(روزنامه جمهوري اسلامي – 1396/04/24 – شماره 10919 – صفحه 1)
رسانههای چین روز پنجشنبه با انتشار گزارش هایی، کنفرانس خبری مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با وزیر امور خارجه روسیه را که در بروکسل برگزار شد مورد توجه قرار دادند و اعلام کردند که «موگرینی» حمایت کامل و همه جانبه خود را از توافق هستهای پنج قدرت بزرگ دنیا با ایران اعلام کرده است.
تارنمای انگلیش نیوز و چاینا ارگ و نشریاتی چون گلوبال تایمز در اخبار مربوط و بازتاب این اظهارات آوردهاند که برجام یک قرارداد و توافق بینالمللی است.
رسانههای چینی خاطر نشان کردهاند که اظهارات موگرینی پاسخ قاطعانهای به برخی از اظهارات و موضع گیریها در آمریکا است که میگویند، برجام باید بار دیگر مورد بررسی قرار گیرد.
رسانههای گروهی این کشور تاکید کردهاند که از دیدگاه موگرینی برجام یک توافق بینالمللی است که به تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز رسیده است.
در گزارش رسانههای چین تاکید شده است که از دیدگاه این مقام بلند پایه اتحادیه اروپا، برجام متعلق به یک کشور نیست بلکه به جامعه بینالمللی تعلق دارد و اجرای کامل آن تضمین میشود.
گزارش رسانههای چین میافزاید که موگرینی اجرای برجام را بسیار مهم دانسته و تاکید کرده است که باید تضمین کرد و تلاش نمود تا این توافق به طور دقیق اجرا شود.
این اظهارات به دنبال آن انجام میشود که آمریکا در ماه آوریل نهادی را مامور کرد تا بررسی کند که برجام و تحریمهای لغو شده علیه ایران در چه وضعیتی است و چه تاثیری بر منافع آمریکا گذاشته است.
وانگیی وزیر امور خارجه چین در اظهارات خود در مقاطع مختلف بارها از برجام به عنوان یک دستاورد بسیار مهم بینالمللی یاد کرده است که همه باید به آن پایبند باشند و یک طرف نمیتواند به تنهایی در باره سرنوشت آن تصمیم بگیرد.
این در حالیست که «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز در سخنانی اعلام کرده که مسکو نیز به آمریکا در خصوص زیر سئوال بردن برجام یا آسیب زدن به آن، در قویترین و شدیدترین حالات ممکن هشدار داده است.
وزیر امور خارجه انگلیس: توافق هستهای موثر بوده است
در همین حال وزیر امور خارجه انگلیس همزمان با دومین سال حصول توافق هستهای تاکید کرد: برجام توافقی موثر است و ما بر این باوریم که بهترین گزینه برای جامعه بینالملل به شمار میآید.
بوریس جانسون در یادداشتی که در روزنامه واشنگتن پست منتشر شده است، به تکرار ادعای غرب و آمریکا مبنی بر اینکه ایران پیش از حصول برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تنها چند ماه تا دستیابی به مواد هستهای کافی برای ساخت تسلیحات هستهای فاصله داشت،پرداخت و یادآر شد که بدون حصول این توافق در منطقهای که خود پر از مشکلات و ناآرامی است، وضعیت میتوانست از این هم بدتر باشد.
جانسون در ادامه با اشاره به دستاوردهای برجام و اینکه ایران پس از اجرای توافق تعداد سانتریفیوژها و ذخیره اورانیوم با غنای پایین خود را به میزان قابل توجهی کاهش داده است، نوشت: برنامه جامع اقدام مشترک موثر است و ما معتقدیم که این توافق بهترین گزینه برای جامعه بینالملل به شمار میآید. حقیقت این است که بدون این توافق که دو سال پیش حاصل شد، در خاورمیانه ممکن بود شاهد یک بحران دیگر باشیم، منطقهای که خود درگیر بحرانهای متعدد است.
وی با ادعای اینکه ایران با توافق برجام دست کم یک سال تا دستیابی به اورانیوم مورد نیاز با غنای مناسب برای تولید یک بمب فاصله دارد، نوشت: با وجود توافق هستهای سازمانهای بینالمللی در حال حاضر بیشترین نظارت را بر تاسیسات هستهای ایران دارند و آنها تاکید میکنند که ایران به تعهدات خود در توافق پایبند است. افزایش زمان گریز هستهای ایران به یک سال نیز به ما اجازه میدهد تا بتوانیم در صورت هرگونه نقض توافق به درستی واکنش نشان دهیم. اما اگر این توافق نابود شود چه اتفاقی میافتد؟
حقیقت این است که ایران، نه آمریکا و انگلیس به بیشترین آزادی عمل دست پیدا خواهد کرد. مقامات ایران بدون هیچگونه محدودیت در برنامه هستهای قادر خواهد بود سانتریفیوژها و ذخیره اورانیوم را بازگردانند. نتیجه ایرانی خواهد بود که تلاش میکند ظرفیت خود به عنوان یک کشور در آستانه هستهای شدن را بازگرداند، در حالیکه اسرائیل را همچنان تهدید و از متحدانش در خاورمیانه حمایت میکند.
واشنگتن: در حال حاضر به برجام پایبند هستیم
سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا هم تاکید کرد که واشنگتن تا زمان تکمیل شدن بازنگری سیاستهایش در قبال ایران، به توافق برجام پایبند خواهد بود.
هیتر نوئرت در نشست خبری خود در پاسخ به سئوالی درباره ضربالاجل تائید پایبندی ایران به توافق هستهای در روزهای آینده و وضعیت بازنگری دولت آمریکا درباره سیاست ایران گفت: بازنگری در سیاست ایران همچنان در جریان است. میدانم که افراد توجه زیادی به این موضوع دارند. ما گفتیم و دولت گفته است که دست کم تا زمانی که بازنگری تکمیل شود ما به برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) پایبند خواهیم بود.
نوئرت ادامه داد: این مسئله تغییر نکرده است. ما اطمینان حاصل خواهیم کرد که ایران در قبال تعهدات خود به شدت پاسخگو باشد.
وی در پاسخ به سئوالی دیگری مبنی بر اینکه آیا رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا تاکنون با محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود گفتوگویی داشته است، تصریح کرد: فکر میکنم که تاکنون چنین کاری انجام نشده است. ما بهطور قطع کانالهای دیپلماتیک مختلف و روشهای ارتباطی داریم که میتواند برای ارتباط با دولت ایران استفاده شود. از نظر من گفتوگویی صورت نگرفته اما من نمیتوانم در باره رایزنیهای دیپلماتیک خصوصی اظهار نظری داشته باشم.
http://jomhourieslami.net/?newsid=140788
ش.د9601431