فضای مجازی امن نیست! برای بیان درستی این گزاره به طرح و بیان ادلههای زیادی نیاز نیست؛ زیرا در طول سه دهه گذشته و از همان روزها و هفتههای نخست ورود اینترنت به کشورمان، جامعه ایرانی در کنار بهرهمندی از همه مواهب دنیای سایبر به نوعی درگیر پیامدهای نامطلوب این فناوری غیر بومی بوده است که یک نمونه آن را میتوان در میزان بالای وقوع جرایم اخلاقی و منافی عفت به دلیل استفاده ناآگاهانه از فضای مجازی مشاهده کرد.
برای درک ابعاد و پیامدهای نامطلوب فضای مجازی در کشورمان بد نیست بدانید بر اساس آمارهای نهادهای متولی امنیت فضای مجازی، تقریباً به ازای هر یك هزار و ۴۰۰ نفر جمعیت کشور، یک جرم در فضای سایبری کشورمان در حال رخ دادن است!
البته این آمار تنها به جرایم سایبری شناخته شدهای، مانند هک، نفوذ، برداشت غیر مجاز از حساب بانکی و هتک حیثیت اشاره دارد و بخش عمدهای از تهدیدات پنهان ضد فرهنگیـ اجتماعی فضای مجازی را شامل نمیشود؛ زیرا این قبیل تهدیدات همواره تا مدتها برای نهادهای انتظامی و قضائی ناشناخته باقی میمانند و این ناشناخته بودن تهدید، خود موجبات برخورد نکردن بهنگام با آنها را فراهم میکند.
برای نمونه، کافی است به پایگاههای معروف اشتراک ویدئوی داخلی نگاهی بیندازید و نام برخی از خوانندگان طاغوتی یا فیلمهای هالیوودی روز را در آنها جستوجو کنید تا خود به عینه به عمق فاجعه پی ببرید!
برای نمونه، عبارت «فیلم ۲۰۲۰» را در کادر جستوجوی یکی از این سرویسهای اشتراک ویدئو بنویسید؛ شاید باور نکنید اما با وارد کردن این عبارت و فشردن دکمه تأیید اغلب فیلمهای هالیوودی منتشر شده در سال جدید میلادی برای شما فهرست خواهد شد و شما میتوانید با انتخاب هر یک از آنها این قبیل محصولات دستگاه جنگ نرم بزرگترین دشمن ملت ایران را مشاهده کنید؛ آن هم با تسهیلاتی از جنس اینترنت نیمبها، زیرنویس فارسی و بدون سانسورهای معمول!
همانگونه که دریافتید پایگاههای اشتراک و انتشار ویدئویی داخلی که زمانی از جیب بیتالمال و با هدف مقابله با نفوذ سرویسهای اشتراک ویدئوی معروفی، مانند یوتیوب راهاندازی شده بودند، امروز خود به رسانه انتقال آسان، ارزان و بیدردسر محصولات ضد فرهنگی به مخاطبان ایرانی بدل شدهاند، آن هم در حالی که کمترین توجهی به این رویکرد تهدیدآفرین آنها نمیشود و گویی نهادهای نظارتی در خوابی سنگین به سر میبرند!
برای درک عمیق این فاجعه بد نیست عبارت «ساخت ترقه» را در این پایگاهها جستوجو کنید تا با انبوهی از ویدئوهای تولید شده به دست کاربران ایرانی روبهرو شوید که با بهرهگیری از سادهترین امکانات، ساخت انواع ترقههای انفجاری و آتشزا را به مخاطبان عمدتاً نوجوان خود آموزش میدهند و آنها را برای چهارشنبه آخر سالی پر خون و آتش آماده میکنند.
متأسفانه، آنچه در این قبیل موارد جلب توجه میکند، حجم بالای بازدیدهای کاربران از این ویدئوهای تهدیدآفرین است و به وضوح مشخص است که حذف نکردن و مسدود نکردن این قبیل محتواهای ویدئویی یا از عدم درک و بیمسئولیتی مدیران این سرویسهای شبه تلویزیونی نشئت میگیرد یا شاید پای عمدی در میان است.
اگر زیاد بدبین نباشیم، به احتمال زیاد تنها هدف مدیران این پایگاهها جذب مخاطبان بیشتر و کسب درآمدهای نجومی از تبلیغات است؛ زیرا بر اساس نامههای موجود سفارش یک آگهی ۶ ثانیهای برای آگهیدهندهها حدود ۶۰ میلیون تومان هزینه در بر دارد؛ آن هم در حالی که این پایگاهها برای تأمین محتوای خود هیچ هزینهای را متحمل نمیشوند و نبود قانون کپیرایت و نظارت نکردن داخلی دست آنها را برای انتشار بدون محدودیت محتوا و جلب مخاطب باز گذاشته است!
با توجه به اهمیت موضوع به نظر میرسد، نهادهای مسئول حفاظت از فضای تولید و تبادل اطلاعات کشور باید با دقت نظر بیشتری مأموریت خود را در زمینه سرویسدهندگان داخلی ویدئوهای برخط پیگیری کرده و سازوکار کارآمدتری را برای نظارت بر این سرویسدهندگان محتوای چند رسانهای طراحی کنند.