در صورتی که تورم تک رقمی میداشتیم و بانکها نیز مجبور به پرداخت سودهای بالا به مردم نبودند و سود واقعی به مردم میدادند ونظام بانکی نیز بنگاه داری نمیکرد و از بنگاههای تولیدی با اعطای تسهیلات و تامین مالی حمایت به عمل میآورد قطعا مردم به جای خرید ارز وطلا وحبس داراییها در منزل سرمایه گذاری در اقتصاد را انتخاب میکردند.
پایگاه خبری تحلیلی بصیرت در خصوص موضوع چرایی باز شدن زمینهها برای دلالی در بازارهایی، چون ارز و طلا حتی توسط مردم عادی و دارندگان پساندازهای خُرد به ما گفت: در رسانههای مختلف بارها در این باره گفته شده که با برخی ابزارها و سیاستگذاریها میتوان از بازار ارز از اثر التهابآفرین سفتهبازی و دلالی در بازار ارز جلوگیری کرد و اینکه در سایر کشورهای دنیا؛ بخصوص کشورهایی که تورم بسیار پایینی دارند کسی نمیتواند ارز و طلا خریداری و در گاوصندوق منزلش نگاهداری کند، زیرا مشمول پرداخت مالیاتهای سنگین میشود، اما بدین موضوع اشاره نشده چرا در ایران موضوع سفتهٰبازی و دلالی ارز و طلا حتی ملک و خودرو به شکل کنونی گسترده شده است؟
وی در این باره خاطر نشان کرد: از سوی دیگر اصولا دولتمردان اینگونه عنوان میکنند که خریداران ارز و طلا به دنبال کسب سود وارد این بازارها میشوند، شاید در ابتدای امر و در نگاه اول این نظریه درست باشد، اما واقعیت این است که سودی از دلالی به آن شکل بخصوص در سرمایههای خرد کسب نمیشود، زیرا گران شدن ارز به معنای سود کردن مردم نیست، بلکه باید به این سوال، پاسخ داد چرا مردم وارد این حیطه شدهاند و سرمایههای خود را تبدیل به طلا و ارز میکنند و وارد سرمایهگذاری در بخشهای مولد اقتصادی نمیشوند؟ پاسخ روشن است، زیرا مردم برای حفظ ارزش پول خود ارز میخرند در حالی که اگر ارزش ریال حفظ شود بیشک دیگر مردم به خرید دلار یا سایر ارزهای خارجی فکر نمیکنند.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی معتقد است: اینکه مردم برای حفظ ارزش پول خود ارز خارجی یا طلا میخرند ناشی از تورم و شرایط ایجاد شدهای است که خواسته یا ناخواسته مردم را به این سمت و سو سوق داده تا برای در امان ماندن ارزش پول خود اقدام به خرید ارز و طلا کنند. یعنی دیگر چارهای برای حفظ ارزش پول مردم که به سختی کسب میشود جز خرید ارز و طلا که با نرخ تورم دچار تکانههای قیمتی میشود باقی نمانده است پس باید گفت مردم از این روال سودی نمیبرند بلکه مترصد آن هستند تا هرگونه شده زیان ناشی از کاهش ارزش پول ملی را به حداقلترین میزان ممکن برسانند.
مرتضی عزتی اقتصاددان و تحلیلگر اقتصادی معتقد است: در صورتی که تورم تک رقمی میداشتیم و بانکها نیز مجبور به پرداخت سودهای بالا به مردم نبودند و سود واقعی به مردم میدادند و نظام بانکی نیز بنگاهداری نمیکرد و از بنگاههای تولیدی با اعطای تسهیلات و تامین مالی حمایت به عمل میآورد قطعا مردم به جای خرید ارز و طلا و حبس داراییها در منزل سرمایهگذاری در اقتصاد را انتخاب میکردند، اما متاسفانه سالهاست چازهای برای جبران کاهش ارزش پول ملی جز با خرید ارز و طلا برای مردم باقی نمانده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و استاد اقتصاد تاکید نمود: هیچ کسی ازخرید ارز و طلا سود نمیبرد، بلکه میزان زیان مردم کمتر از زمانی میشود که پول ملی در دست آنها باشد. بنده بر این باورم دولتی که خود تورم ایجاد کرده و قادر به کنترل و کاهش نرخ تورم نیست نباید از مردم مالیاتی بابت تلاش آنها برای کاهش ارزش پول ملی دریافت کند، زیرا فردی که پسانداز ریالی دارد مدام در حال ضرر دادن و زیان دیدن و از دست رفتن ارزش پول خود است، زیرا دولت نتوانسته ارزش پول ملی را حفظ کند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: دولتی که نتوانسته نرخ تورم ۴۰، ۵۰ درصدی را کاهش و تک رقمی کند و با سیاستگذاریهای اشتباه بعضا نرخ تورم و گرانیها را تشدید میکند نباید از مردم مالیاتهای سنگین بگیرد، زیرا تورم خود نوعی مالیات است که از مردم به انحاء مختلف اخذ میشود.
عزتی افزود: در بهترین شرایط اگر بانک سود ۳۰ درصدی به مردم بدهد در تورمهای بالای ۴۰ درصدی مردم زیان میکنند در حالی که خرید طلا و ارز کمتر پول مردم را دچار زیان میکند پس اینجا انگشت اتهام متوجه دولتهاست که نتوانستهاند ارزش پول ملی را حفظ کنند لذا مردم برای فرار از زیان سیاستها و تصمیمگیریها و اداره نادرست اقتصاد کشور که موجب کاهش ارزش پول میشود به سمت خرید ارز و طلا حرکت میکنند.