(روزنامه وقايع اتفاقيه ـ 1394/11/08 ـ شماره 52 ـ صفحه 4)
این در حالی است که «هیثم مناع»، رئیس مشترک شورای دموکراتیک سوریه که متحد کردهای سوریه به رهبری صالح مسلم نیز محسوب میشود، دعوت از او به عنوان مشاور را رد کرد و گفت: «هیئت دموکراتیک سوریه و من، یکی از اعضای این هیئت هستیم و اینکه میگویند از ما به عنوان مشاوران نماینده سازمان ملل در امور سوریه دعوت شده است، صحیح نیست؛ ما به ژنو دعوت شدهایم که با نمایندگان حکومت سوریه مذاکره کنیم، نه با مخالفان سوری.»
مسکو به فهرست پیشنهادی مخالفان سوری که از سوی عربستان سعودی حمایت شده، اعتراض کرده و میگوید باید افراد مورد حمایت آن نیز دعوت شوند. افرادی که مسکو آنها را مخالفان سوری معتدل مینامد، در هیچ جنگی علیه مردم سوریه حضور نداشتهاند.
گروهی که شامل هیثم مناع، صالح مسلم و قدری جمیل میشود؛ با مخالفان سوری مورد حمایت عربستان، قطر و ترکیه به شدت اختلاف دارند و میگویند عملیات مسلحانهای که آنها علیه حکومت بشار اسد به راه انداختهاند، کاملا اشتباه است و موجب شده مسیر روند دموکراتیک در سوریه منحرف شود و جنگ داخلی در کشور دربگیرد. آنها همچنین مخالفان را متهم به دستداشتن در فعالیتهای تروریستی و خشونت علیه شهروندان عادی میکنند و میگویند آنها باعث ایجاد رادیکالیسم در سوریه شدهاند. این در حالی است که «لوران فابیوس»، وزیر امورخارجه فرانسه گفته، از کردها در نشست ژنو دعوت نشده است.
وی دراینباره گفت: «استفان دی میستورا، شخصا به من گفت از کردها برای نشست ژنو دعوت نکرده است؛ او همچنین به من گفت نمایندگان مخالفان سوری تعیینشده در نشست ریاض، مدیریت مذاکره با نمایندگان حکومت سوریه را برعهده خواهند داشت.»
کردهای سوریه نیز تاکنون اعلام نکردهاند به نشست ژنو دعوت شدهاند؛ مسئلهای که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان میتواند به معنای کنارزدن یکی از مهمترین عناصر مؤثر در سوریه و بارزترین جریان در حال جنگ با داعش باشد و عواقب سختی را متحمل مذاکرات صلح سوریه کند. بسیاری از تحلیلگران میگویند: دیپلماسی روسیه در سایه همراهیاش با ارتش سوریه برای بازپسگیری مناطق مهم و استراتژیک در سوریه ثمربخش بوده و اکنون میرود تا در نشست ژنو 3، بر دیگر طرفهای دیپلماتیک مستولی شود. نزدیکشدن دیدگاه آمریکا به روسیه در پرونده سوریه و فشار به مخالفان سوری برای پذیرفتن طرح روسیه و ایران برای پایاندادن به بحران سوریه دلیلی روشن بر این ادعاست.
جان کری، وزیر امورخارجه آمریکا در سفر به ریاض و دیدار با مخالفان سوری به آنها اعلام کرد، بههیچوجه حق ندارند خللی در روند مذاکرات ژنو 3 ایجاد کنند و درصورتیکه مشاهده شود آنها در حال مانعتراشی برای برگزاری این نشست هستند و نمیخواهند پیشنهادهای روسیه و آمریکا را بپذیرند، حمایت آمریکا از آنها قطع خواهد شد. او همچنین مخالفان سوری را تهدید کرده است که حق ندارند هیچگونه پیششرطی برای مذاکرات صلح سوریه وضع کنند. بااینوجود «لوران فابیوس»، دیپلماسی روسیه درباره سوریه را دیپلماسیای هوشیارانه خواند و گفت: «تلاشهای روسیه برای برگزاری نشست ژنو 3 قابل تقدیر است.»
بااینحال حضور یا عدم حضور کردها در نشست ژنو3 درباره سوریه ،مسئلهای بغرنج شده است؛ ترکیه هرگونه حضور کردها در این نشست را رد کرده و آن را فاجعهبار دانسته و گفته است حضور کردها در این نشست میتواند عواقب سختی برای سوریه و منطقه بهدنبال داشته باشد. درحالیکه «سرگئی لاوروف»، وزیر امورخارجه روسیه گفته است اگر کردها در این نشست حضور نداشته باشند، نمیتوان تصور کرد مذاکرات به نتیجه برسد. او همچنین گفت: «باید از «صالح مسلم»، رئیس حزب اتحاد دموکراتیک سوریه برای شرکت در نشست ژنو3 دعوت شود، درغیراینصورت این نشست به هیچ نتیجهای نخواهد رسید.»
پیروزیهای میدانی ارتش سوریه
بسیاری از تحلیلگران بر این باورند، دستاوردها و پیشرویهای اخیر ارتش سوریه در شهرها و محورهای مختلف این کشور که با حمایت نیروی هوایی روسیه محقق شده، موجب شده است دمشق بتواند در مذاکرات ژنو3 دست برتر را داشته باشد و با قدرتی مضاعف در آن حاضر شود. در روزهای اخیر، ارتش سوریه توانسته بر شهر استراتژیک «الشیخ مسکین»، پایگاه اصلی نیروهای جبههالنصره در استان درعا در جنوب این کشور مسلط شود. این شهر یکی از پایگاههای اصلی مخالفان سوری بود که بهواسطه آن، دهها عملیات تروریستی جنوب دمشق انجام میدادند؛ تصرف این شهر همچنین راه میان دمشق با شهر درعا را به کنترل ارتش سوریه درآورد که به موجب آن، ارتش میتواند امنیت استان قنیطره در جنوب را بهطور کامل تأمین کند. در شمال نیز ارتش سوریه توانست دستاوردهای مهمی بهدست آورد و شهر استراتژیک «ربیعه»، تنها شهر تحت کنترل مخالفان در استان لاذقیه را تصرف کند و بهاینترتیب مخالفان را بهطور کامل از استان لاذقیه بیرون براند. این شهر تحت تصرف ترکمنها و نیروهای جبههالنصره بود که ازسوی ترکیه حمایت میشوند. بهاینترتیب ارتش سوریه توانست دایره تسلط خود بر شمال سوریه را تا مرز ترکیه گسترش دهد و همزمان شکستی سیاسی را به دولت ترکیه تحمیل کند. به اعتقاد ناظران، این دستاورد مهم به معنای شکست دیپلماسی ترکیه در سوریه است و دیگر آنکارا نمیتواند به فکر پیشبردن طرح خود برای ایجاد منطقه ««پروازممنوع» در شمال سوریه باشد.
با تصرف شهر ربیعه، راه برای ارتش سوریه برای تصرف کامل استان ادلب هموار میشود؛ این استان مرکز ثقل مخالفان سوری در شمال سوریه است که مخازن تسلیحاتی آنها در آنجا واقع شده.
تحلیگران میگویند: پیشرویهای اخیر ارتش سوریه انقلاب بزرگی در موازنه قدرت به سود حکومت سوریه بهوجود آورده است که به کمک آن میتواند با قدرت، پشت میز مذاکره بنشیند و خواستههای خود را در مذاکرات پیش ببرد. به اعتقاد آنها، باتوجه به این پیشرویها و باتوجه به فشارهایی که به مخالفان سوری در ریاض و در داخل سوریه چه ازنظر سیاسی و چه ازنظر نظامی وارد میشود، انتظار میرود وضعیت آنها بهشدت تضعیف شود و نتوانند به دستاوردهای چندانی در مذاکرات پیشرو دست یابند.
http://www.vaghayedaily.ir/fa/Print/1752
ش.د9405593