
سرمقاله
تغییر در میدان نبرد نتیجه تغییر در عرصه تبلیغ
سیدحسن نصرالله(حفظهاللهتعالی) دبیرکل حزبالله لبنان، شب گذشته در آیین پانزدهمین سال پیروزی بر ارتش رژیم کودککش صهیونیستی و بیرونراندن آنها از جنوب لبنان درباره خطر گروههای تکفیری هشدار داد و گفت: «امروز تاریخ بار دیگر تکرار میشود با عناوینی جدید و اسامی تازه. پروژهای کشورهای منطقه و ملتها و ارتشهای منطقه را تهدید میکند، این پروژه، پروژه تکفیری وحشی است. اگر بخواهیم برای نمونه این پروژه را بررسی کنیم، نمونه بارز آن داعش است. ما امروز در برابر پروژهای قرار داریم که بر روی زمین به حرکت درمیآید و درخصوص قصد و نیت صحبت نمیکنیم، این پروژه خونریزی و قتلعام میکند و سر میبرد، سرقت میکند و وحشیگریهای خود را در قبال تمدن و بشریت نشان میدهد».
تفاوت هشداری نهفته در سخنان سیدحسن نصرالله، با هشدار بسیاری از افراد دیگر در این است که سیدحسن نصرالله و نیروهایش مستقیم با نیروهای داعش و نیروهای النصره که به داعش شباهت دارد، درگیر هستند و حضور وی در منطقهای که در آن دیدگاههای مختلفی درباره داعش و النصره وجود دارد، اهمیت گفتههای وی را افزایش میدهد و پررنگی تهدید این گروههای ضدبشری تکفیری را بیشتر آشکار میکند. از سخنان وی برمیآید که در آن منطقه، برخی در انتظار پیروزی داعش و النصره هستند و بهگمان خود نجاتشان را در پیروزی آنها میبینند و برخی نیز چون بودن و نبودن داعش برایشان مهم نیست، غافل از خطر بزرگی که تهدیدشان میکند، بیتفاوت هستند و گروهی نیز وجود دارند که با وقوف بر خطر جدی گروههای تکفیری، آماده مقابله با آنها هستند. یکی از نتایج مهم تشریح وضعیت فوق این است که بخش رسانهای داعش به نحوی عمل کرده که با وجود رفتارهای وحشیانهاش هنوز درباره آن انزجار کامل شکل نگرفته است؛ از اینرو لازم است رسانههای منطقه بیشتر به این مسئله بپردازند تا با آشکارساختن بیش از پیش ددمنشیهای داعش، این وضعیت را تغییر دهند که نتیجه آن میتواند صحنههای نبرد را نیز تغییر دهد. انشاءالله
ترجمه
اختلاف کردها درباره ریاست آینده اقلیم کردستان
گروه ترجمه- پایگاه اینترنتی المانیتور 24 می 2015 (۳ خرداد) در مقالهای به اختلافهای کردهای عراق درباره ریاست اقلیم کردستان پرداخت و نوشت: به موازات نزدیکشدن پایان دوران ریاست مسعود بارزانی بر اقلیم کردستان، مسئله انتقال قدرت سبب اختلاف احزاب سیاسی کُردی شده و این تهدید وجود دارد که منطقه کردستان عراق در میانه جنگ علیه دولت اسلامی (داعش) بیثبات شود. بارزانی، ده سال رئیس اقلیم کردستان عراق بوده است. هنگامی که دوره ریاست وی در ژوئن 2013، روبه پایان قرار گرفت، حزب دموکراتیک کردستان و متحد سابقش، اتحادیه میهنی کردستان (با رهبری جلال طالبانی) توافق کردند که ریاست وی با موافقت پارلمان برای دو سال تمدید شود. پیشنهادهای قانونی در ژوئن 2013، بهمنظور تمدید دوره ریاست بارزانی بهطور صریح بیان میکند که دوره ریاست بیش از دو سال تمدید نخواهد شد.
در ادامه مقاله آمده است: این دوره دو ساله، 19 آگوست به پایان خواهد رسید. با وجود این، درست سه ماه پیش از پایان دوره بارزانی، هنوز پیشرفتی در زمینه نحوه حلّوفصل این تنگنای سیاسی و قانونی یا انتقال قدرت و ریاست آینده اقلیم حاصل نشده است. ریاست فراکسیون اتحادیه میهنی کردستان در پارلمان کردستان میگوید: «از نظر ما، بارزانی دیگر حق حفظ ریاست اقلیم کردستان را ندارد... برای ماندن وی در قدرت باید قانون ریاست اصلاح شود که این مسئله ناممکن است». در حال حاضر، احزاب کردی تلاش میکنند، بحران ناشی از این مسئله را در زمانیکه جنوب و غرب اقلیم کردستان درگیر جنگ است، مهار کنند. مطابق قانون ریاست اقلیم کردستان عراق که سال 2005 به تصویب رسید، اگر کرسی ریاست خالی بماند، رئیس پارلمان باید وظایف رئیس اقلیم کردستان را برعهده بگیرد و رئیس جدید اقلیم نیز باید طی 60 روز انتخاب شود. درباره مسئله ریاست اقلیم باید به ماهیت نظام سیاسی اقلیم کردستان پرداخت و اینکه آیا بارزانی میتواند پس از دَه سال بر مسند خود باقی بماند یا خیر!
