سرپرست سازمان توسعه تجارت از سوءاستفاده از شکر وارداتی با دلار ۴۲۰۰ تومانی برای صادرات ۱۲۰ میلیون دلار آبنبات خبر داد!
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در شرایطی که دولت برای حمایت از مصرف کنندگان کالاهای داخلی به واردات و تولید کالاهای اساسی در کشور یارانه و ارز 4200 تومانی اختصاص میدهد اما این شرایط باعث سوءاستفاده برخی شده به طوری که آنها این کالاهای اساسی را بعد از انجام یک فرآوری به اسم صادرات غیر نفتی و ارز آوری از کشور خارج میکنند.
صادرات انواع شیرینی، شکلات، چیپس، هندوانه، آبنبات، سیب زمینی و غیره که برای تولید آنها از یارانه و برای واردات آنها از ارز 4200 تومانی استفاده شده، به معنی آن است که کالای وارد شده
با ارز 4200 تومانی دوباره با ارز آزاد، صادر شود که سود زیاد و رانتی را نصیب صادر کنندگان میکند.
همچنین صادرات کالاهایی مانند هندوانه که برای تولید آنها از یارانه هایی مانند آب، انرژی، کود، سم و نهادهای ارزان قیمت استفاده شده نیز در همین راستا است و صادرات آنها علاوهبر ایجاد رانت، قیمت این محصولات را نیز در بازار داخلی
افزایش میدهد.
یکی از مواردی که به تازگی توسط مسئولان سازمان توسعه تجارت کشف یا حداقل اطلاعرسانی شده، صادرات غیر مستقیم شکر به اسم آبنبات است؛ باید توجه داشت که برای تولید آبنبات چیزی جز شکر و آب (به علاوه افزودنیها) استفاده نمیشود که هر دو این مواد یارانهای است.
بنابراین گزارش، صادرات چیپس نیز از این موضوع خارج نیست به طوری که تولید کنندگان این محصول از روغن یارانهای که با ارز دولتی به کشور وارد شده و همچنین سیب زمینی تولید شده از یارانه استفاده میکنند و محصول خود را به قیمت آزاد صادر میکنند. در بخش شیرینی نیز صادرات ما در یک سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و محصولی که با آرد، شکر و روغن یارانهای تولید شده است با ارز آزاد صادر شده است.
محمدرضا مودودی، سرپرست سازمان توسعه تجارت در این ارتباط اظهار داشت: بررسیهای اخیر حاکی از صادرات تکان دهنده 120 میلیون دلار آبنبات به عراق بوده است؛ در واقع از اختصاص ارز 4200 تومانی برای واردات مواد اولیه تولید (شکر) سوءاستفاده شده است.
وی بیان کرد: تحلیلهای ما نشان داد که سال گذشته مقادیر قابل توجهی آبنبات، شکلات، بیسکویت و ماکارونی که با ارز ارزانقیمت تولید شده بودند صادرات آنها سوءاستفاده از منابعی بود که میبایست در اختیار مردم قرار میگرفت.
صادرات این اقلام درحالی صورت گرفت که بهطور مثال در سنوات گذشته به هیچ وجه تا این اندازه صادرات آبنبات نداشتیم و در شرایطی که صادرات شکر ممنوع بود، صادرات آن انجام شد.
سرپرست سازمان توسعه تجارت اضافه کرد: صادرات این اقلام نوعاً صادرات نیست و نمیتوان اسم آنها را صادرات گذاشت؛ لذا ما این موضوع را تحت بررسی قرار دادیم و در شرایطی که باید برای صادرات این اقلام، عوارض اخذ میشد، متأسفانه این اتفاق نیفتاد.
مودودی افزود: یک راه برای مقابله با این موارد، ممنوع کردن صادرات این اقلام است، ولی مرزهای کشور که میلیاردها دلار کالای قاچاق از آنها وارد میشود این ظرفیت را دارد که این حجم کالا نیز خارج شود؛ لذا باید منشأ این اتفاقات و سیاستهای ارزی اصلاح شود.