صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۹  ، 
کد خبر : ۲۸۹۹۵۲

آمریکا جانب ایران را می‌گیرد

رهبران ایران دیدار اوباما از عربستان را کاملا به نفع خود می‌دانند. چرا که اوباما در این دیدار نگرانی کشورهای حاشیه خلیج فارس را نسبت به سیاست‌های منطقه‌ای ایران تعدیل کرده است.
پایگاه بصیرت / مجید رفیع زاده
 سفر بارام اوباما به عربستان سعودی مرادف با تضمین گسترش حضور ایران در منطقه برای عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس بود.
این اولین باری نیست که اوباما سعی می کند به عربستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس در مورد رفتار ایران اطمینان دهد. اوباما برای اینکه بتواند حمایت کشورهای خاورمیانه از توافق هسته ای را بدست بیارد، تلاش کرد تا همه آنها را متقاعد کند که برجام امنیت، ثبات و منافع ملی آنها را بر هم نخواهد زد. اما به دور از رجزخوانی ها، باید پذیرفت که این بار دولت اوباما به دور از انظار عمومی جانب ایران را گرفته است.
تضمین هایی که اوباما برای مقبول افتادن توافق هسته ای نزد کشورهای عرب منطقه ارائه کرد بیشتر از آن که اقدامی عملی باشد، مجموعه ای از لفاظی ها بود. در حالی که سیاست فعالانه ایران در عمده موارد  به سطحی بی سابقه رسیده بود، دولت اوباما نسبت به جمهوری اسلامی رویکرد ملایمت آمیز داشت و بعضا برخی از رفتارهای آن را توجیه می کرد.
وعده هایی که هم اکنون اوباما به عربستان و متحدان آن ارائه داده است نیز مسبوق به سابقه است. هدف اوباما از سفر به عربستان، محافظت از برجام، حفظ اتحاد آمریکا با عربستان و در عین حال خنثی کردن احتمال اقدام مشترک کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس علیه ایران بود. این اقدام را نمی توان آن گونه که رسانه های جریان اصلی تحت عنوان اقدامی توازن بخش توصیف کرد، پذیرفت. بلکه این اقدام بیشتر موید متمایل شدن به سمت ایران است.
طی چند ماه گذشته همه اقدامات ایران از آزمایش های موشکی گرفته تا حمله به سفارت عربستان،دریافت سامانه اس 300 و کمک به حوثی ها در یمن و بشار اسد در سوریه از سوی دولت اوباما نادیده انگاشته شده و در مورد آن اظهار نظری نشده و یا بعضا از سوی مقامات کاخ سفید تایید شده است.
ایران چگونه منتفع می شود؟
دیدار اوباما از عربستان نه تنها نمی تواند مانع از گسترش نفوذ ایران در منطقه شود، بلکه فضای بیشتری برای خودنمایی در اختیار رهبران ایران قرار می دهد.
در وهله اول، رهبران ایران به خوبی می دانند که این سفر به هدف رفع نگرانی های کشورای منطقه نسبت به سودای هژمونی منطقه ای ایران و رفتارهای آن در عرصه سیاست خارجی انجام شده و احتمال حمله نظامی ائتلاف کشورهای حاشیه خلیج فارس به ایران را از میان می برد. در این فضا ایران می تواند بهتر و بدون نگرانی، اهداف خود را در عرصه سیاست خارجی دنبال کند.
رشد فزاینده ایران باید بدون آمریکا موازنه شود
اوباما تلاش می کند که هم رضایت ایران را جلب کند و هم عربستان را راضی نگاه دارد. اما در نهایت، اوباما، ایران را انتخاب خواهد کرد چرا که قصد دارد از میراث خود یعنی برجام حفاظت کند.
اوباما برای حفظ برجام به سیاست متساهل خود مقابل ایران ادامه خواهد داد و سیاست های آن را در منطقه نادیده خواهد گرفت.
به بیان دیگر رهبران ایران دیدار اوباما از عربستان را کاملا به نفع خود می دانند. چرا که اوباما در این دیدار نگرانی کشورهای حاشیه خلیج فارس را نسبت به سیاست های منطقه ای ایران تعدیل کرده است.
نگاه به تحرکات و مواضع اخیر ایران نیز نشان می دهد که نه تنها ایران سیاست های خود را در منطقه محدود نکرده، بلکه تعداد نیروهای خود را در مناطق آشوب زده بیشتر کرده و خط قرمزهای جدی در مورد آنها اعلام کرده است. به طور کلی می توان گفت که ایران به لحاظ اقتصادی، استراتژیکی و ژئوپلتیکی از دیدار اوباما از عربستان بهره مند می شود.
منبع: دیپلماسی ایرانی
نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات