس کار و امداد سازمان ملل متحد برای آوارگان فلسطینی در خاورنزدیک، یا حمایت از آوارگان سوری از طریق کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، و همچنین برنامه توسعه سازمان ملل و سازمان بهداشت جهانی و بسیاری حوزههای دیگر. من همچنین همکاری نزدیکی با فرماندهی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در لبنان (یونیفل) دارم. چالشهای پیش رو عبارتند از کمک به لبنانیها برای حفظ ثبات در کشور، حفظ یکپارچگی ارضی آن، یافتن فرصتهایی برای توسعه پایدار، و همچنین حل و فصل بحرانهای بسیاری که اکنون بر لبنان تأثیر میگذارند. این مأموریتی خوشایند است زیرا لبنان در منطقهای بحرانی قرار داشته و با چالشهایی مواجه است که لزوما از داخل این کشور نشأت نمیگیرند. سازمان ملل همیشه سعی دارد به لبنان کمک کند تا نمونهای برای بردباری، تنوع و همزیستی شود. این امر نه تنها برای لبنان بلکه برای کل منطقه مهم است.
* آیا با اعضای احزاب مختلف سیاسی لبنان، از المستقبل گرفته تا حزبالله، به صورت مستقیم وارد تعامل میشود؟ چرا و در چه بازههای زمانی؟
** من نیز به مانند هر فرستاده یا سفیر ارشد دیگری در یک کشور دیدارهای مختلفی را برگزار میکنم، اما زمان آنها بستگی به مسائل رخ داده دارد. اکنون به میزان زیادی در پیگری عبارات مندرج در بیانیه رئیس شورای امنیت سازمان ملل در 22 جولای فعال هستیم، که در آن وظایفی مشخص شده، و بر فرصت برای ایجاد مصالحه در فضای سیاسی لبنان متمرکز است. اکنون، از من خواسته شده که تماسها را افزایش دهم. به همین علت با تمامی رهبران سیاسی و نمایندگان جنبشها و گروهها در کشور– و البته با متحدان لبنان در منطقه – دیدار خواهم کرد. یکی دیگر از وظایف، تعامل با جامعه مدنی، در موضوعاتی چون زنان در زندگی سیاسی، یا مثلا سازمانهایی است که با انتخابات دموکراتیک سروکار دارند. این یک حوزه وسیع است و همانگونه که میدانید لبنان یک جامعه بسیار متنوع و پویا است.
* اکنون نیروهای یونیفل در لبنان چه وظیفهای بر عهده دارند و نیروهای آنها متشکل از چه کشورهایی هستند؟
** در حقیقت اکنون 40 کشور در یونیفل نماینده دارند؛ همانگونه که میدانید یونیفل یکی از بزرگترین و همچنین یکی از قدیمیترین نیروهای حافظصلح سازمان ملل است. فکر میکنم که یونیفل کارکرد بسیار ویژهای دارد؛ این نیرو به حفظ آرامش در جنوب لبنان، در امتداد خط آبی بین لبنان و اسرائیل، کمک میکند. در حوزه ارتقاء و پیگیری مفاد سیاسی قطعنامه 1701 شورای امنیتی، وظایفی به من و کارمندانم محول شده و این کار را در همکاری با یونیفل انجام میدهم.
* شما به عنوان هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل در امور لبنان تاکنون چه نقشی در کمک به مقامات و سیاستمداران لبنانی برای پایان دادن به بنبست ریاستجمهوری انجام داده اید؟
** ما از طریق گروه حمایت بینالمللی بسیار فعال و در داخل لبنان نیز در تماس و گفتگو و ارتقای ایدهها با طرفهای مختلف هستیم. ما از طریق شورای امنیت نیز به صورت مداوم در این فرآیند دخیلیم. خود دبیر کل بسیار فعال بوده است. من به عنوان نماینده وی به صورت مداوم در داخل منطقه سفر کردهایم، دیدار از ایران یکی از این سفرها است. امیدواریم که به زودی به عربستان سعودی نیز سفر کنم. به زودی عازم مسکو خواهم شد؛ البته در پاریس و لندن نیز بودهام. در ماه نوامبر به شورای امنیت در نیویورک بازخواهم گشت. بنابراین، این فرآیند یک تلاش ادامهدار در هماهنگی با سایر بازیگران است. خوشبختانه تأثیر مثبت این فعالیتها زنده نگه داشتن مسائل است. فکر میکنم هماکنون راهحلها برای تمام طرفها مشخص شدهاند اما ما لبنانی نیستم، و انتخاب این راهحلها حق ما نیست. این لبنانیها هستند که باید به پارلمان رفته و رأی بدهند.
* سازمان ملل چه کمکهایی به لبنان در حوزه پذیرش آوارگان سوری انجام داده است؟
** ما فعالیتهای بسیاری داریم. اما در ابتدا مایلم بگویم که لبنانیها بیشترین کار را انجام میدهند. از ابتدای بحران، شهروندان، نهادها، سازمانهای غیرانتفاعی و البته از طریق پیگیریها در سطوح وزرای دولت، سخاوت قلبی و روحی خود را نشان دادهاند و البته در واقعیت نیز آوارگان سوری را پذیرفته و میزبانی کردهاند. با گذشت زمان – امروز بیش از 1.1 میلیون آواره سوری ثبت شده و نیز در حدود 300 هزار آواره ثبت شده فلسطینی در لبنان وجود دارند – این امر بسیار چالشبرانگیز شده و بار سنگینی است که بر دوش لبنان قرار گرفته است. آنچه ما از ابتدا انجام دادیم عبارت بود از بسیج حمایت، کمکهای بشردوستانه، سرپناههای موقتی، دسترسی به آموزش، حفاظت، بهداشت از طریق مجموعهای از برنامهها - و البته این برنامهها باید تأمین مالی شود. بیش از 5/3 میلیارد دلار در حمایت از برنامههای سازمان ملل برای کمک به پذیرش، میزبانی و نگهداری از آوارگان سوری و فلسطینی و همچنین شهروندان آسیبپذیر لبنانی وارد این کشور شده است. ما میدانیم که [جریان آوارگان] پیامدهای بالقوهای برای انسجام اجتماعی در کشور و نیز زیرساختهای اقتصادی-اجتماعی لبنان داشته است.
* آیا در مسائل مربوط به لبنان تماس مداومی با مقامات ایرانی دارید؟ شما از تهران دیدار کردهاید و قبلا نیز برای گفتگو با مقامات ایرانی به اینجا آمدهاید؛ این دیدارها معمولا چند وقت یکبار انجام میشود و دیدارهای اخیرتان با مقامات ایرانی چگونه بوده و با چه کسانی دیدار داشتید؟
** من با مقامات ایرانی به صورت مداوم ارتباط دارم؛ در نیویورک زمانی که در آنجا به شورای امنیت گزارش میدهم، یا با نماینده دائم شما در ژنو وقتی که آنجا هستم. اما در تهران نیز دیدار میکنیم. این چهارمین یا پنجمین دیدار من در دو و نیم تا سه ساله گذشته است. من همچنین به صورت مداوم با سفیر شما در بیروت و برخی اوقات با هیأتهایی که به لبنان میآیند دیدار میکنم. ما به همین میزان در تماس مداوم با پادشاهی عربستان سعودی، امارات متحده عربی، ترکیه و دیگر کشورهای منطقه هستیم. این گفتگوها همچنین شامل مشورتهای مداوم درباره قطعنامه 1701 با موضوع لبنان و اسرائیل است. این گفتگوها به موضوع؛ سطح درگیری کشورها در لبنان و البته نوع روابط آنها بستگی دارد. این کارها بخشی از اقدامات میانجیگرایانه هر نماینده ویژه دبیر کل است و گفتگو و تماس مداوم با تمامی طرفها نیز بسیار مهم است زیرا زمانی که به مسائل از نقطهنظر جلوگیری از مناقشات، امنیت جمعی و ثبات نگاه میکنیم، ما نه تنها باید نگرانیهای مشترک را مشخص کنیم، بلکه باید راهحلها را نیز تعیین کنیم.
* دیدار شما با مقامات ایرانی در تهران چگونه بود؟
** دیدارها عالی بودند؛ این اولین فرصت من برای دیدار با آقای انصاری، معاون وزیر امور خارجه، در شغل جدیدش (معاونت عربی آفریقای وزارت خارجه) بود. همچنین با آقای عراقچی، معاون وزیر خارجه، دیدار کردم. بررسی مسائل منطقه و اینکه چگونه بر لبنان تأثیر میگذارند، همیشه مفید و سازنده بوده و البته فرصتی برای من بود تا درباره عمق مسائل مرتبط با ثبات شکننده لبنان صحبت کرده و نیز پیامهایی پیرامون نگرانیهایمان درباره ثبات این کشور را ارائه کنم.
* شما همچنین هدایت مأموریت مشترک سازمان ملل در سوریه را نیز برعهده داشتید. کدام یک از این دو کار سختتر بود؟ هدایت مأموریت مشترک سازمان ملل و سازمان منع تسلیحات شیمیایی یا هماهنگ کننده ویژه در امور لبنان؟ کدامیک سختتر است و چرا؟
** این مقایسه سختی است زیرا مأموریت مشترک قبلا سابقهای نداشت و فکر نمیکنم که در آینده چنین مأموریتی انجام شود. این مأموریت تحت یک قطعنامه شورای امنیت و بر اساس یک ضربالاجل سخت و شخص انجام گرفت و طی آن تسلیحات شیمیایی در کشوری که دچار جنگ بود برداشته و نابود شد. این مأموریت منحصر بفرد، یک ضرورت و یک باید بود و من همیشه باور دارم که کمکی کوچک و در عین حال توانبخش به صلح و امنیت منطقه بود. مسأله لبنان البته درباره پیچیدگیهای سیاسی، چالشهای اجتماعی-اقتصادی و نیز درباره پیشبینی سناریوهایی برای موفقیتهای توانافزای آتی است. فکر میکنم مقایسه بین این دو کار سخت باشد – یکی از آنها مأموریتی مقید به زمان بود اما دیگری مأموریتی ادامهدار، در حال تغییر، و یک سناریوی سیاسی، اقتصادی اجتماعی و امنیتی در حال تکامل است. بنابراین هر دوی آنها به یک اندازه مهم بوده اما از نقطهنظر زمانی دارای تفاوت هستند.
* چرا به شما «بانوی آهنین» میگویند؟
** بانوی آهنین عنوانی است که رانندگان سوری من در دوران مأموریت نابودی تسلیحات شیمیایی به من دادند زیرا جرأت مرا تحسین میکردند. میدانید، وقتی مأموریتی دارید که از خودتان مهمتر است، وقتی وظیفه دارید، وظیفهای برای مراقبت، جسمتان میتواند ساعتها ادامه دهد. من از نیویورک و از طریق بیروت به دمشق میرفتم، سپس به لاذقیه رفته و از آنجا به طرطوس برگشته و باز به دمشق میرفتم؛ رانندگان سوری متعجب زده میشدند که چگونه میتوانم این کار را انجام دهم، دو چیز بود: مقامات سوری مرا «مردتر از مردها» مینامیدند، این یک مقایسه جنسیتی بود. و رانندگان نیز میگفتند که من «بانوی آهنین» هستم زیرا اساسا نمیخوابیدم؛ اما زمانی برای خواب نیز نداشتم زیرا همانگونه که همیشه گفتهام، عقربهها در حال حرکت هستند. این لقب از اینجا ناشی شده. فکر میکنم که ارتباطی با سبک و شیوه من ندارد بلکه به نظم و انضباط من مرتبط است .
*سختترین کاری که به عنوان یک دیپلمات انجام دادهاید چیست؟
** پاسخ به این سؤال سخت است. سختی با سطح تجربهای که دارید سنجیده میشود. رفته رفته که بالغتر میشوید، تجربه کسب میکنید، از اشتباهات یا قضاوتهای نادرستتان درس میگیرد، تعریفتان از سختی نیز تغییر میکند. میدانم که از جهان بیرون، نابودی تسلیحات شیمیایی اعلام شده سوریه یقینا یکی از چالشبرانگیزترین کارها است، و معتقدم که چنین نیز بود. با این حال، دیگر مأموریتها نیز شامل زمانی که در نیویورک به عنوان دستیار دبیر کل، نقش ارشدی در سیستم جهانی داشتم، سخت است. اما فکر میکنم زمانی که شور و شوق و اعتقاد دارید که مسیرتان درست است، بر سختیها غلبه میکنید. بنابراین، شاید جوابی به سؤال شما نمیدهم اما اهمیتی به اینکه چه چیزی سخت است و چه چیزی نیست نمیدهم. همیشه سعی کردهام راهحلها را شناسایی کنم و تلاش داشتهام که قلب و ذهن خودم را، – اول ذهنم را – اما با شور و علاقه برای ایجاد چارچوبی جدید اختصاص دهم. فکر میکنم که اصول و اعتقاد به سیستم ارزشها بسیار مهم هستند. و این امر می تواند شما را از تردید به خودتان محافظت کرده و به گونهای آگاهانه هدایتتان کند تا در برابر فشارها ایستادگی کنید.
* شیرینترین خاطرهای که از فعالیت در لبنان داشتهاید چیست؟
** خوب، هنوز این کار را ترک نکردهایم. فکر میکنم خاطرات زمانی پدید میآیند که کاری را ترک میکنید. من از دیداری که در عرسال با ژان قهوهچی، فرمانده ارتش؛ و سمیر مقبل وزیر دفاع، که معاون نخستوزیر نیز است، داشتم بسیار تحت تأثیر قرار گرفتم. همچنین بازدیدی که از یک سکونتگاه غیررسمی آوارگان سوری داشتم نیز مرا تحت تأثیر قرار داد، آنها هیچ چیز نداشتند اما خواستههای بسیار کمی مطرح میکردند و نیاز به حمایت ما داشتند. همچنین در دیدار از یک اردوگاه آوارگان فلسطینی نیز تحت تأثیر قرار گرفتم. اخیرا به عینالحلوه رفتم. در آنجا آوارگان خواهان شغل، آموزش، فرصتهای بهتر بودند. اینها خاطرات کاری هستند. اما بهترین خاطرات شخصیام زمانی است که فرصت مییابم با فرزندانم باشم، آنها را به مدرسه ببریم یا از مدرسه بیاورمشان؛ به دخترم کمک کنم که به کلاس تنیس برود، سعی میکنم که تعادل را برقرار کرده و زمانهایی که نیستم را جبران کنم.
ش.د9502568