▼ حرف روز
همدلی حول شاخصها
انتخابات رباست جمهوری به پایان رسید و دستگاه اجرایی نیز رئیس خود را شناخت. حال منتظریم تا رئیس جمهور تیم خود را معرفی کند و با شکلگیری کابینه، تولد دولت را شاهد باشیم. این تولد با تولد مجلس نیز همزمان شده و این تقارن را باید به فال نیک گرفت. فصلی نو از حکمرانی که میتواند با دست در دست دادن این دو، تغییر و تحول و حل مشکلات کشور با توان و انرژی جدیدی را به همراه داشته باشد.
تحقق این مهم البته با توجه به ملاحظاتی ممکن خواهد بود و بیتوجهی به آنها میتواند خسارات جبرانناپذیری برای کشور داشته باشد و احیاناً فرصت به دست آمده را به تهدیدی علیه منافع ملی بدل کند. به ویژه آنکه اولین مواجهه مجلس و دولت در روزهای آتی رقم خواهد خورد؛ آنگاه که رئیسجمهور قرار است اعضای کابینه خود را به مجلس معرفی کرده و از نمایندگان مردم رأی اعتماد بگیرد!
در این میان، توصیههای رهبر حکیم انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس کار را تا حدودی آسان کرده است. معظمله تلاش کردند ضمن دعوت به همدلی و تعامل، شاخصهایی را برای تشکیل کابینه دولت آینده ارائه دهند که توجه به این شاخصها میتواند محور رایزنی و تعاملات مجلس و دولت باشد. شاخصهایی که مورد توجه هر دولت بوده و مبتنی بر آن باید با این مسئله مهم مواجه شوند. معظمله در مواجهه با این سؤال که «چه کسی میخواهد میداندار باشد؟» شاخصهایی را چنین برمیشمارند:
«آن کسی را باید میداندار کرد که «امین» باشد، «صادق» باشد، «متدین» باشد، از بُن دندان «معتقد به جمهوری اسلامی و به نظام اسلامی» باشد. «ایمان» یک شاخص مهم است. «امید به آینده»، نگاه مثبت به افق، یکی از شاخصهای مهم است... «تشرّع»، متشرّع بودن، یکی از معیارهای مهم است. «اشتهار به پاکدستی و صداقت» یک معیار است... «سابقه سوء» نداشته باشند؛... «نگرش ملّی» داشته باشند؛ یعنی غرق در مسائل جناحی و سیاسی و مانند اینها نشوند، نگاه ملّی به کشور داشته باشند. «کارآمد» باشند... اینها لازم است.»
شاخصهای برشمرده وظایف دوگانهای را برای دولت و مجلس تعریف کرده است. رئیسجمهور باید افرادی با چنین ویژگیهایی را معرفی کند تا در قامت وزارت مشغول به کار شوند و از دیگر سو مجلس نیز ضمن آنکه اصل را بر تعامل و همکاری گذاشته است، باید وجود این شاخصها در نامزدهای پیشنهادی را مورد بررسی دقیق قرار دهد؛ چرا که مسئولیت در نظام اسلامی امانت است و امانتها را باید به صاحبان آنها سپرد. مهدی سعیدی
▼ گزارش روز
احیای پانترکیسم؛ تیری که کمانه کرد
با پیروزی دکتر مسعود پزشکیان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری ، تکاپوی جریان پانترکیسم برای مصادره پیروزی وی وارد مرحله جدیدی شد. ائتلافی از جریانهای پان تورانیستی، پانترکیستی و پان آذریستی مستقر در آمریکا، انگلستان، جمهوری آذربایجان و ترکیه از طریق ترولهای اینترنتی و ارتش سایبری در فضای مجازی، و با استفاده از برخی از شبکههای سرسپرده داخلی، تلاش کردند با قومیتیسازی فضای انتخابات، این شخصیت ایرانی را به جریان پانترکیسم پیوند دهند و مصادره کنند.
