(روزنامه ابتكار - 1394/06/11 - شماره 3232 - صفحه 1)
سیدحسین نقوی حسینی در گفتوگو با خانه ملت، ادامه داد: در ابتدای این جلسه اعضای کمیتههای تخصصی این کمیسیون انتخاب شدند که بر این اساس نقوی حسینی، منصوری آرانی و وحید احمدی به عنوان اعضای کمیته سیاسی، کارخانهای، نبویان، ابوترابی، زاهدی، زاکانی و نجابت به عنوان اعضای کمیته فنی و هستهای، بروجردی، کوثری، منصوری و حقیقتپور به عنوان اعضای کمیته دفاعی–امنیتی، تاجگردون، بذرپاش، پزشکیان، نجابت و زاکانی به عنوان اعضای کمیته اقتصادی و وحید احمدی، نجابت، زاکانی و ابوترابی به عنوان اعضای کمیته حقوقی این کمیسیون انتخاب شدند.
نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی افزود: پس از انتخاب اعضای کمیتههای تخصصی، سعید جلیلی در سخنانی اعلام کرد که موضوع هستهای جمهوری اسلامی ایران، یک موضوع راهبردی و اساسی و متعلق به منافع ملی کشور است بنابراین برای موفقیت آن هم باید اجماع ملی باشد از طرفی دیگر کمیته هستهای دبیرخانه از ابتدای مسئولیت من با حضور رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تشکیل شد البته من بارها درخواست داشتم که در مجلس حضور پیدا کرده و مباحث مربوط به موضوع هستهای را با نمایندگان در میان بگذارم که در این رابطه در برخی از موارد توفیق حضور در مجلس را پیدا کردم.
وی اضافه کرد: جلیلی در ادامه گفت که ما همواره در طول مذاکرات، مجلس را یک ظرفیت مهمی دانستیم به ویژه بیانیههایی که از سوی قوه مقننه صادر میشد به ما امکان چانهزنی بیشتری را میداد از طرف دیگر به طور حتم گام اول مذاکرات هستهای، حضور سه کشور اروپایی در مذاکرات بود که نتیجه آن به تعلیق فعالیت هستهای ختم شد اما نظام پس از آن به این جمعبندی رسید که به علت عدم انجام تعهدات از سوی غربیها فعالیتهای هستهای مجددا آغاز شود.
نقوی حسینی ادامه داد: رئیس سابق تیم مذاکرهکننده کشور در ادامه افزود که در سال 84 که علی لاریجانی مسئولیت دبیرخانه را برعهده داشت کشورهای غربی پس از 2 سال و نیم تعلیق درخواست تخریب و نابودی فعالیتهای هستهای ایران را داشتند به همین جهت نظام سه هدف راهبردی از جمله تثبیت ایران هستهای، تحقق حق هستهای و لغو تحریمهای ظالمانه را در دستور کار خود قرار داد از این رو برای دستیابی به اهداف مذکور باید راهکارهای خود را دنبال میکردیم از جمله اینکه باید اتهامات بی اساس وارده بر ایران مرتفع و پاسخ داده میشد.
به همین جهت آژانس اعلام کرد که 6 ابهام و مسئله داریم که باید ایران به آنها پاسخ دهد و جمهوری اسلامی در این حوزه در طی سال 86 به کلیه سوالات و ابهامات پاسخ داد و آژانس رسما اعلام کرد که پاسخها قانعکننده بود و مسائل حل شده است یعنی آژانس برای تک تک ابهامات نامه نوشت که آن مسائل رفع شده است. وی ادامه داد: جلیلی همچنین تاکید کرد که همزمان با حل مشکلات و عمل به مدالیته، شورای امنیت علیه ایران قطعنامهای صادر کرد البته 3 قطعنامه قبل از مسئولیت اینجانب صادر شده بود و قطعنامه چهارم همزمان با اعلام رسمی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و گزارش کتبی البرادعی در رابطه با حل ابهامات از سوی ایران، صادر شد. به گفته نقوی حسینی، شرح آن چه در نشستهای ژنو 1 تا 3، نشست استانبول و همچنین نشستهای بغداد، مسکو و آلماتی گذشت از دیگر بخشهای سخنان جلیلی بوده است.
