بامداد روز شنبه ۲۳ فروردین، در اقدامی تروریستی دستکم ۸ تبعه کشور پاکستان که در حوزه تعمیر خودرو فعالیت میکردند، در روستای «هیزآباد پایین» از توابع شهرستان مهرستان در استان سیستان و بلوچستان، به دست افراد مسلح ناشناس به قتل رسیدند.
این جنایت بزرگ سریعا با محکومیت گسترده از سوی دو کشور همراه شد چنانکه اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان این اقدام تروریستی و کشتار انسانهای بیگناه را اقدامی جنایتکارانه و مغایر با همه موازین اسلامی و هنجارهای حقوقی و انسانی توصیف کرد و ضمن تسلیت به خانوادههای جانباختگان و دولت و مردم پاکستان، اطمینان داد مراجع ذیصلاح امنیتی و قضائی جمهوری اسلامی ایران از هیچ اقدامی برای شناسایی عاملان و بانیان این جنایت و اجرای عدالت در مورد آنها فروگذار نخواهند کرد. در همین راستا نیز وزارت امور خارجه پاکستان با اشاره به تماس دائم این کشور با مسئولان ایرانی پیرامون حمله اخیر به اتباع پاکستانی در سیستان و بلوچستان تاکید کرد که اسلامآباد به همکاری کامل تهران برای بررسی ابعاد این حادثه تروریستی امیدوار است.سفیر پاکستان در تهران نیز با ابراز اطمینان از مساعی و همکاریهای مسئولان جمهوری اسلامی ایران در پیگیری حادثه تروریستی اخیر علیه اتباع پاکستانی، تاکید کرد: تروریسم و عوامل آن دشمنان مشترک دو کشور هستند. سفارت ایران در پاکستان نیز این حمله تروریستی را محکوم کرد.
همگرایی ، یک ضرورت اجتناب ناپذیر
نگاهی بر روابط ایران و پاکستان نشان میدهد که دو کشور با تکیه بر اشتراکات دینی، فرهنگی، تاریخی و حسن همجواری تلاش بسیاری کردهاند تا روابط را در سطوح مختلف دو جانبه ، منطقهای و جهانی گسترش دهند. این روابط نه تنها در حوزه سیاسی بلکه در ابعاد اقتصادی، فرهنگی و امنیتی نیز بوده است چنانکه در حوزه اقتصاد ایجاد بازارچههای مرزی در دستور کار طرفین بوده و در حوزه امنیتی نیز رزمایشها و رایزنیهای متعددی میان طرفین برگزار شده است. با توجه به اراده ایران و پاکستان مبنی بر گسترش روابط قطعا مولفه مقابله با عوامل ناامنی و برهم زننده ارتباط برادرانه دو کشور از جمله مقوله تروریسم، قاچاقچیان و... یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای آنهاست. این هماهنگی و همگرایی می تواند موجب شود تا در کنار برقراری ثبات و امنیت در مرزها، اهداف اقتصادی، سیاسی ، فرهنگی دو کشور نیز با سرعت بیشتری محقق گردد.
با توجه به اراده ایران و پاکستان مبنی بر گسترش روابط قطعا مولفه مقابله با عوامل ناامنی و برهم زننده ارتباط برادرانه دو کشور از جمله مقوله تروریسم، قاچاقچیان و... یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای آنهاست.
نکته دیگر آنکه دشمنان امنیت و ثبات منطقه که با دو دهه حضور نظامی در افغانستان به دنبال ناامن سازی منطقه و برهم زدن روابط میان همسایگان بوده اند، پس از خروج نیز دست از این فتنه انگیزی برنداشتهاند. آنها از یک سو به دنبال تقویت تروریستهایی همچون داعش در افغانستان هستند و آواره سازی مردم این سرزمین در کشورهای منطقه هستند در حالی که همزمان به اختلاف افکنی میان مهاجرین و کشورهای میزبان می پردازند و از سوی دیگر از گروههای تروریستی منطقه همچون جی الظلم حمایت می کنند تا زمینه را برای ناامن سازی منطقه فراهم کنند. در چنین شرایطی به نظر می رسد که همگرایی میان همسایگان علیه تروریسم و حامیانشان یک ضرورت است که در نهایت امنیت پایدار در منطقه را ایجاد می کند.
امروز منطقه نیازمند همگرایی دو جانبه و چند جانبه است تا از یک سو مشکلات تحمیل شده 20 سال اشغالگری به افغانستان رفع گردد و از سوی دیگر امنیت پایدار و منطقه محور به یک رکن اجرایی در مناسبات منطقه مبدل گردد که ضمن تحقق اهداف همسایگان زمینه ساز شکست مذاخلات بیگانگان خواهد بود. ایران همچون همیشه تاکید دارد که از تمام ظرفیتهای میدانی و دیپلماتیک برای مقابله با تهدیدات امنیتی در منطقه بهره میگیرد. نکته مهم انکه اجرایی شدن توافقات اقتصادی همسایگان از جمله خط لوله صلح میان ایران و پاکستان می تواند نقشی مهم در این زمینه ایفا نماید.
نکته پایانی انکه ریشه بحرانها در منطقه آمریکا و رژیم صهیونیستی هستند بر این اساس همگرایی میان کشورهای منطقه در حمایت از فلسطین و مقاومت مولفهای مهم در همگرایی منطقهای برای رسیدن به ثبات و امنیت پایدار است چنانکه ایران و پاکستان نیز همواره بر این اصل تاکید داشته و در سطوح حاکمیتی و مردمی حامیان فلسطین و مبارزه با رژیم صهیونیستی بوده و هستند. در نهایت می توان گفت که ریشه حل مشکلات امنیتی منطقه همگرایی میان همسایگان است چرا که تجربه نشان داده است که بازیگران خارجی جز منافع خویش هیچ تفکری ندارند که آن را نیز در ایجاد بحران و ناامن سازی کشورها و منطقه جستجو میکنند چنانکه تروریسم ساخته و پرداخته دست آنهاست هر چند که در ظاهر ادعای مبارزه با تروریسم سر میدهند.