در حالی که موضوع ورود حزبالله به نبرد با رژیمصهیونیستی مهمترین سؤال این روزهای منطقه بوده، باید گفت همانگونه که جناب سید حسن نصرالله تصریح کرد حزبالله طی این چند هفته گذشته از عملیات طوفان الاقصی بیکار ننشسته و اقدامات راهبردی و تاکتیکی مهمی را علیه رژیم اشغالگر قدس دنبال کرده و از ۱۶ مهر ۱۴۰۲، در یک عملیات چهار مرحلهای، ضربات فوقالعاده مهمی را به توان نظامی و امنیتی رژیم وارد کرده که در خور بررسی است:
۱- در نخستین مرحله، عملیات حزبالله به زمینگیر کردن نیروهای زرهی رژیمصهیونیستی معطوف بود. تانک مرکاوا که مهمترین ابزار زرهی اسرائیل است و صهیونیستها مدعیاند منحصربهفردترین تانک دنیا است، نسل ۳ آن پیشتر در جنگ ۳۳ روزه (۱۳۸۵) هدف موشکهای حزبالله قرار گرفت، اما اسرائیلیها مدعی بودند که در نسل ۴، آسیبپذیریهای گذشته را کاهش دادهاند و اتفاقاً با فناوری سامانه حفاظت فعال موسوم به «تروفی» آن را در مقابل موشکهای ضدتانک مصون کردهاند. در طول هفته اول بعد از طوفانالاقصی، حزبالله با نابودی ۱۱ تانک مرکاوای نسل ۴ و خودروهای زرهی در جدار مرزی با فلسطین اشغالی هم ثابت کرد که ادعای مصونیتآفرینی برای مرکاوا لافی بیش نبوده و هم رژیمصهیونیستی را مجبور به عقبنشینی زرهی از مرز کرد.
۲- مرحله دوم عملیات مقاومت اسلامی لبنان، بر تضعیف توان اطلاعاتی و شناسایی دشمن متمرکز شد. در این مرحله حزبالله، ایستگاههای جمعآوری اطلاعاتی و جاسوسی اسرائیل که در طول دو دهه گذشته در جدار مرزی با لبنان برپا شده بود و امکان شنود و جنگ الکترونیک در وسعت چند کشور را برای صهیونیستها فراهم میکرد، با ابزارهای مختلفی از جمله سلاحهای نقطه زن انفرادی تا راکت و موشک هدف قرار داد و عملاً سامانه اطلاعاتی هوشمند صهیونیستها را متوقف کرد. طی حملات حزبالله ۱۴۰ دوربین هوشمند، ۳۳ رادار، ۶۹ سامانه ارتباطی، ۲۷ ابزار اطلاعاتی- جاسوسی، ۱۷ دستگاه جنگ الکترونیک و یک فروند پهپاد شناسایی رژیم از کار افتاد.
۳- در پی این حملات صهیونیستها مجبور به بهرهگیری از تجهیزات سیار اطلاعاتی شدند که آنها هم از حملات مقاومت در امان نماند. در مرحله سوم پهپادهای فوق پیشرفته از کلاس «هرمس» هدف موشکهای حزبالله قرار گرفت و عملاً دسترسیهای اطلاعاتی رژیم به جنوب لبنان محدود شد.
۴- در مرحله چهارم و درست یک روز قبل از سخنرانی دبیرکل حزبالله، ۱۹ پایگاه و مقر نظامی ارتش رژیمصهیونیستی در الجلیل هدف موشکباران مقاومت اسلامی قرار گرفت. همچنین روز بعد با دو پهپاد حملات نقطهای مقاومت افزایش یافت. حزبالله در این مرحله نشان داد که پایگاهها و تأسیسات نظامی رژیم در الجلیل تا چه حد بیدفاع و آسیبپذیر است و در واقع پیامدهای عملیات یک ماه گذشته را به رخ دشمن کشید. امروز با قاطعیت میتوان گفت در صورت وقوع جنگ در جبهه شمال، ارتش رژیم قدرت پیشروی چندانی در جنوب لبنان ندارد و میدان جنگ به داخل الجلیل کشانده خواهد شد.
در مجموع میتوان گفت حزبالله با استمرار کلانراهبرد «ابهامزایی» به ارعاب بر دشمن در طول یک ماه گذشته، ادامه داد. در اثر این سیاست راهبردی بود که ۴۳ شهرک صهیونیستی در الجلیل خالی شده و مناطق زیادی در شمال فلسطین اشغالی به شهر ارواح تبدیل شد. در نتیجه ضمن آنکه قدرت تحرک زرهی و اطلاعاتی رژیم در جبهه شمال آسیب جدی دید، در راستای راهبرد «مشغولسازی» عملاً یکسوم نیروی زمینی، یکچهارم نیروی هوایی و نیمی از توان نیروی دریایی ارتش رژیم اشغالگر قدس مشغول مرزهای شمالی فلسطین اشغالی شد. در اثر دو راهبرد «ابهامزایی» و «مشغولسازی» علاوه بر آنکه سایه ترس بر افکار عمومی و نظامیان صهیونیست همچنان پابرجاست، قدرت تحرک رژیم اشغالگر در جبهه غزه محدود بوده و نوعی سردرگمی راهبردی بر اذهان سران این رژیم حکمفرماست. سخنان جناب نصرالله نشان داد که حزبالله از دستاوردهای این دو راهبرد آگاه است و با استمرار آن عرصه را همچنان بر صهیونیستها تنگ نگاه خواهد داشت.
اثر «مشت بسته» حزبالله - که همچنان تمایل بر بسته ماندن آن است- کمتر از مداخله نظامی نیست و چهبسا بار روانی و انتظار وقوع هر پیشامد احتمالی ناگوار، اثر قابلتوجهی بر روحیه و توان صهیونیستها و حامیان غربی آنها دارد، امری که مهمترین عامل اثرگذار بر توقف ماشین تهاجم رژیم به غزه است.
منبع: روزنامه جوان/محمدجواد اخوان