«بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی برای دیداری رسمی به واشنگتن خواهد رفت تا با دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در کاخ سفید دیدار کند.
این سفر در حالی صورت میگیرد که اهداف و چرایی آن از دو منظر قابل بررسی است. نخست اهدافی است که از سوی مقامات آمریکایی و صهیونی اعلام شده است، چنانکه از یک سو کاخ سفید این سفر را اقدامی جهت ادامه هماهنگی در قبال تحولات غزه، سازش در غرب آسیا، مقابله با ایران عنوان کردهاند و طرف رژیم صهیونی نیز مباحثی همچون تحولات منطقه، موضوع تعرفههای اعمال شده از سوی ترامپ در قبال این رژیم، موضوع مذاکرات هستهای ایران به عنوان دلایل این سفر عنوان شده است.
دوم آنکه هر چند که مباحث ذکر شده از اهداف و ابعاد این سفر است اما نگاهی ریشهای به تحولات داخلی سرزمینهای اشغالی، آمریکا و صحنه بین الملل بیانگر ابعادی ورای این مباحث است که بیشتر برگرفته از اهداف شخصی ترامپ و نتانیاهو است.

۱-فرار از مجازات
وضعیت داخلی سرزمینهای اشغالی نشان میدهد که نتانیاهو بر خلاف ژستهای به ظاهر اقتدارگرایانهاش در وضعیتی بحرانی به سر میبرد . از یک سو دادگاه رسیدگی به فساد و جرایم نتانیاهو ادامه دارد در حالی رسوایی قطر گیت به آن دامن زده است. از سوی دیگر نیز اقدام وی در برکناری «رونن بار» رئیس شاباک موجی از اعتراضات را علیه نتانیاهو به همراه داشته بویژه آنکه افشاگرها نشان داد که این برکناری نه برای مسائل امنیتی بلکه در راستای اهداف شخصی نتانیاهو بوده است. اقدام نتانیاهو از شروع دوباره کشتارهای گسترده در غزه، و برهم زدن تبادل اسرا نیز بر میزان اعتراضات خیابانی علیه او افزوده است. در این شرایط می توان گفت که نتانیاهو به سفر به آمریکا که پیش از آن نیز به مجارستان بوده، برآن است تا از محیط داخلی دور بوده تا شاید کمی از تبعات این رسواییها و بحرانها رهایی یافته و به حیات سیاسیاش ادامه دهد. در این میان نتانیاهو برآن است تا با بزرگنمایی مسئله ایران و نیز موضوع رایزنی برای لغو تعرفههای 17 درصدی ترامپ در قبال این رژیم، از خود چهره یک ناجی و قهرمان به نمایش گذارد تا شاید مکملی برای کاهش فشارهای داخلی باشد.
۲-انحراف از کشتار، شکست و اشغالگری
این سفر در حالی صورت میگیرد کارنامه آمریکا و صهیونیستها در منطقه برگرفته از کشتارها، شکستها و اشغالگری است. از یک سو رژیم صهیونیستی رسما با حمایت آمریکا فاز جدید کشتارهای گسترده در غزه و لبنان را آغاز کرده در حالی که از سلاح گرسنگی برای فشار بر فلسطینیها استفاده میکند. در سوریه نیز این رژیم در لوای جنگ زرگری ساختگی با ترکیه، به اشغالگری و نابودسازی زیر ساختهای سوریه ادامه میدهد. در این میان در حوزه یمن آمریکا و صهیونیستها به رغم تبلیغات گستره نه تنها دستاوردی نداشتهاند بلکه با هزینه یک میلیارد دلاری جز کشتار غیر نظامیان کارکردی نداشتهاند. یمنیها به شکارچیان پیروز پهپادهای آمریکایی و هدف قرار دادن ناو ترومن آمریکا و نیز سرزمینهای اشغالی مبدل شدهاند و عملا روند تحولات را آنها چینش می کنند. این روند چنان بوده که ترامپ برای سرپوش گذاشتن بر این شکستها به گذاشتن پستهای دروغین علیه یمنیها روی آورده که البته به رسوایی بزرگ کشتار غیر نظامیان توسط آمریکا مبدل شد. با توجه به این شرایط میتوان گفت که در اقدامی هماهنگ نتانیاهو و ترامپ برآنند تا با بزرگنمایی دیدارشان افمار عمومی را از کشتارهایشان، اشغالگریها و شکستهایشان به حاشیه منحرف ساند.
نخست آنکه ترامپ همچون سایر روسای جمهور آمریکا بازی پلیس خوب و بد را اجرا خواهد کرد بدین صورت که همچون سفر گذشته نتانیاهو به آمریکا از یک سو مدعی رویکرد مذاکراتی با ایران می شود و از سوی دیگر نیز عنوان می کند که دست اسرائیل را برای اقدام نظامی علیه ایران نخواهد بست. سناریوی دوم آن است که ترامپ مدعی شود که در راستای رویکرد مذاکراتی با ایران، رضایت تل آویو برای اقدام نظامی نکردن تا زمان مشخص شدن نتیجه مذاکرات را جلب کرده است
۳-بازی تبلیغاتی با گزینه تکراری
نکته اساسی آن است که این سفر همزمان با نامه ترامپ و پاسخ ایران مبنی بر مذاکره غیر مستقیم با آمریکا آن هم به دور از فشار و تهدید صورت میگیرد. در آستانه این سفر ترامپ مدعی رویکرد ایرانیان به مذاکره مستقیم شده در حالی که بازی با گزینه دو وجهی مذاکره یا بمباران شدن را نیز علیه ایران مطرح کرده است. در این شرایط سفر نتایاهو با دو سناریو همراه است. نخست آنکه ترامپ همچون سایر روسای جمهور آمریکا بازی پلیس خوب و بد را اجرا خواهد کرد بدین صورت که همچون سفر گذشته نتانیاهو به آمریکا از یک سو مدعی رویکرد مذاکراتی با ایران می شود و از سوی دیگر نیز عنوان می کند که دست اسرائیل را برای اقدام نظامی علیه ایران نخواهد بست. سناریوی دوم آن است که ترامپ مدعی شود که در راستای رویکرد مذاکراتی با ایران، رضایت تل آویو برای اقدام نظامی نکردن تا زمان مشخص شدن نتیجه مذاکرات را جلب کرده است.
این دو سناریو در حالی مطرح است که حاصل جمع هر دوی آنها یکی خواهد بود و آن بازی مذاکره و تهدید است بگونهای که ترامپ در کنار آنکه خود را ناجی صلح معرفی می کند چماق نظامی رژیم صهیونیستی را نیز حفظ می کند تا به زعم خویش اجماعی جهانی برای اجرای فشار حداکثری بر ایران را اجرایی سازد. به عبارتی دیگر میتوان گفت که سفر نتانیاهو به آمریکا نه یک سفر حساس و مهم بلکه در راستای بازی تکراری و قدیمی آمریکایی صهیونیستی است هدف نهایی آن نیز اعمال فشار بر تهران خواهد بود.
بر این اساس میتوان گفت که سفر نتانیاهو نه یک رویکرد برگرفته از قدرت طرفین بلکه نشات گرفته از وضعیت بحرانی ترامپ و نتانیاهو است که البته با چالشی بزرگ نمایی اقداماتشان در قبال ایران به دنبال سرپوش گذاشتن بر آن هستند. نکته مهم آنکه میزبانی ترامپ از نتانیاهو آن هم در شرایطی که از مذاکره با ایران سخن میگوید خود ابهامات بسیاری را در صداقت رفتاری آن ایجاد می کند بویژه آنکه اخیرا کاتن سناتور جمهوریخواه در باب اهداف مذاکراتی ترامپ همان سخن سفیر اسرائیل در آمریکا را تکرار کرده و گفته است که ترامپ به دنبال تکرار سرنوشت لیبی یعنی برچیدن تمام فعالیت هستهای ایران است.