پیروزی مردم مظلوم غزه و فلسطین قهرمان در برابر رژیم غاصب و کودک کش صهیونی بر ملت های مسلمان و آزاده جهان مبارک باد
(روزنامه اطلاعات – 1396/10/19 – شماره 26910 – صفحه 12)
چالشهاي نوظهور در امنيت ملي آمريكا
«دونالد ترامپ» در نخستین راهبرد امنیت ملی خود، چین و روسیه را به عنوان رقبایی دانست که نفوذ، قدرت و پیشوایی آمریکا را در آینده تهدید می کنند. رئیس جمهوری آمریکا بر افزایش توان واشنگتن و ضرورت جلوگیری از روند روبه رشد قدرت این دو کشور تاکید دارد.
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، اخیرا دونالد ترامپ نخستین راهبرد امنیتی ملی خود را برای تعیین سیاستهای آتی آمریکا منتشر کرد و در آن بر چهار موضوع به عنوان پایههای استراتژی خود تمرکز کرد. رئیس جمهوری آمریکا چهار پایه حفاظت از میهن، ارتقای سطح رفاه مردم و امنیت اقتصادی آمریکا، تضمین صلح از طریق اعمال قدرت و افزایش نفوذ آمریکا در جهان را به عنوان محورهای راهبرد خود بیان کرد. اگرچه ترامپ در این راهبرد شعار انتخاباتی خود یعنی «اول آمریکا» را اصل قرار داد.
وی حمایت از اقتصاد داخلی در کنار ایجاد توازن تجاری با کشورهای جهان را مهم دانست. رئیس جمهوری آمریکا چین را به عنوان مهم ترین تهدید در حوزه سیاسی و اقتصادی قرار داده است. در این چارچوب روسیه نیز به عنوان تهدید مهم امنیتی و سیاسی برای آمریکا مطرح شده است.از نگاه استراتژی امنیت ملی ترامپ، رقابت با قدرتهای دیگر به ویژه چین و روسیه چالش اصلی برای قدرت، منافع، نفوذ، امنیت و رفاه آمریکا خواهد بود.
سندی تکراری
تحلیلگران و رسانههای آمریکا بسیاری از مولفههای راهبرد امنیت ملی آمریکا را تکرار رویکردهای روسای جمهوری پیشین آمریکا میدانند. از این رو به سند اخیر ترامپ انتقادهای بسیار زیادی وارد میکنند.
روزنامه «شیکاگو تریبون» در گزارشی از احتمال وجود راهبرد مخفی ترامپ در این سند استراتژیک سخن به میان آورد و نوشت: این راهبرد سوالهای جدی را در مورد آینده رهبری جهانی ایالات متحده پدید آورده است. پیش از این 16 سند امنیت ملی از سوی روسای جمهوری آمریکا منتشر شده بود که همه آنها دفاع از میهن را هدف اصلی خود بیان کردهاند. ترامپ در راهبرد خود، روسیه و چین را مهمترین چالش برای برتری جهانی آمریکا دانست. اوباما هم این دو کشور را تهدیدی برای آمریکا توصیف کرد اما آنها را متفاوت دانست. وی در مقابل چین خط مشیهای ظریفی را در سایه رقابت توام با همکاری در پیش گرفته بود. حال آنکه ترامپ به روسیه و چین با یک چشم نگاه کرده و هر دو را به عنوان یک رقیب ژئواستراتژیک فرض کرده است.روزنامه نیویورک تایمز نیز در انتقاد از راهبرد امنیت ملی ترامپ نوشته است بسیاری عناصر امنیت ملی مورد نظر ترامپ، از سوی روسای جمهوری پیشین آمریکا نیز مورد تاکید قرار گرفت. به همین دلیل نباید به این سند 55 صفحهای تمرکز کرد بلکه باید دید ترامپ چه اقدامی را انجام می دهد.
به نوشته این روزنامه آمریکایی، پرداختن به موضوع روسیه، بزرگترین تناقض موجود میان ترامپ و سند امنیت ملی وی است. در این راهبرد روسیه قدرتی رقیب برای آمریکا است که در کنار چین، نفوذ، ارزشها و ثروت آمریکا را به چالش می کشد. نیویرک تایمز تاکید دارد: حق با ترامپ است که در مورد این تهدید سخن میگوید اما در عمل وی در مقابل این موضوع شکست خورده است و سیاست دیگری را دنبال می کند. نشریه نیوزویک در گزارشی در این زمینه اعتقاد دارد که براساس تحلیل رسانهها، دوره رقابت قدرتهای بزرگ در حال تکرار شدن است. چیزی که این نتیجه گیری را مورد تایید قرار می دهد آن است که در استراتژی امنیت ملی آمریکا 15 بار به روسیه و 23 بار به چین اشاره شده است.
نویسنده گزارش تارنمای فوربس نیز اعتقاد دارد راهبرد امنیت ملی ترامپ، رقبا را در مرحله هشدار قرار می دهد زیرا چین به عنوان رقیب استراتژیک آمریکا، میتواند نظم مورد نظر آمریکا در عرصه بین المللی را تضعیف کند. ایالات متحده اکنون به آهستگی از شرایط لیبرالی پس از جنگ سرد دور می شود و در روابط تجاری خود به دنبال دستاوردهای مطلق است. در واقع آمریکا می خواهد به دستاوردهای نسبی خود در روابط بین الملل در یک رویکرد واقع بینانه اولویت بدهد.
واکنش به نگاه جنگ سردی ترامپ
بسیاری از تحلیلگران معتقد هستند رویکردهای ترامپ در سند امنیت ملی جدید آمریکا شباهتهای بسیاری به دیدگاههای رونالد ریگان دارد که در مقام ریاست جمهوری آمریکا در دوره جنگ سرد به شدت بر طبل مقابله با روسیه در چارچوب دنیای دوقطبی می کوبید. اکنون راهبرد خصمانه ترامپ با واکنش پکن و مسکو نیز همراه شد.نشریه نیوزویک آورده است با این که پکن اصرار دارد همکاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان (چین و آمریکا) باید افزایش پیدا کند اما ترامپ این کشور را چالش مهم امنیت ملی آمریکا در حوزههای سیاسی و اقتصادی می داند.
به نوشته تارنمای شبکه تلویزیونی سی.ان.بی.سی، چین منتقد جدی راهبرد امنیتی ترامپ است و اعلام کرد ترامپ باید از تحریف اهداف استراتژیک چین خودداری کند و ذهنیت جنگ سردی خود را کنار بگذارد. سخنگوی وزارت امور خارجه چین در یک نشست خبری اظهار داشت: پکن و واشنگتن باید مسئولیتهای مهم جهانی خود را عملی کنند و منافع مشترک و جامع خود را در چارچوب ثبات و صلح جهانی و توسعه دیگر کشورها دنبال کنند.
به نوشته این گزارش رشد سریع اقتصادی چین، این کشور را به عنوان یک قدرت بزرگ اقتصادی در جهان در دوران پس از جنگ سرد مطرح کرده است. این کشور اکنـون به آمریکا اعلام می کند که همکاری موجب بُرد هر دو طرف خواهد شد.سفارت چین در آمریکا هم در بیانیه ای به راهبرد امنیت ملی ترامپ واکنش نشان داد و بروز تنش در روابط دو کشور را به ضرر پکن و واشنگتن عنوان کرد. دولت چین راهبرد جدید امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا را نمودی از وجود تفکر جنگ سردی در ذهن ترامپ دانست که برای عرصه بینالملل کارآمد و مناسب نیست.
