به گزارش روز سهشنبه به نقل از سایت خبری النشره، «جوزف عون» رئیسجمهور لبنان، نشستی فوقالعاده در کاخ ریاستجمهوری بعبدا با حضور «نبیه بری» رئیس پارلمان و «نواف سلام» نخستوزیر این کشور برگزار کرد.
در این نشست، آخرین تحولات مربوط به وضعیت مرزهای جنوب لبنان و پیامدهای ناشی از تداوم تجاوزات و نقض مکرر حاکمیت لبنان توسط رژیم صهیونیستی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
حاضران در این نشست بر موضع واحد ملی دولت لبنان و ضرورت عقبنشینی کامل رژیم صهیونیستی از اراضی اشغالی لبنان مطابق با معاهدات و قوانین بینالمللی و قطعنامههای سازمان ملل، بهویژه قطعنامه ۱۷۰۱ تاکید کردند.
آنها بار دیگر پایبندی کامل لبنان به تمامی مفاد این قطعنامه را اعلام و تاکید کردند: این در حالی است که طرف صهیونیستی بهطور مداوم این قطعنامه را نقض و از اجرای تعهدات خود سر باز میزند.
روسای سهگانه لبنان همچنین بر آمادگی کامل ارتش این کشور برای انجام تمامی وظایف خود در مرزهای بینالمللی شناختهشده، حفاظت از حاکمیت ملی کشور، امنیت و ثبات ساکنان جنوب لبنان تأکید کردند.
علاوه بر این، حاضران در جلسه به بیانیه مشترک رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه که در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۴ و همزمان با اعلام توقف تنشها و تعهدات مربوط به تقویت ترتیبات امنیتی و اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل صادر شد، اشاره کردند. آنها در این باره تأکید کردند که در این بیانیه، رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه تصریح کردهاند: ایالات متحده و فرانسه با اسرائیل و لبنان همکاری خواهند کرد تا این توافق بهطور کامل اجرا و عملی شود.
آنها همچنین به بند ۱۲ این بیانیه اشاره کردند که بر اجرای یک برنامه تفصیلی برای عقبنشینی تدریجی نظامیان صهیونیست و استقرار نیروهای مسلح لبنان تأکید داشته و سقف زمانی آن را حداکثر ۶۰ روز تعیین کرده است.
در پی استمرار رژیم صهیونیستی در سرپیچی از تعهدات خود و تخطی از توافقات بینالمللی، روسای سهگانه لبنان تصمیمات زیر را اتخاذ کردند:
۱. ارجاع پرونده به شورای امنیت سازمان ملل بهمنظور درخواست برای اتخاذ تدابیر لازم جهت رسیدگی به تخلفات رژیم صهیونیستی و الزام این رژیم به عقبنشینی فوری تا مرزهای بینالمللی، مطابق با مفاد قطعنامه سازمان ملل و اعلامیه مرتبط.
۲. تأکید بر اینکه هرگونه استمرار حضور رژیم صهیونیستی در هر بخش از خاک لبنان، مصداق اشغالگری است و این امر پیامدهای حقوقی مطابق با قوانین بینالمللی در پی خواهد داشت.
۳. تداوم پیگیری روند اجرای کامل اعلامیه ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ از طریق "کمیته فنی-نظامی لبنان" و "مکانیسم سهجانبه" که در این اعلامیه مورد تأکید قرار گرفته است.
۴. ادامه مذاکرات با کمیته نظارت بینالمللی و صلیب سرخ جهانی، بهمنظور آزادی اسیران لبنانی که در بازداشت رژیم صهیونیستی قرار دارند.
در پایان، عون، سلام و بری تأکید کردند که دولت لبنان بر حقوق ملی و حاکمیت کامل خود بر تمامی اراضی کشور پایبند است و این حق را برای خود محفوظ میداند که با استفاده از تمامی ابزارهای ممکن، عقبنشینی رژیم صهیونیستی را محقق سازد.
این بیانیه پس از آن صادر شد که ارتش رژیم صهیونیستی با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که نظامیانش را از لبنان خارج کرده است و بخشی از نظامیان این رژیم در پنج نقطه در جنوب لبنان باقی خواهند ماند.
رژیم اشغالگر اسرائیل بهانه این تصمیم را رصد هرگونه فعالیت حزب الله در جنوب رودخانه لیطانی عنوان کرده است.
آتشبس بین رژیم صهیونیستی و لبنان با میانجیگری بینالمللی بامداد روز چهارشنبه (هفتم آذر) اجرایی شد.
بر اساس توافق آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی، روز یکشنبه هفتم بهمن ماه، مهلت ۶۰ روزه این رژیم برای خروج کامل نظامیانش از خاک لبنان به پایان رسید.
پیش از این رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود با وجود پایان موعد نهایی خروج نظامیانش از جنوب لبنان، در خاک این کشور باقی خواهند ماند.
از سوی دیگر، ارتش لبنان اعلام کرد که تلآویو در عقبنشینی از جنوب این کشور تعلل میکند.
از زمان اجرایی شدن این توافق، ارتش رژیم صهیونیستی چندین بار با حمله به مناطق جنوبی لبنان و شهید و زخمی کردن شهروندان این کشور، آتش بس را نقض و از بازگشت آوارگان لبنانی به برخی شهرکها و روستاها در جنوب این کشور ممانعت کرده است.
هشتم بهمن ماه جاری دفتر نخست وزیر دولت پیشبرد امور لبنان از تمدید آتش بس در این کشور تا ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) خبر داد.