در مناظره دو نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نیوهمپشایر موضوع ایران سبب بحث چالشی بین کلینتون و سندرز شد و آنها ادعاهایی درباره ایران مطرح کردند.
در آستانه انتخابات درون حزبی دموکراتها در نیوهمپشایر، دو نامزد دموکرات در مناظرهای شرکت کرده و به شدت به مواضع یکدیگر در مسائل مختلف تاختند.
در حالی که قرار است روز سه شنبه در نیوهمپشایر انتخابات درون حزبی نامزدهای انتخابات ۲۰۱۶ برگزار شود، دو نامزد دموکرات باقی مانده در کارزار انتخاباتی این حزب در یک مناظره شرکت کردند.
در این مناظره هیلاری کلینتون که در آیووا به سختی و با اختلاف چند دهم درصدی از سد برنی سندرز گذشت، تلاش کرد در موضوعات سیاست خارجی علی الخصوص مسائل مرتبط به ایران رقیب خود را به چالش بکشد.
کلینتون در این مناظره گفت: «یک گروه از کارشناسان امنیت ملی و نظامی بیانیه بسیار نگران کنندهای درباره نظرات سناتور سندرز درباره سیاست خارجی و امنیت ملی منتشر کردند و به برخی از اظهارات او درباره این موضوعات اشاره کردند از قبیل دعوت کردن از ایران برای حضور نظامیانش در سوریه و قرار دادن آنها دقیقا در دروازه ورودی اسرائیل، درخواست از ایران و عربستان سعودی برای کار کردن با هم، در حالی که آنها نمیتوانند همدیگر را تحمل کنند و مشغول درگیری نیابتی هستند».
او افزود: «در نتیجه سوالاتی مطرح شده که باید به آنها پاسخ داده شود چون وقتی که روز سه شنبه شما مردم نیوهمپشایر برای رای دادن میآیید، شما هم برای رئیسجمهور و هم برای فرمانده کل قوا رای میدهید».
برنی سندرز اظهارات هیلاری کلینتون درباره ناتوانی و عدم صلاحیتش در موضوعات مرتبط با سیاست خارجی و امنیت ملی را به شدت رد کرد.
او گفت: «در موضوع ایران و همچنین عربستان سعودی باید بگویم بله این موضوع درست است که آنها از همدیگر متنفر هستند و این موضوع موضوع محرمانهای نیست. اما جان کری که به نظر من دارد کار بسیار خوب و عالی انجام میدهد، تلاش کرده که حداقل آنها را در یک اتاق کنار هم بنشاند چون داعش تهدیدی برای هر دوی آنها است».
وی ادامه داد: «چه کسی گفت که من گفتم ما همین فردا باید روابط با ایران را عادیسازی کنیم. من هرگز این را نگفتم. فکر میکنم که ما باید تا انجایی که ممکن است به سرعت به سمت جلو حرکت کنیم».
سناتور ایالت ورمونت خطاب به کلینتون افزود: «بله شما درست میگویید. آنها(ایران) حامی تروریسم در جهان است و ما باید به آن بپردازیم. اما این را میدانید که چند سال قبل مردم میگفتند که روابط عادی با کوبا چه ایده بد و احمقانهای است. اینکه انها کمونیست و دشمن ما هستند. خوب ببینید که الان این موضوع تغییر کرده است».
سندرز افزود: «اینطور نگویید که من فکر میکنم که ما همین فردا روابط با تهران را عادی سازی میکنیم. نه ما این کار را نمیکنیم. البته من دوست دارم که ببینم ما به جلو حرکت کنیم و امیدوارم روزی این موضوع محقق شود اما خانم وزیر(هیلاری کلینتون) من میگویم امیدوارم شاید».
او بار دیگر با خطاب قرار دادن کلینتون تصریح کرد: «وقتی با سناتور اوباما(انتخابات ۲۰۰۸) مبارزه میکردی، فکر میکردی که او سادهلوح بود چون اعتقاد داشت مذاکره و گفتگو با دشمنانمان، ایده خوبی است. من هم دقیقا اینطور فکر میکنم که شما باید با این افراد گفتگو و مذاکره کنید».
در اینجا مجری برنامه سوال کرد: «خانم کلینتون، آقای سندرز خواستار حرکت هر چه سریعتر به سمت عادی سازی روابط با ایران شد. کمپین شما از او به دلیل این اظهارات انتقاد کرده است. شما میتوانید توضیح دهید چرا آمریکا نباید برای عادی سازی روابط با ایران تلاش کند؟»
کلینتون پاسخ داد: «قطعا توضیح میدهم. ببینید من بودم که ائتلاف برای اعمال تحریمها(علیه ایران) را گردهم آوردم. من بودم که مذاکراتی را که منجر به توافق هستهای شد، آغاز کردم و برخی از نزدیکترین مشاورانم را برای آغاز گفتگوها با ایرانیها فرستادم».
وی ادامه داد: «من از توافق هستهای بسیار خشنود هستم. این توافق، روی برنامه سلاحهای هستهای ایران درپوش گذاشت و ما باید آن را اجرا کنیم و باید نتایجی مرتبط با آن وجود داشته باشد اما این تنها مشکل ما با ایران نیست. ما باید این موضوع را بررسی کنیم که چگونه با ایران که اصلیترین حامی دولتی تروریسم در جهان است، مقابله کنیم».
منبع: فارس