کارشناسان اعتقاد دارند این سند در مورد روسیه هم تناقضاتی دارد. این سند راهبردی از یک سو بر مقابله با روسیه تاکید دارد اما سیاستهای اعلامی و اعمالی ترامپ به دنبال نزدیکی بیشتر واشنگتن و مسکو است. روسیه سند راهبردی ترامپ را امپریالیستی می داند که به دنبال افزایش سیطره آمریکا بر جهان است. شبکه تلویزیونی ای.بی.اس به انتقاد روسیه و چین از این سند پرداخت و آن را ناشی از رویکرد جنگ سردی دانست.
از نظر این گزارش، در این نوع نگرش استراتژی ترامپ بر رقابت قدرتهای بزرگ تمرکز دارد و شعار نخست آمریکا را سرلوحه خود قرار می دهد و می خواهد رقبا را به عقب براند. در استراتژی امنیت ملی آمریکا، روسیه به دخالت در امور داخلی آمریکا و کشورهای جهان به ویژه با اقدامات پنهانی در عرصه فضای مجازی متهم شده است.سخنگوی رئیس جمهوری روسیه هم این سند را به شدت دارای روحیه امپریالیستی (سلطهطلبانه) عنوان کرد و نشان میدهد کاخ سفید نمی خواهد رویکرد جهان تک قطبی را کنار بگذارد.
۱۰جنجال ترامپ در سال ۲۰۱۷
یک وبگاه آمریکایی به بررسی ۱۰رویداد جنجالی در ارتباط با رئیسجمهور آمریکا در سال ۲۰۱۷پرداخته است.به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، وبگاه هیل به مناسبت آغاز سال نو میلادی ده اقدام جنجالی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در سال 2017 را فهرست کرده است. البته فهرست واقعی اقدامات و اظهارات جنجالی ترامپ به مراتب بیشتر از این فهرست است اما وبگاه هیل به ذکر این 10 مورد بسنده کرده است:
1- اخراج جیمز کومی
ترامپ حدود هشت ماه پیش در اقدامی غیرمنتظره جیمز کومی را از از ریاست اداره فدرال تحقیقات آمریکا برکنار کرده است. کومی چندی قبل در اظهاراتی که خشم رئیسجمهور آمریکا را به همراه داشت، تائید کرد که تحقیقاتی در مورد ارتباط نزدیکان ترامپ با روسیه در جریان است.
این اقدام ترامپ باعث شد رابرت مولر به عنوان دادستان ویژه تحقیقات درباره دخالت روسیه در انتخابات آمریکا انتخاب شود. انتظار میرود سال 2018 مسائل پیرامون تحقیقات مولر همچنان ادامه داشته باشد.
2- دفاع از نژادپرستان سفیدپوست
دفاع ترامپ از گروههای طرفدار برتری نژادی سفیدپوستان بر اخبار پیرامون ترامپ در سراسر ماه آگوست سایه افکند. در تجمعی که ماه آگوست با شرکت گروههای نئونازی، سفیدبرتر پندارها، ملیگرایان افراطی و حامیان ترامپ برگزار شد، شعارهای تندی در حمایت از برتری آمریکا، نژاد سفید و علیه مهاجران داده شد. در این درگیریها 3 نفر کشته و 35 نفر نیز مجروح شدند.
ترامپ که از سوی منتقدانش با داشتن افکار نژادپرستانه متهم است، در بیانیه خود از محکوم کردن صریح اقدامات گروههای نژادپرست خودداری کرد و گفت:خشونت از سوی همه طرفها را محکوم میکند. او تازه بعد از دو روز، تحت فشار رسانهها با صدور بیانیه تازهای صراحتا از گروههایی چون «کو کلاس کلان»، نئونازیها و سفیدبرتر پندارها اعلام برائت کرد.این اظهارات ترامپ واکنشهای تند منتقدان را به همراه داشت.
3- فرمان منع مسافرت
ترامپ در حالی که تنها یک هفته از ورودش به کاخ سفید میگذشت با امضای یک فرمان اجرایی اتباع چند کشور مسلمان از جمله ایران را از ورود به خاک آمریکا منع کرد.نسخه اول این فرمان پس از ایجاد هرج و مرج و جنجال در فرودگاهها با رأی یک قاضی فدرال متوقف شد. ترامپ بعداً چندین بار این فرمان را اصلاح کرد.