هیچ بازدیدی از پارچین نشد
نقوی حسینی افزود: در ادامه جلیلی اشاره کرد که آمریکاییها بارها درخواست گفتوگوی دو جانبه داشتند ولی ما نپذیرفتیم و گفتیم هر بحثی دارید در جمع و گفتوگوی با 1+5 مطرح کنید، چون اینها همیشه میگفتند ما همه با هم یکی هستیم و اختلافی با هم نداریم، از طرف دیگر در زمان اینجانب هیچ بازدیدی از پارچین نشد، ما در حالی شرایط را تحویل تیم جدید دادیم که 1+5 از کلیه خطوط قرمز خود عدول کرده بود، رویکرد مقابله ای خود را کنار گذاشته و گفتوگوی پیرامون حق هستهای، حق غنیسازی و تثبیت صنعت هستهای را پذیرفته بود و در مقابل ما توان 20 درصد غنی سازی و 19 هزار سانتریفیوژ داشتیم، همچنین در آن دوران فردو وارد عملیات تولید شده بود و طرف مقابل آماده بود تا تحریمها را لغو کند.
وی ادامه داد: جلیلی تصریح کرد که روند به صورتی هدایت شد که آمریکاییها که ابتدا میگفتند تا ایران به قطعنامههای شورای امنیت عمل نکند، با او گفتوگو نمیکنیم، آمد و پای میز مذاکره نشست، بدون اینکه ایران به قطعنامهها عمل کند و بدون اینکه فعالیتهای هستهای خود را کاهش داده یا متوقف کند، از طرف دیگر دیپلماسی ویترین کار است، مولفههای قدرت در داخل کشور است و نادیده گرفتن مولفههای مذکور و دلخوش شدن به دیپلماسی صرف دستاوردی نخواهد داشت.
سخنگوی کمیسیون ویژه بررسی برجام، گفت: جلیلی در بخش دیگری از بیانات خود گفت که قطعا موضوعاتی مانند اینکه جمهوری اسلامی در فعالیتهای هستهای نباید یک استثناء باشد بلکه به عنوان یک عضو N.P.T به حساب آید و به عنوان یک کشور صاحب حق هستهای و حق غنیسازی با او برخورد شود، خط قرمز تیم مذاکره کننده بود، از طرف دیگر دفاع ما از حق هستهای، دفاع همه حقوق کشور است. نقوی حسینی گفت: در پایان جلسه بنابراین گردید که جلسه آینده یعنی یکشنبه هفته بعد مجددا تیم مذاکره کننده فعلی دعوت شوند تا بحث محتوایی در خصوص برجام و قطعنامه 2231 صورت گیرد و روز دوشنبه نیز از جلیلی دعوت شود تا مباحث مطرح شده در شورای عالی امنیت را که پیرامون برجام و قطعنامه انجام شده ارائه داده و نقطهنظراتشان را بیان دارد.
تکذیب اظهارات درباره ساخت سلاحهای هستهای توسط عباسی
فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی نیز دیروز در جلسه کمیسیون ویژه بررسی متن برجام، در پاسخ به سوالی درباره نقل قول مطروحه از وی در رسانههای غربی مبنی بر اینکه «ما زمانی روی سلاح هستهای هم کار کردهایم»، گفت: این موضوع به شدت تکذیب میشود و اگر افرادی نقل قول، مصاحبه، مکتوبه و چیزی دارند، ارائه کنند. رئیس سابق سازمان انرژی اتمی، با بیان اینکه زمانی که من مسئولیت سازمان را به عهده گرفتم، حدود شش هزار سانتریفیوژ در کشور وجود داشت و کارخانه ساخت سانتریفیوژ هم تعطیل شده بود، افزود: چنین وضعی به معنی خالی بودن تیم مذاکرهکننده کشورمان در مذاکرات بود، از اینرو کارخانه ساخت سانتریفیوژ را به سرعت راهاندازی کرده و در راستای آن تولید نسل دوم سانتریفیوژها را شروع کردیم.
عباسی افزود: همچنین فردو به منظور غنیسازی آماده و از حالت تحقیقاتی خارج شد، البته چنین تصمیمی با تایید و موافقت صالحی گرفته شد و ایشان با خارج شدن فردو از وضعیت تحقیقاتی به تولیدی موافقت کرد، به هر حال افزایش سانتریفیوژها صورت گرفت اما تزریق گاز به سانتریفیوژهای باقی مانده به دولت جدید کشیده شد، از اینرو از دولت یازدهم در این رابطه نظر خواسته شد که در نهایت پاسخی به آن ندادند و موضوع راکد ماند.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی، با اشاره به موضوع مربوط به واکنش غربیها نسبت به ارائه اطلاعات اشتباه از سوی ایران به آژانس، گفت: روزنامه اعیان در یک مصاحبهای از بنده شنیده بود که من گفتم چون سرویسهای جاسوسی به دنبال کسب اطلاعات از ما هستند، ما اطلاعات غلطی به آنها میدادیم. مصاحبه مذکور موجب شد که غربیها تلقی کنند که ما به آژانس اطلاعات غلط دادهایم در حالی که اینگونه نبود.
http://ebtekarnews.com/?newsid=17263
ش.د9402422