تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۶:۲۶  ، 
کد خبر : ۳۴۹۴۵۱

دلایل کاهش حمایت ملت‌های عربی از عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها

با نزدیک شدن به سومین سال عادی‌سازی امارات و بحرین با ر‌ژیم صهیونیستی، توافق موسوم به «ابراهیم» هنوز نتوانسته حمایت مردم کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را جلب کند.

دلایل کاهش حمایت ملت‌های عربی از عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها

به گزارش الخلیج اونلاین، به نظر می‌‌رسد قراردادهای همکاری متعدد و پروژه‌های مختلف امضا شده بین کشورهای سازش‌کار و رژیم صهیونیستی ، حمایت مردم کشورهای عربی حوزه  خلیج فارس از عادی‌سازی روابط با تل‌آویو را نیز جلب نکرده است.

این موضوع در یک نظرسنجی جدید توسط یک اندیشکده مستقر در ایالات متحده انجام شده است که نشان می‌دهد  مردم کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از توافقات عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی حمایت نمی‌کنند.

بر اساس این نظرسنجی، تنها 27 درصد از پاسخ دهندگان در امارات متحده عربی و 20 درصد در بحرین، این توافق ها را تأثیر مثبتی در منطقه می‌دانند. این درحالی که در سال 2020، 47 درصد از مردم امارات و 45 درصد در بحرین با عادی سازی روابط موافق بودند.

در آن زمان ادعا می‌شد که این توافقنامه‌ها بخشی از روند حل و فصل نزاع بین طرفین فلسطینی و رژیم صهیونیستی خواهد بود.

عربستان سعودی با وجود فشارهای واشنگتن برای پیروی از همسایگان خود یعنی امارات متحده عربی و بحرین، به عادی‌سازی روابط با صهیونیست‌ها نپیوست و این درحالی است که 20 درصد از سعودی‌ها نظر مثبتی به این عادی‌سازی دارند.

«شرحبیل الغریب» رئیس مجمع روابط بین‌الملل برای گفتگو و سیاست اعلام کرد که کاهش حمایت مردم کشورهای حوزه خلیج فارس از عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی موضوع جدید ینیست.از آنجایی که هر از چند گاهی توافق‌نامه‌های عادی‌سازی در زمینه‌های مختلف  امضا می‌شود، چنین نظرسنجی‌هایی احساسات واقعی مردم را نسبت به عادی‌سازی نشان می‌دهد.

الغریب در  گفت‌وگو با الخلیج اونلاین تاکید کرد که کاهش حمایت مردم کشورهای حوزه خلیج فارس از عادی‌سازی  روابط با اسرائیل نشان دهنده عدم اطمینان آن‌ها به مشروعیت این توافقنامه‌ها است، به ویژه اینکه آنها به رسمیت شناختن این توافقنامه‌ها  را به معنی مشروعیت بخشیدن به این رژیم و فراموش کردن آرمان فلسطین می‌دانند.

وی به چندین مورد اشاره کرد که نشان می‌دهد  ملت‌های عربی مخالف عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند. از  جمله این موارد در جام جهانی سال گذشته در قطر بود، جایی که ملت های عربی کشورهای  حوزه خلیج فارس  حضور پرچم‌های صهیونیستی را رد کردند و پرچم فلسطین را برافراشتند و در همبستگی با  فلسطین شعارهایی سر دادند.

این تحلیلگر سیاسی معتقد است که  مردم از اهداف و نقشه‌های رژیم اسرائیل درخصوص عادی‌سازی روابط با کشورهای عربی آگاهی دارند و همین موضوع باعث می‌شود که آن‌ها از ایجاد روابط کشورهای خود با تل‌آویو ناراضی باشند.

نظر عمومی مردم کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در رد عادی‌سازی واضح است و شاید برجسته‌ترین شاهد آن همبستگی گسترده  مردم با « می بنت محمد آل خلیفه» رئیس اداره فرهنگ و آثار باستانی بحرین  به دلیل امتناع وی از دست دادن با سفیر رژیم صهیونیستی در منامه بود.

دلیل این برکناری با وجود آنکه، از اعضای خانواده ‌آل خلیفه است، این بود که وی در 16 ژوئن 2022 در مراسمی که در منزل سفیر آمریکا در بحرین برگزار شده بود، از دست دادن با سفیر رژیم صهیونیستی در بحرین خودداری کرده بود.

«استفان بوندی» سفیر آمریکا در بحرین، یک مراسم ختم به مناسبت فوت پدرش برگزار کرد و طی آن از برخی سفرا و مقامات مسئول از جمله «ایتان نائیه» سفیر رژیم صهیونیستی در بحرین و می بنت محمد دعوت به عمل آورده بود. سفیر آمریکا نیز از سفارت خود خواست که هیچ تصویری از این خانم مسئول بحرینی در مراسم ختم مذکور منتشر نشود.

پس از آن فعالان مجازی بحرینی و کشورهای عربی با این  مقام برکنار شده بحرینی اعلام همبستگی کردند.

شرحبیل الغریب در ادامه افزود که رژیم صهیونیستی به دلیل اقدامات خود در قدس و کرانه باختری و همچنین کشتار و سرکوب سیستماتیک فلسطینیان نتوانسته مردم کشورهای عربی را برای پذیرش خود راضی کند.

 وی معتقد است که دولت کشورهای عربی نیز به این درک رسیده‌اند که «رژیم صهیونیستی یک غده سرطانی است» و نمی‌توان  آن را پذیرفت. آن‌ها همچنین از اهداف این رژیم برای نفوذ بر منطقه و اجرای برنامه‌ جاه‌طلبانه خود  آگاهی دارند.

