تاریخ انتشار : ۰۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۳:۳۴  ، 
کد خبر : ۲۹۱۵۸۲

نامه‌ای از دکتر مصدق به هاشمی

(روزنامه شرق - 1394/10/19 - شماره 2490 - صفحه 3)

حساب اینستاگرام آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی با انتشار تصويري از دست‌خط دکتر محمد مصدق، نوشت: «در سال ١٣٤٣ بعد از اینکه كتاب «القضيه الفلسطينه» را در سخت‌ترین شرایط ترجمه و منتشر کردم، مرحوم دكتر مصدق نيز كه در احمدآباد مستوفي در حصر بود، با مطالعه «سرگذشت فلسطين» پیغام داد كه از آن نهايت استفاده را كردم و حيف است كه اين كتاب بلامطالعه باقی بماند». در تصویری که پایگاه اطلاع‌رسانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر کرده، در زیر عکس نامه مرحوم دکتر محمد مصدق نوشته شده‌: «دکتر محمد مصدق در یازدهم آذر سال ١٣٤٢ در نامه‌ای به‌همراه یک فقره چک، از کتاب سرگذشت فلسطین که توسط هاشمی‌رفسنجانی ترجمه و چاپ شده بود، تجلیل و حمایت کرد».

کتاب «القضيه الفلسطينه» چیست؟

پایگاه اطلاع‌رسانی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی درباره این کتاب و نحوه نگارش آن نوشته است: «وقتی روحانی جوان ٢٩‌ساله در پاییز سال ١٣٤٢ دلتنگی‌های ناشی از تبعید امام و مرادش و سرکوب قیام مردمی ١٥ خرداد ٤٢ را در تبعیدی ناخواسته همراه خود به روستای نوق رفسنجان برد و با مدد از افکار چندجانبه‌نگر خویش به ترجمه کتاب فوق‌العاده حساسیت‌برانگیز سرگذشت فلسطین مبادرت کرد و با دشواری‌هایی که از حد تصور خواننده امروزی خارج است، به چاپ سپرد، ساواک را مجددا با چالشی بزرگ مواجه کرد که نگرانی‌های فراوانی را در دو حوزه داخلی و خارجی برای رژیم در پی داشت: نخست آنکه سفارت عراق در تهران اقدام به توزیع رایگان کتاب در بین مراجعین خود کرد، سپس اکرم زعیتر، سفیر‌کبیر وقت اردن در ایران و نویسنده کتاب، در یادداشتی به ساواک، اعتراض خود را به توقیف و جمع‌آوری کتاب اعلام کرد و دکتر مصدق نیز وقتی از طریق واسطه‌ای کتاب را مطالعه کرد، با ارائه مبلغی داوطلب کمک به توزیع و چاپ مجدد آن شد؛ در این شرایط تیمسار پاکروان، رئیس مقتدر وقت ساواک، بر آن شد تا اولا به‌خوبی از مفاد کتاب آگاه شود و ثانیا کنجکاوانه به بررسی سوابق و وضعیت مترجم آن بپردازد و این‌گونه شد که موضوع فلسطین در آن سال‌های پرخفقان و اختناق در میان مبارزان نفسی تازه یافت». سرگذشت فلسطین روایتی است از زمانی که یهود شکل گرفته و تاریخچه فلسطین را بیان کرده است.

دکتر محمد مصدق؛ آخرین نخست‌وزیر قانونی پیش از انقلاب

دکتر محمد مصدق متولد ١٢٦١ در تهران است. او در سال ۱۳۲۸ اقدام به پایه‌گذاری جبهه ملی ایران کرد. گسترش فعالیت‌های سیاسی پس از شهریور ۱۳۲۰ سبب گسترش مبارزات مردم و به‌ویژه توجه آنان به وضع قرارداد نفت شده بود. در انتخابات مجلس شانزدهم با همه تقلب‌ها و مداخلات شاه و دربار و صندوق‌های ساختگی، آرای تهران باطل شد و در نوبت دوم انتخابات، دکتر مصدق به مجلس راه یافت. پس از ترور نخست‌وزیر وقت، طرح ملی‌شدن صنعت نفت به رهبری دکتر مصدق در مجلس تصویب شد. پس از استعفای حسین علاء که بعد از رزم‌آرا نخست‌وزیر شده بود، دکتر مصدق به نخست‌وزیری رسید و برنامه خود را اصلاح قانون انتخابات و اجرای قانون ملی‌شدن صنعت نفت اعلام کرد. پس از شکایت دولت انگلیس از دولت ایران و طرح این شکایت در شورای امنیت سازمان ملل، دکتر مصدق عازم نیویورک شد و به دفاع از حقوق ایران پرداخت.

در کودتای ۲۵ مرداد ۱۳۳۲، شاه با امضای فرمان عزل دکتر مصدق، رئیس گارد سلطنتی را موظف کرد تا با محاصره خانه نخست‌وزیر، فرمان را به او ابلاغ کند. در روز ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ دولت مصدق سقوط کرد. مصدق پس از کودتای ۲۸ مرداد در دادگاه نظامی محاکمه شد و دادگاه،او را به سه سال زندان محکوم کرد. پس از گذراندن سه سال زندان، دکتر مصدق به ملک خود در احمد‌آباد تبعید شد و تا آخر عمر تحت نظارت شدید و در حصر بود. در ۱۴ اسفند سال ۱۳۴۵ دکتر محمد مصدق به‌دلیل بیماری سرطان، در ۸۴‌سالگی درگذشت. مصدق وصیت کرده بود او را کنار شهدای ۳۰ تیر در ابن‌بابویه دفن کنند، اما با مخالفت شاه روبه‌رو شد و وی را در یکی از اتاق‌های خانه‌اش در احمدآباد به خاک سپردند.

http://www.sharghdaily.ir/News/82906

ش.د9405276

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات