تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۱  ، 
کد خبر : ۲۸۹۲۳۶
سیدحسن رسولی با «ابتکار» به گفت‌وگو نشست؛

تعیین لیست اصلاح‌طلبان پس از تائید صلاحیت

مقدمه: اصلاح‌طلبان که نتایج انتخابات 92 را برای خود نسبتا مناسب می‌بینند در حال بازسازی خود و اجرای استراتژی هستند که بتوانند بر مبنای آن مجلس دهم را از آن خود نمایند. تنها یک انتخابات و حواشی قبل و بعد آن نیاز بود تا اصلاح‌طلبان دوباره زنده شوند و تحرک بگیرند. اشتباهات تاکتیکی اصولگرایان و رونق گرفتن فضای انتقادی نسبت به محمود احمدی نژاد باعث شد تا اصولگرایان با اختلافی اندک نتیجه را به اصلاح‌طلبان واگذار کنند. انتخابات 92 و شکست اصولگرایان و پیروزی نیم‌بند اصلاح‌طلبان در حقیقت تنفس مصنوعی به پیکر مرده‌ اصلاحات بود که بدن به اغما رفته آنان را دوباره به حیات برگرداند. اصلاح‌طلبان تا از مرگ رها شدند خود را برای انتخابات بعدی که به مراتب از انتخابات 92 مهم‌تر است، آماده ساختند و تلاش خود را برای فتح مجلس‌شورای‌اسلامی به کار خواهند گرفت. برای رسیدن به این هدف استراتژی‌های مختلفی را به کار خواهند گرفت که از جمله آنها‌ چهره‌سازی، حرف شنوی از یک مرجع واحد،‌ اتحاد و وحدت، به فراموشی سپردن اختلافات گذشته، رقابت جدی با اصولگرایان،‌ مدیریت افکار عمومی و ... را می‌توان بر شمرد. سوراخی که اصولگرایان از آن گزیده شدند؛‌ اصلاح‌طلبان از آن عبرت گرفتند .اصلاح‌طلبان دریافتند که پیروزی در سایه وحدت امکان‌پذیر است.
پایگاه بصیرت / علی فراهانی

(روزنامه ابتكار ـ 1394/07/21 ـ شماره 3266 ـ صفحه 10)

وحدت یک امر ضروری در هر فعالیت اجتماعی و عمومی است. در تشکیل وحدت حرف شنوی از یک مرجع واحد است که می‌تواند گروه و جمع را به نتیجه برساند. اصلاح‌طلبان این نکته را به فراست در انتخابات 92 دریافتند و بی‌شک آن را در انتخابات 94 پی‌خواهند گرفت. نمی‌توان اتحاد و وحدت اصلاح‌طلبان به رغم نقاط افتراق فراوان با یکدیگر را انکار کرد. هر چند این اجماع دیرهنگام بود اما اثری ماندگار داشت. در انتخابات 92 حرف شنوی اصلاح‌طلبان از آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی و رئیس دولت اصلاحات باعث شد تا اصولگرایان نتیجه برده را یکباره به حریف واگذار کنند. آیا مجدد این استراتژی در انتخابات مجلس شورای اسلامی سال 94 خود را نشان خواهد داد؟سید حسن رسولی، فعال سیاسی اصلاح طلب که یکی از مشاوران رئیس دولت اصلاحات و دکتر عارف نیز هست در خصوص برنامه‌های اصلاح‌طلبان برای انتخابات آینده مجلس‌شورای‌اسلامی و کسب حداکثری کرسی‌های مجلس با روزنامه «ابتکار» گفت‌وگو کرد.

* از سال گذشته بحث انتخابات دهمین دوره مجلس شورای‌اسلامی برای اصولگرایان و اصلاح‌طلبان جدی شده‌است و از آن طرف جریان سیاسی چپ یعنی اصلاح‌طلبان در قالب شورای هماهنگی و شورای مشورتی قرار است برای حضور در انتخابات کاملا به شکل راهبردی سیاست‌گذاری کنند اما چرا هنوز راهبردی دیده نمی‌شود؟

** علتش مشخص است چراکه برنامه‌های انتخابات مجلس دهم هنوز وارد فاز اجرایی نشده و به صورت رسمی طبق زمان‌بندی که وزیر کشور اعلام کردند تا آغاز ثبت‌نام از داوطلبین نمایندگی مجلس شورای اسلامی در زمان مقرر باید کلید بخورد و طبعاً جریانات سیاسی از جمله اصلاح‌طلبان در آن دوره زمانی که مراحل مختلف انتخابات در همه کشور است در صحنه اجرا بایستی راهبردها و جهت‌گیری‌های اساسی طراحی شده را به صورت عملیاتی مورد اجرا قرار دهند.

* پس علت آن که اصلاح‌طلبان می‌گویند در حال بررسی اوضاع هستیم و هنوز وارد مصادیق نشده‌ایم، چیست؟ و با توجه به اینکه کمتر از 6 ماه تا انتخابات مجلس‌شورای‌اسلامی باقی است فکر نمی‌کنید انجام این کار دیر شده‌است؟

** تعیین نامزدهای انتخاباتی مورد حمایت جریان اصلاحات در تهران و 24 حوزه انتخابیه دیگر سراسر کشور منوط به طی مراحل قانونی مربوطه می‌‌شود و همان طور که گفتم در اسفند ماه کسانی که در صدد نمایندگی هستند، ثبت‌نام می‌کنند و در مراحل بعدی انتخابات سابقه ثبت‌نام‌کنندگان از نهادهای ذی‌ربط استعلام می‌شود. بعد این اسامی در هیات‌های اجرایی انتخابات مطرح و مورد رسیدگی قرار می‌گیرند تا از بین این ثبت‌نام‌کنندگان آن دسته از داوطلبینی که فرآیندشان مورد تایید هیات‌های اجرایی و نظارت و در نهایت شورای قرار بگیرد به عنوان داوطلبان نمایندگی اجازه پیدا می‌کنند، فعالیت‌های انتخابیه خودشان را آغاز کنند و در این مرحله است که احزاب و جریان‌های سیاسی از بین داوطلبین تایید صلاحیت شده اقدام به شناسایی و اقدام به انتخاب گزینه‌های مورد قبول و رای‌آور می‌کنند و در این مرحله تعیین مصادیق مورد تعیین و تکلیف قرار می‌گیرد. جریان‌های سیاسی اصلاحات و اصولگرا با توجه به جدول زمان‌بندی شده باید اقدام کنند در غیر این صورت اقدامی زود هنگام و خارج از نظام طبیعی جریان انتخابات است و در شرایط فعلی امکان‌پذیر نیست.

* آیا اصلاح‌طلبان از لیست واحد اطلاعی دارند؟

** لیست‌های واحد در بین تمام احزاب اصلاح‌طلب و برای رسیدن به یک لیست واحد برای تمام حوزه‌های انتخابیه سراسر کشور بخشی از راهبردهای مورد قبول جامعه اصلاح‌طلب ایران است. برای کمک به تشویق مجلسی کارامد و جذب مشارکت حداکثری مردم و همان‌طور که گفتم رسیدن به لیست واحد هم متعاقب تعیین و تکلیف پرونده رسیدگی به تایید صلاحیت‌هاست که بعد از این مرحله لیست واحد توسط جبهه اصلاحات اعلام خواهد شد. آنچه که امروز با اصلاح‌طلبان در اتاق‌های فکر این جریان سیاسی مشغول به برنامه‌ریزی، طراحی، تعیین میارها، راهبردها و سیاست‌گذاری هستیم.

* هفته گذشته روزنامه «ابتکار» با حجت‌الاسلام محسن ‌رهامی در خصوص لیست واحد پرسشی را مطرح کرد و وی در این باره گفت اصلاح‌طلبان از لیست واحد اطلاع دارند و این لیست آماده است اما لیست واحد را اعلام نمی‌کنند در حالیکه شما گفتید لیست واحد اصلاح‌طلبان آماده نیست پس با این حساب شما سخن آقای رهامی را تکذیب می‌کنید؟

** با توجه به شناختی که از حجت‌الاسلام رهامی دارم بعید می‌دانم که وی چنین حرفی را بیان کرده باشد. زیرا آقای رهامی خودشان حقوقدان هستند و دارای سابقه سیاسی و طولانی نمایندگی مجلس شورای اسلامی را دارا هستند و در امر مدیریت و سازمان‌دهی جبهه اصلاحات قرار دارد و اگر هم چنین حرفی را گفته باشد شاید منظور وی از لیست واحد، افراد سرشناس و تاثیرگذار اصلاح‌طلبانی که مد نظر خود آقای رهامی است، بوده باشد. همان طور که گفتم لیست واحد اصلاح‌طلبان آماده نیست چراکه هنوز تعیین تکلیف تایید صلاحیت‌ها مشخص نشده است و سخن حجت‌الاسلام رهامی با واقعیت انطباقی ندارد.

* جبهه اصلاحات سه سیاست کلی را برای ورود به مجلس و تایید صلاحیت شدن از جمله؛ مذاکره با شورای نگهبان، معرفی کاندیدای حداکثری و حضور نامزدهای جوان اصلاح‌طلب به جای افراد سرشناس را در نظر دارند، شورای هماهنگی کدام سیاست را مد نظر قرار داده‌است؟

** جبهه اصلاحات از شورای نگهبان و زیرمجموعه‌های نظارتی این نهاد انتظار دارد که مراکز استان‌ها، شهرها، شهرستان‌ها و حوزه‌های انتخابیه برای بخش داوری به صورت بی‌طرفانه و وفق قانون و بر اساس نتایج دریافتی چهار‌گانه و تصمیماتی که در هیات‌های اجرایی گرفته می‌شود به مساله تایید صلاحیت‌ها رسیدگی کرده و مورد بررسی قرار دهند. رهبر معظم انقلاب به نکته خوبی تحت عنوان اینکه رای مردم حق‌الناس است، توسط این داور و این شیوه داوری افراد را بهتر مورد داوری و قضاوت و صیانت قرار دهند. شورای نگهبان نباید به جنگ‌های روانی جریان رقیب علیه اصلاح‌طلبان توجهی نشان دهد. اگر تمام این مراحل رخ دهد، اصلاح‌طلب‌ها حضوری پر رنگ خواهند داشت و از آن طرف با مشارکت حداکثری مردم در پای صندوق‌های رای مواجه خواهیم شد و انتخاباتی در شان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران رقم خواهد خورد.

* ممکن است اصلاح‌طلبان لیست‌های جداگانه‌ای داشته باشند و اگر این طور باشد از لیست‌های یکدیگر حمایت می‌کنند؟

** لیست جداگانه احزاب سیاسی اصلاح‌طلب تهدیدی بسیار جدی علیه منافع و مصالح جبهه اصلاحات است. چراکه تمام تلاش‌ها و برنامه‌ریزی‌های اصلاح‌طلبان برای جلوگیری از چنین رفتاری است. اجماع کامل و برای رسیدن به یک لیست واحد و حرکت در چارچوب قوانین و مقررات مربوطه نیاز جهت‌گیری‌های اصلی اصلاح‌طلبان است و تا جایی که من مطلع هستم تمام جریان‌ها و احزاب سیاسی اصلاح‌طلب در این نقاط کلیدی و راهبردی که گفتم اتفاق نظر دارند.

* با توجه به اینکه تعدادی از استان‌های کشورمان بر اساس قومیت و طایفه شکل گرفته‌است، شرایط انتخاباتی به شیوه کلاسیک معنا نمی‌دهد؛ آیا جریان اصلاحات این مساله را مورد بررسی قرار داده‌است؟

** مسئولیت و ماموریت اصلاحاتی و رساندن جریان اصلاحات به حوزه‌های انتخابیه از جمله استان‌ها و شهرهایی که بر این اساس شکل گرفته‌اند مورد توجه مجمع هماهنگی نیروهای اصلاح‌طلب همان حوزه‌های انتخابیه است و قطعا نخبگان سیاسی اصلاح‌طلب در هر حوزه انتخابیه به این مولفه‌های محلی و قومی بیش از مرکزنشینان، اشراف، نظارت و شناخت دارند. لحاظ کردن مسائل ریز و دقیق و بعضا پیچیده قومی و محلی یکی از مهمترین راهکارهای جامعه اصلاح‌طلب است.

* آیا اصلاح‌طلبان برنامه‌ای برای ائتلاف با اصولگراها برای انتخابات مجلس امسال دارند؟

** به نظر من ائتلاف قبل از انتخابات امری محقق نشدنی است اما ائتلاف پس از انتخابات امری طبیعی برای تعیین جهت‌گیری‌های اساسی مجلس آینده است. برای همین بر اساس تجربه‌های قبلی تا قبل از انتخابات ائتلافی بین دو جریان رقیب اصلی یعنی اصلاح‌طلبان و اصولگرایان شکل نخواهد گرفت و اگر ائتلافی بخواهد بین این دو جریان سیاسی شکل گیرد، رقابت سیاسی اصالت خودش را از دست می‌دهد. من بعید می‌دانم افرادی که در اتاق‌های فکر هر دو جریان سیاسی حضور دارند، برنامه‌ای برای ائتلاف با رقیب خود داشته باشند. چراکه نبود رقابت جدی بین اصلاح‌طلبان و اصولگرایان باعث از بین رفتن انگیزه سیاسی می‌شود و در مجموع انتخابات بدون رقابت، انتخابات پرشور و با نشاطی نخواهد بود.

* مساله دیگری که وجود دارد اختلاف مشارکت مردمی در انتخابات مجلس است زیرا مردم نسبت به انتخابات ریاست جمهوری حساس‌ترند تا مجلس شورای‌اسلامی و همه این موارد باعث می‌شود رای‌های خاموش اصلاح‌طلبان بیشتر باشد. آیا اصلاح‌طلبان برای مشارکت حداکثری مردم در پای صندوق‌های رای تدبیری دارند؟

** در 9 دوره قبلی مجلس شورای اسلامی بالاترین میزان مشارکت مردمی را در انتخابات مجلس ششمی داشتیم که به طور متوسط 75 درصد و کمترین مشارکت را با 49 درصد در انتخابات چهارم مجلس شورای اسلامی داشتیم. در مقایسه بین این مشارکت حداقلی و حداکثری حدود 35 درصد رای‌دهندگان به صورت بالقوه در دایره آراء شناور یا خاکستری قرار دارند که هر دو جریان سیاسی کشور و به خصوص اصلاح‌طلبان از کنار دستگاه‌های متولی امر انتخابات و نهادهای تحقیقاتی و تریبون‌های رسمی مربوطه و کلیت نظام تلاش خواهند کرد تا به بیشترین حد مشارکت برسند که اصلاح‌طلبان هم از همین مسیر در حال برنامه‌ریزی و طراحی نقشه راه هستند.

* چه تضمینی وجود دارد تا اقدامات و سیاستگذاری‌های شورای هماهنگی موفق باشد؟

** تجارب قبلی و به خصوص مسائل و تجربه‌های بعد از سال 84 و توانمندی تمام اصلاح‌طلبان. به قول معروف انسان عاقل نباید از یک سوراخ دوبار گزیده شود. تجربه شیرین و مثبت انتخابات ریاست جمهوری سال 92 و عملکرد محمدرضا عارف که با گذشت و ایثارگری باعث پیروزی حجت‌الاسلام حسن روحانی در انتخابات شد. عزم جدی اتاق‌های فکر جبهه اصلاحات از نکات بسیار خوب شورای هماهنگی است که می‌توان از آن نام برد.

* فکر می‌کنید چه تعداد از کرسی‌های مجلس در اختیار اصلاح‌طلبان قرار خواهد گرفت؟

** با توجه به متغیر بودن شرایط سیاسی ایران به خصوص در فصل انتخابات هر نوع گمانه‌زنی به صورت این چنینی فاقد اعتبار است اما اگر همه سیاست‌ها و راهبردارهایی که شورا و رهبری اصلاحات و شخصیت‌های تاثیرگذار و اتاق‌های فکر جبهه اصلاحات تعیین کردند به درستی به مرحله اجرا گذاشته شوند و از آن طرف مجریان انتخابات و شورای نگهبان به درستی ماموریت خودشان را انجام دهند و نهادهایی مانند صدا‌و‌سیما اصل بی‌طرفی را رعایت کنند با توجه به غیبت سه دوره‌ای اصلاح‌طلبان در مجالس اخیر سهم جریان سیاسی اصلاحات از کرسی‌های مجلس به حداکثر ممکن خواهد رسید.

* آیا اصلاح‌طلبان با یکدیگر به وجه اشتراک، اتحاد و وحدت رسیده‌اند؟

** وحدت و اتحاد اصلاح‌طلبان به حدی رسیده است که تمام اختلاف نظرها بین این جریان سیاسی را بی‌اثر یا کم اثر کند.

http://ebtekarnews.com/?newsid=22211

ش.د9404418

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات