نه ایران، بلکه ایالات متحده و اسرائیل هستند که تلاش کردند از قدرت خود برای تغییر شکل منطقه به شیوه ناپلئونی استفاده کنند. حمله آمریکا و اشغال فاجعه آمیز عراق، جنگ های اسرائیل در مصر (1956، 1967)، لبنان (1982-2000، 2006) و غزه (2008، 2012، 2014، 2024) تنها بخشی از تحرکات مداوم آن ها برای عملیات نظامی در مقیاس بزرگ و بی تردید، اسرائیل با تصرف کرانه باختری فلسطین به دنبال تغییر دائمی جغرافیای سیاسی منطقه با استفاده از توان نظامی است.
به تازگی آیت الله خامنه ای، رهبر انقلاب و جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی خود پرسیدند، چرا سران کشورهای اسلامی به طور علنی رابطه خود را با رژیم قاتل صهیونیستی قطع نمی کنند و از کمک به این رژیم دست برنمی دارند؟
ایشان با بیان آمار حیرتانگیز جان باختگان جنگ کنونی اسرائیل علیه غزه، از کشورهای عربی (بحرین، مراکش، سودان و امارات متحده عربی) که بهعنوان بخشی از توافقنامه ابراهیم، اسرائیل را به رسمیت شناختند و با آن رابطه دارند، انتقاد کردند.
محمد بن سلمان، حاکم واقعی عربستان سعودی که از سیاست های دوگانه آمریکا در منطقه ناامید شده، برای دور زدن واشنگتن و تقویت بیشتر روابط خود، به سوی پکن و تهران روی آورده است
با توجه به احساسات ضد اسرائیلی در خاورمیانه، اگر منطقه مملو از دموکراسی بود، موضع قاطع ایران میتوانست به طور گسترده اجرا شود، اما این واگرایی نشانه آشکار اراده نهایی مقام های دولت بایدن است که امیدوار هستند بتوانند از بحران غزه برای تمدید قراردادهایی همچون توافق ابراهیم با عربستان سعودی استفاده کنند و با به حاشیه راندن فلسطینیان، جبهه مشترک اسرائیلی-عربی علیه ایران تشکیل دهند.
منطقه پیش تر در جهت متفاوتی حرکت می کرد. مارس گذشته ایران و عربستان سعودی با ازسرگیری روابط دیپلماتیک و تلاش برای گسترش تجارت دوجانبه، شروع به احیای روابط کردند. این رابطه با گسترش کابوس میان اسرائیلی ها و جنگ غزه همراه شد. این کابوس ادامه یافت تا اینکه آیت الله سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران برای نخستین بار از زمان آغاز درگیری در غزه از ریاض، پایتخت عربستان سعودی بازدید کرد و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز دو بار با همتای سعودی خود دیدار کرده است.
محمد بن سلمان، حاکم واقعی عربستان سعودی که از سیاست های دوگانه آمریکا در منطقه ناامید شده، برای دور زدن واشنگتن و تقویت بیشتر روابط خود، به سوی پکن و تهران روی آورده است.
گرچه ایران نسبت به عربستان سعودی با اسرائیل دشمنی بیشتری دارد، اما رهبران آن اتفاق نظر دارند روزهای به حاشیه راندن فلسطینیان پایان یافته است. سعودی ها حتی از پیوستن به ائتلاف دریایی به سرکردگی ایالات متحده با هدف متوقف کردن تنش ایجاد شده در دریای سرخ خودداری کردند.
اواخر ژانویه آیت الله رئیسی دیپلمات های منطقه را با سفر به آنکارا و گفت و گو با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در زمینه تجارت و مسائل ژئوپلیتیکی غافلگیر کرد که نشانه دیگری از تغییر نقش کشورش در منطقه است.
نزدیک شدن ناگهانی اردوغان به ایران در حالی که جنگ اسرائیل علیه غزه را نسل کشی به سبک هیتلر دانست و محکوم کرد، سیلی آشکاری به واشنگتن بود. تقریباً یک چیز واضح است و آن، اینکه «مبارزه طولانی واشنگتن برای کنترل نفوذ منطقه ای ایران آشکارا شکست خورده است».
افزایش محبوبیت ایران
در اجلاس بین المللی خلیج فارس که نوامبر گذشته برگزار شد، عبدالله باعبود، یکی از دانشگاهیان برجسته عمانی گفت، محکومیت شدید اسرائیل از سوی ایران و ترکیه باعث شرمساری برخی کشورهای عربی است که از زبان مشابهی استفاده نمی کنند.
خلاصه و با هزینه بسیار کم ایران به طور غیرمنتظره ای در حال برنده شدن در نبرد کنترل افکار عمومی منطقه و جایگاهش در جهان عرب به طرز چشمگیری افزایش یافته است. در عین حال، وجهه ایالات متحده به دلیل حمایت کامل از آنچه بیشتر مردم منطقه «قتل عام بی رحمانه هزاران کودک و غیرنظامی بی گناه» می دانند، به طور غیر قابل مهاری لکه دار شده است.
در اجلاس بین المللی خلیج فارس که نوامبر گذشته برگزار شد، عبدالله باعبود، یکی از دانشگاهیان برجسته عمانی گفت، محکومیت شدید اسرائیل از سوی ایران و ترکیه باعث شرمساری برخی کشورهای عربی است
ایران در ماه های اخیر از موقعیت ضعیف واشنگتن در منطقه استفاده شگفت انگیزی کرد. در حالی که وزارت امور خارجه آمریکا دوست دارد ایران و اسرائیل را با یکدیگر در صحنه تقابل بیندازد، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران به تازگی گفت، فاجعه غزه نقاب از چهره به اصطلاح مدافعان حقوق بشر برداشت و ماهیت واقعی رژیم اسرائیل را که حامیانش از آن به عنوان نماد دموکراسی یاد می کنند، نشان داد.
محبوبیت جامعه روحانیون ایران حتی میان مخاطبان عربی و اسلامی به طرز چشمگیری افزایش یافته است. آنها روابط خود را با شیعیان عراق تقویت کردند و ممکن است در آستانه تحقق هدف خود برای پایان دادن به مأموریت های نظامی آمریکا در عراق و سوریه باشند.
آنها همچنین به روابط نزدیکتر با ترکیه دست یافتند و در عین حال روابط با عربستان سعودی و سایر کشورهای نفت خیز عرب حوزه خلیج فارس را بهبود بخشیدند. با این کار آنها به وضوح هدف دولت بایدن را برای منزوی کردن ایران ناکام گذاشتند و کشورهای ثروتمندتر عربی را با معاملات تسلیحاتی و فناوری پیشرفته، قوی تر از همیشه به مقابله با اسرائیل واداشتند.
علاوه بر این، واشنگتن با حمایت و تسلیح اسرائیل در ماههای سیاه اخیر، موارد حقوق بشری را که از مدتها پیش علیه ایران استفاده میکرد، نادیده گرفته است. در این روند، جو بایدن بیش از هر رئیس جمهور دیگری تضعیف قوانین بین المللی بشردوستانه و اصول دموکراتیک را در جهان انجام داده است.
از آنجایی که 94 درصد پاسخ دهندگان عرب در نظرسنجی ای سیاست ایالات متحده را در منطقه بد می دانند، یک چیز واضح و آن اینکه، «دست کم در حال حاضر ایران در خاورمیانه پیروز شده است».
منبع: راهبرد معاصر