جنبه دیگری که کاهش حمایت مردم کشورهای عربی حوزه  خلیج فارس به ویژه امارات  متحده عربی و بحرین  از عادی سازی روابط  با «اسرائیل» را نشان می‌دهد ، این است که اسرائیل پیش‌بینی می کرد که  توافق موسوم به « ابراهیم» منجر به افزایش گردشگری در سرزمین‌های اشغالی شود.

اما با وجود انعقاد قراردادهای متعدد رژیم صهیونیستی با امارات و بحرین برای تشویق گردشگری متقابل و تقویت همکاری‌های دوجانبه در این بخش، به نظر می‌رسد که کمپین‌های ترویج گردشگری در سرزمین‌های اشغالی نتوانسته گردشگران  این دو کشور حوزه  خلیج فارس را جذب کند.

وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی در اوایل ژانویه در بیانیه‌ای به «آسوشیتدپرس» اعلام کرد: «با وجود گذشت دو سال از امضای توافق‌نامه ابراهیم، ​​ ورود گردشگران از کشورهای عربی  حاشیه خلیج فارس به اسرائیل به سطح مطلوبی نرسیده است.

این وزارتخانه افزود: «اگرچه بیش از نیم میلیون اسرائیلی از امارات متحده عربی به ویژه ابوظبی و دبی بازدید کرده‌اند، اما  از زمان لغو محدودیت‌های ویروس کرونا  تنها 1600 شهروند اماراتی از اسرائیل ( سرزمین‌های  اشغالی) دیدن کرده‌اند».

وزارت خارجه  رژیم اسرائیل در خصوص گردشگران بحرینی نیز اعلام کرد که تعداد آن‌ها بسیار اندک است.

 الغریب با  بیان اینکه عواقب عادی‌سازی پیش بینی می‌شود، تاکید کرد که کاهش حمایت کشورهای عربی حوزه خلیج فارس نشان‌دهنده تقویت توجه و پایبندی به آرمان فلسطین، موضوع قدس  و حمایت از مردم فلسطین است.

وی افزود: این موضوع  از سوی دیگر نشان دهنده شکست سیاست  رژیم اسرائیل و عقب‌نشینی در مسیر عادی‌سازی روابط است که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی  به خود می‌بالید برای گسترش آن تلاش خواهد کرد.

این تحلیلگر سیاسی بر لزوم بهره‌برداری از پیامدهای این موضوع  جهت  حمایت از آرمان فلسطین و جلوگیری از نفوذ تبلیغات دروغین اسرائیلی در آگاهی اعراب تاکید کرد.

وی تصریح کرد که اسرائیل انتظار داشت عربستان سعودی با تل‌آویو روابط دیپلماتیک ایجاد کند؛اما عربستان سعودی با ایجاد توافق با جمهوری اسلامی ایران، شوک بزرگی به محافل صهیونیست‌ها وارد کرد.

الغریب معتقد است که رژیم اسرائیل در حال تجربه یک بحران سیاسی، داخلی و خارجی است و تلاش می‌کند عادی سازی روابط را یک دستاورد سیاسی جلوه دهد که این امر  با واقعیت کاملا در تضاد است.

«آنا جاکوبز» یکی از تحلیلگران ارشد امور خلیج فارس در سازمان The International Crisis Group نیز اعلام کرد که نظرسنجی اخیر نشان داد که افکار عمومی و نظرات مردم در کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس بسیار بیشتر از آنچه برخی گمان می‌کنند، برای رهبران این کشور‌ها اهمیت دارد.

روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم»  اخیرا اعلام کرد که بسیاری از سعودی ها معتقدند که عادی‌سازی روابط با اسرائیل در سیر نزولی قرار دارد و این بدان معناست که اکثر سعودی‌ها عادی‌سازی روابط با اسرائیل را به طور کامل و همچنین همکاری با اسرائیل علیه ایران را رد می‌کنند.

پیش از این نیز  سازمان پخش رادیو و تلویزیون رژیم صهیونیستی (کان) در گزارشی اعلام کرد که بعید است مسئولان اسرائیلی بتوانند عربستان سعودی را در سال 2023 برای عادی‌سازی روابط با تل آویو متقاعد کنند.

به گفته تحلیلگران، عادی‌سازی روابط بین عربستان و رژیم اسرائیل اجتناب ناپذیر است؛ با این حال، ریاض مترصد اوضاع بوده تا در صورت کنار رفتن موانع و ایجاد شرایط به این اقدام دست بزند؛ اگرچه مواضع اصولی ادعایی خود در قبال مسئله فلسطین را زیر پا بگذارد.

دولت بایدن در حال حاضر با تلاش‌های مخفیانه خود سعی دارد تا نقش میانجی را میان عربستان سعودی و اسرائیل (رژیم صهیونیستی) ایفا کند؛ اما سعودی‌ها همچنان شروطی از جمله امضای پیمان حمایت امنیتی با آمریکا، تسهیل دستیابی عربستان سعودی به سلاح‌های آمریکایی و همکاری هسته‌ای میان این کشور و واشنگتن را برای این اقدام اعلام کرده‌اند.

مسئولان صهیونیستی از جمله بنیامین نتانیاهو بارها از عادی‌سازی قریب‌الوقوع روابط با عربستان سعودی تحت نظارت آمریکا صحبت کرده‌اند.

با این حال با وجود همه تلاش‌های مسئولان آمریکایی، عربستان هنوز حاضر به برقراری روابط رسمی با اسرائیل نشده است.

 

منبع: تسنیم

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات