حتما این چند روز بارها دست رسانههای ضد ایرانی برایتان رو شده و دروغهایشان پیش چشمتان رسوا شده رسانههایی که علیرغم تلاشهای بسیار برای اینکه اخبار دروغینشان را به جای اخبار دستاول و درست به مخاطب عرضه کردند اما چندباری خودشان طبل رسواییشان را به صدا درآوردهاند. اما چرا این رسانهها به مخاطب دروغ میگویند؟!
دکتر «زهرا طاهرنژاد» مشاور و روانشناس در این باره میگوید:«در روابط انسانی دروغ، معمولا به دلیل کمبود عزت نفس و اعتماد به نفس افراد و ناتوانی آنها در حل مسئلهای و تعارضات و مشکلاتشان گفته میشود. افراد برای اینکه نفعی را کسب کند و یا تنبیهی را دفع کند دست به دروغگویی میزنند! در روزگار ما به دلیل سرعتی که شبکههای مجازی به انتشار اخبار دادند سرعت نشر اخبار دروغ هم بالا رفته!»
اتفاقا دشمن ما هم این شاخصه ناتوانی و منفعت را در دروغهایی که میگوید دارد. دشمن چون نمیتواند به اهدافش در ایران با تحریم و تهدید و...برسد دست به انتشار اخبار دروغ و تحریک برخی از افراد برای اغتشاشات داخلی میزند و از این راه منفعت خودش را کسب میکند!
در این چند روز، پیش آمده اغتشاشات آرام میشود تمام میشود و افراد دست از حرکتهای احساسی و هیجانیشان میکشند اما دوباره رسانههای ضدایرانی و برخی آتشبیاران معرکه در اینستاگرام و فضای مجازی شروع به دروغ پراکنی میکنند و آنقدر این عمل را تکرار میکنند تا دوباره جمعی افراد هیجانی از مردم را همراه اغتشاشگران به خیایانها بفرستند. اما چرا دروغهای رسانهای به جای آنکه چهره واقعی دروغگویان را فاش کند جان تازهای به اغتشاشات میبخشد؟!
زهرا طاهرنژاد میگوید:«یکی از اثرات دروغ بر افراد این است که سطح هیجانات آنها را بالا میبرد و افراد به صورت هیجانی رفتار میکنند. این هیجانی رفتار کردن باعث میشود منطق افراد پایین بیاید. درواقع مغز انسان سه لایه است. لایهاول،لایه فیزیولوژیک است که مربوط به خواب، خوراک و...میشود. لایه بعدی هیجانات است که متشکل از 8 نوع هیجان است و لایه بالایی که فقط انسانها از آن برخوردار هستند منطق است!»
این روانشناس در ادامه با اشاره به رفتارهای برخی از مردم در اغتشاشات بیان میکند:«لایه منطق بالای لایه هیجان شکل گرفته. وقتی هیجان فعال میشود لایههای بالایی آن دیگر فعالیتی ندارند. بنابراین وقتی یک دروغ گفته میشود. سطح هیجانات افراد بالا میرود و دیگر نمیتوانند منطقی فکر و رفتار کنند. به همین خاطر ممکن است رفتارهایی از آنها بروز بدهد که در شرایط عادی اصلا دست به همچین کاری نمیزنند! هر رفتاری ممکن است از این آدم به دلیل هیجانی که بر او غالب شده سر بزند چون نمیتواند خوب فکر کند. رسانهها میدانند که با دروغ گفتن هیجان مخاطب را فعال میکنند و با فعال شدن هیجانات قدرت تدبیر و تحلیل را از آن افراد میگیرند! به همین خاطر برخی بازیچه دست دشمن میشوند.»
این روزها نسبت به اخباری که دنبال میکنید و رسانههایی که مخاطبشان هستید حساسیت بیشتری داشته باشید چرا که به گفتههای این کارشناس ممکن است شماهم در معرض شگردهای رسانهای قرار بگیرد و نتوانید هیجاناتتان را کنترل کنید.
نگرانی از اتفاقات و رفتار اغتشاشگران به خانه و زندگی همه ما راه پیدا کرده. نگران این هستیم که نکند اعضای خانوادهمان در طول روز گرفتار رفتار وحشیانه اغتشاشگران شوند و خدایی نکرده بلایی سرشان بیاید. با اینکه شرایط جامعه به لطف پلیس و نهادهای حافظ امنیت آرام است اما این نگرانی در بیشتر خانوادهها به چشم میخورد.
دکتر طاهرنژاد میگوید:«اخبار دروغ باعث احساس ناامنی و بیاعتمادی در سطح جامعه میشود ریشه اضطراب حس ناامنی است. از نظر روانشناسی افرادی که دچار اضطراب میشود احساس امنیت ندارند. اضطراب تعادل روانی افراد را به هم میزند مثل خون در رگهای ما جریان دارد و به همه نقاط بدن سرک میکشد. اضطراب میتواند ایجاد مشکلات پوست و مو کند باعث مشکلات گوارشی و مشکلات قلبی شود و توجه و تمرکز افراد را مختل کند.اضطراب ریشه اختلالات روانشناسی محسوب میشود که از احساس ناامنی و دروغ سرچشمه میگیرد.»
گاهی خیلی از ما در گروههایی که در فضای مجازی داریم برخی از اخباری که از نظرمان جالب است یا جنبه تهدید دارد به دلیل محافظت از عزیزانمان آنها را نشر میدهیم! مثلا اینکه حواستان باشد در «فلان محل خفتگیری شده ...»و اینطور ناخواسته و یا خواسته در زنجیره انتشار اخبار کذب قرار میگیریم. دکتر طاهر نژاد در این باره میگوید:« گاهی انتشار اخبار به دست ما جنبه خیرخواهی دارد، گاهی هم برای شیطنت و جوسازی است و گاهی به دلیل رقابتی است که میخواهیم ما راوی اول اتفاقات در جمعمان باشیم! پس این دلایل باعث میشود ما قبل از پالایش خبر و اطمینان از درستی آن، خبر را نشر دهیم و در زنجیره انتشار اخبار کذب قرار بگیریم.یادمان باشد دست به انتشار هر خبری نزنیم!»
این روانشناس در پایان توصیه میکند:« در بحث روانشناسی اجتماعی مبحثی را داریم که میگوید شاید در ابتدا یک دروغ غیرقابلباور و بزرگ باشد اما بیان دروغ و تکرار آن باعث میشود به مرور باورپذیرتر شود.یادمان باشد هر دروغی را منتشر نکنیم و بازیچه دست دشمن نشویم!»
فارس