مذاکرات وین که چند وقتی در حال انجام است نشان می دهد که آمریکا بشدت بدنبال بازگشت به برجام است. رهبر معظم انقلاب اسلامی در این خصوص فرمودند: "ما هیچ اصراری نداریم، هیچ عجلهای نداریم که آمریکا به برجام برگردد؛ اصلاً مسئلهی ما این نیست که آمریکا به برجام برگردد یا برنگردد. آنچه مطالبهی منطقی ما و مطالبهی عقلانی ما است، رفع تحریمها است؛ این حقّ غصبشدهی ملّت ایران است". این جملات مواضعی بود که رهبر انقلاب آن را به عنوان «سخن پایانی و قطعی» جمهوری اسلامی اعلام کردند.
گزاره خبری: منبع خبری شبکه پرس تی وی در وین در خصوص دستورالعمل آمریکا در باره نحوه رفع تحریمها گزارش داد که آمریکا قصد لغو یک جای تحریمها را ندارد و قصد دارد در مدت زمانی طولانی و طی مراحل متعدد اقدام به رفع موقت برخی تحریمها کند.
منبع خبری پرس تی وی در وین اضافه کرده است: «آمریکا صرفا با یک بازه زمانی کوتاه مدت یک هفتهای برای راستی آزمایی موافقت کرده است که در آن به صورت نمادین چند تراکنش انجام شود.»
به گفته منبع خبری پرس تی وی در وین؛ آمریکا تاکنون راستی آزمایی معقول و لازم را که برای معاملات نفتی، زمانی برابر حداقل ۳ تا ۶ ماه است، نپذیرفته است.
او تصریح کرد: «قصد آمریکا از عدم لغو کامل تحریم ها و اکتفا به رفع موقت برخی از تحریمها، صرفا بازگشت به برجام است تا بتواند از امکان مکانیسم ماشه علیه إیران استفاده کند.»
به گفته منبع خبری پرس تی وی در وین، در صورت پذیرش این مکانیسم، رفع مرحلهای تحریمها و یا تمدید بی اثر شدن آنها در بازههای زمانی ۱۲۰ روزه و ۱۸۰ روزه، علاوه بر شرطی شدن اقتصاد ایران، آمریکا خواهد توانست با گروگان گرفتن تمدید رفع تحریم، خواستههای دیگر خود موسوم به برجام ۲ و ۳ را نیز به ایران تحمیل کند.
همچنین منبع خبری پرس تی وی در وین از تلاش آمریکا برای وادار کردن ایران به پذیرش رفع مرحله ای تحریم ها خبر داد.
منبع مطلع خبری پرس تی وی در وین گفت: با فشار آمریکا و کشورهای غربی کارگروه سومی برای مذاکرات بعدی ایجاد شده است که دستور کار آن اقدامات گام به گام ایران و آمریکا است.
به گفته این منبع خبری، آمریکا تلاش می کند طرف ایرانی را وادار به پذیرش رفع مرحلهای تحریمها کند تا در مقابل، به صورت مرحله ای، امتیازاتی از ایران بگیرد.
منبع خبری پرس تی وی گزارش داده است: با وجود آنکه قرار بوده است مذاکرات این هفته، آخرین دور گفت و گو های ایران با ۴+۱ باشد، هیئت آمریکایی با فشار بر ۴+۱ موفق شده است کارگروه سومی را برای مرحلهای کردن گام به گام رفع موقت تحریمها ایجاد کند. تشکیل این کارگروه بدین معنا است که کدام تحریمهای آمریکا و چگونه و طی چه مراحلی به تدریج موقتا رفع خواهد شد. در مقابل ایران طی چه مراحلی و چگونه کدام اقدامات هستهای خود را کاهش خواهد داد.
گزاره تحلیلی: سیاست و حرف قطعی جمهوری اسلامی ایران توسط رهبر معظم انقلاب بیان شده است. بدیهی است که در چنین شرایطی آمریکا بدنبال ترفند جدید برای عدم انجام تعهدات خواهد بود. تعلیق و مرحله ای کردن رفع تحریم ها و عدم دادن فرصت برای راستی آزمایی تحریم ها می تواند بخشی از تلاشهای آمریکا در مذاکرات وین جهت برگشت بدون هزینه خود به برجام باشد.
نکته حائز اهمیت موضوع این است که دولت محترم با وجود تجربه تلخ اجرای عجله ای برجام، نباید براساس بازی طراحی شده آمریکا در وین، مذاکرات را انجام دهد. شرایط امروز ایران به مراتب بهتر از وضعیت زمان انعقاد برجام است و حتی خزانه امروز دیگر خالی نیست که دستاورد عظیم هسته ای و غنی سازی 60 درصد را به بهانه تعلیق تحریم ها از دست بدهیم. تحریم باید به معنی واقعی کلمه برداشته شود و راستی آزمایی شود. بعد از آن است که آمریکا می تواند به برجام برگردد.
نکته دوم این است که آنچه در وین اتفاق می افتد باید به طور شفاف و دقیق با مردم در میان گذاشته شود. نهادهای نظارتی و مجلس شورای اسلامی و شورای عالی امنیت ملی نیز نباید اجازه تخطی از سیاست قطعی نظام را بدهند. هر جا مسئولین بر خلاف نظر و خواسته مقام معظم رهبری عمل کردند کشور بشدت متضرر شده است.
بنابراین خواسته همه مردم و دلسوزان نظام تبعیت بی چون و چرا از حرف قطعی نظام است. از آنجایی که تحریم سلاح اصلی آمریکاست بنظر می رسد که ایالات متحده سلاح خود را زمین نخوهد گذاشت لذا تعلیق یا مرحله کردن تحریم ممکن است پیشنهاد و تلاش آنها در وین به این سمت باشد که به هیچ وجه قابل قبول برای مردم و رهبری نخواهد بود. هر مذاکره ای بر خلاف منافع جمهوری اسلامی ایران، بازی در زمین دشمن و شرطی نگه داشتن اقتصاد کشورمان خواهد بود.
البته ممکن است که غرب برای تاثیر گذاری در انتخابات و بالا بردن شانس پیروزی گزینه مطلوب خود، گشایش های مقطعی در حوزه پول های بلوکه شده را در دستور کار خود قرار دهد که این امر نیز نباید مسئولین مذاکره کننده را اقناع کنند. رفع کامل تحریم خواسته اصلی نظام است.
نکته دیگر نیز یادآوری نحوه عمل آمریکا به توافقنامه های بین المللی است. در طول یک قرن گذشته ایالات متحده هر توافقی که منعقد کرده است، یا عمل ننموده است و یا توافقنامه را بر اساس منافع خود اجرا کرده است. در قضیه برجام این موضوع به صراحت دیده شد و آن را بستری برای پیشبرد اهداف ضد ایرانی قرار داد. بنابراین ذکر این نکته ضروری است که صحبت از آمریکا و مذاکره با غرب باید براساس بدترین سناریو ها طراحی شود و هیچگاه نباید براساس اعتماد با آمریکا برخورد کرد.