فرمانده سپاه حضرت وليعصر(عج) استان خوزستان در گفتوگو با صبح صادق
در حادثه سيل اخير، استان خوزستان بيشتر از استانهاي ديگر در معرض تهديد سيلاب بود. اين استان بارندگي زيادي را تجربه نكرد، اما سيلابهاي استانهاي ايلام، لرستان و چهارمحال و بختياري سبب شد كم و بيش همه سدهاي استان و سدهاي بالادست رودخانههاي استان سرريز شده و اين استان در معرض تهديد سيلاب و آبگرفتگي عميق قرار بگيرد. هرچند كمي دير، اما با اقدام مسئولان كمي از ظرفيتهاي مخازن سدها خالي شد، همه ادارات و دستگاههاي استان فراخوان شدند و نيروهاي مسلح توجه خود را به طور ويژه معطوف به اين استان كردند. در وصف وضعيت آب ورودي به استان ميتوان گفت، اگر سدهاي موجود در رودخانههاي استان وجود نداشت، بخشهاي زيادي از كشورهاي عراق و كويت هم دچار سيلاب ميشد. بر اساس اين، در گفتوگويي با سردار حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه حضرت وليعصر(عج) استان خوزستان وضعيت منطقه و خدمات سپاه به مردم سيلزده استان را بررسي كرديم كه در ادامه ميخوانيد.
***
* به عنوان اولين سؤال، بفرماييد از چه زماني سيلاب آغاز شد و در حال حاضر وضعيت كلي منطقه چگونه است؟
همانطور كه ميدانيد در ابتداي فروردين سال جاري شاهد بارندگيهاي سيلآسا بوديم. استان خوزستان هم از جمله استانهايي بود كه درگير سيلاب شد. در واقع، سدهاي بالادست پر از آب شد و لذا خروجي سدها بيشتر از وضعيت معمول شد؛ طبق برنامهريزي صورت گرفته، مازاد آب به سمت دشتهاي پاييندست كه بيشتر جلگهاي است، روان شد. با ادامه بارندگيها و وقوع سيل سنگين در استان لرستان و ايلام خيلي طول نكشيد تا دبي ورودي به مخزن پشت سدهاي استان به چند هزار متر مكعب برسد؛ به اين ترتيب دبي خروجي در سد كرخه بالا رفت. در جلساتي كه با حضور شوراي تأمين و مديريت بحران استان تشكيل داديم، به اين جمعبندي رسيديم كه به صورت تناوبي اين آب رها شود تا حالت شك سنگين پيدا نكند. كه اين رها كردن آب آبگرفتگي پاييندست را در پي داشت.
رودخانه دز نيز با توجه به سيلابهاي بالادست پر از آب شده بود و هيچ راهي نبود جز اينكه آب به سرعت رها شود. در رودخانه كارون هم سدهاي مختلف گتوند، كارون 3 و... پر شدند؛ بنابراين سيلاب سنگيني از بالادست به سمت پاييندست سرازير شد. يكي از مناطقي كه براي ما نگراني زيادي ايجاد كرد، منطقه دشت آزادگان و شهر سوسنگرد بود. سوسنگرد يك شهر مرزي و بسيار حساس است و لذا با همكاري و همراهي مسئولان تلاش براي جلوگيري از ورود آب به شهر سوسنگرد شروع شد. با توجه به اينكه سيلبند داخل شهر 6 كيلومتر بود، بايد تقويت ميشد. بنابراين، بيش از 90 دستگاه كمپرسي از ارگانهاي مختلف، از جمله سپاه و دستگاههاي دولتي وارد عمل شدند و با تلاش گروههاي جهادي بسيج سيلبند با خاكريزي، گونيچيني و