کارشناس مسائل اقتصادی با تأکید بر اینکه دولت آگاهانه یا ناآگاهانه در زمیننه اقتصادی دست روی دست گذاشته است، گفت: دولت به روشهای احیای تولید عمل نکرد، شرکتهای خارجی هم میخواهند کالاهای روی دست مانده خود را بفروشند.
پایگاه بصیرت: دولت یازدهم اکنون وارد سومین سال از عمر خود شده و همچنان اقتصاد به عنوان اصلیترین موضوع کشور به شمار میرود.
اشتغال، بیکاری، موضوع مسکن و مشکلات دیگر همواره از مطالبات جدی مردم بوده و در این راستا حسن روحانی در وعدههای انتخاباتی خود به حل این مشکل اشاره کرد و البته به تحول در این حوزه در طی 100 روز خبر داد.
دولت یازدهم شاید موضوع سیاستخارجی، به ویژه مذاکرات هستهای و رفع تحریمها را شاهکلید رفع مشکلات اقتصادی میدانست اما اکنون که وارد سومین سال عمر دولت شدهایم حداقل باید جرقه های آن را شاهد باشیم.
با توجه به موضوع مهم اقتصاد ازجمله کارنامه اقتصای دولت، اقتصاد ایران در شرایط پساتحریم، نامه 4 وزیر به رئیسجمهور و رونمایی از بسته اقتصادی دولت بر آن شدیم با ابراهیم رزاقی، اقتصاددان، پژوهشگر و مدرس دانشگاه به گفتوگو بنشینیم.
رزاقی فارغالتحصیل مقطع دکتری در رشته توسعه اقتصادی از فرانسه در سال 1335 است و سابقه تدریس در دانشگاههای مختلف را دارد و هماکنون دانشیار بازنشسته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است؛ آنچه میخوانید مشروح گفتوگوی ما با ابراهیم رزاقی است:
با اینکه در سومین سال از حضور دولت آقای روحانی هستیم و مطالبه مردم همچنان رفع بیکاری و مشکلات اقتصادی است، شما تحقق وعدههای انتخاباتی آقای رئیسجمهور را به ویژه در حوزه اقتصاد چگونه ارزیابی میکنید؟
رزاقی: رؤسای جمهور معمولاً وعدههایی میدهند که برای جلب آرا است و در تمام دنیا هم به همین شکل است؛ البته در کشورهای دیگر رسانهها و نمایندگان از آنها پاسخگویی میخواهند ولی در ایران نمایندگان اندکی هستند که پاسخگویی از دولت بخواهند به ویژه در مسائل اقتصادی.
درواقع در 25 سال گذشته ما سیاستهای تعدیل اقتصادی سرمایهداری را به جای سیاستهایی که در قانون اساسی و اندیشههای امام(ره) راجع به اقتصاد است که مهمترین هدفش استقلال اقتصادی است، پیاده کردهایم.
مقام معظم رهبری نیز که صحبت اقتصاد مقاومتی را مطرح کرده در همین چارچوب است؛ فلسفهای که در قانون اساسی وجود دارد این است که اقتصاد وسیله است نه هدف و در واقع این نگرش انسان را به معنویت نزدیکتر میکند، در حالی که در اقتصاد سرمایهداری سوسیالیستی اقتصاد هدف است.
در 25 سال گذشته سیاستهای تعدیل اقتصادی صندوق بینالمللی پول به جای قانون اساسی و اندیشه های امام اجرا شده است
در طول 25 سال گذشته این اتفاق افتاده بود که ما نفت را بفروشیم و همه چیز را از خارج وارد کنیم که در واقع روز به روز وابستگیمان به خارج بیشتر شده تا جایی که در حال حاضر 60 درصد از مواد غذایی و تقریباً مواد اولیه همه صنایع از خارج وارد میشود و این نشان دهنده اجرای سیاستهای تعدیل اقتصادی صندوق بینالمللی پول است نه قانون اساسی ایران و اندیشههای امام (ره).
معمولاً وقتی رؤسای جمهور جدید میآیند علیه رئیسجمهور قبل صحبت میکنند
آقای روحانی نیز تبلیغات زیادی کرد، معمولاً وقتی رؤسای جمهور جدید میآیند علیه رئیسجمهور قبل صحبت میکنند؛ دولت فعلی اقدامی برای دفاع اقتصادی نکرده چراکه تحریم به معنای یک جنگ اقتصادی است و باید دشمن را شناخت و همه را بسیج کرد.
اینگونه گفته میشد که همه چیز به تحریم وابسته است و فلج کننده به شمار میرود در صورتیکه تحریم فلج کننده نبوده ما میتوانستیم به تولید یارانه بدهیم و خود این یارانه شرایطی به وجود آورد که قیمتها بالا نرود.
اقداماتی مانند واردات و احتکار کالاها، دارو و مواد غذایی اینها خود از عواملی است که دولت باید با آنها مبارزه میکرد چرا که همین احتکار موجب میشود تولید کننده دلال شود اما دولت هیچ اقدامی در این راستا نکرده است از این رو باید گفت دولت روشهای احیای تولید یعنی دادن یارانه لازم را انجام نداد.
از طرف دیگر هم در تمام دنیا منهای چند کشور نفتی درآمد دولت از مالیاتهاست، مالیات مستقیم و غیرمستقیم؛ دولت دلار ارزان هم داده است. 6 ماه پیش 6 میلیون نفر با همین دلار ارزان به ترکیه سفر کردند. اگر مواد غذایی گران شود مشکلات زیادی به وجود میآید اما واردات یک کالای تجملی هیچ تأثیری ندارد.
واردات و دلالی از اشکالات مهم اقتصاد ایران است
واردات و دلالی از اشکالات مهم اقتصاد ایران به شمار میرود، وقتی خود دولت میگوید همه چیز ارزان میشود یعنی دلار ارزان میشود و همه صبر میکنند از دلار ارزانتر استفاده کنند.
«در تمام زمینهها به نوعی باید گفت آگاهانه یا غیرآگاهانه دولت دست روی دست گذاشته و با مشکلات مبارزه نمیکند. ابتدا باید دید مشکلات چیست سپس متناسب با آنها واکنش نشان داد.»
در جنگ اقتصادی به گونهای عمل شده که ایران را به زانو درآورند تا از تمام آرمانهایش بگذرد و تمام آنچه امید در دل دهها میلیون مسلمان به وجود آورده از بین ببرد و با آمریکا تبانی کند.
سؤال اینجاست که چگونه طبقاتی که دچار کمبود قدرت و خرید شدند میتوانند کالاها را بخرند؟ اجاره خانه و قیمت مواد غذایی بالا رفته اما مزد و حقوق پایین است. نباید اینگونه شود که آگاهانه و غیرآگاهانه خطی پیاده شود که پایههای انقلاب صدمه ببینند چرا که این ملت همیشه همراه انقلاب بودند. گویی دولت نمیخواهد با فساد و رشوه خواری مبارزه کند و در واقع تنها حامی ثروتمندان شده است.
شرایط تبدیل نفت خام را داشتیم
تمرکز دولت یازدهم روی موضوع سیاست خارجی و مذاکرات هستهای برای رفع تحریمها از مهمترین موضوعاتی بوده که این دولت آن را پیگیری کرده است شما موضوع پسابرجام و تأثیر رفع تحریمها در اقتصاد ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟
رزاقی: اقتصادی که در گذشته اجرا شده تعدیل اقتصادی بوده که نتیجه آن فراوانی ناشی از واردات است که اگر اینگونه نبود وضع دیگری داشتیم؛ نکته دوم فروش مواد خام بوده است در حالی که شرایط وجود داشت که ما این مواد خام را تبدیل کنیم، نمونهاش این بود که در دوره آقای احمدینژاد گفتند نفت به بنزین تبدیل شود اما در دولت فعلی گفتند آن بنزین کیفیت ندارد در حالی که بنزینی که وارد شد کیفیتش پایینتر از بنزین داخلی بود.
ما به جای دفاع در برابر دشمن، از آنها تقاضا کردیم یا انتظار داریم بیاید مشکلات ما را حل کنید و در واقع کار آنها را تسهیل کردیم، به درستی مسائل کشور را به لحاظ اقتصادی نشناختیم و چنان شیفته سرمایههای اقتصادی لیبرال بودیم که توجه نکردیم آن سیاستها روز به روز فقر را بیشتر و ما را به دشمنان قسم خورده انقلاب وابستهتر میکند.
شرکتهای خارجی میخواهند کالاهایی که روی دستشان مانده بفروشند
این همه امتیاز دادیم حالا قرار است برجام چکار کند شرکتهای خارجی بیایند در ایران چکار کنند؟ میخواهند مشکلات ما را حل کنند یا نه میخواهند مشکلات خود را حل کنند. مشکلشان چیست؟ مواد خام میخواهند و اینکه کالایی که روی دستشان مانده بفروشد، مگر در گذشته خارجیها در اقتصاد ایران همه کاره نبودند و مخصوصاً آمریکاییها چه کردند؟
ما اگر پتروشیمی را تبدیل کنیم میلیونها شغل در ایران به وجود میآید چراکه از بزرگترین صادر کنندگان نفت هستیم اما بنزینمان را از خارج وارد میکنیم.
دولت موظف است ایران را طبق اصل 44 قانون اساسی صنعتی کند و باید پاسخگو باشد، باید نمایندگان و مجلس این موارد را مد نظر قرار دهند اما شاهد نبودیم که در این راستا استیضاحی هم صورت بگیرد؛ نمایندگان آگاهانه در چارچوب قانون اساسی و اندیشههای امام(ره) باید به استقلال اقتصادی فکر کنند اما حتی قوانینی که تصویب میکنند قوانین عمرانی یا بودجه این قوانین استقلال اقتصاد ایران در آن نهفته نیست.
تحریم هم که تمام شد چطور آنها میآیند در ایران و کمک میکنند؟ چرا که میگویند میخواهیم سیاستهای ایران تغییر کند و سیاست آمریکایی در ایران پیاده شود. این همه امکانات داخلی و تجربه دفاعی ما نشان میدهد همه نیازهای خود را در داخل حل کنیم و برای همه شغل ایجاد کرد و نیازی نیست خارجیها به ایران بیایند.
از زمان هاشمی سیاستهای صندوق بینالمللی پول در کشور اجرا میشود
گویا این دولت برنامه مدونی برای اقتصاد ندارد و نامه 4 وزیر نیز در همین راستا بوده ارزیابی شما در پاسخ به این سؤال چییست؟
رازقی: از زمان آقای هاشمی تا کنون برنامه سیاستهای تعدیل اقتصادی صندوق بینالمللی پول در اقتصاد ما اجرا میشود و روز به روز پولدارها پولدارتر شده و فقیرها نیز فقیرتر میشوند.
دولت گویا هیچ مسئولیتی راجع به اقتصاد ندارد و فقط میخواهد مردم گرسنه نمانند، تولید اگر خوابید مهم نیست. به جای اینکه موضوعات اقتصادی مثل بیکاری را رسانهای و در جامعه مطرح کنند مسائلی را مطرح میکنند تا موضوع اصلی را تحتشعاع قرار دهند.
در دولت فعلی به یارانهها انتقاد شد اما عینا همان را اجرا کردند
از وقتی آقای روحانی آمد موضوعاتی مثل یارانه ماهها مورد بحث بود در حالیکه مسئله سادهای به شمار میرفت اما چقدر انتقاد کردند به احمدینژاد ولی خودشان نیز عیناً آن را اجرا کردند و به پولدارها هم یارانه دادند درحالیکه تصویب مجلس این بود که به پولدارها یارانه داده نشود.
منبع: مشرق