4- فحاشی به ورزشکاران
ترامپ در ماه سپتامبر به شماری از ورزشکاران لیگ فوتبال آمریکایی که هنگام پخش سرود ملی قیام نکردند، فحاشی کرد.این ورزشکاران در اعتراض به رفتارها و تصمیمهای ترامپ هنگام پخش سرود ملی آمریکا زانو زدند. ترامپ مدتی بعد با لحنی توهینآمیز خطاب به آنها گفت: وقتی کسی به پرچم کشور ما احترام نمیگذارد، باید گفت آن حرامزاده بلافاصله از زمین بیرون آورده شود. آنها باید اخراج میشدند.
5- تنشهای لفظی با رهبر کره شمالی
رفتارهای تکانشی و غیرقابل کنترل ترامپ به صحنه بینالمللی هم کشیده شد. ترامپ در یک سخنرانی در سازمان ملل از لفظ «مرد موشکی» برای اشاره به رهبر کره شمالی اشاره کرد. ترامپ در همان سخنرانی گفت که ایالات متحده قادر است به کلی کره شمالی را نابود کند.
6- جنجال بر سر تسلیت
ترامپ در جریان تبلیغات انتخاباتی نشان داده بود که در صورتی که با انتقاد مواجه شود، ابایی از درگیر شدن با خویشاوندان سربازان آمریکایی که در درگیری کشته شدهاند ندارد. یک نماینده دموکرات کنگره آمریکا فاش کرد که شاهد گفتوگوی تلفنی ترامپ با همسر یکی از سربازان آمریکایی بوده که در نیجر کشته شده است. به گفته این نماینده کنگره ترامپ به همسر این سرباز گفت: او میدانست برای چه (در ارتش آمریکا) نامنویسی کرده ولی به هرحال وقتی این اتفاق افتاد باعث ناراحتی میشود.نماینده کنگره آمریکا گفت که این طرز سخن گفتن شایسته رئیسجمهوری نیست و امیدوار است که ترامپ در گفتوگو با خانواده دیگر سربازان کشته شده آمریکایی از این ادبیات استفاده نکند.
7- کیفرخواستها
اواخر ماه اکتبر تحقیقات درباره دخالت روسیه در انتخابات آمریکا سرانجام برای ترامپ دردسرساز شد و به صدور کیفرخواست علیه پائول مانافورت، رئیس ستاد تبلیغاتی او در زمان رقابتهای انتخاباتی و ریچارد گیتس دستیار او منجر شد.
8- اتهامات جنسی و واکنش به آن
بعد از افشاگری چند زن درباره اینکه توسط ترامپ مورد آزار جنسی قرار گرفتهاند «کریستن گیلیبرند»، نماینده سنا از ترامپ خواست از سمتش کنارهگیری کند. ترامپ در توئیتر به شدت از او انتقاد کرد و نوشت که او همین چند وقت پیش همراه با شومر از او کمکهای مالی برای تبلیغات انتخاباتی «گدایی میکردهاند» و حاضر بودهاند برای دریافت آن «هر کاری انجام دهند.»
9- شان اسپایسر و جمعیت مراسم تحلیف
در حالی که جمعیت حاضران در مراسم تحلیف ترامپ از رئیسجمهور قبلی، اوباما کمتر بود ترامپ و شان اسپایسر، سخنگوی قبلی کاخ سفید اصرار زیادی برای ثابت کردن خلاف این ماجرا داشتند.شان اسپایسر در چندین کنفرانس خبری از رسانهها بابت عدم پوشش صحیح این مراسم انتقاد کرد.
10- اخراج اسکراموچی
ترامپ، روز 21 جولای آنتونی اسکراموچی را به عنوان مدیر ارتباطات کاخ سفید منصوب کرد اما تنها 10 روز بعد او را از این سمت برکنار کرد.
ش.د9604478