بر اساس گزارش خانم دوهان که برگرفته از اصول انسانی و خدماتی و حقایق حقوق بشری است، ادعای آمریکا منبی بر حذف کامل غنی سازی در ایران نیز رفتاری غیر انسانی است چرا که امروز بخش عمدهای از درمانهای بهداشتی و پزشکی، تامین غذا و مایحتاج اولیه زندگی با دانش هستهای و غنی سازی در ارتباط است و خواست آمریکا ناقض این حق میباشد.
کنفرانس بینالمللی تحریمهای یکجانبه دسترسی به عدالت در سطوح ملی، منطقهای و بین المللی سه شنبه ۳۰ اردیبهشت در محل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه با حضور مهمانان و اساتید ایرانی و خارجی حقوق بین الملل برگزار و حاضران از جمله «کاظم غریب آبادی» معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه به تشریح ابعاد تحریمها و نقض حقوق بشر و قوانین بینالمللی و عدالت جهانی پرداختند.
نکته قابل توجه در این نشست حضور خانم النا دوهان است. خانم آلنا دوهان گزارشگر ویژه آثار منفی اقدامات قهرآمیز یکجانبه نیز در ملاغات با غرب آبادی ضمن قدردانی از میزبانی ایران از این کنفرانس مهم، با تاکید بر غیرقانونی بودن این اقدامات و آثار پایداری که بر حقوق بشر و کشورها دارد، دسترسی به عدالت را یک امر ضروری دانست.
نگاهی بر یک کارنامه
خانم دوهان کسی که سال 1401 نیز به ایران سفر داده و گزارشی قابل تامل را در باب تاثیرات تحریمها بر مردم ایران تهیه و در شهریور همان سال به سازمان ملل ارائه کرد که در هیاهوی رسانهای و بی کفایتی نهادهای بینالمللی به حاشیه رفت که سندی بر دوگانگی رفتاری و دروغین بودن ادعاهای حقوق بشری غرب گردید.
خانم «آلنا دوهان» گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد تأثیر منفی اقدامات قهری یکجانبه بر برخورداری افراد از حقوق بشر، در اردیبهشت 1401 به دعوت ستاد حقوق بشر به ایران سفر کرد. این سفر یازده روزه از ۷ تا ۱۸ اردیبهشت سال 1401 (۱۷ تا ۲۸ می) انجام شد و هدف آن بررسی آثار تحریمهای یکجانبه آمریکا بر مردم کشورمان بود.دوهان در این سفر از نزدیک در جریان برخی از این آثار تحریمهای یکجانبه آمریکا قرار گرفت و در پایان سفر خود با حضور در یک نشست خبری به سوالات خبرنگاران در خصوص نتایج این سفر پاسخ داد و بیانیهای نیز در این باره منتشر کرد. دوهان به عنوان استاد حقوق بینالملل و مدیر مرکز تحقیقات صلح، تجربه زیادی در زمینه حقوق بین الملل و حقوق بشر دارد. او با نوشتن بیش از ۱۲۰ کتاب و مقاله در زمینههای مختلف حقوق بینالملل چهرهای علمی نیز به شمار میرود. او در سوابق خود گزارش نویسی درباره ایران، سودان و ونزوئلا را دارد و همواره تلاش کرده تا بر اساس شواهد و حقایق میدانی گزارش نویسی کند. تفاوت او با افرادی همچون جاوید رحمان و مای ساتو، که عنوان نماینده ویژه سازمان ملل در امور ایران و سارا حسین که مدعی ریاست بر کمیته حقیقت یاب آن است که او نه بر اساس مدارک و ادعاهای دروغین غرب و معلوم الحالها بلکه بر اساس شواهد و حس انساندوستی و مسئولیت پذیری جهانی به گزارش نویسی میپردازد که نتیجه آن نیز مغضوب رسانهها و دولتهای غربی بودن است چنانکه گزارشهای او همواره با سانسور شدید خبری و بی تفاوتی غرب همراه بوده است.
