
گروه سیاسی: معاون هماهنگ کننده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا در خصوص شکلگیری این قرارگاه گفت: قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا که معروف به قرب است متشکل از نیروهای مجرب و متخصصی است که در طول جنگ تحمیلی مهندسی دفاع مقدس را در میدان جنگ به عهده داشتند و از امکانات مازاد سپاه بعد از جنگ برای بازسازی و آبادانی کشور فعال شدند.
وی افزود: این قرارگاه به دنبال ارتفاع دانش فنی پرسنل متخصص سپاه، بهینهسازی تجهیزات مهندسی، کمک به دولت جمهوری اسلامی و انجام پروژههای بزرگ که پیمانکاران دیگر نسبت به حضور در آن تمایل کمتری دارند، است.
سردار خدابخشی با اشاره به برخی از فعالیتهای این قرارگاه تاکید کرد. این قرارگاه در زمینههای مختلف عمرانی، صنعتی و نفتی در حال فعالیت است. وی افزود: قرارگاه سازندگی در زمینه خطوط انتقال، احداث تونل، ساخت بنادر و راهسازی بالاخص راههای فرعی روستاهای صعبالعبور که اغلب پیمانکاران از ورود به چنین پروژههایی سرباز میزنند نیز فعالیتهای بسیاری داشته است. معاون هماهنگ کننده قرارگاه خاتمالانبیا اضافه کرد: هم اکنون این قرارگاه بیش از 400 پروژه اقتصادی در زمینههای سدسازی، راه، تونل، خط انتقال و ساختمان را در دست اجرا داشته و در عسلویه به عنوان منطقه اقتصادی فعال پروژههای بسیاری را در دست احداث داریم.
وی در ادامه گفت: در زمینههای نفتی نیز هم اکنون برای نخستین بار در کشور ساخت مخازنی بزرگ از 500 هزار بشکهای تا یک میلیون بشکهای را در استانهای مختلف در دست داریم.
سردار خدابخشی با توضیح بیشتر درباره ساخت مخزن یک میلیون بشکهای گفت: این مخزن برای نخستین بار به صورت ای.پی.سی. طراحی، مهندسی و ساخته شد و بین شرکتهای مختلفی که در کنار جزیره خارک در کنار ما بودند به گفته مسوولین پایانههای نفتی شرکت نفت قرارگاه خاتمالانبیا به لحاظ سرعت و کیفیت رتبه اول را بین تمامی پیمانکاران کسب کرد.
وی در توضیح پروژههای بزرگ دیگر تصریح کرد: آبگیر فاز یک و دو پارس جنوبی را توانستیم خیلی زودتر از زمانبری با کیفیت بالا انجام دهیم و حتی در جریان ساخت این آبگیر برای نخستین بار فیلترهایی ساختیم که مورد تایید شرکت نفت نیز بود.
معاون هماهنگ کننده قرارگاه خاتمالانبیا در پاسخ به این سوال که نحوه نظارت بر عملکرد این قرارگاه چگونه است گفت: الحمدلله نیروهای قرارگاه خاتم نیروهایی متدین، مخلص و متخصص هستند که چندین سال سابقه خوبی در زمینههای مهندسی دارند. آن زمانی که جنگ تحمیلی بود اینها در زمینههای مختلف مثل ساخت خاکریز، تونل و ... فعالیت میکردند امروز نیز در پروژههای بزرگی مثل ساخت سد کرخه و گتوند وارد شدهاند.
وی افزود: سیستم به همین لحاظ بسیار سالم بوده و کنترلهای خوبی نیز بر عملکردهای وجود دارد. یک موسسه به نام «حسان» سیستم حسابرسی ما را انجام میدهد و مرتب بر و حسابهای شرکت نظارت دارد سالی یک بار هم مجمع قربهای ما برگزار شده و سود و زیان آنها مورد بررسی قرار میگیرد.
سردار خدابخشی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما مبنی بر این که نحوی ورود قرارگاه به پروژهها چگونه است، گفت: از قرارگاه خاتمالانبیا به صورت مناقصه در پروژههای دولتی استفاده میشود. ما طبق روال معمول در کشور اسناد مناقصهها را خریداری کرده و در آنها شرکت اسناد مناقصهها را خریداری کرده و در آنها شرکت میکنیم و در صورت برنده شدن وارد اجرای پروژه میشویم.
وی افزود: ما کمیسیونهایی داریم که کار کارشناسی بر روی قیمت پروژهها انجام داده و بر اساس آن کارشناسیها ما پیشنهاد خود را ارایه کرده و در قالب مناقصه ظاهر میشویم. اگر برنده شدیم پروژه را میگیریم در بسیاری از پروژهها ما برنده نمیشویم.
سردار خدابخشی افزود: در صورتی که برنده مناقصهای شدیم کمیسیونی تحت عنوان تشخیص توان پروژه را به زیر مجموعهای از قرارگاه میفرستد که آن پروژه را به لحاظ نیروی انسانی و تجهیزات اجرا کند به همین دلیل هم از 400 پروژه انجام شده تاکنون یک پروژه بحرانی و یا پروژه خلع ید شده نداشتهایم.
وی اضافه کرد: اغلب کارفرماها به لحاظ فعالیت و توانی که قرارگاه خاتم برای پروژهها میگذارند راضی هستند. آنها از قرارگاه خاتم به عنوان یک پیمانکاری اقتصادی قوی یاد کرده و نحوه عملکرد آن را مطلوب میدانند.
معاون هماهنگ کننده قرارگاه خاتمالانبیا گفت: بسیاری از شرکتهایی که در پروژههای اقتصادی وارد میشوند به خاطر سوددهی بیشتر کار را با مشکلات زیادی مثل تاخیر و عدم کیفیت اجرا میکنند ولی از آن جایی که انگیزه قرارگاه کمک به دولت و نظام جمهوری اسلامی و در نهایت خدمت به کشور است، خیلی به دنبال سود و پول نبوده و در حقیقت این کار را وظیفه ذاتی خود میداند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا به خاطر دولتی بودن شما اولویتی در مناقصهها برای شما قائل نمیشوند، گفت: ما به عنوان قرارگاه خاتم دولتی هستیم ولی در ورود مناقصهها دقیقاً مثل پیمانکاران خصوصی با ما برخورد میشود گاهی اوقات حتی آنها اولویتی نیز دارند و آن این که اموال آنها قابل ترهین است برای ضمانتنامه از این اموال استفاده میکنند ولی به دلیل دولتی بودن اموال ما نمیتوانیم از چنین امتیازی استفاده کنیم.
خدابخشی افزود: تسهیلاتی که بانکها به بخش خصوصی میدهند به ما چنین وامهایی تعلق نمیگیرد این هم یکی از محدودیتهای ما محسوب میشود. وی تاکید کرد: محدودیتهای ما برای ورود به یک پروژه بسیار بیشتر از بخش خصوصی است. در یک پروژه به جای این که اموار را ترهین کنیم باید پول نقد بگذاریم جریانی که گفتید برعکس است. خدابخشی با بیان این که بسیاری این گفته شما را با بحث رانت مطرح میکنند گفت: کدام رانت به ما داده میشود ما حتی پروژههایی را در داخل ساختار سپاه پاسداران داریم که اسناد مناقصه را مثل بخش خصوصی خریداری کردهایم، کارشناسی کردهایم و ارایه دادهایم ولی از آن جایی که قیمت پیشنهادی ما بالاتر بوده موفق نشدهایم دادهاند به کسی که برنده شده است.
وی تاکید کرد: ما یک رقابت تنگاتنگ با بخش خصوصی برای گرفتن پروژههای مختلف داریم و تنها ملاک انتخاب ما برنده شدن در مناقصههاست.
سردار خدابخشی به این سوال خبرنگار جوان که آیا برآوردی از نحوه اجرای پروژهها توسط قرارگاه خاتمالانبیا و شرکتها و پیمانکاران خارجی نیز انجام شده است یا نه چنین پاسخ گفت: ما در پروژه اسکله پارس جنوبی که بزرگترین بندر صادرات مواد پتروشیمی است در یک مناقصه بینالمللی برنده شدیم. در مقایسه زمانی این پروژه یک سال زودتر از زمانبندی در حال تحویل بوده و در بحث صرفه اقتصادی حدود 45 تا 48 درصد پایینتر از قیمت شرکتهای خارجی تمام شده است. حتی تغییراتی در پروژه به وجود آمد که در جهت توسعه بود و ارقام هزینه کرد را بالا میبرد ولی ما توانستیم با این تغییرات حدود 48 درصد پایینتر از دیگر شرکتها این طرح را اجرا کنیم.
وی افزود: از بابت کیفیت کار نیز باید گفت که مسوولین پتروشیمی رضایت کامل داشته و کارکردها را در همه جا تبلیغ میکنند.
معاون هماهنگ کننده قرارگاه خاتمالانبیا با بیان این که در ابتدای پروژه مسوولین پتروشیمی بر شریک خارجی قرارگاه خاتم تاکید میکردند گفت: وقتی پس از پیشرفت کار دیدند که ما میتوانیم به تنهایی پروژه را اجرا کنیم خوشحال شده و از قرارگاه خاتم به عنوان یک توان فنی و تخصصی قوی تعریف کرده و میکنند.
خدابخشی در خصوص دیگر پروژهها نیز گفت: پروژههای دیگری هم داشتهایم که در مناقصههای مختلف برنده شدیم و با افتخار میگویم که با زمان کمتر، با صرفه اقتصادی بیشتر و با کیفیت بالاتر اجرا کردهایم وی در پاسخ به این سوال که آیا در جریان اجرای پروژهها موفقیتهای جانبی نیز داشتهاید گفت: یکی از موفقیتهای مهم قرارگاه خاتم این است که توانسته است در طول این مدت پیمانکاران خصوصی خوبی تربیت کند. این پیمانکاران توانستهاند در داخل کشور رقیب ما شوند هماکنون در بسیاری از مناقصهها ملاحظه میکنیم که برخی از پیمانکارانی که به لحاظ ضعف توان با قرارگاه خاتم کار میکردند، با ایجاد امکانات، به کارگیری نیروی متخصص و گرفتن رتبه برخی از مناقصههای مشترک میان ما و آنها توانستهاند برنده شوند.
سردار خدابخشی افزود: این پیمانکاران در حوزههای مختلف تخصصی، فنی و عمرانی بوده و برای قرارگاه خاتمالانبیا یک افتخار محسوب میشوند. وی در پایان این گفتوگو اظهار امیدواری کرد که این پیمانکاران با قوت هرچه تمامتر به کار خود ادامه دهند و گفت رقبای خوب باعث ارتقای سطح کمی و کیفی پروژههای عمرانی در کشور میشوند و هدف ما محقق میشود. و ما هیچ هدفی جز خدمت به کشور، کمک به دولت و تقویت نظام جمهوری اسلامی نداریم.