بیتردید نیازمند اتخاذ اصلاحاتی اساسی در حوزه انرژی کشور هستیم. اصلاحاتی مستمر و پایدار تا زمینهساز ایجاد انگیزه برای سرمایهگذاری در بخش انرژی کشور شود، زیرا امر سرمایهگذاری در زمان کم با تصمیمات کوتاه مدت اتفاق نمیافتد لذا حتما در حوزه سیاستگذاری انرژی باید تصمیم استراتژیک با رویکرد بلند مدتی اتخاذ شود تا توسعه پایدار متوازن ایجاد شود.
«حسین رضویپور» کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در گفتوگو با «بصیرت» در خصوص ناترازی انرژی و تبعات تداوم این روند روی اقتصاد کشور، صنایع تولیدی گفت: قطع به یقین امروز نمیتوان انتظار داشت برق مصرفی و مورد نیاز مردم و صنایع و فعالیتهای تولیدی بسان یکی دو دهه پیش تامین شود، زیرا نمیتوان انتظار داشت از درختی که نکاشتهایم میوهای داشته باشیم وقتی از حدود ده سال پیش سرمایهگذاری در ایجاد نیروگاهها و استخراج گاز تقریبا متوقف شده پس امروز آوردهای به اندازه نیاز کشور نداریم.
وی در این باره تاکید کرد: به عبارت دیگر میتوان گفت بعد از پیوستن به پیمان پاریس سرمایهگذاری در تولید انرژیهای فسیلی مثل تولید برق بنابر برنامههای مورد نیاز کشور صورت نگرفت؛ حال مشخص نیست به دلیل پیوستن به پیمان پاریس یا کمبود اعتبارات عمرانی یا بیانگیزه کردن بخش خصوصی در مشارکت جهت تولید برق بوده که امروز عواید آن خود را به شکل ناترازی برق نشان داده است.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی معتقد است: متاسفانه قیمتگذرای دستوری و پایین نگاه داشتن قیمت انرژی نیز مانع بزرگی در برابر مشارکت در تولید برق بخش خصوصی بوده است. از سوی دیگر مزارع استخراج رمز ارز نیز مشکل زا شدهاند. مزارع استخراج رمز ارزی که شناسایی شدهاند نیز نشان میدهد به علت پایین بودن نرخ برق استخراج رمز ارز به صرفه است یا صرفه اقتصادی دارد پس انرژی ارزان این صرفه را برای سرمایهگذاری در واردات ماینر و احداث فارمهای استخراح رمز ارز ایجاد کرده است.
حسین رضویپور کارشناس و تحلیلگر اقتصادی تصریح نمود: نتیجه قیمت پایین برق یا دستوری نگاه داشتن نرخ انرژی قاچاق است. اینجا در خصوص موضوع برق؛ قاچاق به شکل استخراج رمز ارز صورت میگیرد در حالی که مثلا بنزین و گازوئیل از مرزهای زمینی بیرون برده میشود در حالی که عواید انرژی کشور به همه مردم نمیرسد بلکه عده خاصی از آن برخوردار میشوند.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در خصوص تبعات ناترازی انرژی توضیح بیشتری داد و گفت: با تداوم وضعیت موجود و سیاستگذاری فعلی در حوزه انرژی قادر به تامین برق مورد نیاز صنایع نخواهیم بود. آنچه در این موضوع حائز اهمیت است آنکه پایین بودن نرخ انرژی و ارزان بودن انرژی نسبت به سایر هزینههای تولید منجر به آن شده که نه تنها سرمایهگذاری در بهرهورتر شدن صنایع صورت نگیرد، بلکه صنایع انرژیبر با مصرف غیر بهینه به ناترازی انرژی دامن زده است.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: بیتردید نیازمند اتخاذ اصلاحاتی اساسی در حوزه انرژی کشور هستیم. اصلاحاتی مستمر و پایدار تا زمینهساز ایجاد انگیزه برای سرمایهگذاری در بخش انرژی کشور شود، زیرا امر سرمایهگذاری در زمان کم با تصمیمات کوتاهمدت اتفاق نمیافتد لذا حتما در حوزه سیاستگذاری انرژی باید تصمیم استراتژیک با رویکرد بلند مدتی اتخاذ شود تا توسعه پایدار متوازن ایجاد شود.
وی در پایان گفتوگو تاکید کرد: در صورتی که زمینههای لازم برای تولید انرژی متناسب با نیاز رو به رشد کشور ایجاد نشود با تداوم وضعیت موجود از پایداری و توسعه چیزی باقی نمیماند و نمیتوانیم دلخوش و امیدوار به تحقق رشد اقتصادی و توسعه کشور باشیم.