(روزنامه جمهوري اسلامي - 1396/10/11 - شماره 11056 - صفحه 6)
«مرکز بینالمللی تحقیقات درگیریهای مسلحانه» با تاکید به اینکه سلاحها و تجهیزات گروه تروریستی تکفیری داعش ساخت آمریکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا بوده است، نوشت: حجم گستردهای از سلاحهایی که آمریکا برای مخالفان سوری ارسال میکرد، به سرعت به دست عناصر تروریستی داعش میافتاد.
به گزارش این موسسه اقدامات وحشیانه در سوریه و عراق از کشتارغیرنظامیان و انفجارهای انتحاری گرفته تا پرتاب کورکورانه بمب بر روی خانه هزاران غیرنظامی، مختص گروه تروریستی داعش است.
در این گزارش که در بیش از200 صفحه منتشر شده، آمده است: عناصر داعش، پس از اینکه موفق به انتقال سلاح، تجهیزات و صنعت ساخت مواد منفجره به مناطق جنگی شدند، مهارتهای ویژهای در برنامهریزی فرایند ساخت سلاح و عرضه آن پیدا کردند.
«مرکز بینالمللی تحقیقات درگیریهای مسلحانه» که مقرش در انگلیس میباشد، مرکزی بینالمللی برای مستندسازی فرایند انتقال سلاح به مناطق جنگی است و فعالیتش بر ردیابی روند و استفاده سلاح در دنیا متمرکز است، بیش از40 هزار قطعه سلاح نظامی را که در طول سه سال از داعشیها پس گرفته شده، درعراق و سوریه ثبت و مستند سازی کرده است.
این مرکز، محققانی به مناطق درگیری در سوریه و عراق از شهر کوبانی در شمال سوریه گرفته تا جنوب بغداد پایتخت عراق اعزام کرد تا راهی را که داعش برای اشغال مناطق دور دست برای تاسیس خلافتش پیموده، بررسی و مستندسازی کنند.
این گزارش مفصل راههای دست یابی گروه تروریستی داعش به سلاحهای غربی و نحوه ارسال آنها به جبهههای جنگ را فاش کرد. در این گزارش آمده است: گروه تروریستی داعش از موشکهایی استفاده کرد که آمریکا در اختیارش قرار داده بود که چه بسا این تجهیزات از راهی به داعش رسید که با همه توافقات امضا شده با طرفهای سازنده این موشکها، در تعارض بود.
طبق خبری که «واشنگتن پست» در تیرماه (جولای) گذشته منتشر کرد، دولت ترامپ عملیات محرمانه سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیای ای) برای مسلح کردن مخالفان میانه رو سوری در رویارویی با بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را متوقف کرد.
در گزارش این مرکز تحقیقاتی آمده است: اما هیچ وقت اعلام نشد که آمریکا چه نوع سلاحی را در اختیار مخالفان سوریه قرار میداد. محققان کشف کردند که وجود سلاحهای متنوع در عراق بیانگرآن است که آمریکا اقدام به خرید و ارسال این سلاحها برای مخالفان در سوریه کرده است. به عنوان نمونه تیم محققان، کشف کردند که موشکهای «بی جی 9- 99 ملی» که کارخانه اسلحه سازی رومانی آن را در سال 2013 و 2014 به ارتش آمریکا فروخته بود، در سوریه و عراق مشاهده شد.
همچنین این محققان کانتینرهایی را در شرق سوریه کشف کردند که شماره سریال همان قرارداد میان ارتش آمریکا و کارخانه اسلحه سازی رومانی بر روی آن وجود داشت. این کانتینرها از کاروان وابسته به داعش در شهر فلوجه پس گرفته شده بود. داعش توانسته بود با سیطره بر این سلاحها، از آنها در گلوله باران مناطق مسکونی استفاده کند؛ این امر توانمندی عناصر داعش را در مقابله با تانکها و خودروهای زرهی افزایش داده بود.
همچنین گزارشهایی که «مرکز بینالمللی تحقیقات درگیریهای مسلحانه» از شرکت اسلحه سازی رومانی به دست آورده، حاکی از توافقاتی میان این شرکت و آمریکاست که در آن آمریکا متعهد شده این سلاحها و سلاحهای دیگر را با هدف جلوگیری از قاچاق، صادر نکند.
این گزارش میافزاید: دولت آمریکا به درخواستهای محققان درباره ردیابی سرنوشت این سلاحها که تیم تحقیقاتی اقدام به ثبت و مستندسازی آن کردند، پاسخی نداد.