گزارشی با افشاگریهای بسیار
خانم دوهان در نشست خبری پس از سفر به تهران و نیز در گزارشی که به سازمان ملل ارائه میکند رسما تحریمهای غرب را مردود دانسته و آن را جنایت علیه بشریت عنوان میکند. متن گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل برگرفته از کلیدواژههای قابل توجهی است که میتواند معیاری برای داوری در خصوص اقدامات جهانی در قبال تحریمهای ضد ایرانی غرب باشد.
واژگانی چون غیر قانونی، نامتعارف، نامشروع، ضدحقوق بشر، غیر انسانی، غیر منصفانه و جنگ اقتصادی از جمله تعابیری است که دوهان در مورد تحریمهای ضد ایرانی به کار برده است. او تأکید دارد که آثار تحریمها برخلاف ادعای آمریکا رسماً و به طور گسترده علیه «ملت ایران» بوده که به عنوان نقض حقوق بشر و معیار بالادستی، مغایر با تمام قوانین و مقررات بینالمللی است و باید در آن تجدید نظر شود.گزارشگر ویژه گزارشهای متعددی از امتناع موسسات مالی خارجی و شرکتهای تجاری از پرداخت ها و ارائه کالاها و خدمات به دلیل ترس از پیامدهای مالی، اعتباری و سایر موارد دریافت کرده است.
حتی پس از امضاء برجام، گزارشهایی مبنی بر عدم تمایل موسسات مالی خارجی جهت احیاء روابط با ایران و سرمایهگذاری در این کشور، با توجه به سابقه جریمههای مالی سنگین برای ادعای نقض تحریمهای آمریکا، منتشر شده است.او عنوان میکند که ایران همانند سایر کشورهای تحت تحریم از گسترده شدن صلاحیت آمریکا در معاملات بانکی بینالمللی به دلیل ارتباطات بانکهای ایالات متحده با بانکهای خارجی یا پرداختهای دلاری متضرر شده و این امر نه تنها موجب ایجاد اختلالات و تأخیر جدی در تأمین کالاهای اساسی از جمله غذا، دارو، تجهیزات پزشکی و سایر تجهیزات و مواد اولیه شده، بلکه مانع جدی مشارکت ایران در همکاری های بینالمللی از جمله پرداخت حق عضویت به سازمانها و انجمن های بینالمللی، دسترسی به فرصتهای مالی و مشارکت ایرانیان و موسسات ایرانی در امور دانشگاهی و علمی، برنامهها و فعالیتهای فرهنگی و ورزشی نیز شده است.گزارشگر نتیجه میگیرد استفاده از تحریمهای یکجانبه، تحریمهای ثانویه و تبعیت بیش از حد، تأثیر نامطلوبی بر طیف گستردهای از حقوق بشر، مدنی و سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از جمله حق حیات و حق توسعه دارد.قابل توجه آنکه او اذعان میکند که تورم نیز تحت تأثیر تغییرات محیطی ناشی از تحریمهای یکجانبه و اثرات کاهش ارزش پول ایران به دلیل محدودیتهای مالی و انسداد داراییهای خارجی قرار گرفته است.
یکی از نکات مهم گزارش خانم دوهان درباره تحریمهای اعمالی علیه دارو و وسایل بهداشتی است.او عنوان میکند که ایران حدود ۹۵ درصد از داروها و واکسنهای اساسی خود را برای کاهش تأثیر تحریمهای یکجانبه، با سیستمهای تولید و تضمین کیفیت مطلوب تولید میکند، با این حال، شرکتهای داروسازی ایرانی در تهیه مواد اولیه با کیفیت لازم با مشکل مواجه بوده و افزایش هزینهها بر خرید از خارج از کشور تأثیر میگذارد.چالشهای مهمی در تهیه و تحویل داروها و تجهیزات پزشکی نجات دهنده تولید شده توسط شرکتهای خارجی و برای درمان بیماریهای نادر، از جمله انواع خاصی از سرطان، تالاسمی، هموفیلی، سرطان خون، ماهیاک، ام اس، بیماری پروانهای، اوتیسم و انواع خاصی از دیابت وجود دارد.اگرچه نص تحریمها اعلام میکند که داروها و تجهیزات پزشکی به دلیل معافیتهای بشردوستانه تحت تأثیر قرار نمیگیرند، اما ارائه آنها به ایران به دلیل تأثیر تحریمها بر شرکتهای مالی، تجاری، کشتیرانی و بیمه، محدودیتهای پرداختهای بینالمللی و کسب و کارهای خارجی بهشدت کاهش یافته است.علاوه بر دارو و تجهیزات پزشکی، شرکتها و تأمینکنندگان بینالمللی از فروش نرمافزارهایی برای مدیریت و نظارت بر درمان بیماران، مانند نرم افزارهای مورد نیاز برای مدیریت دوز داروی بیماران سرطانی خودداری میکنند.گزارشگر ویژه از دولت ایالات متحده آمریکا میخواهد تا وضعیت اضطراری ملی در مورد ایران را که با هنجارهای میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی سازگار نیست، متوقف نماید تا مفاد دستور دیوان بین المللی دادگستری ۲ اکتبر ۲۰۱۷ را به طور کامل اجراء کرده و قوانین مطابق ملی خود را با قوانین بینالمللی از جمله حقوق بشر، قانون پناهندگان و قانون مسؤلیت بینالمللی تطابق دهد.او در نهایت عنوان میدارد که تحریمها علیه ایران نقض تمام قوانین بینالمللی و قوانین بشر دوستانه است و آمران و مجریان آن باید به جرم نقض قوانین و حقوق بشر مورد بازخواست قرار گیرند.
استفاده از تحریمهای یکجانبه، تحریمهای ثانویه و تبعیت بیش از حد، تأثیر نامطلوبی بر طیف گستردهای از حقوق بشر، مدنی و سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از جمله حق حیات و حق توسعه دارد. او اذعان میکند که تورم نیز تحت تأثیر تغییرات محیطی ناشی از تحریمهای یکجانبه و اثرات کاهش ارزش پول ایران به دلیل محدودیتهای مالی و انسداد داراییهای خارجی قرار گرفته است
مسئولیت جهانی که باید پیگیری شود
نکته تاسف انگیز در قبال گزارش خانم دوهان آن است که از یک سو رسانههای غربی مدعی ازادی بیان و انتقال حقیقت نه تنها در آن زمان به سانسور این گزارشها پرداختند بلکه در طول 3 سال گذشته در راستای اهداف اربابان سیاسی خود به دروغ پردازی و توجیه تحریمها پرداختهاند. از سوی دولتمردان غربی و نهادهای بینالمللی نیز در این سه سال در تناقضی آشکار که برملا کننده دروغهای حقوق بشری آنها از پرداختن و اجرایی سازی گزارش خانم دوهان خودداری و دهها تحریم جدید را که اثرات بسیاری بر مردم دارد علیه ایران وضع کردهاند. گزارش خانم دوهان نشان میدهد که اقدام غرب در حفظ تحریمها یک جرم علیه بشریت و اصرار آنها بر مکانیسم ماشه جرمی مضاعف است که رسما جنایت علیه انسانیت است. بر اساس گزارش خانم دوهان که برگرفته از اصول انسانی و خدماتی و حقایق حقوق بشری است، ادعای آمریکا منبی بر حذف کامل غنی سازی در ایران نیز رفتاری غیر انسانی است چرا که امروز بخش عمدهای از درمانهای بهداشتی و پزشکی، تامین غذا و مایحتاج اولیه زندگی با دانش هستهای و غنی سازی در ارتباط است و خواست آمریکا ناقض این حق میباشد.
رفتارهای مدعیان حقوق بشر از جمله غربی در کنار سازمان ملل در برابر این گزارش پس از سه سال بیانگر ماهیت ضد بشری حاکم بر ساختار نظام بینالملل است که حتی به قوانین و ادعاهای حقوق بشری خود نیز پایبند نبوده و منافع فردی خویش را به جان میلیونها انسان ترجیح میدهند.