امروزه، تحتتأثیر فتنه پان تورانیسم انگلیسی و با پیمانکاری باکو و آنکارا، هویت پرافتخار آذربایجانی ایرانی، در معرض هجمه بیسابقه برای استحاله و تبدیل به هویت «ترکی و تورانی غیرایرانی» قرار دارد. برای نمونه، در انتخابات پیش رو بلافاصله پس از اعلام نتایج انتخابات، جریانی متأثر از پانترکیسم تلاش کرد با به کارگیری ظرفیت رسانهای، چنین وانمود کند که پیروزی رئیس جمهور منتخب قومیتی بوده و استانهای ترک زبان نتیجه انتخابات را رقم زدند.
این در حالی است که حتی در استانهای ترک زبان جریانهایی از آقای پزشکیان حمایت کردند که جریان رقیب پانترکها نیز بودند، از جمله جریان موسوم به ایرانشهریها که با پیشقراولی عباس آخوندی از پزشکیان حمایت کرد. افزون بر این، در استان کردستان که تنها 3 درصد ترک زبان دارد یا گیلان که فقط5 درصد ترک زبان دارد نیز آرای پزشکیان بالاتر بوده است. با توجه به اینکه پزشکیان موفق به کسب ۵۳.۷ درصد از کل آرا شده است، یعنی اختلاف میزان میانگین رأی استانهای شمال غرب کشور با کل آرا ۱۵.۹ درصد بوده است که این میزان نمیتواند تأییدکننده گزارهای به نام رأی قومیتی باشد.
علاوه بر این، بررسیهای ادوار گذشته انتخابات، حاکی از این است که جریان پانترک در هیچ یک از دورههای انتخابات نقش تعیینکنندهای نداشته؛ بلکه حتی کاندیداهایی در این مناطق آرای بالا را کسب کردهاند که اصلاً ترک زبان نبودهاند. همین امر خود، مسئله انزوای سیاسی ـ اجتماعی پانترک را واضحتر بیان کرد و تیری که میخواستند با آن تفرقه ایجاد کنند، کمانه کرد و بیشتر موجب عیان شدن ضعف جریان تجزیهطلب شد.
امروزه نیز همانگونه که رئیس جمهور منتخب بیان کردهاند، تجزیهطلبی با هر عنوانی راهی در قاموس دولت چهاردهم ندارد و بزرگنمایی تجزیهطلبی با روی کار آمدن دکتر پزشکیان که یک ترک زبان است، القایی بیش نیست. از این رو «علی کریملی» رهبر حزب اپوزیسیون جبهه خلق جمهوری آذربایجان نیز اذعان کرد، با انتخاب پزشکیان نباید انتظار تغییرات بنیادین در ایران را داشت. «ژانا واردانیان» کارشناس ارمنی مسائل ایران نیز گفت که در دوران پزشکیان هیچ تغییر چشمگیری در روابط تهران و ایروان ایجاد نخواهد شد. لذا کارشناسان نیز بر سیاستها و اصول حکمرانی ثابت ایران تأکید داشته و معتقدند این سیاستها با تغییر اشخاص تغییر نمیکند. محمد حکیمی
▼ خبر ویژه
سپاه نفتکش متخلف را توقیف کرد
روابط عمومی منطقه دوم نیروی دریایی سپاه در اطلاعیهای از توقیف یک فروند نفتکش حامل بیش از ۱ میلیون و پانصد هزار لیتر سوخت قاچاق با پرچم کشور توگو و ۱۲ خدمه در آبهای میانی خلیجفارس با تلاش رزمندگان این منطقه خبر داد. در بیانیه این نیرو آمده است: «با اشراف اطلاعاتی و رصد دقیق رزمندگان منطقه دوم نیروی دریایی امام حسن مجتبی(ع) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامگاه یکشنبه ۳۱ تیرماه ۱۴۰۳ یک فروند نفتکش متخلف حامل بیش از ۱ میلیون و پانصد هزار لیتر نفت قاچاق با نام تجاری «betl guse» و پرچم کشور آفریقایی توگو که به طور سازماندهی شده مبادرت به قاچاق سوخت میکرد، در آبهای میانی خلیجفارس شناسایی و با حکم مرجع قضایی توقیف شد. این شناور همراه با ۱۲ خدمه آن، که ملیتهای هندی و سریلانکایی دارند، به لنگرگاه بوشهر منتقل شده و تحت نظارت است.
▼ اخبار
مقاومت آرایش جدیدی در جهان خلق کرد
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با بیان اینکه پس از عملیات طوفانالاقصی دشمنان اسلام در مقابل یک ملت محاصره شدند، گفت: «مقاومت مردم مظلوم فلسطین و غزه تاریخ جدیدی در دنیا رقم زد و این ملت در قلب همه مردم جهان نفوذ کرد که باعث یک اتحاد و ائتلاف دلانگیز شد.»
«سردار سلامی» با بیان اینکه مقاومت عراق، مبارزه حزبالله لبنان و عملیات وعده صادق جمهوری اسلامی ایران، عظیمترین تهاجم موشکی و پهپادی به قلب سیاسی استکبار را شکل داد، افزود: «همه اینها رویدادهای بزرگی است که به تدریج نقشه سیاسی جهان اسلام و غرب آسیا خاورمیانه را تغییر خواهد داد.»
وی اضافه کرد: «ما توانستیم به نقطهای از اقتدار برسیم و در تمام قارههای عالم تأثیر قابل قبول و قابل توجهی داشته باشیم. بدون تأثیر قدرتهای مداخلهگر صادرات و واردات داشتهایم و از طرح منزوی کردن ایران که دشمنان به دنبال آن هستند، خارج شدهایم و امروز شاهد هستیم که اسرائیل و آمریکا به عنوان منزویترین و منفورترین رژیمها در جهان شناخته میشوند.»
ایران به یک قدرت دریایی تبدیل شده است
«از تکیه بر قایقهای ساده و تندرو در تنگه هرمز تا ورود به اقیانوسهای اطلس و آرام با زیردریاییها و کشتیهای بزرگ». نشریه آمریکایی «فارن افرز» با این جملات ضمن اذعان به قدرت فزاینده نیروی دریایی ایران به واشنگتن درباره توسعه آن هشدار میدهد و تأکید میکند: «درحال حاضر نیروی دریایی کانون توجه ارتش ایران قرار گرفته است.»
به نوشته این نشریه، ایران در حین توسعه نیروی دریایی خود، تغییرات قابل توجهی در راهبرد دریاییاش نیز ایجاد کرده است. اوج این تغییر و تحولات در ژانویه سال جاری قابل ملاحظه بود، زمانی که نیروی دریایی وابسته به سپاه پاسداران ایران دو ناو پیشرفته جدید در اختیار گرفت.
فارن افرز انتظار دارد «در سالهای آینده باید شاهد دستاوردهای بیشتری در حوزه نیروی دریایی ایران باشیم» و تأکید میکند: «این کشتیها به نیروی دریایی سپاه پاسداران اجازه میدهد عملیاتهایی خارج از خلیج فارس و خارج از محدوده مأموریتهای سنتی نیروهای دریایی انجام دهد.»
این روش یک انحراف آشکار است!
روزنامه «جمهوری اسلامی»، از روزنامههای نزدیک به اصلاحطلبان در سرمقاله خود با اشاره به سخنان «ظریف» رئيس شوراي راهبري انتخاب اعضای دولت چهاردهم و روش امتیازبندی انتخاب در این شورا نوشت: «باعث تعجب بسيار است که این شورا با توجه به وظيفه مهمي که برعهده دارد، دچار چنين خطاي آشکاري شده است. سخن بر سر مخالفت با حضور زنان يا اقوام و يا پيروان مذاهب در ترکيب دولت نيست. وجود نمايندگاني از اقشار مختلف جامعه در دولت و در ميان مديران ارشد امري لازم و قابل تقدير و تحسين است؛ ولي نکتهاي که بايد مورد توجه قرار گيرد، اين است که سهميه دادن به معناي نوعي دوپينگ کردن و به صورت مصنوعي و غيرطبيعي به جايگاه قابل قبول رساندن افرادي است که واجد شرايط لازم براي قرار گرفتن در آن جايگاه نيستند. ريشه اين تفکر غلط و انحرافي را بايد در اين نگاه اشتباه جستوجو کرد که بعضي افراد معتقدند حتماً بايد در فلان جمع يک زن يا يکي از اعضاي اقليتهاي مذهبي وجود داشته باشد تا قشر بانوان يا مثلاً اهل سنت مورد تکريم قرار گيرند.»
این روزنامه در ادامه نوشت: «اينکه بانوان بايد تکريم شوند، سخن درستي است و اينکه اهل سنت و ساير اقليتها و اقوام مختلف بايد مورد تکريم قرار گيرند، کاملاً منطقي است؛ ولي آنچه خلاف منطق است، اين است که اين افراد را با دوپينگ کردن و بدون آنکه واجد شرايط و معيارهاي لازم باشند، در جايگاهي قرار دهيم که افراد ممتازتر از آنها براي قرار گرفتن در آن جايگاه وجود دارند. چنين روشي نهتنها تکريم اين اقشار نيست، بلکه اقدامي خلاف عدالت و تضييع آشکار حقوق کساني است که بهطور طبيعي داراي امتيازات لازم هستند.»
▼ اخبار کوتاه
◄ نظرسنجی شبکه «سیبیاس» نشان داد بخش اعظم آمریکاییهای حامی حزب دموکرات، از کنارهگیری «جو بایدن» از رقابتهای انتخاباتی و جایگزینی «کامالا هریس» حمایت میکنند. بر اساس نتایج این نظرسنجی ۷۹ درصد از رأیدهندگان دموکرات از نامزدی هریس برای حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ حمایت میکنند. شبکه سیبیاس توضیح داد، ۸۳ درصد از حامیان حزب دموکرات از تصمیم بایدن برای کنارهگیری از انتخابات ریاستجمهوری حمایت کردند.
◄ روزنامه «یدیعوت آحارونوت» خبر داد، یک افسر در ارتش رژیم صهیونیستی در نوار غزه به هلاکت رسیده است. این روزنامه میگوید در پی انفجار یک نارنجک، این نظامی صهیونیست کشته شده و پلیس هم تحقیقات خود را در این زمینه آغاز کرده است. «دیوید منسر» سخنگوی کابینه رژیم صهیونیستی هم جدیدترین آمار از تلفات ارتش این رژیم را اعلام و ادعا کرد، از آغاز جنگ غزه تا به امروز، 683 نظامی صهیونیست به هلاکت رسیدهاند.
◄ «کیمبرلی چیتل» رئیس سرویس مخفی ایالات متحده در پی ترور نافرجام «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا در یک گردهمایی انتخاباتی، اذعان کرد او و این سرویس امنیتی در انجام عملیات خود شکست خوردند. چیتل درباره ادعاهای جمهوریخواهان مبنی بر اینکه سرویس مخفی آمریکا از ارائه منابعی برای محافظت از ترامپ دریغ کرده است، توضیح داد، امنیت رئیسجمهور پیشین ایالات متحده قبل از این حادثه تیراندازی افزایش یافته بود.
◄ «سردار حسین رحیمی» با اشاره به اجرای هفتمین مرحله از طرح سراسری مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اولویت مبارزه با قاچاق سوخت در سراسر کشور گفـت: «این طرح با مشارکت پلیس امنیت اقتصادی تمامی استانهای کشور طی ۷۲ ساعت گذشته در سراسر کشور به اجرا درآمد. البته قبل از آن نیز اقدامات اطلاعاتی و تحقیقی در این خصوص کلید خورده بود.» وی با بیان اینکه در نتیجه اجرای این طرح ۷ میلیون و ۶۶۲ هزار و ۵۹۱ لیتر انواع سوخت قاچاق کشف شد، گفت: «در حاشیه این طرح بیش از ۴۲۷ تن انواع مواد خوراکی نیز کشف و ضبط شد.»
◄ رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه در سه سال گذشته، رشد اقتصادی کشور بالای ۵ درصد بوده است، گفت: «در سال اول دولت ۵.۵ درصد رشد داشتیم، در ۱۴۰۱ بیش از ۵ درصد رشد اقتصادی ثبت شد و در ۱۴۰۲ نیز حدود ۶ درصد رشد را تجربه کردیم که نشاندهنده جهش در اقتصاد است.» «داود منظور» رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در این باره به رسانهها گفت: «توانستیم با شناسایی منابع پایدار بهجای انتشار اوراق، بهطرف منابع پایدارتر برویم که عمدهترین آنها مالیات و حقوق گمرکی بود، البته دولت از ظرفیتهای خالی صادرات نفت نیز استفاده کرده است.»