صفحه نخست >>  عمومی >> ویژه ها
تاریخ انتشار : ۲۴ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۸:۰۱  ، 
کد خبر : ۳۸۰۱۰۰

پیوند تعرفه، دلار و ریال

اگر تورم بالا برود (سناریوی محتمل‌تر)، فدرال رزرو احتمالاً نرخ بهره را افزایش می‌دهد و دلار جهانی قوی‌تر می‌شود
پایگاه بصیرت / علی محمدی
با اجرای تعرفه‌های ترامپ، تورم تولیدکننده در آمریکا شتاب گرفته. تعرفه‌ها یک شوک هزینه‌ای به بنگاه‌ها وارد می‌کنند؛ هزینه نهاده‌ها بالا می‌رود و فشار قیمتی در زنجیره تولید تقویت می‌شود. در سه تا چهار ماه اخیر، شاخص تولیدکننده رشد زیادی داشته، اما تورم مصرف‌کننده هنوز واکنش کامل نشان نداده. این یعنی مرحله اول — فشار بر تولید — کامل شده و مرحله دوم — انتقال به مصرف‌کننده — در راه است. به‌احتمال زیاد، CPI نیز به‌زودی هم‌مسیر با PPI بالا می‌رود. نکته مهم اینکه سیاست‌های تعرفه‌ای زمانی موفق خواهند شد که قیمت انرژی، در آمریکا مقرون‌ به‌صرفه باشد؛ لذا ترامپ تلاش می‌کند قیمت نفت متعادل باشد.
اگر تورم بالا برود (سناریوی محتمل‌تر)، فدرال رزرو احتمالاً نرخ بهره را افزایش می‌دهد و دلار جهانی قوی‌تر می‌شود. دلار قوی معمولاً قیمت طلا و انس جهانی را پایین می‌آورد و در ایران باعث گرانی دلار، فشار بر ریال و کاهش درآمد ارزی از کالا‌های پایه می‌شود. البته در شرایط فعلی که فروش نفت ایران به اراده سیاسی چین وابسته است، تغییرات دلار جهانی مستقیماً صادرات نفت را کم نمی‌کند، اما می‌تواند فرصت یا تهدیدی برای صادرات غیرنفتی باشد. در بازار داخلی نیز این نوسانات معمولاً بر انتظارات و قیمت‌ها اثر روانی می‌گذارد.
اما اگر تورم آمریکا کنترل و تعرفه‌ها موفق شوند، فدرال رزرو می‌تواند نرخ بهره را کاهش دهد و دلار جهانی تضعیف شود. دلار ضعیف معمولاً قیمت طلا و انس جهانی را بالا می‌برد و برای ایران فشار ارزی کمتری ایجاد می‌کند، به‌ویژه اگر قیمت نفت هم رشد کند.

پیوند تعرفه، دلار و ریال

برچسب ها: اقتصاد ، تعرفه ، دلار ، ریال ، بصیرت
نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات