استخدام واژههای هدفمند توسط رسانههای غربی
نخست اینکه رسانههای غربی تعمدا تلاش میکنند با بهکارگیری واژه اورانیوم «تهی شده» بهجای «ضعیف شده »، نگرانیهای واقعی به وجود آمده در خصوص بهکارگیری آنها را برطرف کنند. اما اورانیوم ضعیف شده، همان اورانیوم طبیعی بوده که صرفا مقداری از مواد رادیواکتیو خود را ازدستداده و حدود 40 درصد از خصلت و توان رادیواکتیوی در آن باقیمانده است. اورانیوم یک فلز بسیار فشرده است، بنابراین از اورانیوم ضعیف شده میتوان برای تقویت پوشش زرهی تانکها استفاده کرد. همچنین میتوان آن را بر نوک فشنگ، گلولههای خمپاره و گلولههای تانک قرارداد تا به زره تانک معمولی نفوذ کند.
این نوع گلولهها هنگام برخورد به هدف تیزتر میشوند، که توانایی آن را برای نفوذ در زره بیشتر میکند و پس از تماس مشتعل میشوند.اما کمتر رسانهای در غرب از آثار و تبعات ناشی از قرار گرفتن شهروندان در معرض آثار این مواد رادیواکتیو یا همان زبالههای اتمی سخنی به میان میآورند! همانگونه که اشاره شد، نسل کنونی و حتی نسلهای بعدی در روسیه و اوکراین میتوانند در معرض مخاطرات ناشی از بقایای همین مواد مخرب قرار گیرد. لولههای ۱۲۰ میلیمتری از جنس اورانیوم ضعیف شده - بخشی از ۱۷۵ میلیون دلار تجهیزات نظامی ایالاتمتحده برای اوکراین - برای تانکهای ام۱ آبرامز میباشد. بخشی از آنها به اوکراین تحویل دادهشده و بخشی دیگر نیز قرار است بهزودی تحویل داده شود. اصرار آمریکا و انگلیس در این خصوص، ریشه در آگاهی آنها نسبت به وضعیت آشفته اوکراین در میدان نبرد دارد.
هدف واقعی آمریکا و انگلیس چیست؟
واشنگتن و لندن قصد دارند قبل از چیده شدن میز مذاکرات صلح، روند انتقال بخشی از تسلیحات مخرب را باهدف بازتولید بحران در آینده به اوکراین منتقل کنند. تعجیل اعضای ارشد ناتو در انتقال لولههای 120 میلیمتری اورانیوم ضعیف شده به اوکراین نیز در همین راستا قابلتحلیل است.
نکته دیگر، مربوط به سکوت نهادهای بینالمللی ، خصوصا دونهاد مربوطه ( سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی ) در قبال جنایت بشری آشکار انگلیس و آمریکا میباشد. کمیته علمی سازمان ملل متحد در موضوع «آثار تشعشعات اتمی» مدعی است که قرار گرفتن در معرض اورانیوم تضعیفشده مسمومیت قابلتوجهی ایجاد نمیکند، اما دارای آثار و تبعات خاص خودمی باشد! در مقابل، تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید افرادی که با قطعات گلولههای اورانیوم ضعیف شده کارکرده یا در نزدیکی آنها تنفس وزندگی میکنند، با عوارض و تبعاتی مواجه خواهند شد. همانگونه که مشاهده میشود، سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی حتی دادهها و یافتههای مسلم خود در خصوص مخاطرات زیستی و ژنتیکی ناشی از تمرکز زبالههای اتمی( اورانیوم ضعیف شده ) را نیز از ترس واشنگتن و لندن بهصورت مطلق و قطعی منتشر نمیکنند تا مسیر جابهجایی و انتقال آنها بر اساس تصمیمگیریهای ناتو باز باشد! آیا گوترش و گروسی برای نسل کنونی و نسلهای بعدی در قبال این سکوت و همراهی خود توضیحی خواهند داشت ؟!
تجربهای مشابه بمبهای خوشهای
واقعیت امر این است که آمریکا و متحدانش بارها از سلاحهای ممنوعه یا نیمه ممنوعه در میادین نبرد استفاده کرده و بعدها در خصوص آن نیز پاسخگو نبودهاند. این قاعده در خصوص ارسال سلاحهای حاوی اورانیوم ضعیف شده به اوکراین نیز صادق است. یکی از سلاحهایی که قبلا توسط واشنگتن و متحدان آن استفادهشده، بمبهای خوشهای بوده است. بمبهای خوشهای برای اولین بار در جنگجهانی دوم مورداستفاده قرار گرفتند و حداقل ۱۵ بازیگر از قبیل اریتره، اتیوپی، فرانسه، رژیم صهیونیستی، مراکش، هلند، بریتانیا، روسیه، آمریکا و غیره در سالهای پسازآن از این بمبها استفاده کردهاند.در این میان اما آمریکا رتبه نخست را در بین کشورهایی دارد که از این سلاح مرگبار و نامتعارف استفاده کردهاند. بنابراین مردم کشورهایی چون افغانستان، آلبانی، بوسنی و هرزگوین، کامبوج، گرانادا، ایران، عراق، کویت، لائوس، لبنان، لیبی، عربستان سعودی، سودان، ویتنام، یوگسلاوی سابق (کوزوو، مونتهنگرو و صربستان) و یمن در برهههای گوناگون تاکنون در زمره قربانیان جنگطلبی آمریکا بودهاند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهد شد.اما باوجود استفاده مستقیم آمریکا از بمبهای خوشهای، این کشور هرگز نسبت به جنایات خود در این خصوص پاسخگو نبوده است. به عبارتی گویاتر، واشنگتن حتی پاسخگوی جنایات محض خود در این خصوص نبوده، حال جنایات غیرمستقیم و غیرعلنی آن جای خود دارد!
بهعنوان نمونه تخمین زده میشود که آمریکا بین سالهای ۱۹۶۴ تا ۱۹۷۳ حدود ۲۶۰ میلیون بمب خوشهای را در لائوس پرتاب کرد. به نوشته «رویترز» تاکنون در این کشور ج نوب شرقی آسیا حدود ۴۰۰ هزار از این بمبها پاکسازی و دستکم ۱۱ هزار نفر شتهشدهاند.در افغانستان نیز جنایات آمریکا با بمبهای خوشهای ثبتشده است. این بمبهای کشتارجمعی که توسط آمریکا طی ۲ دهه اشغالگری استفادهشده همچنان موجب ویرانیهایی برای شهروندان این کشور با توجه به خطر انفجارهای غیرمنتظره است.همچنین تخمین زده میشود طی ۳ سال نخست جنگ ۲۰ ساله آمریکا در افغانستان، آمریکا بیش از هزار و ۵۰۰ بمب خوشهای در خاک افغانستان استفاده کرده باشد.
در چنین شرایطی، قطعا آمریکا در صورت بروز عواقب و تبعات ناشی از تماس ساکنان مناطق شرقی اوکراین با بمبهای خوشهای هرگز پاسخگوی جنایت خود نخواهد بود. البته دولت زلنسکی و مقامات ارشد سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز بابت سکوت خود، در این جنایت شریک هستند.
منبع: روزنامه رسالت/فخرالدین اسدی