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در گفتوگو با روزنامه «واشنگتن پست»، گزارشهایی را که نشان میداد سلاحهایی که آمریکا در اختیار (مخالفان سوری) قرار داده و در نهایت به دست تروریستهای داعش افتاده است، رد کرد. وی افزود: مشاوران ما استفاده از سلاحها و تجهیزاتی را که ما برای نیروهای دمکراتیک سوریه فرستادیم رصد خواهند کند تا اطمینان دهیم که آنها تنها در رویارویی با داعش استفاده شدند و هرگونه استفاده غیر از این مورد، یا تغییر در مسیر کمکهای آمریکا به (مخالفان سوری)، جدی گرفته خواهد شد که در آن صورت منجر به کاهش حمایت میشود.
نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است، چند هفته (از اعلام خلافت داعش) نگذشته بود که عناصر این گروه موشکهای ضد تانک را تحت تصرف خود در آوردند. در 12 دسامبر 2015 میلادی (آذر / دی)، بلغارستان از طریق یک شرکت هندی، سکوهای پرتاب موشکهای ضد تانک را در اختیار ارتش آمریکا قرار داد. اما بعد از 59 روز و پس از نبرد علیه داعش در شهر الرمادی عراق، پلیس فدرال عراق باقی ماندههای این سکوها را در الرمادی پیدا کرد.
این گزارش حاکی از آن است که چگونه سلاحهایی که آمریکا به سوریه ارسال میکرد، در اختیار داعش قرار میگرفت و به سرعت علیه متحدان سوریه به کار گرفته میشد؛ که این امر شکل و روند نبرد را تغییر داد و خطری واقعی برای تیمهای عملیاتهای ویژه آمریکا شد که معمولا در خودروهای غیر مجهز در مقابل سلاحهای ضد تانک، فعالیت میکردند.
در همین حال، شبکه خبری «یورو نیوز» نیز با انتشار گزارشی، فاش کرد که طبق تحقیقات گسترده درباره چگونگی دست یابی تروریستها به زرادخانه بزرگ نظامی، حدود یک سوم سلاحهایی که عناصر گروه داعش در نبردها استفاده میکردند، در اتحادیه اروپا ساخته شده بود. طبق گزارش «مرکز بینالمللی تحقیقات درگیریهای مسلحانه»، عناصر داعش از سلاحها و مهمات ساخت رومانی، مجارستان، بلغارستان و آلمان در جنگها استفاده کردند. این گزارش فاش کرد که نمیتوان به تلاشهای اتحادیه اروپا برای نابودی قدرت نظامی داعش اطمینان کرد چرا که زمینه رسیدن سلاح به دست داعشیها را در حین درگیریها و جنگ، سهولت بخشیده است.
همه سلاحهای در اختیارِ داعش در کشورهای عضو اتحادیه اروپا ساخته و تولید شد. در بیشتر موارد آمریکا پس از خریداری آن با زیر پا گذاشتن بندهای قرارداد مربوط به منع انتقال سلاح، آنها را در اختیار گروههای مسلح تروریستی تکفیری در سوریه قرار میداد.
همچنین در گزارش این مرکز آمده است: شواهد و مدارک گردآوری شده، نشان میدهد که آمریکا بارها سلاحها و مهمات ساخته شده در اتحادیه اروپا را در اختیار مخالفان سوری قرار داده بود که به سرعت حجم زیادی از این سلاحها به دست داعشیها افتاد.
این مرکز همچنین در گزارش خود نوشت: با رصد و پیگیری سلاحهایی که داعش استفاده میکرده، مشاهده شد که برخی از آنها مربوط به صادرات سلاح از بلغارستان به عربستان بوده است.
طبق این گزارش، کمکهای واشنگتن و ریاض به مخالفان سوری، به داعش اجازه داد که بتواند به حجم گستردهای از موشکهای ضد زرهی و موشکهای هدایت شده ضد تانک دست یابند و از آن بعدها علیه ائتلاف بینالمللی استفاده کنند.
همچنین مرکز یاد شده کامیونهای حاوی سلاح که از مناطق درگیری مثل لیبی، یمن و جنوب سودان آمده و از طریق مرزهای ترکیه و اردن به سوریه و عراق وارد شدند، رصد کرده است.
این گزارش هشدار داد با وجود اینکه عناصر داعش بسیاری از اراضی تحت اشغال خود را از دست دادهاند اما مهارت بالایی در استفاده از این سلاحها کسب کردهاند که ممکن است در آینده از آن بهره بگیرند.
http://jomhourieslami.net/?newsid=159388
ش.د9604254