(روزنامه وقايع اتفاقيه – 1396/03/08 – شماره 417 – صفحه 4)
دولت روحاني از همان آغاز رويکارآمدن خود اعلام کرد که در پي بهبود وضعيت ايران در منطقه و جهان است و توسعه مناسبات با همسايگان در تمامي زمينههاي موجود را در اولويت قرار ميدهد. اين دولت که اکنون و با اعتماد مردمي تا چهار سال ديگر نيز سکان سياست ايران را در دست دارد، بسيار علاقهمند است تا ضمن تنشزدايي، هرچه بيشتر حوزه روابط خارجي ايران را بگستراند. اين امر البته توسط کارشناسان و افراد مطلع به سياست خارجي ايران نيز تأييد ميشود.
ديپلمات سابق ايراني در گفتوگو با شبکه الجزيره در پاسخ به اين پرسش که ما چه تحولي را در حوزه روابط بينالمللي در دوره دوم رياستجمهوري روحاني ميتوانيم داشته باشيم که با دوره اول متفاوت باشد، گفت: در دوره اول رياستجمهوري ايشان، مسئله بزرگ براي قدرتهاي جهاني، شوراي امنيت سازمان ملل، کشورهاي منطقه و ايران، موضوع هستهاي بود که حل شد.
در دوره دوم ايشان ميتوانند موضوع اصلي را حلوفصل مشکلات با کشورهاي همسايه قرار داده و براي ايجاد همکاري و تعامل کار کنند. حسين موسويان در اين رابطه افزود: برنامه ايشان مشخص است. ايران يک طرف قضيه است که براي يک گفتوگوي مستقيم، دوستانه و صادقانه با کشورهاي عرب حاشيه خليجفارس آماده است تا از اين طريق، هر دو طرف نگرانيهاي خود را مطرح کنند و به يک توافق آبرومندانه مرضيالطرفين برسند. مسئله اين است که آيا عربستانسعودي هم آمادگي متقابل دارد؟ داخل شوراي همکاريهاي خليجفارس، کشورهايي همچون کويت و عمان و قطر آمادهاند اما عربستان ترجيح داده که با اسرائيل متحد شده و با ايران مقابله کند. وي درباره سياست ايران در سوريه نيز اظهار کرد: سياست ايران بر دو پايه است؛ اول، پاکشدن سوريه از لوث وجود تروريستها و دوم، حمايت از انتخاباتي آزاد در سوريه تا ملت سوريه درمورد رئيسجمهوري و آينده خود تصميم بگيرند. متقابلا سياست ديگران اين است که دهها هزار تروريست، دولت اين کشور را ساقط کرده و بعد هم همين گروههاي تروريستي را در مسند قدرت در سوريه قرار دهند. تقابل اساسي ايران و عربستان بر سر اين دو مسير است.
ديپلمات پيشين ايراني درباره نقش حزبالله در بحران سوريه نیز ميگويد: دولت سوريه از حزبالله براي مقابله با تروريستها دعوت کرده است. شما نميخواهيد بپذيريد که کشور سوريه يک دولت قانوني دارد و مجاز است از کشورها و گروهها براي کمک به ريشهکنکردن تروريستها در خاک کشورش دعوت کند. شما نميخواهيد دولت قانوني سوريه را به رسميت بشناسيد بلکه ميخواهيد يک مشت تروريست خارجي را به رسميت بشناسيد و پول و اسلحه بدهيد؛ آنهم صرفا به قصد ساقطکردن يک دولت قانوني در سوريه.
به گفته موسويان، ايران حاضر است با عربستان و مصر و ترکيه که چهار قدرت منطقهاي هستند، گفتوگو و همکاري چهارجانبه براي حل بحران سوريه داشته باشد. اين چهار قدرت ميتوانند براساس اصول زير بحران سوريه را حل کنند: حفظ تماميت ارضي سوريه، پاککردن سوريه از لوث وجود تروريستها، حمايت از سيستم حکومتي مشارکتي با حضور همه فرقهها، اعم از سني، علوي، مسيحي، کرد و انتخابات آزاد توسط مردم سوريه براي تعيين سرنوشت آينده خود.
وي در پاسخ به اين پرسش که ميراث روحاني در دور دوم چه ميتواند باشد، ميگويد: روحاني از يک حمايت چشمگير ملت ايران در انتخابات برخوردار شد. در دوران انتخابات گفته که به دنبال ارتقای حقوق شهروندي و اوضاع اقتصادي خواهد بود. او در دور اول موفقيتهاي خوبي داشت زيرا توانست رشد اقتصادي منفي يک درصد را به مثبت هفت درصد برساند و تورم 40 درصدي را به 9 درصد کاهش داد اما در مورد روابط خارجي، دولت ايران يک طرف ماجراست. آغوش ايران براي گفتوگو و همکاري و ديپلماسي با همسايگان باز است اما ايران يک طرف سکه است. طرف ديگر سکه، عربستان و ساير همسايگان عرب حوزه خليجفارس هستند. ايران آماده است تا با آنها بنشيند و درمورد نگرانيهاي دوطرف، شيوه رفع نگرانيها، تعريف يک ساختار جديد همکاري در منطقه و تشکيل يک سيستم همکاري منطقهاي گفتوگو و تفاهم کند. بايد ديد که آيا عربستان و ساير همسايگان آمادگي متقابل دارند يا خير.
http://vaghayedaily.ir/fa/News/75072
ش.د9600546