در پایان مقاله آمده است: اوایل ماه جاری بارزانی گفت، به تصمیم پارلمان و احزاب سیاسی احترام خواهد گذاشت. سایر احزاب نیز تمایل خود را برای چالشسازی علیه بارزانی از طریق معرفی نامزدهای احتمالی بیان نکردهاند. در حال حاضر، ریاست اقلیم مقام عالی و رئیس اقلیم قدرتمندترین فرد در کردستان عراق است. بسیاری استدلال میکنند، با توجه به چشمانداز سیاسی متنوع کردستان که در آن هیچ نیرویی اکثریت قاطع را برای تشکیل دولت ندارد، نظامی با ریاست قدرتمند موفق نخواهد بود. به موازات بحثهای احزاب درباره مسئله ریاست اقلیم کردستان عراق، پارلمان کمیتهای بهمنظور اصلاح پیشنویس قانون اساسی اقلیم کردستان که در سال 2009 تصویب شد، تشکیل داده است. یکی از مسائل مهم مورد اختلاف در این پیشنویس، میزان قدرت رئیس اقلیم در مقابل پارلمان یا نخستوزیر است. به نظر میرسد، به دلیل وجود بحرانهای منطقهای، بهویژه ازسوی دولت اسلامی (داعش) ممکن است بهمنظور جلوگیری از بحران بر سر قدرت در اقلیم کردستان مصالحهای صورت گیرد، البته باید گفت که تنشهای داخلی میان کردها در گذشته نیز همواره وجود داشته است.
اخبار
غربیها هم معتقدند سیاست خارجی جای آرمان است
سعید جلیلی در دانشگاه امیرکبیر گفت: کسانی که میگویند سیاست خارجی جای آرمان نیست و جای واقعیت است، باید بدانند همین کسانی که این افراد، آنان را پدر اندیشه معرفی میکنند، بر این عقیده هستند که سیاست خارجی جای آرمان است. در سند راهبردی آمریکا در سال 2015 آمده است، اقدامات آنان مطابق ارزشهایشان و ارزشهای آنان منبع قدرتشان است. حال برخی شبهاتی را مطرح میکنند و در خصوص ایدئولوژیزدایی و ارزشزدایی از سیاست خارجی ما سخن میگویند. نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی در ادامه تصریح کرد: ما باید بدانیم کدام بخش از مشکلاتمان بهسبب آرمانهایمان و کدام بخش از آن بهدلیل ضعفهایمان است. بیشتر موفقیتهای ما در 36 سال گذشته، بهدلیل ایستادگی ما برای رسیدن به آرمانهایمان بوده است. بهعبارتی، هرچه از آرمانهایمان فاصله گرفتیم، مشکلاتی برایمان بهوجود آمد.
اخبار و تحلیلها: عمل منطقی، یعنی عمل در راستای آرمان و عمل بدون منطق، یعنی هرج و مرج. سیاست خارجی محل عمل بیمنطق نیست و چون در جایگاه تأمین منافع یک ملت است، الزاماً باید تابع یک آرمان ملی قرار گیرد و براساس آن عمل کند.
اخبار کوتاه
* «بیژن حاج محمدرضا» رئیس انجمن جایگاهداران سوخت با اعتراض به عملکرد دولت گفته است: ما مجبور شدیم به مردم دروغ بگوییم. وی در مصاحبه در اینباره میگوید: در یکی از جایگاههای سوخت مردم منتظر واریز سهمیه بودند تا بنزین بزنند، ساعت از ١٢ گذشت و این اتفاق نیفتاد، باور میکنید برخی از بلاتکلیفی آنقدر عصبانی شدند که میخواستند با کارگران جایگاهها درگیر شوند. ما هم به دروغ گفتیم که اشکال نرمافزاری است و مشکل بهزودی حل میشود! او با اشاره به اینکه بهتر بود، دولت حداقل متولیان توزیع بنزین را در جریان تصمیمات جدید خود قرار میداد، گفت: نامهای به آقای زنگنه نوشتیم و اعتراض خود را به واریز نکردن بنزین سهمیهای بدون اطلاعدادن به جایگاهداران ابراز کردیم.
