تخریب هزاران ساختمان و خانه، بیخانمانی بیش از ۱۸۰ هزار نفر، خساراتی بین ۵۰ تا ۱۵۰ میلیارد دلار و بالا رفتن بحران مالی و مسکن بهویژه صنعت بیمه، تنها بخشی از مشکلاتی است که بزرگترین آتشسوزی تاریخ آمریکا در تاریخ این کشور رقم زده است. آتشسوزیهایی از ۷ ژانویه آغاز شد و با بادهای شدید «سانتا آنا» قسمت زیادی از ایالات «کالیفرنیا» را در بر گرفت، نهتنها کام مردم این کشور را در ابتدای سال نو میلادی تلخ کرد؛ بلکه نگرانیها و دلواپسیهای بسیاری برای جامعه آمریکا آن هم در وضعیتی که قرار است «دونالد ترامپ» به عنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور این کشور راهی اتاق بیضی کاخ سفید شود، به وجود آورده است. بادهای سانتا آنا، آتشسوزیهای فصلی را به جهنمی تبدیل کرده و محلههایی را در داخل و اطراف لسآنجلس که در آن بیش از هشت ماه بارندگی قابلتوجهی نداشتهاند، با خاک یکسان کرده است. بادهای جنوب کالیفرنیا معمولاً از اقیانوس آرام به خشکی میوزند و هوای مرطوب را به خشکی میبردند. این بادها جریانهای گرمی هستند که در جهت مخالف حرکت میکنند و معمولاً از سپتامبر تا مه رخ میدهند. اخبار رسانههای دنیا از عمق فاجعهبار این آتشسوزی میگویند که در یک منطقه جنگلی توسط چند جوانک خام، روشن شده و شدت وزش باد آن را به یکی از تصاویر هالیوودی که به واقعیت پیوسته، تبدیل کرده است. اتفاقی که سرمایهداران و چهرههای مشهور سیاسی و هنری این کشور ا هم از آن در امان نماندند و ساختمانهای گران قیمتشان در شعلههای این آتش از بین رفت. هر چند این اولین بار نیست که در طول تاریخ یکی از ایالتهای بزرگ آمریکا با چنین آتشسوزی بزرگی مواجه میشود، پیش از این نیز در آتشسوزی اکتبر ۱۸۷۱ «شیکاگو» در ایالات متحده آمریکا منطقهای با وسعت ۹ کیلومتر مربع در آتش سوخت که بیش از ۳۰۰ نفر کشته و چیزی حدود ۰۰۰/۱۰۰ نفر بیخانمان شدند.
آماده نبودن برابر یک تکرار
سپتامبر ۱۸۹۴ نیز در «هینکلی»، «مینهسوتا» محدودهای با وسعت حدود ۰۰۰/۱۶۰ هکتار آتش گرفت و ۴۱۸ کشته و هزاران نفر بیخانمان بر جای گذاشت.
آتشسوزی بزرگ «سانفرانسیسکو» در سال ۱۹۰۶، آتش حدود ۱۲ کیلومتر مربع را سوزاند که حدود ۰۰۰/۳ نفر کشته و بیش از ۰۰۰/۲۵۰ نفر بیخانمان شدند.
آخرین بار نیز آتشسوزی «کمپ فایر» (۲۰۱۸) بیش از ۰۰۰/۶۲ هکتار را دچار حریق کرد که ۸۵ نفر کشته و بیش از ۰۰۰/۱۸ ساختمان تخریب شد.
حالا بعد از گذشت ۷ سال، شعلههای آتش پرجمعیتترین شهر در ایالت کالیفرنیای آمریکا را در برگرفته و دیگر لسآنجلس آن همه زرق و برق و جذابیت را به رخ رسانههای دنیا نمیکشد و کارشناسان معتقدند؛ بازسازی دوباره این شهر در کنار هزینه هنگفتی که دارد، چند سالی زمان خواهد برد.
شهر ۱۳۰۲ کیلومتر مربعی، با جمعیتی نزدیک به ۳ و نیم میلیون نفر، شاید تا پیش از این اتفاق برای خیلیها یکی از گزینه مطلوب و البته گرانقیمت برای زندگی به شمار میرفت، منطقهای با امکانات فراوان و دسترسیهای بالای اقتصادی و فرهنگی و علمی و حتی پزشکی.
دسامبر سال ۲۰۲۴ بود که «کریستین کراولی» رئیس سازمان آتشنشانی لسآنجلس هشدار داد؛ کاهش بودجه ۶/۱۷ میلیونی دلار این منطقه، قابلیتهای واکنش اضطراری این بخش را نیز کاهش میدهد. هشداری که با وضعیت آب و هوایی این منطقه تطبیق دارد، لسآنجلس، آب و هوایی مدیترانهای دارد و گرم و کم بارش بودن جغرافیای این شهر و میدان وزش بادهای فصلی، این شهر را در معرض بسیاری از خطرات و بلایای طبیعی قرار داده است.
«باب بلومنفیلد» عضو شورای لسآنجلس، در گزارشی اعلام کرده بود؛ بودجه آتشسوزی شهر در مقایسه با چرخه بودجه قبلی بیش از ۵۰ میلیون دلار سال به سال افزایش یافته است که در قرارداد جدید با آتشنشانی در نوامبر سال ۲۰۲۴ نهایی شد.
تخلیه اجباری عیدی سال نو.
اما برآورد خسارتهای ناشی از این حادثه بزرگ نشان میدهد، کمبود بودجه لازم برای مهار آتش ازسوی آتش نشانان بیش از حد انتظار بوده است، از سویی دیگر قطع شدن آب و برق در این منطقه بر بحران این حادثه اضافه کرد و امکان نجات قسمتهای درگیر آتش را به صفر رساند.
آنطور که تارنمای «پاور اوتیج» در گزارش خود از این حادثه تا هفته گذشته منتشر کرده بود؛ تا صبح یکشنبه، نزدیک به ۷۰ هزار مشترک در کالیفرنیا برق نداشتند که بیش از نیمی از آنها در لسآنجلس بودند.
حالا که ساکنان این منطقه با یکی از بزرگترین آسیبهای طبیعی دست و پنجه نرم میکنند، برای تخلیه ۸۸۰۰۰ نفر دستور تخلیه صادر شده است، این در حالی است که جمعیتی نزدیک به ۶ میلیون نفر همچنان در معرض خطر جدی آتشسوزی هستند.
بیشترین آسیب جدی این آتشسوزی در منطقه Eaton و Palisades است که یک هفته کامل است در حال سوختن است و رسانهها میگویند؛ این فاجعه مخربترین و دومین آتشسوزی ویرانگر در تاریخ جنوب کالیفرنیا در نظر گرفته میشود.
آتشسوزی Palisades همچنان بزرگترین آتشسوزی است که نزدیک به ۲۴۰۰۰ هکتار زمین را سوزانده است. تنها ۱۸ درصد مهار شده است، وسعت آتشسوزی «ایتون» نیز حدود ۱۴۰۰۰ هکتار است که تا کنون ۳۵ درصد آن مهار شده است.
بر اساس آخرین به روز رسانی CalFire، آتشسوزی خودرو در «ونتورا کانتی» به ۶۰ هکتار افزایش یافته که تاکنون ۴۷ درصد مهار شده است. این سایت همچنین سهشنبه هفته گذشته (به وقت محلی) مهار آتشسوزی Palisades را ۱۷ درصد و آتش Eaton را ۳۵ درصد اعلام کرد.
با این وجود که میزان خسارات به صورت حدس و گمانی بیشتر از حد تصور است؛ اما سازمانهای دولتی هنوز برآورد اولیه خسارات را ارائه نکردهاند؛ اما (AccuWeather) شرکتی که دادههایی آبوهوایی و تأثیرات آن را ارائه میکند، خسارات اقتصادی را ۴۴۶ تا ۴۹۰ میلیارد دلار «نیوزیلند» اعلام کرده است.
عقبنشینی بیمهها یا ذخیره پول برای آتشافروزی
حدود ۴۰۰۰۰ نفر برای کمک از آژانس مدیریت اضطراری فدرال درخواست کمک کردهاند، که تاکنون بیش از ۱۴ میلیون دلار نیوزیلند برای نیازهای فوری مانند آب، غذا، شیر خشک و گاز پرداخت کرده است.
«جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده با اشاره به میزان بالای خسارتها در جریان این آتشسوزی گفت: «دولت فدرال ۱۰۰ درصد هزینههای آتشنشانی و بازیابی را در ۱۸۰ روز اول پرداخت خواهد کرد؛ اما این بدان معنا نیست که ۱۰۰ درصد هزینههای هر خانواده را پوشش میدهد.»
میزان خسارتی که حتی بزرگترین شرکتهای بیمه این کشور نیز اعلام کردهاند، توان باز پس دادن این مبالغ را ندارد، اما با این حال گفتگوهای گوناگون مردمی که آتشسوزی به آنها خسارت وارد کرده است، نشان میدهد بیشترین نگرانی و دغدغه آنها از دست دادن چیزهایی است که بیشتر جنبه معنوی دارد تا مسائل مادی و این ب به آن معنا است که برخلاف ادعای برخی رسانهها بسیاری از مردم از جهت جبران خسارات خود مطمئن و دلگرم هستند.
در کنار مسئله خسارتهای مادی و زیست محیطی، اما بحث تأمین امنیت به یکی از دغدغههای بزرگ مردم تبدیل شده تا جایی که معاون اول رئیسجمهور آمریکا نیز از این قاعده مستثنی نبوده است و اعلام شکایت آنها به پلیس نشان میدهد که خانه «کامالا هریس» نیز یکی از طعمههای دزدان به دنبال آتشسوزی بزرگ لسآنجلس بوده است.
«ناتان هوچمن» دادستان ناحیه لس آنجلس، گفت: «۹ نفر به غارت متهم شدهاند، از جمله گروهی که جایزه ام را از خانهای که تخلیه شده بود، دزدیدند.» او گفت: «یک جفت دیگر اقلامی به ارزش بیش از ۳۵۶۹۲۰ دلار در محلهای پر از عمارت دزده شده و در کنار این هرج و مرج ناخواسته افزایش قیمت در هتلها، اجارههای کوتاهمدت و تجهیزات پزشکی به یک مشکل تبدیل شده است.»
جناب پرزیدنت دستور کار عوض میشود
هر چند مقامات و مسئولان این کشور تلاش میکنند شدت حادثه را برای جلوگیری از بالا رفتن میزان دلواپسی و نگرانی مردم تا حدودی مسکوت نگه دارند؛ اما «گاوین نیوسام» فرماندار کالیفرنیا میگوید: «آتشسوزی در لسآنجلس بیشترین خسارت را از نظر «هزینه، مقیاس و گستره» که آمریکا تا به حال دیده است، به همراه خواهد داشت.»
در حالی که آتشسوزیها در کالیفرنیا تا کنون دستکم ۲۵ نفر را کشته و هزاران خانه را ویران کرده است؛ اما وضعیت آب و هوایی و شدت وزش باد، میلیونها نفر از ساکنان جنوب کالیفرنیا را همچنان نگران کرده است که این آتش تا کی و کجا ادامه خواهد داشت، چرا که پیشبینیها نشان میدهند آتشسوزیها در این منطقه در روزهای پیش رو به اوج خود میرسد.
با وجود اینکه لسآنجلس دارای تعدادی آب بند است؛ اما نبود آب کافی برای مهار آتشسوزی کم غیر منطقی به نظر میرسد چرا که شهروندان این منطقه میگویند؛ فقط یکی از این به اصلاح سدها خالی بوده است که البته در این فصل سال، چون خود را برای آبگیری آماده میکنند معمولا اگر تعمیراتی داشته باشند، این روزها وقت آن است. امسال بارندگی نبوده و خشک مانده است.
ایالات متحده حالاباید برای رتق و فتق مشکلات خود، راه چاره و البته هزینه هنگفتی را در برنامه مالی و کاری خود بگنجاند، ادامه رسیدگیهای خسارات و مشکلات ناشی از آتشسوزی لسآنجلس از چند روز آینده برعهده دونالد ترامپ خواهد بود که اولویت کاری را برخورد با مهاجران اعلام کرده است؛ اما حالا باید نه تنها برای بازسازی دوباره مناطق سوخته لسآنجلس برنامهریزی کند؛ بلکه باید برای بودجه محفوظ المپیک آینده آمریکا چرتکه بیندازد و معلوم نیست حالا باید این وضعیت و بحرانهای مالی که پشت بند هم برای آقای پر حاشیه درد ساز شدهاند، مجالی برای کمکرسانی مالی به اوکراین و رژیم صهیونیستی باقی میماند یا خیر.