كشيدن لايههاي پلاستيكي تقويت شد كه ارتفاع آن بيش از دو متر از سطح شهر رسيد. به اين ترتيب توانستيم از فاجعه بزرگي كه در حال رخ دادن بود، جلوگيري كنيم و شهرهاي سوسنگرد و بستان نجات پيدا كردند. در ادامه برخي از سيلبندها كه براي مهار سيلابهاي كوچك ساخته شده بود به دليل انتقال آب بايد تخريب ميشد. پس از تخريب اين سيلبندها آب به سمت هورالعظيم هدايت شد. تخريب بخشي از خاكريزها و دايكهاي مرزي و دژها هم صورت گرفت؛ چرا كه در بخشهايي سطح آب بالا آمده بود و درياچهاي عظيم از به هم پيوستن رودهاي دز، كارون و كرخه درست شده بود كه شهر حميديه را تهديد ميكرد. به خاطر دارم در شهر حميديه چندخانه مانع ورود دستگاههاي مهندسي به ساحل رودخانه ميشد كه دو خانواده داوطلبانه پذيرفتند در ازاي تعهد ساخت خانه جديد منزلشان تخريب شود تا دستگاهها بتوانند به ساحل رودخانه برسند. البته كار در اينجا بسيار سخت بود و بايد گونيهاي پر شده از خاك دست به دست منتقل ميشد. سردار سلامي در آن زمان در منطقه مديريت و فرماندهي نيروهاي سپاه را به عهده داشتند. با حضور ايشان و همه مردم و نيروهاي مسلح و با روحيه جهادي جلوي ورود سيلاب به حميديه هم گرفته شد.
* از سپاه چه نيروهايي در اين ماجرا حضور داشتند؟
در اين ماجرا هم سپاه حضرت وليعصر(عج) و هم قرارگاه كربلاي نيروي زميني و مجموع گروههاي جهادي پاي كار بودند. قرارگاه خاتمالانبياء(ص) هم حضور داشت. نيروي دريايي سپاه با 400 فروند قايق و ايجاد دو بيمارستان صحرايي كمك حال ما بود. نيروي هوافضا نيز پنج فروند بالگرد را براي مأموريتهاي ما به منطقه اعزام كرد. همچنين استان خوزستان از سوي 9 سپاه استاني معين پشتيباني شد و همگي در كنار همكارانم در سپاه وليعصر(عج) مشغول خدمترساني بودند و اين خدمات ادامه دارد.
* اهواز هم در معرض تهديد سيلاب قرار داشت؟
بله، شمال اهواز در معرض تهديد قرار داشت و لازم بود دژ جنوبي كانال سلمان را كه در شمال اهواز بود، ديوارچيني كنيم تا آب وارد شهر نشود و از طريق كانال خارج شود. نيمههاي شب بود كه بسيجيان گروههاي جهادي را فراخوان كرديم و با نيروهاي مهندسي خاتم و بچههاي نفت و سازمان آب و برق تقسيم كار كرديم و به نوعي عملياتي، مانند دفاع مقدس انجام داديم. آن شب 4 هزار نفر براي كمك آمدند تا مسير آب به سمت كارون هدايت شد. در واقع، در اين ماجرا يك عمليات گسترده مردمي انجام گرفت.
* به جز مناطقي كه گفتيد چه شهرها و مناطقي از استان درگير اين تهديد بودند؟
در شادگان، خرمشهر، آبادان، كارون و... وضعيت همينگونه بود و با نيروهاي جهادي جلوي ورود سيلاب به بيشتر شهرها گرفته شد. البته برخي روستاها به دليل حجم سنگين آب زير سيلاب رفتند و امكان مقابله نبود؛ از اين رو براي تخليه روستاها از انسان و دام به كمك نيروهاي جهادي اقدام كرديم.
* اسكان به چه شكل بود؟
سپاه اردوگاههاي راهيان نور را در منطقه براي پذيرايي و اسكان اين خانوادههاي سيل زده به كار گرفت. 800 چشمه حمام و سرويس بهداشتي با هماهنگي معاونت آماد به استان فرستاده و در منطقه نصب شد و خدمترساني از سوي دستگاههاي مختلف، مانند هلال احمر و نيروهاي مردمي خدماترساني صورت گرفت. در پخت و توزيع غذا موكبهاي اربعين و مجموعه نيروي قدس پاي كار آمدند و در اوج ماجرا تا 180 هزار پرس غذا در هر وعده پخته و توزيع ميشد. 300 گروه از جامعه پزشكي به مناطق اعزام شدند و برخي از مناطق در محاصره سيل كه در معرض خطر بيماريهاي واگير بودند، خدمات بهداشتي و درماني دريافت كردند.
* در مرحله پس از پايان سيلاب در مناطق مختلف، چه اقداماتي انجام داديد؟
پس از پايين آمدن آب و برطرف شدن تهديد بايد حجم زيادي از مردم و دامهايشان به روستاها منتقل ميشدند. البته خانهها هم بايد آمادهسازي ميشد؛ لذا تيمهاي تخليه و پمپاژ آب كه به صورت سيار فعاليت ميكردند، آب را از خانهها تخليه و بعد از شستوشو و وصل آب و برق و گاز منازل براي حضور مردم مهيا ميشد و اين را هم بگويم كه ما توانستيم كمترين تلفات دامي را داشته باشيم تا مردمي كه زراعتشان آسيب ديده، بتوانند از بخش دامداري موقتاً امرار معاش كنند.
* تا كنون چه تعداد به خانههايشان برگشتهاند؟
هنوز بخشهايي از مردم روستاهاي حميديه و شادگان و سوسنگرد در چادر زندگي ميكنند. 82 اردو داشتيم كه در حال حاضر 12 مورد مانده است، چيزي حدود هشت هزار نفر.
* در بحث احداث واحدهاي تخريب شده هم كاري انجام خواهيد داد؟
ادامه خدمترساني براي ساخت و مرمت خانههاي سيلزدگان به دولت و سرعت عمل آنها بستگي دارد. ما نيز با دعوت از خيرين براي ساخت منازل و تهيه كانكس براي اسكان موقت آنهايي كه اسكان موقتشان طولانيتر است، داريم كارها را پيش ميبريم. برنامه «هر پايگاه و مساجد فعال يك واحد مسكوني» را هم دنبال ميكنيم و هر استان سهمي دارد. خود استان خوزستان در اين ميان 500 واحد سهم دارد كه بايد مساجد و پايگاههاي استان بسازند.
* باتوجه به ماه مبارك رمضان و گرماي شرجي استان فكري براي مشكلات مردم سيلزده كه مهمان سپاه هستند كردهايد؟
اردوگاههاي راهيان نور به دستور فرمانده محترم كل سپاه به كولرهاي گازي مجهز شدهاند تا در ايام رمضان مردم ساكن در اردوگاهها رنج زيادي نكشند. اما در منطقه خزرج و جنگل مشكل سرمايش براي اسكان دادهشدگان وجود دارد. البته دوستان ارتش نيز چند روز گذشته يك پل احداث كردهاند تا امكان دسترسي مردم در محاصره سيل با ساير نقاط از طريق زميني مهيا شود؛ اما مشكل گرما براي ماه رمضان همچنان برقرار است.
* ضمن تشكر از زحمات شما و همه پاسداران بسيجيان در جريان سيل اخير، در پايان اگر نكتهاي داريد، بفرماييد.
جا دارد از تدبير ويژه رهبر معظم انقلاب در ورود نيروهاي مسلح براي كمك و امدادرساني كه يكي از چشمههاي اصلي كار هم به شمار ميآمدند، تشكر و قدرداني كنم. همچنين از حضور خوب و پررنگ گروههاي جهادي تشكر ميكنم كه به سرعت آمدند. ما نبايد مردم سيلزده را فراموش كنيم. زندگيها زير آب رفته و مشكلات باقي است و بايد تا ساخت منازل آنها همراهي و كمكرساني ادامه پيدا كند.