(روزنامه جوان – 1395/03/01– شماره 4817 – صفحه 2)
بيانيه صادركردن در حمايت از برجام و فراخوان لفظي بانكهاي اروپايي به سرمايهگذاري در ايران از سوی سردمداران غربي ادامه دارد و بانكهاي اروپايي هم فعلاً قرار است نقش حيوانات دستآموزي را بازي كنند كه سر بزنگاه رم كرده اند؛ نقشي كه اجرايش به سیاستمداران غربی اين فرصت را ميدهد كه اتلاف وقت در اجراي تعهدات برجاميشان را از طريق نمايش كشدار تقلا براي برگرداندن اين بانكها به مسير معامله با ايران توجيه كنند. وزراي خارجه امريكا، انگليس، آلمان، فرانسه و نيز مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، از بانكها و بازرگانان عربي در ظاهر خواستند از فرصتهاي سرمايهگذاري قانوني در ايران چشمپوشي نكنند و براي رفع ترديدها در اين مورد اعلام آمادگي کنند.
جانكري، وزير خارجه امريكا، فيليپ هاموند، فرانك والتر اشتانماير، ژان مارك آيرو، وزيران بريتانيا، آلمان و فرانسه و نيز فدريكا موگريني، ۳۰ ارديبهشتماه در پي ديداري در بروكسل، بيانيهاي مشترك صادر كردند.
در اين بيانيه آمده است: «ما در برابر دادوستدهاي قانوني با ايران نميايستيم و همچنين سد راه شركتهاي بينالمللي و مؤسسات مالي براي برقراري رابطه با ايران تا زمانيكه به همه قوانين مربوطه احترام ميگذارند، نميشويم.»
امريكا و همپيمانان اروپايي آن كه بخشي از گروه طرف مذاكره با تهران بر سر برنامه اتمي را تشكيل ميدادند، از تاجران و بانكهاي بزرگ خواستهاند از فرصت پيشآمده در پي اجرايي شدن «برجام» به اين خاطر كه در مورد مسائل و مواردي ترديد دارند، چشمپوشي نكنند: «ما از شركتها ميخواهيم در صورتي كه پرسشي دارند، از ما دولتها بپرسند.»
در بيانيه روز پنجشنبه گفته شده اتحاديه اروپا و اعضاي آن در تدارك انجام همكاريهاي مختلف و متنوعي با ايران هستند كه از جمله آنها پرداخت وام صادرات يا تأمين مالي پروژههاست.
اين بيانيه پس از آن صادر شده كه وزير خارجه امريكا در ۲۱ ارديبهشتماه گفت امريكا به بانكهاي اروپايي و ديگران ميگويد كه توافق هستهاي، ايران را به كشوري باز براي داد و ستد تبديل كرده است.
كري دو روز بعد نيز در ديداري با مديران بانكهاي اروپايي اطمينان داد واشنگتن سد راهشان نميشود. جان كري البته افزوده اين گشايش، مؤسساتي خاص كه همچنان با تحريم روبهرو هستند مانند سپاه پاسداران را در بر نميگيرد.
اوباما با صدور نفت ايران مشکل ندارد!
همه ميدانند مشكل اصلي ايران فعلاً افزايش صادرات نفت نيست بلكه ماجراي اصلي امكان وصل مطالبات چندين ميليارد دلاري ناشي از صادرات نفتي است كه به سبب عدم همكاري بانكهاي اروپايي به معضل بزرگ تبديل شده است. در چنين شرايطي رئيسجمهور امريكا روز چهارشنبه اعلام كرد امريكا در دوران پسابرجام ديگر به دنبال كاهش ميزان صادرات نفت ايران نيست. باراك اوباما گفت: بنا بر تعهدات امريكا كه در برنامه جامع اقدام مشترك (JCPOA) مشخص شده است، ديگر به دنبال كاهش صادرات نفت ايران نيستيم.
اوباما همچنين به اين موضوع اشاره كرد كه اين كشور قادر به تأمين نيازهاي نفتي خود از ديگر كشورهاست كه به واشنگتن اين امكان را ميدهد تا از ايران واردات نفت خام نداشته باشد.
بانكها تصور رفع تحريمها را ندارند!
معاون حقوقي و بينالمللي وزارت خارجه و مسئول نظارت اجراي برجام گفت: بسياري از شركتها و بانكها هنوز در تصور دوران پيش از برجام هستند و تصوري از رفع تحريمها ندارند اما براي اطمينان آنها به شرايط پساتحريم زمان نياز است.
سيدعباس عراقچي معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه كه به توكيو سفر كرده است با حضور در جمع خبرنگاران ژاپني در باشگاه ملي رسانههاي اين كشور (JNPC) با تشريح روند مذاكرات اتمي جمهوري اسلامي ايران و گروه 5+1 براي خبرنگاران حاضر در نشست، اظهار داشت: اين مذاكرات به دو دليل موفق شد اول اينكه طرفهاي مقابل ما به خصوص امريكا به جاي زبان تهديد با زبان احترام با ملت ايران سخن گفتند. دوم آنكه هر دو طرف رويكرد خود را رويكرد برد - برد قرار دادند.
معاون امور حقوقي و بينالمللي وزارت امور خارجه در اين نشست خبري در پاسخ به سؤالي پيرامون ادعاي امريكاييها براي ساخت سپر موشكي در اروپا به دليل تهديدات موشكي ايران، گفت: فكر ميكنم همه ميدانند اين پايگاهها به خاطر موشكهاي ايران نيست و آنها اهداف ديگري را دنبال ميكنند. موشكهاي ما كاملاً جنبه دفاعي دارد و معتقديم در هرگونه احتمال تهاجم عليه ايران، نقش بازدارندگي دارد.
رئيس ستاد اجرايي برجام در وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالي درباره نحوه رفع موانع همكاري مالي پس از برجام تصريح كرد: تحريمهاي اروپا، امريكا و شوراي امنيت طي توافقي كه در برجام صورت گرفته بود برداشته شده است. هم اروپا و هم امريكا راهنماي لغو تحريمها را به صورت دستورالعمل در سايت اتحاديه اروپا يا وزارت خزانهداري قرار دادهاند و همه شركتها ميتوانند به آن رجوع كنند اما درباره اينكه در صحنه عمل همكاريهاي اقتصادي شروع شده يا نه بايد گفت ما به زمان بيشتري نياز داريم. خيلي از شركتها و بانكها هنوز در تصور دوران پيش از برجام هستند و تصوري از رفع تحريمها ندارند و قدري زمان نياز دارند تا نسبت به شرايط پساتحريم مطمئن شوند. وي افزود: بعضي از بانكها هم براي از سرگيري روابط من فكر ميكنم به اندازه چهار ماهي كه از اجراي برجام گذشته پيشرفت همكاري اقتصادي با ايران مناسب بوده ولي هنوز به زمان بيشتري نياز داريم.
نيوزيلند آماده افزايش همكاري
وزير خارجه نيوزيلند كه قرار است اوايل هفته آينده وارد تهران شود در سخناني از عزم خود در برقراري بيشتر مراودات سياسي، اقتصادي با ايران و البته بحث پيرامون موارد امنيتي خاورميانه خبر داد.
«وري مككولي» اظهار داشت كه وي در اين ديدار با «محمدجواد ظريف» وزير خارجه و ديگر اعضاي دولت ايران ملاقات خواهد كرد.
وي اظهار داشت: «سفر من به تهران به دنبال ديدار موفقيتآميز آقاي ظريف به نيوزيلند در اوايل سال جاري صورت خواهد گرفت. ما درباره موضوعات امنيتي خاورميانه و روابط تجاري و اقتصادي بين دو كشور رايزني ميكنيم.»
وزير خارجه نيوزيلند در ادامه گفت: « هنگام حضور در تهران، توافقنامههاي كشاورزي كه از تبادل دامداران و توليدكنندگان را پوشش ميدهد و همچنين تثبيت گفتوگوهاي بين ايران و نيوزيلند در چارچوب كميسيون همكاريهاي سياسي و اقتصادي را امضا ميكنم.»
كري: به آيندگان بگوييد چگونه ظريف را تسليم كرديم
وزير خارجه امريكا در حاشيه سفر به وين در جمع كارمندان سفارت كشورش در اتريش ضمن تجديد خاطره رسيدن به توافق تاريخي 5+1 و ايران ظاهرا به مطايبه از نحوه «تسليم شدن» وزير خارجه دولت يازدهم در برابر «قدرت متقاعدكننده» به عنوان خاطراتي كه ارزش بازگو شدن در جمع نسلهاي آينده امريكا دارد، سخن به ميان آورده است. براساس گزارش نشريه ويكلي استاندارد روز چهارشنبه جان كري خطاب به كاركنان سفارت گفت: «ما سال گذشته و سال قبل از آن، با نشستهاي بيشماري كه اينجا برگزار شد، شما را تحت فشار گذاشتيم. بنابر اين شما به واقع بخشي از يك سفر عجيب بوديد كه به يك نتيجه تاريخي منتهي شد، شما ميتوانيد آن را هميشه با خود داشته باشيد.» كري ادامه داد: « ... حتي ميتوانيد كمي پياز داغ قضيه را زياد كنيد و براي نوههايتان تعريف كنيد كه چگونه در يك اتاق نشستيد و ظريف را مجبور كرديد كه در برابر قدرت متقاعدكننده شما، تسليم شود.»
http://javanonline.ir/fa/news/786356
ش.د9500333