* روزنامه رسالت در واکنش به گفتوگوی مرعشی با روزنامه شرق که گفته است: «بنویسید تا فردای انتخابات حرفم سند باشد؛ حتی یک کرسی به احمدینژادیها نمیرسد»، نوشت: آیا او علم غیب دارد؟! باید ارتباط او را با غیبگوها و... رصد کرد و دید از کجا سر درمیآورد. یا اینکه با مکانیزمهایی که بر اثر تغییرات وسیعی در وزارت کشور رخ داده و عهد و پیمانی که کارگزاران با هم بستهاند که حتی یک احمدینژادی را به مجلس راه ندهند، آشنایی دارد. در هر دو صورت باید توضیح بیشتری به مردم بدهد که این وسط، حقالناس و رأی ملت و دموکراسی چه میشود؟!
* «زهرا حسینی» نویسنده کتاب «دا» همزمان با سالروز پیروزی خرمشهر، در همایش تجلیل از زنان مقاومت و در شهری که روایت مقاومت و ایستادگیاش را کرده است، حاضر شد؛ اما اینبار هم به شرایط روز اشارهای داشت و از خون دلی گفت که میخوریم. وی ادامه داد: چرا باید به رهبر «چشم» بگوییم؛ ولی کار خود را انجام بدهیم؟ چرا ایشان باید خون دل بخورند و بگویند که اجازه بازرسی را نمیدهند؟ آیا این تدبیر و امید است؟ راوی کتاب دا افزود: دل ما خون است. آیا اینهمه شهید دادیم که به اینجا برسیم؟ نباید اجازه دهیم که خون شهدا با بیتدبیریها پایمال شود.
* «آلگ چواکین» تحلیلگر روس در مسائل بینالملل، در مصاحبه با خبرگزاری «توپوار» ضمن یادآوری سخنان حضرت آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی مبنیبر اینکه تهران مطلقاً اجازه گفتوگو یا بازجویی دانشمندان هستهای ایران را نخواهد داد، اظهار داشت: ایران در حال حاضر قدرت منطقه است. وی تأکید کرد، شکست عربستان در یمن و تحقیرشدن در چشم متحدان خود، بهویژه مأیوسکردن آمریکا، نگرانی ریاض را از اقتدار ایران در منطقه دوچندان کرده است.
* مشتری سیاهپوست رستورانی، واقع در نیواُرلان آمریکا هنگامی که قصد پرداخت صورتحساب غذای خود را داشت، رسیدی با محتوای توهین نژادی دریافت کرد. «لیریکا نویلبرنچ» که در محلی در نزدیکی کافه هاکفین مشغول به کار است، درحالی رسید خود را دریافت کرد که روی آن عبارت توهینآمیزی آمده و زیر آن نوشته شده بود، صددرصد تنفر. تبعیضنژادی، قتل روزانه سیاهپوستان و ایستهای بازرسی ستوهآور در کشوری که ادعای نشر دموکراسی و حقوق بشر را در دنیا دارد، به رویهای عادی تبدیل شده است. بهتازگی، باراک اوباما در مصاحبه با شبکه تلویزیونی BET، تأکید کرده است که «نژادپرستی در جامعه آمریکا ریشه دوانده است».
* «عبدالله العلی» کارشناس امنیت اطلاعات سعودی گفت: گروهی به نام «ارتش الکترونیک یمن» پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه عربستان را هک کرده است. العلی در صفحه توئیتر خود، هکشدن پایگاه وزارت خارجه عربستان را «گسترده» توصیف کرد و نوشت: گروه ارتش الکترونیک یمن هم پایگاه اینترنتی وزارت امور خارجه و هم پایگاههای کنسولگریهای عربستان را بهصورت گسترده هک کرده است. وی همچنین اعلام کرد، انصارالله حتی پایگاههای اینترنتی شاهزادگان و سفیران عربستان را نیز هک کردهاند که در قبال این فاجعه نباید سکوت کرد. یمنیها پس از هککردن پایگاه اینترنتی وزارت خارجه عربستان برخی از مدارک محرمانه را فاش کردند. انتشار مدارک محرمانه، سوءنیت حکومت عربستان را در قبال یمن، بهویژه در سال 2014 نشان میدهد.
******************
پیک پژوهشگاه: جلسه شورای پژوهشگاه اسلامی امامصادق(ع) امروز، دوشنبه با حضور نماینده محترم ولیفقیه، حجتالاسلام والمسلمین سعیدی و جانشین وی، دکتر حاجیصادقی و هیئترئیسه نمایندگی درباره پروژههای پژوهشی از جمله سازمان مطلوب برگزار شد. (ارتباط با پژوهشگاه 1000118259)