تاریخ انتشار : ۲۶ تير ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۷  ، 
کد خبر : ۳۰۲۸۶۳

افول سلطه آمریکا با ترامپ

(روزنامه جمهوري اسلامي – 1396/04/21 – شماره 10917 – صفحه 6)

تحلیلگران با بررسی رویکردها، رفتار و گفتار رئیس جمهوری آمریکا اعتقاد دارند در دوره «دونالد ترامپ» از توانایی، محبوبیت و ابزارهای کاخ سفید در عرصه‌های داخلی و بین‌المللی به شدت کاسته شده است.

در چند روز گذشته تحلیل و تمرکز رسانه‌های جهان بر سفر و دیدارهای «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در نشست جی 20 در هامبورگ آلمان متمرکز بود. در خلال و پس از این نشست ارزیابی‌های گوناگونی ترامپ ارائه شد. جالب اینجاست که پیش‌بینی بسیاری از رسانه‌های غربی در مورد وجود فضای منفی علیه رئیس جمهوری آمریکا درست بود. به طور تقریبی چنین فضایی به علت رویکردهای ترامپ به مسائل داخلی و خارجی ایالات متحده بوده پدید آمده است.

سیاست‌های چالشی رئیس جمهوری آمریکا در کمتر از شش ماهی که به اتاق بیضی کاخ سفید وارد شده به اندازه‌ای حاشیه ساز بوده است که واکنش‌های گسترده جهانی را به همراه داشته است.

جنگ قدرت رسانه‌های آمریکایی

رسانه‌های طرفدار و منتقد ترامپ هر یک نگاه‌های گوناگونی به عملکرد ترامپ دارند.برخی او را در اوج مهارت سیاسی و واجد توانایی‌های شگرف می‌بینند اما منتقدان رئیس جمهوری آمریکا می‌گویند: ترامپ مایه شرمساری ایالات متحده است.شبکه خبری «فاکس نیوز»، از حامیان رئیس جمهوری پرحاشیه آمریکا، در گزارشی نوشت: در حالی که ترامپ از تمدن غربی دفاع می‌کند رسانه‌های مخالف، وی را نژادپرست می‌نامند. حتی برخی رسانه‌ها و تحلیلگران همچون «واشنگتن پست» سخنان ترامپ را به «زوزه سگ» تشبیه می‌کنند.

این شبکه خبری تندروی آمریکا افزود: وی در ورشو از اقدامات بی‌ثبات ساز روسیه انتقاد کرد اما رسانه‌های چپگرا همچون «لس آنجلس تایمز»، «آتلانتیک»، «پست» و «سالون» این رویکرد را ضداسلامی و اظهاراتی علیه مهاجران تفسیر کردند. روزنامه لس آنجلس تایمز هم صفات تندتری را علیه اظهارات وی به کار برد.

نشریه «ویک» سخنان دونالد ترامپ را نمایشی از جنبه سیاه آمریکا توصیف کرد و از ترامپ به علت نوع انتخاب کلمات در سخنرانی‌هایش به شدت انتقاد کرد.

برخی رسانه‌ها نیز نوشتند به عنوان نمونه درحالی که ترامپ در سخنان خود در لهستان 15 بار از واژه «آزادی» در شکل‌ها و اصطلاحات گوناگون استفاده کرد اما حتی یک بار هم از کلمه «دموکراسی» یاد نکرد.

روزنامه «واشنگتن پست» درگزارش دیگری با انتقاد از رئیس جمهوری آمریکا، وی را فردی خطرناک توصیف کرد که تشنه جنگ تمدن‌ها است. تحلیلگران می‌گویند سخنان ترامپ بیشتر یادآور زمان‌های گذشته و یکه تازی سیاسی اروپا در دوره امپراتوری بریتانیا است و چندان ارتباطی با شرایط کنونی جهان ندارد به همین دلیل مفید نیست.

وی در سخنان خود بیشتر بر فرهنگ و ارزش‌های غربی تاکید و عنوان می‌کند و تروریسم رادیکال اسلامی را دشمن و تهدیدی برای زندگی و امنیتی غربی می‌داند. این روزنامه با انتقاد از رویکردهای ترامپ، دلیل موفقیت اروپا را باز کردن درهای خود به سوی جهان دانست و نه انزواطلبی. واشنگتن پست افزود: شاید دلایل ترامپ درست باشد اما راه حل‌های وی در دوره جهانی شدن کارساز نیست. مسائل جهانی همچون اشاعه هسته ای، تغییرات آب و هوایی و غیره نیازمند راهکارهای جهانی هستند.

جالب‌تر اینجاست که ترامپ در ورشو خود را به شدت نسبت به ماده 5 پیمان ناتو متعهد و نسبت به گذشته رویکرد تهاجمی تندتری را استفاده کرد. وی حتی مسکو را به تبلیغ، تخلف مالی و جنگ سایبری به عنوان روش‌های نوین تجاوز متهم کرد. سخنان وی در زمینه مقابله با تروریسم، یادآور نوعی «آرماگدون » تمدنی اشتباه است زیرا ترامپ خود را مدافع غرب و در برابر 6/1میلیارد مسلمان توصیف می‌کند.

«آرماگدون» به نام شهری است در منطقه عمومی شام که بنا به آنچه در باب شانزدهم مکاشفات یوحنا، درعهد جدید آمده است، جنگی عظیم در آن جا رخ می‌دهد و مرحله حاضر از زندگی بشر در آن زمان پایان می‌یابد. به عبارتی نبرد مذکور مقدمه تحولی بزرگ است که سرنوشت نهایی آدمی بر روی کره زمین به آن وابستگی دارد.

شرمساری از سیاست‌های ترامپ

نشست جی 20 از سال 1999 (78 ش) به عنوان کابینه رهبران جهان آغاز به کار کرد. رهبران بیست اقتصاد بزرگ جهان در این نشست چالش‌های جهانی را از دیدگاه خود مورد بررسی قرار می‌دهند. به گزارش ایرنا شبکه خبری سی.ان.ان در گزارشی نوشت: ترامپ با سیاست‌های خود در حال نابود کردن اعتبار آمریکا در جهان است. ترامپ با ورود به دوازدهمین اجلاس سران جی 20 با مجموعه‌ای از مسائل مهم روبرو شده است. تاکنون از وی در مورد مسائل گوناگون از مقررات مالی تا تجارت، مهاجرت و پیمان تغییرات اقلیمی انتقادهای زیادی به عمل آمده است.

با اینحال وی در حالی وارد این اجلاس شد که ایالات متحده و رئیس جمهوری آن در جایگاهی بسیار ضعیف‌تر از آغاز دوره ترامپ قرار دارند. وی رئیس جمهوری است که خود را مفتخر به شعار بزرگ و قدرتمند ساختن آمریکا می‌داند اما با اقدامات وی، این کشور در شرایطی قرار گرفت که برای وادار کردن دیگران برای اجرای توصیه‌ها و نگرانی‌ها مشکلات بسیاری را دارد.

نخستین چالش به حضور در رسانه‌های اجتماعی به ویژه توییت‌های ترامپ مربوط می‌شود. گذشته از ویژگی‌ها و مفاد پیام‌های وی، حجم طوفانی توییت‌های ترامپ، دیگر رهبران جهان را ناراحت و عصبی می‌کند. بسیاری از رهبران جهان ترجیح می‌دهند تا به اندازه و در حد قابل قبول در این شبکه‌ها حضور داشته باشند اما ترامپ دوست دارد جملات ویران کننده، حملات زشت شخصی یا حتی ویدئوی درگیری فیزیکی خود با رسانه‌ها را منتشر کند. این رویکرد برای رهبران دیگر کشورها در مورد نحوه رفتار با ترامپ اطمینان بخش نیست.

از دیگر ویژگی‌های هولناک ترامپ حمله و بی‌اعتبار کردن توافق‌های بین‌المللی است. رئیس جمهوری آمریکا پیوسته قراردادهای بین‌المللی را که بسیاری از رهبران جهان آن را به نتیجه رسانده‌اند خدشه‌دار می‌کند. استدلال وی در مورد خروج از توافق آب و هوایی پاریس واقعا ویران‌کننده بود زیرا برخی رهبران کشورهای بزرگ همچون آلمان، قدرتمندانه از آن حمایت کردند.

سیاست‌های ترامپ در زمینه یکجانبه گرایی محافظه کارانه نیز دردسر دیگری برای کشورها است. ترامپ به سادگی «نه» می‌گوید و سپس مدعی می‌شود که امکان گفت وگوهای مفیدتر وجود دارد. ترامپ اقدام مشابهی را در مورد توافق تجارت آزاد انجام داد. در حالی که بسیاری از رهبران تلاش می‌کنند تا اصول پایه‌ای توافق‌ها را پیدا و اجرایی کنند ترامپ با بی‌اعتنایی به آن‌ها مشغول کار دیگری می‌شود. به همین دلیل بود که «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان گفت اگر کسی فکر می‌کند با حمایت گرایی و انزوا می‌تواند مشکلات را حل کند، در اشتباه است.

شکست ترامپ در سیاست‌های داخلی آمریکا نیز از دیگر چالش‌های وی است. رئیس جمهوری آمریکا تاکنون نتوانسته است قانونی مهم و بزرگ را در آمریکا به اجرا در آورد. میزان محبوبیت اندک وی هم جایگاه او را ضعیف‌تر می‌کند. به صورت تاریخی رهبران کشورها تمایل دارند موقعیت کشورشان و اعتبار و تعهد خود را به رخ دیگران بکشند. یکی از خط مشی‌هایی که «ریچارد نیکسون» را قدرتمند ساخت سیاست تنش زادیی و مجموعه گام‌هایی بود که برای کاهش تنش با شوروی و چین برداشت.

در شرایط کنونی با توجه به لغو دستور اجرایی بیمه درمانی، رهبران دیگر کشورها دلایل کافی دارند که نسبت به توانایی‌های ترامپ و میزان حمایت‌های داخلی از وی برای اجرایی کردن خواسته‌ها تردید داشته باشند. حتی اگر ترامپ به دنبال تنش زدایی با روسیه باشد به دلیل دخالت در انتخابات، قانونگذاران آمریکایی اجازه این کار را نمی‌دهند. از این رو پوتین هم در مورد روابط کارآمدتر با کاخ سفید تردید پیدا می‌کند.

سی.ان.ان در مورد پیامدهای چند ماه نخست ریاست جمهوری ترامپ برای آمریکا عنوان داشت: هزینه آفرینی ترامپ در هفته‌های اخیر بیش از پیش آشکار شده است. اگرچه ترامپ دوست دارد نشان دهد وضعیت به این بدی‌ها نیست اما وی آسیب‌های فراوانی را در عرصه داخلی و خارجی به کشورش وارد کرده است.

به باور بسیاری از تحلیگران، جای بسی خوشحالی است که تاکنون بحران بین‌المللی بزرگ یا حمله تروریستی مهمی علیه آمریکا اتفاق نیفتاده است زیرا نگرانی‌های جدی وجود دارد آیا ترامپ قادر به دادن پاسخ موثر به آن‌ها خواهد بود؟ در آینده شهروندان آمریکایی هزینه‌های ایجاد شده ناشی از شکست سیاسی ترامپ را بیشتر احساس خواهند کرد.

http://jomhourieslami.net/?newsid=140441

ش.د9600996

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات