در تحولی قابل توجه پیرامون غزه یک مقام ارشد فلسطینی اعلام کرد که حماس در حال مذاکره با دولت آمریکا درباره برقراری آتشبس و تسهیل ورود کمکهای انسانی به نوار غزه است. در همین راستا نیز جنبش حماس اعلام کرد که تصمیم دارد یکی از اسرای خود به نام عیدان الکساندر را که دارای تابعیت آمریکایی-اسرائیلی است، آزاد کند.خلیل الحیه رئیس جنبش حماس در غزه طی بیانیهای اعلام کرد در چارچوب تلاشهایی که برادران میانجی برای توقف درگیریها انجام میدهند، جنبش حماس طی روزهای گذشته با دولت آمریکا تماسهایی برقرار کرده است.
این جنبش حسن نیت بالایی از خود نشان داده و قرار است در راستای گامهای اتخاذ شده برای آتشبس، گشایش گذرگاهها و ورود کمکها و امدادرسانی به مردم عزیزمان در نوار غزه، نظامی اسرائیلی دارای تابعیت دوگانه آمریکایی ـ عیدان الکساندر ـ آزاد شود. وی افزود این جنبش بر آمادگی خود برای آغاز فوری مذاکرات فشرده و تلاش جدی جهت دستیابی به توافق نهایی برای پایان جنگ، تبادل اسرا بهصورت توافقشده و اداره نوار غزه از سوی نهادی حرفهای و مستقل تأکید میکند؛ امری که تضمینکننده استمرار آرامش و ثبات برای سالهای طولانی خواهد بود و در کنار آن، بازسازی و پایان محاصره را نیز در بر خواهد داشت.همچنین دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از آزادی عیدان الکساندر، شهروند صهیونیست دارای تابعیت آمریکا در غزه ابراز خرسندی کرد. در همین حال آدام بولر، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور اسرا، اعلام کرد که به همراه مادر ایدان الکساندر، اسیر اسرائیلی-آمریکایی در دست حماس، به اراضی اشغالی میرود تا مقدمات آزادی او فراهم شود.
هر چند که ترامپ سعی دارد تا این مسئله را در سبد وعدههای انتخاباتی به اصطلاح صلح طلبانه خود قرار دهد و به عنوان یک دستاورد پیش از سفر به منطقه به داخل و خارج آمریکا گران فروشی نماید اما حقیقت آن است که در طول 20 ماه جنگ غزه از جمله در دوران ترامپ آمریکا از یک سو ارسال تسلیحات به رژیم صهیونیستی را ادامه داده و ترامپ نیز بارها طرحهایی همچون کوچ اجباری تمام ساکنان غزه به خارج، حذف آنروا و نهادهای جهانی از امدادرسانی و تسلط آمریکا و صهیونیستها بر فعالیتهای بشر دوستانه در غزه، نابودی کامل حماس و حتی خرید غزه و... را مطرح کرده است. با توجه به این مولفهها می توان گفت که آنچه امروز در باب ازادی اسیر آمریکایی-اسرائیلی و برخی مواضع آمریکاییها منبی برامیدواری برای آتش بس و پایان جنگ، نه برگرفته از طراحهای صلح جویانه ترامپ بلکه نشات گرفته از یک واقعیت است و آن اینکه سیاست کشتار وهمراهی با رژیم صهیونیستی دستاوردی برای آمریکا ندارد و امروز ترامپ از روی اجبار تن به مذاکره با حماس داده است و ازادی این اسیر نیز ابتکار عمل حماس برای تبدیل کردن نیاز ترامپ به یک دستاورد در استانه سفربه منطقه، برای مردم غزه است. حماس سعی دارد تا با این ابتکار از یک سو فشار بر رژیم صهیونیستی برای توافق آتش بس را افزایش دهد و از سوی دیگر با افزایش ارسال کمکهای بشر دوستانه به غزه کمی از درد و رنج ساکنان این منطقه بکاهد. رفتار آمریکاییها نشان میدهد که آنها دریافته اند که ادعای آنها مبنی بر تضعیف مقاومت یک دروغ و داستان سرایی به دور از واقعیت بوده و همچنان این مقاومت است که سرنوشت منطقه را تعیین می کند. این مسئله موجب شده تا آمریکاییها هر چند که متعهد به حمایت و همراهی با رژیم صهیونیستی هستند اما برای حفظ منافع خویش و اهداف شخصی ترامپ برخی تضاد رفتاری و یکجانبهگرایی بدون هماهنگی با صهیونیستها را در پیش گیرند که نمود آن را در توافق آمریکا با یمن برای توقف درگیری ها در دریای سرخ بدون اشاره به حملات یمن به سرزمینهای اشغالی میتوان مشاهده کرد. توافق اجباری آمریکا با یمن و حماس نه برگرفته از رویکرد دیپلماتیک ترامپ بلکه نشات گرفته از اجبار آمریکا به تن دادن به مطالبات مقاومت است که از یک سو نشانهای بر تضعیف یک جانبه گرایی جهانی آمریکاست و از سوی دیگر شکستی سنگین برای رژیم صهیونیستی است که مدعی بوده با نظامی گری و کشتار میتواند هم اسرا را آزاد سازد و هم امنیت را برای ساکنان سرزمینهای اشغالی و تامین منافع متحدانش تامین نماید.
پیامدهای سنگین این رسواییها برای صهیونیستها و حامیانشان چنان است که دفتر بنیامین نتانیاهو پس از بیانیه حماس مبنی بر آزادی «عیدان الکساندر»، زندانی آمریکایی - اسرائیلی در بند حماس، اعلام کرد که این رژیم به آتشبس یا آزادی زندانیان متعهد نخواهد بود، بلکه فقط به تأمین گذرگاه امن برای آزادی عیدان الکساندر متعهد است. دفتر نتانیاهو از تشدید حملات در نوار غزه و محاصره کامل این باریکه دفاع کرد و در سخنانی ضد و نقیض گفت: در حالی که مقدمات تشدید نبرد در غزه فراهم میشود، مذاکرات نیز برای آزادی سایر اسرای اسرائیلی ادامه خواهد داشت.
نکته اساسی آن است که اکنون دست برتر در دیپلماسی و میدان در دستان مقاومت است چنانکه حماس بار دیگر تاکید کرده است که هیچ اسیر صهیونیستی دیگری را که در غزه هستند، آزاد نخواهد کرد؛ مگر اینکه آمریکا و میانجیهای منطقهای رژیم صهیونیستی را مجبور به پذیرش توافق آتشبس بر مبنای خروج کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه و توقف دائمی جنگ کنند.
نکته اساسی آن است که اکنون دست برتر در دیپلماسی و میدان در دستان مقاومت است چنانکه حماس بار دیگر تاکید کرده است که هیچ اسیر صهیونیستی دیگری را که در غزه هستند، آزاد نخواهد کرد؛ مگر اینکه آمریکا و میانجیهای منطقهای رژیم صهیونیستی را مجبور به پذیرش توافق آتشبس بر مبنای خروج کامل نیروهای اشغالگر از نوار غزه و توقف دائمی جنگ کنند.
این مولفه نشان میدهد که نشان میدهد که مقاومت همچنان بر اصول خود پایبند است و توافق با آمریکا نیز رویکردی از روی قدرت مقاومت بوده است که ترامپ را به امتیازدادن و کنار نهادن رژیم صهیونیستی از تبادل اسرا وادار ساخته است.
فرایند کنونی این درس بزرگ را برای کشورهای عربی و اسلامی دارد که راهکار حمایت از فلسطین و پایان دادن به جنایات صهیونیستها، نه دل بستن به دیپلماسی بلکه حمایت و همراهی با سلاح مقاومت است که در نهایت زمینه را برای تسلیم سازی طرف مقابل پای میز مذاکره فراهم می سازد. به عبارتی دیگر تعیین کننده معادلات سلاح مقاومت است که دست برتر دیپلماسی را به همراه خواهد داشت چنانکه در ماههای اخیر که دولتمردان لبنان از خلع سلاح مقاومت و دیپلماسی با طرفهای غربی میگویند نه تنها دستاوردی نداشتهاند بلکه هر روز بر فشار غرب به آنها افزوده میشود حال آنکه به اذعان جهانیان آنچه آتش بس را به صهیونیستها تحمیل کرد سلاح حزب الله بوده و امروز نیز راه پایان اشغال اراضی لبنان و مقابله با فشارهیا غربی- عربی بر دولت لبنان، تکیه بر همان سلاح حزب الله است.