«حسین راغفر» استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا در گفتوگو با «صبح صادق» در خصوص راهبردهای حین و بعد از جنگ در حوزه مدیریت اقتصادی گفت: «در این موضوع شکی نیست که مشکلات مرتبط به جنگ تحمیلی رژیم صهیونی که هنوز خاتمه نیافته است. اما مهمتر از این موضوع حفظ انسجام داخلی است که با چالشهای بهجا مانده از مدیریت غلط اقتصادی دهههای گذشته میتواند ما را وارد چالشهای جدی دیگری کند که بسیار خطرناک است. در واقع بهنظر میرسد این چالشها از خود جنگ خطرناکتر باشند.»
وی در این باره بیان داشت: «در صورتیکه اقتصاد بهسرعت ترمیم و مدیریت نشود بعد از این شاهد اعتراضات داخلی خواهیم بود. زیرا قربانیان نظام اقتصادی به عدم تأمین معاش خود معترض میشوند؛ بنابراین در کنار چالش نظامی و سیاسی در حوزه اقتصادی نیز حاکمیت با معضلات بسیار جدی روبهرو میشود. از اینرو دولت و حاکمیت هر چه زودتر باید سیستم حمایتی فوری را برای حمایت از دهکهای آسیبپذیر جامعه در نظر بگیرد.»
این کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی افزود: «حاکمیت باید هزینه حمایت از مردم را در حوزه اقتصادی بپردازد. زیرا هر هزینهای که بابت این موضوع، یعنی حمایتهای اقتصادی بپردازد به مراتب کمتر از هزینههایی خواهد بود که در آینده ممکن است در حوزه سیاسی و اعتراضات بپردازد؛ بنابراین در امر حمایت از مردم و اصلاحات اساسی در عرصه اقتصاد نباید کمکاری صورت بگیرد. زیرا هرگونه کمکاری میتواند پیامدهای بعدی مخربی برای کشور و حاکمیت بهدنبال داشته باشد.»
راغفر یادآور شد: «در صورت عدم حمایت از اقشار ضعیف جامعه شاهد آشوبهای شهری خواهیم بود، یعنی آنچه اسرائیل دنبال کرد و محقق نشد اینگونه انجام میگیرد، پس دولت باید از شعارها و دستورات اقتصادی غربگرایانی که نظرات و ایدههای آنها اقتصاد کشور را به این مرحله رسانده است، دوری کنند.»
وی افزود: «در دوران کرونا حتی در اقتصادی مانند آمریکا نیز بهدلیل آسیبهایی که به بسیاری از مشاغل وارد شد، دولت از اقشار ضعیف جامعه حمایت کرد. اما مشخص نیست چرا غربگرایان در ایران، دولت را به عدم حمایت از مردم تشویق میکنند آیا غیر از خیانت سخنی دیگر در اینباره میتوان گفت؟ از اینرو در وضعیت کنونی یکی از اقدامات فوری که حاکمیت باید انجام دهد، حمایت از عموم مردم بهخصوص افراد زیر خط فقر است. کمک به مشاغل ولو بهصورت یارانه باید انجام شود. اینکه چگونه، به چه مقدار به چه کسانی یارانه بدهد و چگونه از بنگاههای اقتصادی برای جلوگیری از عدم تعدیل نیرو و بیکار نشدن کارگران حمایت کند، نسخههایی دارد که میتوان به دولت ارائه داد. بیتردید بنگاههایی که طی روزهای جنگ تعطیل شدند هزینههایشان افزایش یافته و حتی ممکن است کارگران را اخراج کنند؛ بنابراین دولت هرچه سریعتر باید به آنها یارانههایی در دستمزد بدهد تا این یارانه دستمزد کمکی در راستای آرامش فکری قربانیان اقتصاد باشد. اقتصادی که طی دهههای گذشته عدهای با تکیه بر تفکرات غربگرایانه اقتصادی و با فریب و دروغ، ذهن مسئولان را از مفاهیم پوچ و اشتباهی پر کردهاند که به زیان عموم مردم تمام شده است.»
این استاد اقتصاد معتقد است: «این گروه از افراد با بیان عباراتی، چون اقتصاد دستوری و حمایت از مردم و... سعی کردند اینگونه نشان دهند که سیاستهای نظارتی و حمایتی موجود دلیل مشکلات اقتصادی ماست و تمام اینها باید برچیده شود. در حالیکه دولتها در هیچ کجای دنیا در چنین مواقعی از چنین توهماتی استقبال نکردهاند و شاهد چنین پدیدهای نبودیم، اما متأسفانه در ایران گاها توانستهاند مغز بسیاری از مسئولان کشور را با این شعارهای دروغین فریب دهند و ذهن مسئولان را منحرف کنند و راه را بر توسعه اشتغال و بخش تولید ببندند.»
این عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا افزود: «آنچه بر سر اقتصاد ما آمده فاجعهای بزرگ است؛ بنابراین دولت، حاکمیت و کسانیکه دلشان برای این کشور میسوزد باید متوجه شوند که این شعارها فقط فریب است؛ بنابراین باید دست از اجرای شعارهای توخالی و ادامه سیاستهای غلط اقتصادی طی دهههای گذشته بردارند. زیرا دشمن بهواسطه مشکلاتهای اصلی اقتصادی ما به کشور طمع کرد و فرصت یافت تا با تطمیع جاسوسان زمینههای اجرای اقدامات خود را در میانمدت عملیاتی کند.»
این استاد اقتصاد خاطرنشان کرد: «برای عبور از شرایط اقتصادی پیش رو باید به تجارب موفق رو کرد. در ایران و جهان دو تجربه موفق وجود دارد بهنحوی که میتوان گفت، موفقترین الگوی توسعه در تمام تاریخ توسعه کشورهای جهان به چین تعلق دارد که درظرف ۳۵ سال گذشته از یک کشور عقب افتاده به یک ابرقدرت جهانی دربخش تولید تبدیل شده است. پس باید این الگو را مد نظرقرار داد، زیرا چینیها با توسل به این الگو نهتنها مشکلات اقتصادی کشورشان را برطرف کردند، بلکه دستاوردهای جهانی و اقتصادی بزرگی را برای کشورشان به ارمغان آورند.»
وی در ادامه به سیاستهای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اشاره کرد و گفت: «اجرای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی باید جدی گرفته شود. در دهه اول انقلاب با یک معجزه اقتصادی در مقایسه با آنچه که امروزه اتفاق افتاد، مواجه هستیم آموزشوپرورش و آموزش عالی، خدمات سلامت رایگان، ساختوساز مسکن برای گروههای مختلف طبقات متوسط جامعه اجرا شد؛ لذا این موارد باید اجرا شود تا مردم تحت حمایت قرار بگیرند.»
راغفر توضیح داد: «بیتردید دشمن با توسل به ضعفهای اقتصادی، برنامههایی را برای براندازی جمهوری اسلامی در دستور کار دارد؛ بنابراین مشخص است اقدامات اشتباهی که در حوزه اقتصاد در دولتهای ما رخ میدهد، کار یکی دو سال نیست و به همان سیاستهای اقتصادی اعمال شده در کشور بعد از دفاع مقدس مربوط است، سیاستهایی که منجر شد با شعارهای توخالی و وعده توسعه و رونق اقتصادی امروز به این وضعیتی که در اقتصاد شاهد آن هستیم برسیم؛ بنابراین انچه که اتفاق افتاده برنامهریزی ۳۷ سال گذشته بعد از جنگ تحمیلی است که همه تعهدات قانون اساسی نسبت به مردم کنار گذاشته شد، بانکها خصوصی شد بهدنبال آن معادن و صنایع بزرگ خصوصی شدند و زمینه برای بروز و رشد نابرابریهای ناموجه فراهم شد.»
این کارشناس وتحلیلگر اقتصادی بیان داشت: «سیاستهای غلط اقتصادی سبب شکنندگی و آسیبپذیری جامعه شد. امروز براساس آمارهای رسمی یک سوم مردم کشور زیر خط فقر هستند. بین چهار تا هفت میلیون نفر از مردم قادر به تأمین قوت روز خود نیستند، یعنی با مشکلات معیشتی مواجه هستند. طبیعی است اولین خاکریزی که توسط طمع خارجیها تصرف میشود، حوزه اقتصادی است. از این جهت حاکمیت باید برای عبور از اینشرایط اقدامات اساسی را در دستور کار قرار دهد.»